Razumem vas: kratka menstruacija uzrok – otkrijte zašto!

kratka menstruacija uzrok

Kao neko ko se temeljno posvetio razumevanju ženskog zdravlja, znam koliko nepravilna menstruacija može biti neprijatna i zbunjujuća. Kraće menstruacije, koje traju manje od uobičajenih 3 do 7 dana, mogu predstavljati pravi izazov i postaviti brojna pitanja o zdravlju. U ovom članku, posvetiću se istraživanju i razjašnjavanju potencijalnih uzroka kratke menstruacije i ponudiću vam savete kako da upravljate svojim menstrualnim ciklusom.

Mission je da pružim korisne informacije koje će vam omogućiti da bolje razumete svoje telo i prepoznate kada su vaše brige u vezi sa menstrualnim ciklusom zaista osnovane. Razbolećemo se u problematiku kratkih menstruacija, kao i faktore koji mogu uticati na varijacije u trajanju i obilnosti menstruacije.

Кључни закључци:

 • Kratka menstruacija može biti normalna varijacija menstrualnog ciklusa, ali ponekad zahteva i dodatnu pažnju.
 • Hormonalni disbalans je čest uzrok nepravilnosti u menstrualnom ciklusu, uključujući kratka krvarenja.
 • Stres može imati značajan uticaj na dužinu i pravilnost menstruacije.
 • Ishrana igra važnu ulogu u regulisanju hormona i menstrualnog ciklusa.
 • Upravljanje stresom i zdravom ishranom može pozitivno uticati na menstrualni ciklus.
 • Ako primetite značajne promene u menstrualnom ciklusu, važno je da se obratite lekaru.

Šta je normalan menstrualni ciklus?

Kao neko ko aktivno prati i bavi se pitanjima ženskog zdravlja, često se susrećem sa dilemama šta je to „normalan menstrualni ciklus“. Da bismo razumeli šta zapravo predstavlja normalan menstrualni ciklus, pre svega treba da znamo da on varira od žene do žene. Običan ritam kog se većina nas drži jeste da menstruacija dolazi svakih 28 dana, ali to nije pravilo kojeg se sve žene mogu držati.

Da bismo ilustrovali ovo, napravićemo pregled u formi tabele koji će prikazati promenljivost menstrualnog ciklusa među ženama, kao i šta smatramo redovnom menstruacijom a šta ubrajamo u nepravilnu menstruaciju.

Aspekt menstrualnog ciklusa Opseg normalnih vrednosti
Trajanje ciklusa 20 do 35 dana
Trajanje menstruacije 3 do 7 dana
Prosječno trajanje ciklusa 28 dana
Učestalost nepravilne menstruacije 30% žena u reproduktivnom dobu

Bitno je naglasiti da se kod redovne menstruacije krvarenje javlja u približno jednakom broju dana između svakog ciklusa, što znači da su ciklusi predvidljivi, bez obzira da li se javljaju na svakih 20 ili 35 dana. Nasuprot tome, nepravilna menstruacija obuhvata sve one situacije gde se menstruacija ne pojavljuje u očekivanom rasponu, kao što su kašnjenje ili prevremeno krvarenje ili izostanak menstruacije duže vreme.

Oko 30% žena doživi nepravilnu menstruaciju u nekom trenutku svojih reproduktivnih godina. Budući da ste sada upoznati s osnovama, važno je da svaka od nas prati svoj ciklus i prepoznaje bilo kakve neobične promene. Svako odstupanje od uobičajene dužine, učestalosti ili obilnosti menstruacije može biti razlog za dublje istraživanje.

Ne zaboravite, ukoliko primetite promene koje vas zabrinjavaju, važno je da potražite mišljenje stručnjaka. Na kraju krajeva, znanje o menstrualnom ciklusu je prvi korak u očuvanju vašeg zdravlja.

Uzroci kratkog menstrualnog krvarenja

Kao žena koja nastoji da razume sopstveno telo, redovno se suočavam sa dilemama o tome šta zapravo čini normalan menstrualni ciklus. Posebno kada je u pitanju kratka menstruacija, često se pitamo šta bi mogao biti uzrok. Razmotrimo nekoliko faktora koji mogu imati uticaj na trajanje menstrualnog krvarenja.

