Vodič za korišćenje antibiotika u trudnoći – sigurnost i saveti

antibiotici u trudnoći

Kao dugogodišnji savetnik za zdravlje, moje iskustvo mi govori da trudnice često imaju dilemu kada je reč o korišćenju antibiotika. Važnost sigurnosti antibiotika tokom ovog osetljivog perioda jedan je od ključnih faktora za očuvanje zdravlja kako majke tako i bebe. Ovaj vodič je rezultat opsežnog istraživanja i savetovanja sa stručnjacima kako bismo vam pružili proverene i korisne saveti o antibioticima za trudnice. Moje lične preporuke su da pažljivo birate antibiotike u trudnoći kako biste izbegli svaki mogući rizik i omogućili vašoj bebi najbolji početak života.

U nastavku ćemo razmotriti koje vrste antibiotika su odobreni za korišćenje u različitim fazama trudnoće i kako se prilagođavaju lečenju specifičnih stanja, održavajući pritom fokus na sigurnost i efikasnost. Započnimo zajedno put ka informisanoj i sigurnoj upotrebi antibiotika tokom jednog od najvažnijih perioda u vašem životu.

Кључни савети

 • Razumevanje važnosti odabira bezbednih antibiotika tokom trudnoće
 • Informisanje o specifičnostima i rizicima povezanim sa određenim tipovima antibiotika
 • Posavetovanje sa lekarom pre početka terapije antibioticima
 • Pravilno doziranje i trajanje upotrebe antibiotika u trudnoći
 • Značaj praćenja reakcije organizma i neželjenih efekata
 • Mogućnost korišćenja prirodnih preparata kao podrške terapiji
 • Saradnja sa stručnjacima za optimalno zdravstveno stanje majke i bebe

Infekcije tokom trudnoće: Kada su antibiotici neophodni?

Kao neko ko se zalaže za zdravu trudnoću, verujem da je ključno razumeti infekcije tokom trudnoće i njihov pravilan tretman. Nije tajna da se veliki broj trudnica suočava sa infekcijama koje mogu imati ozbiljne posledice ukoliko se ne leče pravilno. Stoga, upotreba antibiotika tokom trudnoće zahteva posebnu pažnju i razumevanje.

Nažalost, mnoge infekcije ne smeju ostati nelečene, jer mogu ugroziti kako zdravlje trudnice, tako i ploda. Nekontrolisane bakterijske infekcije posebno mogu biti opasne, jer se lako prenose – bilo tokom same trudnoće, porođaja pa čak i kroz majčino mleko nakon rođenja bebe. Zato je ključno da antibiotici budu upotrebljeni odgovorno i pod stručnim nadzorom.

U jednoj od studija koju sam pažljivo analizirala, podatak da preko 30% trudnica mora koristiti neki oblik antibiotika tokom trudnoće zaista privlači pažnju. Antibiotici su naš najjači saveznik protiv infekcija urinarnog trakta, koje su veoma česte u trudnoći.

 • Pravovremena dijagnoza i tretiranje infekcija je imperativ.
 • Važno je konsultovati se sa lekarom pre početka bilo kakve terapije.
 • Prilagođavanje lekova trenutnom stanju trudnice je od suštinskog značaja.

Podsetiću vas da je mudro i neophodno da se prilikom izbora antibiotika uvek posavetujete sa vašim doktorom. To je osoba koja najbolje poznaje vaše zdravstveno stanje i koja može proceniti koji antibiotik je najprikladniji bez ugrožavanja zdravlja vaše buduće bebe.

Odgovorno korišćenje antibiotika i poštovanje preporučene terapije ne samo da će vam pomoći da ostanete zdravi, već će i pružiti vašem detetu najbolji početak života.

Odabir pravog antibiotika: Koje su opcije sigurne za trudnice?

Kada pronađete da ste u blagoslovenom stanju, pojavljuju se brojne dileme o tome šta je sigurno za vas i vašu bebu. Jedna od važnih odluka tiče se upotrebe antibiotika. Razumem da možete biti zabrinuti, ali informisano donošenje odluka je ključno. Hajde da razmotrimo koje su to bezbedne opcije antibiotika tokom trudnoće.

Antibiotici sa niskim rizikom za trudnoću

Na mojem spisku bezbednih antibiotika u trudnoći nalaze se penicilini, cefalosporini, eritromicin, i klindamicin. Ovi antibiotici su pokazali da imaju minimalne neželjene efekte kada su korišteni pravilno u trudnoći.

