Recept Za Slanu Tortu Sa Rozen Korama – Savršena Slana Senzacija

Recept-Za-Slanu-Tortu-Sa-Rozen-Korama

Slana torta sa rozen korama je jedinstven i ukusan obrok koji se može poslužiti kao glavno jelo ili kao zalogaj za druženje sa prijateljima. Ova torta sadrži kombinaciju slanih sastojaka, uključujući sir, jaje i šunku, zajedno sa slatkim rozen korama koji daju uravnoteženu i zadovoljavajuću kombinaciju ukusa.

Recept za slanu tortu sa rozen korama:

Sastojci:

  • 1 paket rozen kora
  • 200g sira
  • 4 jaja
  • 200g šunke
  • 100g kulena
  • 100g kiselog vrhnja
  • 50g maslaca
  • sol i papar po ukusu

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180°C.
  2. Umutite maslac i šećer u čvrstu masu.
  3. Dodajte jaja jedno po jedno, uz stalno miješanje.
  4. Pomešajte sir, šunku, kulen i kiseli vrhnje sa masom od jaja.
  5. Stavite jednu rozen koru u namašćenu tortnu formu.
  6. Prebacite polovinu smjese od sira na rozen koru.
  7. Stavite još jednu rozen koru preko smjese od sira.
  8. Prebacite preostalu polovinu smjese od sira na vrh rozen kora.
  9. Poređajte preostale rozen kore na vrh smjese od sira.
  10. Pospite solju i paprom po ukusu.
  11. Peći u zagrijanoj pećnici 30-35 minuta, dok se ne zarumeni.
  12. Ostavite da se ohladi 5 minuta prije nego što se presiječe i posluži.

Ova slana torta sa rozen korama može se poslužiti topla ili hladna i idealna je za ručak ili večeru. Ukusite ovaj jedinstveni obrok i uživajte u savršenoj kombinaciji slanih i slatkih ukusa!

Slana torta sa rozen korama i ajvarom

U svetu kulinarskih čarolija, uvek postoji prostor za neobične i zanimljive kombinacije. Ukoliko ste u potrazi za novim ukusima i želite da iznenadite svoje nepce, predstavljamo vam neodoljivu slanu tortu sa rozen korama i ajvarom. Ovaj jedinstveni spoj tradicionalnih sastojaka stvara pravo kulinarsko remek-delo koje će ostaviti vaše goste bez daha. Krenimo u avanturu kreiranja ove fantastične torte!

Sastojci:

  • 500 g rozen kora
  • 300 g kisele pavlake
  • 250 g krem sira
  • 150 g ajvara
  • 200 g šunke ili pršute
  • 200 g kisele salate (krastavci, paprika)
  • 150 g rendanog sira
  • 150 g majoneza
  • so, biber, peršun (po želji)

Priprema:

  1. Pre nego što počnete sa filovanjem, potrebno je pripremiti sve sastojke. Isecite šunku ili pršutu na tanke trake, a kiselu salatu sitno iseckajte. Pomešajte krem sir, kiselu pavlaku, majonez, so, biber i seckani peršun kako biste dobili kremastu smesu.
  2. Uzmite jednu rozen koru i stavite je na tacnu na kojoj ćete služiti tortu. Premažite koru tankim slojem ajvara, a zatim preko ajvara rasporedite sloj kremaste smese. Preko smese poređajte šunku ili pršutu, a zatim pospite seckanu kiselu salatu.
  3. Stavite drugu rozen koru preko filovanog sloja i ponovite postupak sa ajvarom, kremastom smesom, šunkom i kiselom salatom. Nastavite sa slojevima sve dok ne potrošite sve rozen kore.
  4. Kada ste završili sa filovanjem, premažite celu tortu preostalom kremastom smesom, tako da bude ravnomerno prekrivena sa svih strana. Pospite tortu rendanim sirom i ostavite je u frižideru da se stegne najmanje 2-3 sata.
  5. Pre posluživanja, ukrasite tortu po želji sa svežim peršunom, maslinama ili drugim povrćem. Slana torta sa rozen korama i ajvarom spremna je za uživanje!

Zaključak:

Slana torta sa rozen korama i ajvarom predstavlja pravu eksploziju ukusa i tekstura. Savršena je za razne proslave, rođendane ili porodične okupljanja

Ako ste uživali u slanoj torti sa rozen korama i ajvarom, oduševiće vas i ove slične varijacije:

  1. Slana torta sa rozen korama i piletinom: Umesto ajvara, dodajte kuvanu i seckanu piletinu, a ostale sastojke zadržite iste. Slojevi krem sira, pavlake, šunke i kisele salate će se sjajno dopunjavati sa ukusom piletine.
  2. Slana torta sa rozen korama i tunjevinom: Zamenite ajvar tunjevinom iz konzerve (ocedenom) za jedinstvenu kombinaciju ukusa. Dodajte seckani crni luk, kapare i masline za još bogatiji ukus.
  3. Slana torta sa rozen korama i povrćem: Izostavite ajvar i šunku, a umesto njih dodajte seckano sveže povrće poput paprike, paradajza, krastavaca, šargarepe i kukuruza. Ovako pripremljena torta biće idealna za vegetarijance.
  4. Slana torta sa rozen korama i kuvanim jajima: Pripremite tortu slično kao sa ajvarom, ali umesto njega koristite seckana kuvana jaja. Ovaj dodatak čini tortu još bogatijom i hranljivijom.
  5. Slana torta sa rozen korama i sirom: Fokusirajte se na različite vrste sireva u kombinaciji sa kremastim filom. Dodajte kockice feta sira, mocarele i gauda sira, kako biste stvorili bogat i kremast ukus.

Ova poslastica, kao i većina sličnih jela, čuva se najbolje u frižideru. Preporučujemo vam da je držite u frižideru do 3-4 dana, u zavisnosti od svežine sastojaka koje ste koristili. Uvek je najbolje konzumirati tortu što je pre moguće kako bi zadržala optimalan ukus i svežinu.

Što se tiče čuvanja van frižidera, nije preporučljivo držati tortu na sobnoj temperaturi duže od 2-3 sata, jer sadrži krem sir, pavlaku i meso koji su osetljivi na bakterijsku kontaminaciju i kvarenje na višim temperaturama. Ako planirate da poslužite tortu na nekom događaju, potrudite se da je vratite u frižider što je pre moguće nakon što su se gosti poslužili.

Picture of Nebojša Vujinović

Nebojša Vujinović

Zaljubljenik sam u Web već dugi niz godina. Pokušavam da svoj lifestyle prilagodim 21. veku iako sam rođen poprilično davno u 20.om Iako je Sens.rs ženski portal, ja ću na njemu pisati i ove "muške" stvari kao što su filmovi, sport, tehnologija, putovanja i slično.