Gnojni čepovi u grlu – uzrok i posledice gnojne angine

Gnojni čepovi u grlu

Gnojni čepovi u grlu često su pokazatelj upale krajnika, a mogu biti i prethodnik gnojne angine, stanja koje karakteriše jaka bol, otežano gutanje i visok stepen nelagodnosti. Ovi simptomi su obično jasan signal tela da se odvija ozbiljna infekcija koja zahteva medicinsku pažnju.

Infekciju krajnika najčešće pokreće bakterija Streptococcus pyogenes, iz porodice streptokoka, koja generiše gnojne čepove kao deo reakcije organizma na invaziju.

Dijagnostikovanje gnojne angine je ključno za pravovremenu i efikasnu terapiju. Doktori koriste više metoda za utvrđivanje oboljenja, uključujući vizuelni pregled i briseve grla. Lečenje obuhvata primenu antibiotika i drugih medikamenata, kao i domaće terapije koje olakšavaju simptome i smanjuju nelagodnost.

Nelečena gnojna angina može dovesti do ozbiljnih komplikacija, uključujući reumatsku groznicu i probleme sa bubrezima, što čini pravovremeno obraćanje lekaru i poštovanje preporučenog tretmana od krucijalne važnosti.

Prevencija gnojne angine delimično leži u održavanju jakog imunološkog sistema, što se ostvaruje zdravim životnim navikama i ishranom bogatom hranljivim sastojcima. U slučaju učestalih upala krajnika ili pojačanih simptoma, bitno je obratiti se lekaru kako bi se sprečilo napredovanje bolesti i potencijalne komplikacije koje sleduju.

Ključne tačke:

 • Gnojni čepovi su čest indikator upale krajnika koja može preći u gnojnu anginu.
 • Pravovremena dijagnostika i lečenje su ključni u prevenciji komplikacija gnojne angine.
 • Zdrave životne navike pružaju osnovu za prevenciju i smanjenje rizika od ponovne infekcije.

Šta su gnojni čepovi u grlu

Gnojni čepovi u grlu su vidljive nakupine gnoja koje se formiraju na tonzilima usled infekcije. Njihov izgled može varirati po veličini i boji, a često su praćeni bolom i otežanim gutanjem.

Uzroci gnojnih čepova

Gnojni čepovi predstavljaju reakciju organizma na infekciju, najčešće bakterijskog porekla, gde bakterije Streptococcus imaju značajnu ulogu. Međutim, virusi takođe mogu biti uzrok u nekim slučajevima. Kada se desi upala krajnika, telo šalje bela krvna zrnca da se bore protiv infekcije, što rezultira stvaranjem gnoja koji se zadržava na krajnicima formirajući čepove.

Vezu između gnojnih čepova i krajnika

Krajnici su deo imunog sistema i služe kao prva linija odbrane od mikroorganizama koji ulaze u grlo. Kada tonzile postanu zaražene, one se upale, što utiče na stvaranje gnojnih čepova. Ova veza je važna jer pomaže u razumevanju kako upala krajnika može direktno da dovede do pojave gnojnih čepova.

Simptomi gnojne angine

Gnojna angina karakteriše se nizom specifičnih simptoma koji ukazuju na akutnu bakterijsku infekciju krajnika, često izazvanu streptokokom.

Razlikovanje simptoma

Prvi korak u prepoznavanju gnojne angine jeste razumevanje da se njeni simptomi razlikuju od običnog bola u grlu koja može pratiti virusnu infekciju. Ključni simptom kod gnojne angine je prisustvo gnojnih čepova i izrazito crvenilo krajnika. Bol u grlu je intenzivnija, a često se pridružuju i drugi specifični znaci kao što su beličaste ili žućkaste naslage na krajnicima.

Opšti simptomi upale krajnika

Opšti simptomi upale krajnika obuhvataju:

 • Bol: Oštra i stalna bol u grlu koja može zračiti prema ušima.
 • Temperatura: Često je prisutna povišena telesna temperatura, koja može prelaziti 38.5°C.
 • Otežano gutanje: Upaljeni krajnici mogu prouzrokovati otežano gutanje i osećaj stranog tela u grlu.
 • Generalna slabost: Pacijenti mogu iskusiti umor i malaksalost.