 1. Penicilini kao amoksicilin i ampicilin su često prvi izbor za lečenje infekcija.
 2. Cefalosporini, uključujući cefaleksin, nude širok spektar delovanja protiv raznih bakterija.
 3. Eritromicin, makrolidni antibiotik, preporučuje se kao alternativa za one koji su alergični na peniciline.
 4. Klindamicin se često koristi kada su u pitanju infekcije koje su otporne na peniciline.

Veoma je bitno konzultovati se sa vašim lekarom pre početka upotrebe bilo kog antibiotika. Vaš lekar će uzeti u obzir sve faktore, uključujući trenutnu fazu trudnoće i istoriju bolesti, pre nego što prepiše odgovarajući tretman.

Antibiotici koji se trebaju izbegavati

Ipak, postoje antibiotici za koje se pokazalo da nosi određene rizike i ne bi trebalo da se koriste u trudnoći ako nije apsolutno neophodno. To uključuje:

 • Tetraciklin i njegovi derivati poput doksicilina, koji mogu uticati na razvoj koštanog tkiva i zuba kod bebe.
 • Streptomicin, zbog rizika od oštećenja sluha kod bebe.
 • Ciprofloksacin, koji spada u grupu fluorokinolona i može negativno uticati na rast i razvoj ploda.

Razmislite dvaput i obavezno se posavetujte sa lekarom pre upotrebe bilo kog antibiotika u trudnoći, kako bi se izbegli nepotrebni rizici.

Antibiotik Bezbedan u trudnoći Rizici
Penicilini (npr. Amoksicilin) Da Minimalni
Cefalosporini (npr. Cefaleksin) Da Minimalni
Eritromicin Da Minimalni
Klindamicin Da Minimalni
Tetraciklin/Doksicilin Ne Uticaj na razvoj zuba i kostiju
Streptomicin Ne Rizik od oštećenja sluha
Ciprofloksacin Ne Može negativno uticati na fetalni razvoj

Takođe, imam još jedan savet za vas: 4 ključna koraka koje svaka trudnica treba da preduzme prilikom razmatranja upotrebe antibiotika su informisanje, konsultacija sa lekarom, obazrivost i praćenje reakcija organizma. Uvek budite sigurni u korake koje preduzimate tokom ovog preleposg perioda vašeg života.

Bezbedni antibiotici u trudnoći

Kako antibiotici utiču na razvoj ploda?

Kada govorimo o trudnoći, pitanje koje mi kao stručnjak za zdravlje često postavljaju je „uticaj antibiotika na plod„. Važno je da svaka trudnica razume kako izbor antibiotika može uticati na razvoj ploda, jer neke supstance mogu imati neželjeni efekat, pogotovo u kritičnim periodima razvoja.

S obzirom da nisu sva ispitivanja etički prihvatljiva, mnoge studije o bezbednosti upotrebe antibiotika tokom trudnoće se oslanjaju na podatke prikupljene anekdotski ili kroz ispitivanja na životinjama. I dalje se postavlja pitanje njihovih potencijalnih dugoročnih efekata, što me često navodi na dodatni oprez pri davanju preporuka.

Od ključne je važnosti da se konsultujete sa lekarom pre nego što započnete sa korišćenjem bilo kog leka tokom trudnoće. Samo detaljnom analizom vašeg zdravstvenog stanja lekar može proceniti uticaj antibiotika na plod i preporučiti najsigurnije rešenje.

Lista medikamenata koji se preporučuju može varirati, ali evo koji se antibiotici generalno smatraju sigurnijim izborom:

 • Amoksicilin – za širok spektrum infekcijskih bolesti
 • Cefalosporini – koriste se za različite tipove bakterijskih infekcija
 • Eritromicin – pogodan je za osobe alergične na penicilin

Međutim, imamo i listu onih koji bi trebalo da se izbegavaju, jer mogu negativno uticati na razvoj ploda:

 • Tetraciklini – poznati su po potencijalu da ometaju razvoj kostiju i zuba.
 • Streptomicini – mogu uzrokovati probleme sa sluhom kod bebe.
 • Fluorokinoloni – postoje indicije o negativnom uticaju na rast hrskavice kod fetusa.