Hormonalni disbalans i kako ga prepoznati

Na vrhu liste uzroka kratkih menstruacija nalazi se hormonalni disbalans. Hormoni kao što su estrogen i progesteron igraju ključnu ulogu u regulaciji menstrualnog ciklusa. Ako se ovi hormoni ne proizvode u odgovarajućim količinama, to može dovesti do niza menstrualnih poremećaja, uključujući i kratku menstruaciju.

Da li ste znali? Promene u telesnoj težini, nivoima stresa ili vrsti kontracepcije mogu imati direktan uticaj na hormonsku ravnotežu u vašem telu, što se može manifestovati kroz promene u menstrualnom ciklusu.

Uticaj stresa na dužinu menstruacije

Živimo u vremenu kada je uticaj stresa na menstruaciju neosporno prisutan. Stres aktivira oslobađanje hormona kortizola, što može poremetiti hormonalni balans i dovesti do skraćenog menstrualnog krvarenja. To je signal da moramo da naučimo kako da se efikasno nosimo sa stresnim situacijama u svakodnevnom životu.

Uloga ishrane u regulisanju menstrualnog ciklusa

Naša ishrana ima značajnu ulogu u očuvanju zdravlja menstrualnog ciklusa. Ishrana i menstruacija su neraskidivo povezani, jer što je ishrana raznovrsnija i balansiranija, to je veća verovatnoća redovnog menstrualnog ciklusa. Potrebni su nam adekvatni unosi vitamina, minerala i omega-3 masnih kiselina kao podrška hormonskoj ravnoteži.

U ovom segmentu članka, prikazaću tabelu koja ilustruje povezanost između hormonalnog disbalansa, stresa i ishrane sa menstrualnim ciklusom.

Aspekt Hormonski disbalans Stres Ishrana
Uticaj na menstrualni ciklus Moguće skraćivanje ili produžetak Može izazvati nepravilnosti Neophodna za redovan ciklus
Simptomi disbalansa Neredovna menstruacija, promene u težini Anksioznost, loš san Odsustvo ključnih hranljivih materija može dovesti do promena
Mogući uticaj na dužinu menstruacije Kratka ili izostala menstruacija Kratka ili nepravilna menstruacija Može stabilizovati menstrualni ciklus
 • Nemir, nervoza i loš san mogu biti znakovi visokog nivoa stresa koji mogu uticati na vaš menstrualni ciklus.
 • Hormonski disbalans često je praćen sindromom policističnih jajnika, što može uzrokovati nepravilnu menstruaciju.
 • Zdrava ishrana bogata železom, magnezijumom i vitaminima B kompleksa podržava hormonalnu ravnotežu.

hormonalni disbalans

Zapamtite, ukoliko dođe do promena u vašem menstrualnom ciklusu koje vas zabrinjavaju, nije na odmet posavetovati se sa profesionalnim zdravstvenim radnikom. Oni će vam pomoći da utvrdite da li je kratka menstruacija za vas samo varijacija normale ili signal za nešto dublje što zahteva pažnju.

Razumevanje hormonalnih promena tokom ciklusa

Kada govorim o svom menstrualnom ciklusu, svjesna sam da je za sve nas to individulano iskustvo. Međutim, nešto što nas sve povezuje su hormonalne promene koje kontrolišu taj ciklus. Ove promene nisu samo ključ za naš reproduktivni sistem, već mogu uticati i na naše opšte blagostanje, naročito kada dođe do nekih nepravilnosti.

Kao žena, prošla sam kroz razne faze i oscilacije koje su se odrazile na moje menstrualni ciklus. Želim da podelim sa vama nekoliko bitnih činjenica koje su mi pomogle da bolje razumem šta se zapravo dešava svakog meseca.

Kada ovulacija prođe, nivo progesterona se povećava, dok se nivo estrogena smanjuje. Ova promena je prirodna i neophodna, ali može prouzrokovati niz simptoma, uključujući oni poznati osećaj toplotnog vala ili valunzi koji se često javljaju tokom PMS-a.

