Uskršnja Trpeza: Tradicija Koju Treba Sačuvati

Uskrs, jedan od najznačajnijih praznika za srpski narod. Pored farbanja jaja, domaćice već razmišljaju o tome šta će se naći na prazničnoj trpezi, kako bi svi bili zadovoljni i siti.

Iako se vremena menjaju, mi se trudimo da zadržimo tradiciju koju smo nasledili od naših predaka. Između ostalog, ta tradicija uključuje i pripremu hrane.

Šta pripremiti za tri dana Uskrsa? Jaja su svakako nezaobilazni deo praznične trpeze, a šta još?

Predlažemo vam ideje za doručak, ručak i večeru

Uskršnja trpeza

Uskršnja trpeza u Srbiji obično je bogata i raznovrsna, sa mnogo tradicionalnih jela i poslastica. Nekako nam je najvažnije toga dana da trpeza bude obilna i da se uživa u hrani i druženju sa porodicom i prijateljima.

Prvi mrsni doručak posle posta je najvažniji

doručak za Uskrs

Bitno mesto na trpezi zauzimaju naravno uskršnja jaja, a takmičenje „tucanju“ jaja može da počne. Ipak, pre toga, ne zaboravite na predjelo!

Različiti suhomesnati proizvodi, kao što su pršuta,slanina, kobasice, uz sir, kačkavalj i čvarke, su odličan izbor. Nikako ne propustite da dodate i rusku salatu i proju. Mozete iskoristiti popucala jaja i napraviti rolat. Takođe, ne zaboravite na salate, jer ih sada ima u izobilju.

Ručak počinje sa domaćom supom

domaća supa

Ručak počinje sa domaćom supom ili čorbom. Prema običajima, mesi se Uskršnja pogača. Uskršnja pogača je i simbol zajedništva i jedinstva porodice. Iz istog razloga se priprema i pečena jagnjetina.

Za glavno jelo se često priprema pečena jagnjetina. Ovo jelo predstavlja glavni simbol Uskrsa u Srbiji, jer simbolizuje žrtvu Hrista. Pečena jagnjetina se služi uz krompir i sveže salate.

Pored jagnjetine, na uskršnjoj trpezi se često nalazi i prasetina, iako ona nema mnogo veze sa tradicijom. Ipak, prasetina je ukusna alternativa za one koji ne preferiraju jagnjetinu.

Krompir uz meso u Srbiji  je obavezan. Ovaj krompir se priprema uz dodatak začina i masnoće, što ga čini ukusnim prilogom uz jagnjetinu ili prasetinu.

Slatkiši

uskršnji kolači

Na kraju, ne smemo zaboraviti ni na slatkiše. Na uskršnjoj trpezi se obično nalaze sitni kolači i torte, sa posebnim dekoracijama i ukrasima. Bez obzira na to koje slatkiše pripremate za ovaj praznik, oni će sigurno biti ukusni i doprineti atmosferi zajedništva i ljubavi.

Ukratko, uskršnji ručak u Srbiji je prilika da se porodica okupi, uživa u ukusima tradicionalne hrane i proslavi praznik u duhu zajedništva i jedinstva. Bez obzira na to koja jela pripremate, najvažnije je da su pripremljena sa ljubavlju i da uživate u njihovom ukusu u krugu svojih najmilijih.

Pripremite poklone za decu na vreme kako bi praznični ugođaj bio potpun. Provedite tri dana sa osobama koje volite, u miru i blagostanju. Praštajte i budite bolji prema sebi i svom okruženju.

Picture of Darinka Aleksic

Darinka Aleksic

Studirala srpski jezik i književnost. Profesionalni teniski trener. 14 godina uspešnog rada na web sajtovima...Zvuči kao mnogo godina, zar ne! E pa mnogo godina je već i iza mene, ali još važnije - i isped mene. Uz godine ide i iskustvo a imam ga prilično. Poznajem mnogo životnih tema i trudiću se da vam ih što bolje predstavim. Neka Sens bude vaš svakodnevni izbor.