Razmotrimo u tabeli koje se klase antibiotika preporučuju i koje se izbegavaju:

Antibiotik Kategorija Preporučena upotreba u trudnoći
Amoksicilin Penicilini Da
Cefalosporini Cefalosporini Da
Eritromicin Makrolidi Da
Tetraciklini Tetraciklini Ne
Streptomicini Aminoglikozidi Ne
Fluorokinoloni Fluorokinoloni Ne

Znamo da svaka trudnoća nosi svoje izazove i specifičnosti, pa preporučujem da se o svim pitanjima u vezi sa upotrebom antibiotika i njihovim uticajem na plod, detaljno informišete i konsultujete sa svojim lekarom.

Alternativni tretmani: Prirodni suplementi i imunitet

Kao neko ko aktivno promoviše zdrav život, uvek istražujem kako prirodni preparati mogu doprineti našem zdravlju, posebno u delikatnim periodima kao što je trudnoća. Svima je poznato da je jačanje imuniteta prirodno važan deo očuvanja zdravlja, a u trudnoći to dobija poseban značaj. Neki od prirodnih antibiotika u trudnoći mogu biti korisni, ali ne treba zaboraviti da oni treba da budu dopuna, a ne zamena za lekarsku terapiju kada su u pitanju ozbiljne infekcije.

Kad sam se pre nekoliko godina po prvi put susrela sa savetima o upotrebi lekovitih biljaka u trudnoći, bila sam oduševljena činjenicom da priroda nudi tolike blagodeti koje možemo iskoristiti za jačanje našeg organizma.

Prirodni suplementi za jačanje imuniteta u trudnoći

Lekovite biljke i prirodni preparati poput koprive, brusnice, belog sleza, kamilice i propolisa imaju dugu istoriju korišćenja u narodnoj medicini. Ukazivanje na njihovu efikasnost je često anegdotalno, ali sve veći broj studija podržava njihovu primenu.

 • Propolis je poznat po svom antibakterijskom dejstvu.
 • Brusnica može biti od pomoći kod infekcija urinarnog trakta.
 • Kamilica je cenjena zbog svog umirujućeg efekta.
 • Kopriva jača imunitet i pomaže u borbi protiv alergija.
 • Beli slez se koristi kod problema sa disajnim putevima i urinarnim infekcijama.

Bez obzira na njihovu popularnost, preporuka je da se o upotrebi bilo kojih prirodnih preparata obavezno konsultujete sa doktorom. Interakcije sa lekovima i potencijalno neprijatne reakcije su mogući, te je ključno ne preduzimati ništa na svoju ruku.

Prirodni preparat Potencijalne prednosti u trudnoći Preporučeno od strane lekara
Propolis Antibakterijski, protivupalni učinak Da, u odobrenim dozama
Kamilica Smiruje stomak, pomaže kod nesanice Da, ali sa pažnjom zbog mogućnosti alergijskih reakcija
Brusnica Prevencija infekcija urinarnog trakta Da, ali ne u koncentrovanoj formi (kao u sokovima)
Kopriva Povećava nivo gvožđa, jača imunitet Da, u kontrolisanim količinama
Beli slez Pomaže kod suvog kašlja, upala Da, pogotovo u obliku čaja

Iako se ne mogu porediti sa delotvornošću modernih medikamenata, prirodni preparati mogu biti dragoceni za podršku imunitetu i opštem zdravlju trudnica. Moj savet je uvek da slušate svoje telo i u skladu sa mišljenjem lekara, koristite blagodeti prirode na najbolji način.

Bezbedna upotreba antibiotika: Doziranje i trajanje terapije

Kada je u pitanju doziranje antibiotika i određivanje trajanja terapije antibiotika u toku trudnoće, nije reč samo o izboru ispravnog leka. Ključna je preciznost u doziranju kako bi terapija bila efikasna, a istovremeno sigurna za vas i vašu bebu. U mom dosadašnjem iskustvu, saradnja sa lekarom i pažljivo praćenje njegovih uputstava pokazali su se kao najefektivniji način za postizanje optimalnih rezultata.

Kontraindikacije i specijalne preporuke

Prilikom upotrebe antibiotika u trudnoći, treba uzeti u obzir brojne kontraindikacije. Neki antibiotici nisu prikladni za upotrebu u dodiru sa određenim stanjima ili drugim lekovima. Na primer, konkretnih „7“ dana lečenja antibioticima može biti savršena dužina za jednu vrstu infekcije, dok za drugu možda nije dovoljna ili je previše.

Bitno je razumeti da se doziranje antibiotika može razlikovati ne samo zbog vrste antibiotika, već i zbog faze trudnoće u kojoj se nalazite. Sigurnost vaše bebe je prioritet, stoga uvek diskutujte o mogućim rizicima sa vašim lekarom.