Niko ne voli te neprijatne simptome, ali oni su zapravo ključan signal da naše telo funkcioniše kako treba I da su hormonalne promene u toku. Dozvolite mi da ilustrujem ovo detaljnijim pogledom na hormonalne promene tokom ciklusa u formi tabele:

Faza ciklusa Hormonalne promene Utjecaj na organizam
Folikularna faza Estrogen raste, zadužen za razvoj folikula Obnavljanje endometrijuma, priprema za ovulaciju
Ovulacija LH i FSH dostižu vrhunac, izazivajući oslobađanje jajne ćelije Povećana plodnost, moguć početak trudnoće
Lutealna faza Progesteron raste da podrži potencijalnu trudnoću Ukoliko nema oplođenja, dolazi do opadanja hormona i počinje menstruacija

U trenucima kad primetite da vam je menstruacija nepravilna, to može biti znak da nešto nije u balansu sa vašim hormonima. Primer za to može biti kratka menstruacija koja je obično simptom niskog nivoa progesterona.

 • Pomno praćenje menstrualnog ciklusa može pomoći u detektovanju ovih hormonalnih promena.
 • Ako uočite promene kao što su veoma kratka ili neuobičajeno duža menstruacija, konsultujte se sa svojim lekarom.
 • Zdrav način života sa manje stresa i uravnoteženom ishranom može doprineti hormonalnom balansu.

Naučite da slušate svoje telo i prepoznajte signale koje vam šalje. Ako vaše iskustvo odstupa od onoga što smatrate normalnim, razgovarajte sa specijalistom. Vaš menstrualni ciklus je poput otiska prsta – jedinstven je za vas i zaslužuje razumevanje i pažnju.

Da li su ginekološki problemi krivac za kratku menstruaciju?

Kada se suočavamo sa problemom kratke menstruacije, često se zapitamo da li se iza ovoga kriju neka ozbiljnija ginekološka oboljenja. U ovom delu članka, bavićemo se pitanjem kako određena ginekološka stanja mogu uticati na menstrualni ciklus, izazivajući varijacije koje van naših standardnih očekivanja.

Kako ginekološka oboljenja utiču na menstruaciju

Jedno od često prisutnih stanja koje može uticati na dužinu i pravilnost menstruacije je sindrom policističnih jajnika (PCOS). PCOS je endokrini poremećaj koji može izazvati različite menstrualne poremećaje, uključujući neredovne menstruacije ili njihov potpuni izostanak. Osim ovih simptoma, PCOS može biti povezan i sa drugim znakovima poput pojačane maljavosti te poteškoća sa telesnom težinom i neplodnošću.

Ginekološko stanje Simptomi Uticaj na menstruaciju
Sindrom policističnih jajnika (PCOS) Nepravilni menstrualni ciklusi, pojačana maljavost, višak kilograma, neplodnost Izostanak menstruacije, neredovne menstruacije
Upalne crevne bolesti Bol u abdomenu, dijareja, gubitak telesne mase Potencijalno neredovne menstruacije

Osim PCOS-a, tu su i upalne crevne bolesti koje, iako možda ne deluju direktno povezane sa ginekološkim problemima, ipak mogu imati svoj uticaj na menstrualni ciklus. Stanja kao što je Kronova bolest ili ulcerozni kolitis mogu dovesti do neredovnih menstruacijskih ciklusa, pružajući dokaz više kako opšte zdravstveno stanje može uticati na menstruaciju.

Biti informisan o znacima i simptomima koji ukazuju na moguće ginekološke probleme je od ključnog značaja za rano prepoznavanje i adekvatan tretman koji može pomoći u normalizaciji menstrualnih poremećaja.

 • Kronova bolest i ulcerozni kolitis mogu ograničiti apsorpciju nutrijenata potrebnih za održavanje hormonalne ravnoteže, što stvara dodatne izazove menstrualnom ciklusu.
 • Neplodnost i problemi sa telesnom težinom često su upareni sa PCOS-om i zahtevaju sveobuhvatni pristup lečenju.
 • Poznavanje ovih simptoma može olakšati prepoznavanje kada je potrebno obratiti se lekaru i tražiti adekvatnu dijagnostiku i tretman.

ginekološki problemi

Kako bismo izbegli potencijalne komplikacije koje mogu uslediti, nužno je da posvetimo pažnju svom telu i reagujemo na prve signalne uzbune. Bez obzira da li je reč o simptomima koji su lakše uočljivi ili suptilnijim promenama u menstrualnom ciklusu, važno je postati svestan korelacija između ginekoloških problema i promena u menstrualnim patternima.