Dijagnoza gnojne angine počiva na vizuelnom pregledu simptoma i potvrđivanje prisustva bakterije streptokoka se obavlja laboratorijskim testovima. Na vreme prepoznavanje simptoma i rano lečenje su ključni za sprečavanje potencijalnih komplikacija koje mogu nastati usled progresije bolesti.

Dijagnostikovanje gnojne angine

Dijagnostikovanje gnojne angine je ključno za pravovremeno lečenje i smanjenje rizika od komplikacija. Ovaj proces uključuje precizne metode koje koriste stručnjaci kako bi postavili tačnu dijagnozu i započeli odgovarajuću terapiju.

Metode dijagnostike

Otorinolaringolog sprovodi vizuelni pregled kako bi uočio tipične znake gnojne angine, kao što su crvenilo, oteklina i gnojni čepovi na krajnicima. Vizuelni pregled može biti dopunjen laboratorijskim testovima poput brisa grla, koji se analizira na prisustvo bakterije streptokok. Ovo je bitno jer upravo streptokok često izaziva gnojnu anginu. U nekim slučajevima može se koristiti i brzi antigenski test za detekciju streptokoka i postavljanje brze dijagnoze.

Značaj rane dijagnoze

Rana dijagnoza gnojne angine je od presudne važnosti jer omogućava brže uvođenje adekvatne terapije i smanjuje rizik od širenja infekcije i nastanka težih oblika bolesti. Precizno postavljena dijagnoza omogućava lekarima da odaberu najefikasniji antibiotik ukoliko je bolest izazvana bakterijskom infekcijom, i tako spreče potencijalne komplikacije koje gnojna angina može izazvati.

Lečenje gnojne angine

Lečenje gnojne angine fokusira se na eliminaciju infekcije, ublažavanje simptoma i sprečavanje komplikacija. Najčešće se primenjuju antibiotici, ali su u opticaju i različiti prirodni pristupi. U težim slučajevima razmatra se hirurška intervencija.

Medikamentno lečenje

Antibiotska terapija je osnovna kada su u pitanju bakterijske infekcije koje uzrokuju gnojnu anginu. Penicilin je često prvi izbor zbog svoje efikasnosti protiv streptokoknih bakterija. Alternativa penicilinu može biti azitromicin, naročito za osobe alergične na penicilin. U smirivanju simptoma koriste se analgetici poput paracetamola i aspirina kako bi se ublažila bol u grlu i smanjila temperatura.

Prirodni pristupi lečenju

Uz medikamentno lečenje, neki prirodni pristupi mogu pomoći u ublažavanju simptoma gnojne angine. Grlo se može ispirati slanom vodom, a primena eteričnih ulja, kao što su eukaliptus ili čajevac, može biti korisna za ublažavanje iritacije grla. Važno je naglasiti da prirodni tretmani trebaju biti dodatak glavnoj terapiji, a ne zamena za nju.

Kada je potrebna hirurška intervencija

Hirurška intervencija, poznata kao tonzilektomija (uklanjanje krajnika), razmatra se kod osoba sa čestim ponavljanjem gnojne angine ili kod teških slučajeva koji ne reaguju na antibiotike. Tonzilektomija može biti korisna i za osobe sa uvećanim limfnim čvorovima ili ukoliko krajnici uzrokuju otežano disanje.

Komplikacije nelečene gnojne angine

Nelečena gnojna angina može prouzrokovati ozbiljne kratkoročne i dugoročne komplikacije, uključujući rizik od razvoja apscesa i širenja infekcije na respiratorni sistem.

Kratkoročne komplikacije

 • Apscesi u grlu: Gnojna angina može dovesti do formiranja apscesa oko krajnika ili u mekim tkivima grla, što može zahtevati hitnu medicinsku intervenciju.
 • Problemi sa respiratornim sistemom: Infekcija može preći na donje delove respiratornog sistema, što može rezultirati ozbiljnim stanjima kao što je upala pluća, posebno prouzrokovana pneumokokom.