Suradnja sa vašim lekarom za optimalno zdravlje

Redovna komunikacija sa lekarom tokom celokupnog perioda trajanja terapije antibiotika je od suštinskog značaja. Lekar je tu da prati vaš napredak i po potrebi prilagodi terapiju. Na taj način se može postići najbolji mogući ishod i za vas i za plod koji nosite.

Antibiotik Recommended Dosage Treatment Duration
Amoksicilin Da Prema uputstvu lekara Uobičajeno 7-14 dana
Cefalosporini Da Sledite savet lekara Od 7 dana do 2 nedelje
Eritromicin Da Doze variraju 7 dana ili duže, zavisno od infekcije
Tetraciklin/Doksicilin Ne N/A N/A
Ciprofloksacin Ne N/A N/A

Saradnjom sa vašim lekarom bićete osigurani da vi i vaše dete prolazite kroz trudnoću sa što manje rizika, a antibiotici korišćeni na odgovoran način će svoje delovanje imati isključivo tamo gde je potrebno, bez nepotrebnih neželjenih efekata.

Učestalost bakterijskih infekcija kod trudnica i njihovo lečenje

Kada govorimo o lečenju infekcija u trudnoći, neophodno je istaći da su bakterijske infekcije kod trudnica prilično česte i mogu izazvati komplikacije ako se ne tretiraju na vreme. Infekcije urinarnog trakta su jedan od najučestalijih tipova infekcija koje se mogu javiti tokom trudnoće, a njihovo lečenje zavisi od odgovornog pristupa kako lekara tako i pacijentkinje.

Informisanost o bezbednoj upotrebi antibiotika je ključna, jer pravilnim terapijskim pristupom smanjujemo rizike i osiguravamo zdravlje i majke i bebe u razvoju. Stoga, komunikacija sa lekarom tokom celog perioda trudnoće postaje neodvojivi deo adekvatnog zdravstvenog nadzora.

Postoje jasne smernice koje određuju koje antibiotike trudnice mogu koristiti bez bojazni da će naškoditi sebi ili plodu. Sledi tabela koja prikazuje neke od prepisivanih antibiotika:

Antibiotik Često prepisivani za Bezbednost u trudnoći
Amoksicilin Infekcije urinarnog trakta Bezbedan
Cefaleksin Bakterijske infekcije kože Bezbedan
Nitrofurantoin Infekcije mokraćnih puteva Bezbedan uz praćenje
Trimetoprim Infekcije urinarnog trakta Ograničena upotreba
Clindamycin Ginekološke infekcije Bezbedan

Bitno je napomenuti da postoje određene vrste antibiotika koje se po svaku cenu moraju izbegavati tokom trudnoće, jer mogu nepovoljno uticati na zdravlje i razvoj ploda. Ovi antibiotici uključuju tetracikline i fluorokinolone.

Zato je savet da se uvek konsultujete sa svojim doktorom pre nego što počnete sa bilo kojom terapijom, te da nikada ne uzimate antibiotike na svoju ruku.

Sigurno i odgovorno korišćenje antibiotika je imperativ u lečenju bakterijskih infekcija kod trudnica. Sa poštovanjem preporučenih protokola i u saradnji sa vašim lekarom, možete biti sigurni da se lečenje vrši sa najvećim stepenom odgovornosti i brige za vas i vaše dete.

Medikamenti na prirodnoj bazi tokom trudnoće: Prednosti i oprezi

Kao neko ko pažljivo prati novitete u sferi zdravstva, uvek istražujem načine na koje lekovi na prirodnoj bazi mogu doprineti našem zdravlju. U trudnoći, posebno, pažnja se poklanja blagotvornom uticaju prirodnih suplemenata na zdravlje majke i razvoj ploda. Međutim, uprkos brojnim prednostima, neophodni su oprez i detaljno informisanje o mogućim rizicima.

Iako su mnogi lekovi na prirodnoj bazi poznati po svojoj nežnosti i manjim rizicima od sintetičkih lekova, trudnoća je period kada svaka supstanca uneta u organizam zaslužuje dodatnu pažnju. Naime, ono što je inače sigurno, tokom trudnoće može imati neželjene efekte.

Stoga je pre svega važno da se prilikom izbora medikamenata na prirodnoj bazi pažljivo konsultujete sa vašim lekarom i pratite sva uputstva i preporučene doze. Vaša ishrana i suplementacija moraju biti usklađene sa potrebama vašeg tela, ali i sa razvojem vaše bebe.