Menstrualni poremećaji i kako ih identifikovati

Kao žena koja pažljivo prati svoj menstrualni ciklus, svjesna sam da pojedine nepravilnosti mogu ukazivati na menstrualne poremećaje. Ponekad takve promene mogu izgledati bezazleno, ali u određenim situacijama one zahtevaju veću pažnju i razumevanje.

Česte promene u trajanju, obimu, ili ritmu menstrualnog krvarenja ne bi trebalo olako zanemariti. Postoji nekoliko uočljivih znakova koje možemo identifikovati kao moguće simptome poremećaja:

 1. Neredovne menstruacije
 2. Izostanak menstruacije duži vremenski period
 3. Neprekidno krvarenje nekarakteristično za uobičajeni ciklus
 4. Menstruacije koje se javljaju više puta za jedan menstrualni ciklus

Kada primetite bilo koji od ovih simptoma, moguće je da vaše telo signalizira da nešto nije u redu. Ovo posebno može biti slučaj ako se simptomi javljaju kontinuirano ili u kombinaciji sa drugim zdravstvenim tegobama.

Da bismo dodatno razumeli kako hormonalni disbalans utiče na menstrualni ciklus, obratimo se konkretnom primeru:

Kod sindroma policističnih jajnika dolazi do prekomerne proizvodnje muških hormona, što direktno narušava regularnost menstrualnog ciklusa i dovodi do različitih vrsta menstrualnih poremećaja.

Simptom Učestalost kod žena Uobičajeni menstrualni ciklus Možebitni poremećaji
Neredovne menstruacije Čest kod žena s PCOS 28 dana PCOS, stres, hormonski disbalans
Izostanak menstruacije Manje učestal 28 dana Hipotireoza, hiperprolaktinemija
Neprekidno krvarenje Ređe 28 dana Endometrioza, fibroidi
Više menstruacija u jednom ciklusu Veoma retko 28 dana Hormonski disbalans, ginekološke infekcije

S obzirom na sve ovo, važno je naglasiti važnost posete lekaru ako dođe do ovakvih promena. Zapravo, redovan ginekološki pregled može biti preventivna mera i pružiti veću sigurnost kada je u pitanju zdravlje vašeg reproduktivnog sistema.

 • Redovno paintanje i razumevanje vašeg menstrualnog ciklusa je prvi korak ka identifikaciji potencijalnih problema.
 • Ukoliko primetite neki od navedenih znakova, ne oklevajte da zatražite savet stručnjaka.

Šta kada je kratka menstruacija simptom ozbiljnijeg problema

Kao neko ko svakodnevno obraća pažnju na svoje telo i signale koje mi šalje, neretko se pitam da li je kratka menstruacija samo prolazna nepravilnost ili možda uzrok za veću zabrinutost. Ako dođe do značajne promene u uobičajenom trajanju menstruacije, koje se ne može objasniti uobičajenim faktorima kao što su stres ili prehrana, postoji mogućnost da se radi o zdravstvenim problemima kojima je potrebno temeljito istraživanje.

Menstruacija koja često izostane, ili traje izrazito kratko, može biti signal za pojavu određenih stanja koja zaslužuju detaljnu dijagnostiku. Na primer, jaki grčevi, neobično obilno krvarenje, ili vrtoglavica tokom menstruacije nisu simptomi koje bi trebalo zanemariti. U takvim situacijama, savetujem posetu lekaru koji može pružiti profesionalnu medicinsku dijagnostiku i neophodnu negu.

Bez obzira koliko nam se čini da znamo o našem tijelu, važno je imati na umu da svaka značajnija promena u menstrualnom ciklusu može biti indikator da nešto nije u redu. Potcenićemo ozbiljnost situacije može dovesti do zanemarivanja problema koji zahtevaju adekvatnu medicinsku intervenciju.

Neke od uobičajenih zdravstvenih problema koji mogu biti uzrok za kratku menstruaciju jesu:

 • Sindrom policističnih jajnika (PCOS), koji može uticati na regularnost i dužinu menstrualnog krvarenja.
 • Upalne bolesti reproduktivnog sistema, koje mogu izazvati promene u menstruacijskom ciklusu.
 • Hormonski disbalansi usled problema sa štitnom žlezdom ili drugih endokrinoloških poremećaja.
 • Ishrana koja je siromašna hranljivim materijama, što može dovesti do smanjenja telesne sposobnosti da reguliše menstrualni ciklus.