Dugoročne komplikacije

 • Reumatska groznica: Ovo stanje može nastati ako Streptococcus pyogenes bakterija, koja često uzrokuje gnojnu anginu, nije adekvatno lečena. Reumatska groznica može da našteti srcu, zglobovima i nervnom sistemu.
 • Poststreptokokne komplikacije: Dugoročno može doći do niza poststreptokoknih komplikacija koje utiču na razne organe i tkiva, uključujući bubrege (glomerulonefritis) i kožu.

Prevencija gnojne angine

Prevencija gnojne angine obuhvata pristupe koji koriste higijenske mere i jačanje imunog sistema. Oni su ključni za smanjenje rizika od infekcije koja može dovesti do pojave gnojnih čepova u grlu i razvoja gnojne angine.

Higijenske mere

Higijena je presudna u sprečavanju širenja infekcija koje mogu dovesti do gnojne angine. Osobe treba redovno da peru ruke sapunom i vodom, posebno pre jela i nakon korišćenja toaleta. Takođe, važno je izbegavati kontakt sa osobama koje pokazuju simptome infekcije krajnika, pogotovo u periodima visoke učestalosti respiratornih bolesti.

 • Izbegavanje deljenja ličnih predmeta: Čaše, pribor za jelo i higijenske potrepštine treba koristiti individualno da bi se izbeglo prenošenje zaraze.
 • Održavanje čistoće u domaćinstvu: Redovno čišćenje površina koje se često dodiruju, kao što su kvake, prekidači i igračke za decu, može pomoći u smanjenju prisustva patogena.

Jačanje imunog sistema

Snažan imunološki sistem pomaže telu da se odbrani od patogenih mikroorganizama. Za odrasle i decu, usvajanje zdravih životnih navika nužno doprinosi imunitetu.

 • Punoćelna i uravnotežena ishrana: Konzumiranje hrane bogate vitaminima i mineralima, kao što su voće, povrće i integralne žitarice, podržava funkcije imunološkog sistema.
 • Redovna fizička aktivnost: Vežbanje povećava cirkulaciju i doprinosi boljoj radnoj sposobnosti imunološkog sistema.
 • Odmor i kvalitetan san: Adekvatan san je neophodan za oporavak i održavanje efikasne imune odbrane.
 • Izbegavanje stresa: Upravljanje stresom kroz različite tehnike poput meditacije i relaksacije može imati pozitivan efekat na imunološko zdravlje.

Značaj ishrane i životnih navika

Ishrana i životne navike igraju važnu ulogu u prevenciji i smanjenju rizika od razvoja gnojnih čepova i upale krajnika, utičući tako na opšte stanje imuniteta i otpornost organizma na viruse i bakterije.

Uticaj hrane na formiranje gnojnih čepova

Pravilna ishrana može biti ključni faktor u održavanju zdravlja ždrela i krajnika. Hrana bogata vitaminima i mineralima, kao što su sveže voće i povrće, jača imunitet i pomaže tijelu da se odupre infekcijama. Određene namirnice poseduju prirodna antibakterijska svojstva koja mogu pomoći u borbi protiv bakterija koje su često uzročnici upale krajnika i nastanka gnojnih čepova. Na primer, beli luk je poznat po svojim antiseptičkim svojstvima.

Promene u načinu života za smanjenje upale

Zdravi životni stilovi su jednako važni kao i ishrana u prevenciji upale krajnika i nastanka gnojnih čepova. Redovna fizička aktivnost povećava cirkulaciju i poboljšava otpornost organizma. Održavanje hidratacije tečnostima kao što su voda ili biljni čajevi, može pomoći u održavanju vlažnosti grla, čime se smanjuje mogućnost stvaranja gnojnih čepova. Espreso i drugi kofeinski napici mogu isušiti grlo, stoga se preporučuje ograničen unos tih napitaka. Adekvatan odmor i spavanje su esencijalni za oporavak i jačanje imunog sistema, što može pomoći u borbi protiv infektivnih agenasa kao što su virusi i bakterije.