Niže ćete pronaći pregled nekih od popularnih lekova na prirodnoj bazi koji mogu biti korisni tokom trudnoće, ali nakon što dobijete zeleno svetlo od svog lekara.

 • Đumbir – Pomaže u olakšavanju mučnine koja je česta u prvim mesecima trudnoće.
 • Žalfija – Ova biljka se tradicionalno koristi za različite tretmane, ali se preporučuje oprez tokom trudnoće zbog potencijalnog hormonskog dejstva.
 • Kamilica – Opšte je poznata po umirujućem efektu, ali konzumacija u većim količinama može biti rizična.

Da biste izbegli bilo kakve nedoumice, evo detaljnog pregleda u tabelarnom formatu koji vam može pomoći prilikom razmatranja upotrebe prirodnih lekova:

Prirodni lek Prednosti u trudnoći Oprezno sa upotrebom
Đumbir Pomaže kod jutarnje mučnine Ograničiti količinu, posebno u kasnijim mesecima
Žalfija Čišćenje i detox organizma Konzultacija sa lekarom zbog moguće hormonske aktivnosti
Kamilica Umiruje i pomaže kod nesanice Ne preporučuje se u većim količinama

Zapamtite, prednosti i rizici korišćenja lekova na prirodnoj bazi, posebno tokom trudnoće, zavise od mnogih faktora. Zbog toga, detaljno informisanje i konzultacija sa profesionalcima nije samo preporučljiva, već neophodna. Neka priroda bude vaš saveznik, ali uz pametno i odgovorno korišćenje njenih darova.

Šta raditi u slučaju preporučene terapije antibiotika

Kao neko ko je duboko posvećen zdravlju trudnica, smatram da je esencijalno informisanje pri primeni antibiotika. Kad je lekar preporučio terapiju antibioticima, prioritet je da se trudnica upozna sa svim potrebnim informacijama koje se tiču predložene terapije. Zato ću podeliti svoje savete i smernice koje treba slediti.

Informisanje i dijalog sa lekarom

Puno dijalog sa lekarom je nezaobilazan korak u procesu informisanja. Razgovarajte otvoreno o svim potencijalnim rizicima, kao i o načinu primene antibioticke terapije. Ne zaboravite da postavite i pitanje o alternativnim metodama lečenja, ukoliko ste zabrinuti oko upotrebe antibiotika.

Uvek imajte na umu da je vaš lekar tu da vam pomogne i pruži podršku, pa ne oklevajte da pitate sve što vam nije jasno.

Pravilna upotreba i praćenje efekata

Usko vezano za informisanje pri primeni antibiotika je važnost striktne disciplinovanosti u praćenju uputstva koja su vam data. To podrazumeva pravilno doziranje i poštovanje trajanja terapije. To je važno kako biste minimizirali bilo kakve rizike za vašu bebu. Dobro je zapamtiti i to da neophodna 10 dana upotrebe antibiotika ne znači automatski kraj tretmana – potrebno je pratiti efekat leka i prilagoditi terapiju ukoliko je to potrebno.

Redovno praćenje i kontrole su ključne u procesu lečenja. Razgovarajte sa vašim lekarom o redovnosti kontrola i proveravajte s njim o svim promenama koje primećujete dok koristite propisane antibiotike.

Antibiotik Doziranje Trajanje terapije Specijalne napomene
Amoksicilin Prema uputstvu lekara 7-14 dana Potrebno pratiti stanje bebe
Cefaleksin Prema uputstvu lekara 7-14 dana Nije preporučljivo u poslednjem trimestru
Metronidazol Prema uputstvu lekara 7 dana Koristiti samo ako je neophodno

Закључак

Као неко ко се интензивно бави темама здравља трудница, могу рећи да је избор најбољих антибиотика у трудноћи од непроцењивог значаја. У мору информација и савета, најважније је да будемо информисани и да увек делујемо у корист здравља мајке и бебе. Трудноћа и антибиотици могу ићи руку под руку, али само под строгим лекарским надзором.

Разумевање потенцијалних ризика и могућих нежељених ефеката исто тако стоји као темељ безбедне употребе лекова у овом благословеном периоду. Изузетно је важно да се придржавате препорученог дозирања и трајања терапије, јер је здравље ваше нерођене бебе на првом месту.