Pored ovih, postoje i druga stanja koja mogu dovesti do toga da menstruacija izostane ili traje veoma kratko, te je važno postupiti proaktivno i potražiti mišljenje stručnjaka. Primer takve tabele koja ilustruje neke od mogućih problema nalazi se ispod:

Uobičajeni zdravstveni problem Učestali simptomi Preporuka
Endometrioza Bolni menstrualni ciklusi, bolovi u karlici Poseta ginekologu za dalje testiranje
Fibroidi materice Obilno krvarenje, anemija Dijagnostika putem ultrazvuka
Premenopauza Nepravilnosti u menstruaciji, valunzi Konsultacije sa endokrinologom
Ekstremne promene telesne težine Izostanak menstruacije, promene u apetitu Ishrana obogaćena hranljivim materijama

Na kraju, ne treba napustiti mogućnost da je kratka menstruacija, u nekim slučajevima, normalna varijacija. Ipak, ako je ta promena praćena drugim simptomima ili sumnjate na zdravstvene probleme, neophodno je da se obratite lekaru. Vaše zdravlje je prioritet i svaki signal koji nas na to upućuje treba shvatiti ozbiljno.

 • Važno je slušati svoje telo i reagovati blagovremeno na bilo kakve promene, posebno kada je u pitanju menstrualni ciklus.

Pravilno praćenje menstrualnog ciklusa za bolje razumevanje

Kao neko ko već godinama vodi računa o svom reproduktivnom zdravlju, praktikujem metodično praćenje menstrualnog ciklusa kako bih stekla dublje razumevanje svojeg tela. Držim dnevnik menstruacije, koji mi pomaže da uočim bilo kakve promene ili nepravilnosti u ciklusu. Evo kako to možete i vi da uradite.

Kako voditi dnevnik menstruacije i šta zapisivati

Vođenje dnevnika menstruacije je vrlo jednostavno, a pritom izuzetno korisno. Posmatranjem i bilježenjem različitih aspekata menstruacionog ciklusa, pružate sebi moćno sredstvo za razumevanje vašeg reproduktivnog zdravlja.

 1. Zabilježite početak i završetak svakog menstrualnog krvarenja kako biste pratili redovnost i dužinu ciklusa.
 2. Budite precizne kada beležite intenzitet krvarenja – da li je svaki ciklus sličan ili se jačina krvarenja menja?
 3. Simptomi poput grčeva, glavobolje ili promena raspoloženja su važni za zapisivanje, jer mogu ukazivati na hormonalne promene.
 4. Takođe, zapisujte sve dodatne faktore kao što su promene u ishrani ili fizičkoj aktivnosti.

Zapisivanje ovih detalja može vam pomoći da prepoznate obrasce u menstrualnom ciklusu i da uočite bilo kakve izvanredne situacije koje mogu zahtevati medicinsku pažnju.

Redovno beleženje menstrualnog ciklusa u dnevniku pruža važne informacije koje mogu biti od velike koristi prilikom poseta ginekologu.

Praćenjem simptoma kroz različite mjesečne cikluse, možete lakše identifikovati abnormalnosti ili obrasce vezane za vaše zdravstveno stanje. Sve ovo igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja i pravovremenom reagovanju na potencijalne probleme.

Za vizuelni prikaz vašeg ciklusa koristim tabelu. Evo kako moja izgleda:


Datum početka Datum završetka Jačina krvarenja Prisutni simptomi Zabeleške
01.01. 05.01. Umereno Blagi grčevi prvog dana Ishrana bogata gvožđem
28.01. 02.02. Jako Grčevi i glavobolje Stres na poslu

Tabela mi pomaže da brzo uvidim bilo kakve promene u ciklusu, a zabeleške o omogućavaju uočavanje faktora koji mogu uticati na menstrualni ciklus. I tako, svaki mesec, korak po korak, otkrivam sve više o svom tijelu.

 • Praćenjem ciklusa otkrila sam da se moj nivo energije znatno smanjuje kada imam teže menstrualno krvarenje.
 • Zabilježila sam da se moji PMS simptomi umanjuju kada sam više fizički aktivna.
 • Zahvaljujući zapisima identifikovala sam hranu koja mi olakšava simptome i ukazuje na potrebu za promenom prehrambenih navika.