Kada posetiti lekara

Kada osoba primeti pojavu gnojnih čepova u grlu, važno je znati kada je neophodno obratiti se lekaru za medicinski savet i eventualno lečenje. Gnojni čepovi su često povezani sa upalom krajnika i mogu dovesti do gnojne angine, koja zahteva stručnu medicinsku pomoć.

 • Visoka temperatura: Ako je temperatura visoka i ne spušta se uz pomoć uobičajenih mera za snižavanje temperature.
 • Otežano gutanje: Kada gutanje postaje bolno ili gotovo nemoguće, to može biti znak ozbiljnije infekcije.
 • Jak kašalj: Persistentan i bolan kašalj može ukazivati na komplikacije.
 • Loše opšte stanje: Ako se osećate izuzetno umorno, slabo ili imate osećaj malaksalosti.
 • Bolovi u grlu: Intenzivan bol u grlu koji sprečava normalno gutanje i govor može biti signal za posetu lekaru.

Ukoliko simptomi traju duže od nekoliko dana ili se stanje pogoršava, neophodna je hitna lekarska konsultacija. Bolovi u grlu i simptomi gnojne angine ne bi trebalo ignorisati, jer može doći do širenja infekcije ili razvijanja drugih komplikacija.

Prisustvo bilo kojeg od ovih simptoma zahteva pažnju lekara. Stručnjak će moći da postavi pravilnu dijagnozu i propiše odgovarajuću terapiju, bilo da se radi o antibioticima u slučaju bakterijske infekcije, ili drugim metodama lečenja prilagođenih individualnim potrebama pacijenta. Pridržavajte se saveta lekara i pravilno koristite propisanu terapiju.

Često postavljana pitanja

Gnojni čepovi u grlu često prate upalu krajnika i mogu dovesti do gnojne angine. U ovom delu, biće odgovoreno na neka od često postavljanih pitanja u vezi sa ovim stanjem.

Koji su uzroci belih čepova na krajnicima?

Beli čepovi na krajnicima su tipično rezultat infekcije bakterijom streptokokus, što može dovesti do upale i stvaranja gnoja u kriptama krajnika.

Kako se gnojna angina prenosi među ljudima?

Gnojna angina se prenosi kapljičnim putem – kada osoba koja je zaražena kašlje ili kihne, bakterije se šire vazduhom i mogu inficirati druge ljude.

Je li moguće da se pojave gnojni čepovi u grlu a da nema povišene temperature?

Da, moguće je da se u grlu pojave gnojni čepovi bez povišene temperature, ali prisustvo temperature često sugeriše aktivnu infekciju.

Da li je gnojna angina zarazna i kako se prevenira njen prenos?

Gnojna angina je zarazna, i prenos se može sprečiti pranjem ruku, izbegavanjem bliskog kontakta sa zaraženima i održavanjem dobre lične higijene.

Koliko obično traje terapija gnojnom anginom pomoću antibiotika?

Terapija antibioticima za lečenje gnojne angine traje obično od 10 do 14 dana, zavisno od težine infekcije i odgovora organizma na lečenje.

Kakva je razlika između virusne i bakterijske gnojne angine?

Razlika između virusne i bakterijske gnojne angine leži u uzročniku; virusne infekcije obično ne zahtevaju upotrebu antibiotika, dok bakterijske infekcije, kao što su one uzrokovane bakterijom streptokokus, zahtevaju antibiotsku terapiju.

Za kraj poslušajte našeg čuvenog i veoma cenjenog doktora Nestorovića šta će vam reći na temu krajnika.

Picture of Darinka Aleksic

Darinka Aleksic

Studirala srpski jezik i književnost. Profesionalni teniski trener. 14 godina uspešnog rada na web sajtovima...Zvuči kao mnogo godina, zar ne! E pa mnogo godina je već i iza mene, ali još važnije - i isped mene. Uz godine ide i iskustvo a imam ga prilično. Poznajem mnogo životnih tema i trudiću se da vam ih što bolje predstavim. Neka Sens bude vaš svakodnevni izbor.