Кроз овај водич, надам се да сам вам пружила цене информације које ће вам помоћи да приступите употреби антибиотика у трудноћи са свеобухватним разумевањем и одговорношћу. Ваш лекар је ваш највећи савезник у томе, те у сваком тренутку тражите његов савет и водите отворен дијалог о свему што вас интересује и забрињава.

FAQ

Koji su antibiotici u trudnoći sigurni za upotrebu?

Antibiotici koji se smatraju sigurnim za upotrebu u trudnoći uključuju peniciline (npr. amoksicilin i ampicilin), cefalosporine (poput cefaleksina i cefazolina), eritromicin i klindamicin. Ovi lekovi su pokazali minimalne rizike po plod ukoliko se koriste prema uputstvima lekara.

Koji antibiotici nisu preporučljivi tokom trudnoće?

Lekovi poput ciprofloksacina, doksicilina, tetraciklina i streptomicina se obično izbegavaju u trudnoći zbog potencijalnog rizika od negativnog uticaja na razvoj bebe, kao što su oštećenje sluha ili razvojne deformacije.

Da li infekcije tokom trudnoće uvek zahtevaju lečenje antibioticima?

Ne sve, ali određene bakterijske infekcije, kao što su urinarne infekcije, zahtevaju antibiotsku terapiju kako bi se sprečilo širenje infekcije i zaštitilo zdravlje kako majke tako i ploda. Uvek je neophodna konsultacija sa lekarom pre početka bilo kakve terapije.

Kako antibiotici mogu uticati na plod?

Nepravilno korišćenje antibiotika ili upotreba onih koji nisu preporučeni može dovesti do teratogenih efekata ili drugih štetnih posledica na plod. Zbog toga je ključno poštovati preporuke lekara i koristiti samo one antibiotike koji su odobreni za trudnice.

Postoje li prirodne alternative antibioticima za trudnice?

Da, određeni prirodni suplementi i lekovite biljke mogu pomoći u jačanju imuniteta trudnica, kao što su brusnica, kopriva, beli slez i kamilica. Međutim, treba imati na umu da prirodni lekovi mogu biti nedovoljni kod ozbiljnih bakterijskih infekcija i da je njihova upotreba nužno usklađena sa savetima lekara.

Šta obuhvata bezbedna upotreba antibiotika tokom trudnoće?

Bezbedna upotreba antibiotika uključuje odabir lekova sa niskim rizikom po trudnoću, poštovanje doziranja i trajanja terapije koje preporuči lekar, kao i izbegavanje antibiotika sa poznatim rizicima, osim ako lekar ne proceni da su koristi veće od potencijalnih rizika.

Kakva je učestalost bakterijskih infekcija kod trudnica i kako se leče?

Bakterijske infekcije, kao što su one urinarnog trakta, česte su tokom trudnoće, i leče se antibioticima kada lekar proceni da je to neophodno. Pravilnim tretmanom se može sprečiti dalji rizik od infekcija i štete po zdravlje majke i ploda.

Da li trudnice mogu koristiti medikamente na prirodnoj bazi?

Trudnice mogu koristiti neke lekove na prirodnoj bazi, ali je savetovanje sa lekarom ključno kako bi se izbegle moguće negativne interakcije sa drugim lekovima i proverili potencijalni neželjeni efekti na bebu i trudnoću.

Šta trudnica treba da uradi ako joj je preporučena terapija antibioticima?

Trudnica treba da se informiše o svakom antibiotiku koji budе preporučen, o mogućim rizicima i načinu primene, i da održava otvoren dijalog sa svojim lekarom. Pored toga, neophodno je pratiti efekte terapije i odmah se obratiti lekaru ako dođe do bilo kakvih neželjenih reakcija.

Koje su glavne smernice za odabir antibiotika u trudnoći?

Prilikom odabira antibiotika, trudnice bi trebale upotrebljavati one lekove koji su dokazano sigurni i imaju minimalne rizike za trudnoću, izbegavati lekove sa poznatim negativnim efektima na plod, i tačno pratiti upute lekara kada je u pitanju doziranje i trajanje terapije.

Везе ка изворима

Picture of Nebojša Vujinović

Nebojša Vujinović

Zaljubljenik sam u Web već dugi niz godina. Pokušavam da svoj lifestyle prilagodim 21. veku iako sam rođen poprilično davno u 20.om Iako je Sens.rs ženski portal, ja ću na njemu pisati i ove "muške" stvari kao što su filmovi, sport, tehnologija, putovanja i slično.