Pomoću dnevnika menstruacije, imamo snažan alat u rukama – alat za upravljanje i optimizaciju našeg zdravlja. Zar to nije razlog više da počnete sa praćenjem menstrualnog ciklusa već danas?

Закључак

Kroz ovaj članak, pokušala sam da predstavim kompleksnu sliku menstruacionog ciklusa i mogućih uzroka za pojavu kratke menstruacije. Osvrnula sam se na razne aspekte koji utiču na pravilnost i trajanje menstruacije, ukazavši na to koliko faktori poput hormonalnog disbalansa, ishrane i životnih stresova mogu biti kritični za zdravlje menstrualnog ciklusa.

Ukoliko se suočavate sa nepravilnostima u menstrualnom ciklusu, kratka menstruacija uzrok može biti znak da nešto u vašem telu zahteva pažnju. Naša telesa su kompleksna i svaki signal koji odstupa od ustaljenog obrasca treba shvatiti ozbiljno i posavetovati se sa profesionalnim zdravstvenim radnikom.

Moj savet je da aktivno pratite svoj ciklus, zapisujte promene, i budete u kontaktu sa svojim lekarom kako biste zajedno radili na očuvanju vašeg zdravlja. Kada je u pitanju menstrualni ciklus, svaka od nas zaslužuje da živi bez dodatne brige, uz potuno razumevanje svog tela.

FAQ

Šta se smatra normalnim menstrualnim ciklusom?

Normalan menstrualni ciklus varira od žene do žene i može trajati između 20 do 35 dana, dok se redovna menstruacija obično odvija kroz 5 dana, ali je normalno trajanje između 3 do 7 dana. Nepravilna menstruacija može ukazivati na odstupanje od ovih okvira.

Koji su uzroci kratke menstruacije?

Uzroci kratke menstruacije mogu uključivati hormonalni disbalans, uticaj stresa, nedovoljne hranljive materije usled loše ishrane, ginekološka oboljenja, promene u telesnoj težini ili fizičkoj aktivnosti, kao i neki lekovi ili kontraceptivi.

Kako hormonalni disbalans može uticati na menstrualni ciklus?

Hormonski disbalans dovodi do poremećaja u komunikaciji između hipotalamusa, hipofize i jajnika, što može rezultirati neredovnim menstruacijama ili promenama u trajanju i intenzitetu menstrualnog krvarenja.

Na koji način stres može uticati na menstruaciju?

Stres može dovesti do hormonalnih promena koje poremete menstrualni ciklus, što se manifestuje kroz nepravilne ili kratke menstruacije ili čak potpuni izostanak menstruacije.

Kako ishrana utiče na menstrualni ciklus?

Ishrana igra značajnu ulogu u regulisanju menstruacije. Neadekvatan unos hranljivih materija ili nagli gubitak telesne težine mogu prouzrokovati hormonalne promene koje utiču na redovnost i trajanje menstruacije.

Koje ginekološke probleme treba razmotriti kod kratke menstruacije?

Kod kratke menstruacije treba uzeti u obzir mogućnost oboljenja poput sindroma policističnih jajnika, endometrioze, upalnih procesa u karlici ili drugih hormonskih poremećaja.

Šta znači kada je kratka menstruacija simptom ozbiljnijih zdravstvenih problema?

Ako kratka menstruacija prati druge simptome poput jakih bolova, obilnog krvarenja ili se javljaju druge neobične promene, to može biti znak ozbiljnijeg zdravstvenog problema i zahteva konsultaciju sa lekarom.

Kako pravilno pratiti menstruaciju i šta zapisivati u dnevnik?

Pravilno praćenje menstrualnog ciklusa obuhvata vođenje dnevnika u kojem zapisujete početak i kraj menstruacije, jačinu krvarenja, prisutne simptome, kao i notiranje bilo kakvih promena u svom uobičajenom ciklusu, što može pomoći u identifikaciji uzoraka ili nepravilnosti.

Везе ка изворима

Picture of Nebojša Vujinović

Nebojša Vujinović

Zaljubljenik sam u Web već dugi niz godina. Pokušavam da svoj lifestyle prilagodim 21. veku iako sam rođen poprilično davno u 20.om Iako je Sens.rs ženski portal, ja ću na njemu pisati i ove "muške" stvari kao što su filmovi, sport, tehnologija, putovanja i slično.