Slana torta sa rozen korama je jedinstven i ukusan obrok koji se moÅŸe posluÅŸiti kao glavno jelo ili kao zalogaj za druÅŸenje sa prijateljima. Ova torta sadrÅŸi kombinaciju slanih sastojaka, ukljuÄujuÄi sir, jaje i Å¡unku, zajedno sa slatkim rozen korama koji daju uravnoteÅŸenu i zadovoljavajuÄu kombinaciju ukusa.
Recept za slanu tortu sa rozen korama:
Sastojci:
- 1 paket rozen kora
- 200g sira
- 4 jaja
- 200g Å¡unke
- 100g kulena
- 100g kiselog vrhnja
- 50g maslaca
- sol i papar po ukusu
Priprema:
- Zagrijte peÄnicu na 180°C.
- Umutite maslac i Å¡eÄer u Ävrstu masu.
- Dodajte jaja jedno po jedno, uz stalno miješanje.
- Pomešajte sir, šunku, kulen i kiseli vrhnje sa masom od jaja.
- Stavite jednu rozen koru u namaÅ¡Äenu tortnu formu.
- Prebacite polovinu smjese od sira na rozen koru.
- Stavite još jednu rozen koru preko smjese od sira.
- Prebacite preostalu polovinu smjese od sira na vrh rozen kora.
- PoreÄajte preostale rozen kore na vrh smjese od sira.
- Pospite solju i paprom po ukusu.
- PeÄi u zagrijanoj peÄnici 30-35 minuta, dok se ne zarumeni.
- Ostavite da se ohladi 5 minuta prije nego Å¡to se presijeÄe i posluÅŸi.
Ova slana torta sa rozen korama moÅŸe se posluÅŸiti topla ili hladna i idealna je za ruÄak ili veÄeru. Ukusite ovaj jedinstveni obrok i uÅŸivajte u savrÅ¡enoj kombinaciji slanih i slatkih ukusa!
Slana torta sa rozen korama i ajvarom
U svetu kulinarskih Äarolija, uvek postoji prostor za neobiÄne i zanimljive kombinacije. Ukoliko ste u potrazi za novim ukusima i ÅŸelite da iznenadite svoje nepce, predstavljamo vam neodoljivu slanu tortu sa rozen korama i ajvarom. Ovaj jedinstveni spoj tradicionalnih sastojaka stvara pravo kulinarsko remek-delo koje Äe ostaviti vaÅ¡e goste bez daha. Krenimo u avanturu kreiranja ove fantastiÄne torte!
Sastojci:
- 500 g rozen kora
- 300 g kisele pavlake
- 250 g krem sira
- 150 g ajvara
- 200 g šunke ili pršute
- 200 g kisele salate (krastavci, paprika)
- 150 g rendanog sira
- 150 g majoneza
- so, biber, peršun (po şelji)
Priprema:
- Pre nego Å¡to poÄnete sa filovanjem, potrebno je pripremiti sve sastojke. Isecite Å¡unku ili prÅ¡utu na tanke trake, a kiselu salatu sitno iseckajte. PomeÅ¡ajte krem sir, kiselu pavlaku, majonez, so, biber i seckani perÅ¡un kako biste dobili kremastu smesu.
- Uzmite jednu rozen koru i stavite je na tacnu na kojoj Äete sluÅŸiti tortu. PremaÅŸite koru tankim slojem ajvara, a zatim preko ajvara rasporedite sloj kremaste smese. Preko smese poreÄajte Å¡unku ili prÅ¡utu, a zatim pospite seckanu kiselu salatu.
- Stavite drugu rozen koru preko filovanog sloja i ponovite postupak sa ajvarom, kremastom smesom, šunkom i kiselom salatom. Nastavite sa slojevima sve dok ne potrošite sve rozen kore.
- Kada ste završili sa filovanjem, premaşite celu tortu preostalom kremastom smesom, tako da bude ravnomerno prekrivena sa svih strana. Pospite tortu rendanim sirom i ostavite je u frişideru da se stegne najmanje 2-3 sata.
- Pre posluÅŸivanja, ukrasite tortu po ÅŸelji sa sveÅŸim perÅ¡unom, maslinama ili drugim povrÄem. Slana torta sa rozen korama i ajvarom spremna je za uÅŸivanje!
ZakljuÄak:
Slana torta sa rozen korama i ajvarom predstavlja pravu eksploziju ukusa i tekstura. SavrÅ¡ena je za razne proslave, roÄendane ili porodiÄne okupljanja
Ako ste uÅŸivali u slanoj torti sa rozen korama i ajvarom, oduÅ¡eviÄe vas i ove sliÄne varijacije:
- Slana torta sa rozen korama i piletinom: Umesto ajvara, dodajte kuvanu i seckanu piletinu, a ostale sastojke zadrÅŸite iste. Slojevi krem sira, pavlake, Å¡unke i kisele salate Äe se sjajno dopunjavati sa ukusom piletine.
- Slana torta sa rozen korama i tunjevinom: Zamenite ajvar tunjevinom iz konzerve (ocedenom) za jedinstvenu kombinaciju ukusa. Dodajte seckani crni luk, kapare i masline za još bogatiji ukus.
- Slana torta sa rozen korama i povrÄem: Izostavite ajvar i Å¡unku, a umesto njih dodajte seckano sveÅŸe povrÄe poput paprike, paradajza, krastavaca, Å¡argarepe i kukuruza. Ovako pripremljena torta biÄe idealna za vegetarijance.
- Slana torta sa rozen korama i kuvanim jajima: Pripremite tortu sliÄno kao sa ajvarom, ali umesto njega koristite seckana kuvana jaja. Ovaj dodatak Äini tortu joÅ¡ bogatijom i hranljivijom.
- Slana torta sa rozen korama i sirom: Fokusirajte se na razliÄite vrste sireva u kombinaciji sa kremastim filom. Dodajte kockice feta sira, mocarele i gauda sira, kako biste stvorili bogat i kremast ukus.
Ova poslastica, kao i veÄina sliÄnih jela, Äuva se najbolje u friÅŸideru. PreporuÄujemo vam da je drÅŸite u friÅŸideru do 3-4 dana, u zavisnosti od sveÅŸine sastojaka koje ste koristili. Uvek je najbolje konzumirati tortu Å¡to je pre moguÄe kako bi zadrÅŸala optimalan ukus i sveÅŸinu.
Å to se tiÄe Äuvanja van friÅŸidera, nije preporuÄljivo drÅŸati tortu na sobnoj temperaturi duÅŸe od 2-3 sata, jer sadrÅŸi krem sir, pavlaku i meso koji su osetljivi na bakterijsku kontaminaciju i kvarenje na viÅ¡im temperaturama. Ako planirate da posluÅŸite tortu na nekom dogaÄaju, potrudite se da je vratite u friÅŸider Å¡to je pre moguÄe nakon Å¡to su se gosti posluÅŸili.
JoÅ¡ proÄitajte:
- Posna proja recept â savrÅ¡ena svaki post!
- Originalni recept za Moskva Å¡nit tortu â Probajte i vi!
- Recept za neodoljivu Reform tortu â probajte veÄ danas!
- Brzi Recept za Bundevaru od Gotovih Kora
- Proja sa jogurtom: Recept za sve poÄetnike!
- Najbolji recept za riblju Äorbu â Probajte i uÅŸivajte!