Slana torta sa rozen korama je jedinstven i ukusan obrok koji se može poslužiti kao glavno jelo ili kao zalogaj za druženje sa prijateljima. Ova torta sadrži kombinaciju slanih sastojaka, uključujući sir, jaje i šunku, zajedno sa slatkim rozen korama koji daju uravnoteženu i zadovoljavajuću kombinaciju ukusa.
Recept za slanu tortu sa rozen korama:
Sastojci:
- 1 paket rozen kora
- 200g sira
- 4 jaja
- 200g šunke
- 100g kulena
- 100g kiselog vrhnja
- 50g maslaca
- sol i papar po ukusu
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180°C.
- Umutite maslac i šećer u čvrstu masu.
- Dodajte jaja jedno po jedno, uz stalno miješanje.
- Pomešajte sir, šunku, kulen i kiseli vrhnje sa masom od jaja.
- Stavite jednu rozen koru u namašćenu tortnu formu.
- Prebacite polovinu smjese od sira na rozen koru.
- Stavite još jednu rozen koru preko smjese od sira.
- Prebacite preostalu polovinu smjese od sira na vrh rozen kora.
- Poređajte preostale rozen kore na vrh smjese od sira.
- Pospite solju i paprom po ukusu.
- Peći u zagrijanoj pećnici 30-35 minuta, dok se ne zarumeni.
- Ostavite da se ohladi 5 minuta prije nego što se presiječe i posluži.
Ova slana torta sa rozen korama može se poslužiti topla ili hladna i idealna je za ručak ili večeru. Ukusite ovaj jedinstveni obrok i uživajte u savršenoj kombinaciji slanih i slatkih ukusa!
Slana torta sa rozen korama i ajvarom
U svetu kulinarskih čarolija, uvek postoji prostor za neobične i zanimljive kombinacije. Ukoliko ste u potrazi za novim ukusima i želite da iznenadite svoje nepce, predstavljamo vam neodoljivu slanu tortu sa rozen korama i ajvarom. Ovaj jedinstveni spoj tradicionalnih sastojaka stvara pravo kulinarsko remek-delo koje će ostaviti vaše goste bez daha. Krenimo u avanturu kreiranja ove fantastične torte!
Sastojci:
- 500 g rozen kora
- 300 g kisele pavlake
- 250 g krem sira
- 150 g ajvara
- 200 g šunke ili pršute
- 200 g kisele salate (krastavci, paprika)
- 150 g rendanog sira
- 150 g majoneza
- so, biber, peršun (po želji)
Priprema:
- Pre nego što počnete sa filovanjem, potrebno je pripremiti sve sastojke. Isecite šunku ili pršutu na tanke trake, a kiselu salatu sitno iseckajte. Pomešajte krem sir, kiselu pavlaku, majonez, so, biber i seckani peršun kako biste dobili kremastu smesu.
- Uzmite jednu rozen koru i stavite je na tacnu na kojoj ćete služiti tortu. Premažite koru tankim slojem ajvara, a zatim preko ajvara rasporedite sloj kremaste smese. Preko smese poređajte šunku ili pršutu, a zatim pospite seckanu kiselu salatu.
- Stavite drugu rozen koru preko filovanog sloja i ponovite postupak sa ajvarom, kremastom smesom, šunkom i kiselom salatom. Nastavite sa slojevima sve dok ne potrošite sve rozen kore.
- Kada ste završili sa filovanjem, premažite celu tortu preostalom kremastom smesom, tako da bude ravnomerno prekrivena sa svih strana. Pospite tortu rendanim sirom i ostavite je u frižideru da se stegne najmanje 2-3 sata.
- Pre posluživanja, ukrasite tortu po želji sa svežim peršunom, maslinama ili drugim povrćem. Slana torta sa rozen korama i ajvarom spremna je za uživanje!
Zaključak:
Slana torta sa rozen korama i ajvarom predstavlja pravu eksploziju ukusa i tekstura. Savršena je za razne proslave, rođendane ili porodične okupljanja
Ako ste uživali u slanoj torti sa rozen korama i ajvarom, oduševiće vas i ove slične varijacije:
- Slana torta sa rozen korama i piletinom: Umesto ajvara, dodajte kuvanu i seckanu piletinu, a ostale sastojke zadržite iste. Slojevi krem sira, pavlake, šunke i kisele salate će se sjajno dopunjavati sa ukusom piletine.
- Slana torta sa rozen korama i tunjevinom: Zamenite ajvar tunjevinom iz konzerve (ocedenom) za jedinstvenu kombinaciju ukusa. Dodajte seckani crni luk, kapare i masline za još bogatiji ukus.
- Slana torta sa rozen korama i povrćem: Izostavite ajvar i šunku, a umesto njih dodajte seckano sveže povrće poput paprike, paradajza, krastavaca, šargarepe i kukuruza. Ovako pripremljena torta biće idealna za vegetarijance.
- Slana torta sa rozen korama i kuvanim jajima: Pripremite tortu slično kao sa ajvarom, ali umesto njega koristite seckana kuvana jaja. Ovaj dodatak čini tortu još bogatijom i hranljivijom.
- Slana torta sa rozen korama i sirom: Fokusirajte se na različite vrste sireva u kombinaciji sa kremastim filom. Dodajte kockice feta sira, mocarele i gauda sira, kako biste stvorili bogat i kremast ukus.
Ova poslastica, kao i većina sličnih jela, čuva se najbolje u frižideru. Preporučujemo vam da je držite u frižideru do 3-4 dana, u zavisnosti od svežine sastojaka koje ste koristili. Uvek je najbolje konzumirati tortu što je pre moguće kako bi zadržala optimalan ukus i svežinu.
Što se tiče čuvanja van frižidera, nije preporučljivo držati tortu na sobnoj temperaturi duže od 2-3 sata, jer sadrži krem sir, pavlaku i meso koji su osetljivi na bakterijsku kontaminaciju i kvarenje na višim temperaturama. Ako planirate da poslužite tortu na nekom događaju, potrudite se da je vratite u frižider što je pre moguće nakon što su se gosti poslužili.