Prirodni preparati protiv strija u trudnoći

Prirodni preparati protiv strija u trudnoći

Sećate li se tog prvog trenutka kada ste saznali da ste trudni? Uzbuđenje i preplavljivanje emocijama su neprocenjivi. Ali, kao što mnoge žene znaju, trudnoća donosi i mnogo fizičkih promena. Kako stomak raste, mnoge buduće mame primećuju pojavu strija. Suzana, mama iz Beograda, sećala se tog trenutka kada je zastrašujuće ljubičaste linije primetila na svom stomaku. Da bi izbegla neželjene promene na svojoj koži, okrenula se prirodnoj nezi. Prirodni preparati protiv strija u trudnoći postali su njena svakodnevna rutina.

Priroda nam nudi bezbroj opcija za prirodnu negu kože tokom trudnoće. Preparati koji koriste prirodne sastojke kao što su Angel Therapy mleko za strije, koje sadrži bakučiol ulje, ulje nevena, bademovo ulje, kolagen, vitamin E i alantoin, postali su popularni zbog svoje efikasnosti i blagosti prema koži.

Ključne tačke

 • Strije su česta pojava tokom trudnoće zbog istezanja kože.
 • Mnoge trudnice traže prirodne načine za prevenciju strija kako bi očuvale izgled svoje kože.
 • Prirodni preparati kao što su Angel Therapy mleko sadrže sastojke bez štetnih hemikalija.
 • Prirodni sastojci kao što su bakučiol ulje, ulje nevena i bademovo ulje pomažu u održavanju elastičnosti kože.
 • Redovna nega kože tokom trudnoće može značajno smanjiti pojavu strija.

Zašto se strije javljaju tokom trudnoće?

Strije se najčešće javljaju tokom trudnoće zbog naglog rasta stomaka i rastezanja kože. Promene u nivou hormona, kao što je kortizol, oslabljuju vezivno tkivo u koži, što dovodi do pucanja kolagena. Ove hormonske promene zajedno sa genetskim faktorima predstavljaju glavne uzroke strija tokom drugog stanja.

Više od 50% trudnica doživljava strije na stomaku, ali mogu biti prisutne i na grudima, zadnjici, rukama i nogama. Adekvatna prevencija, uključujući korištenje prirodnih preparata, može značajno smanjiti rizik od nastanka strija. Redovno hidriranje kože i zdrav način života igraju ključnu ulogu u održavanju njene elastičnosti i sprečavanju rastezanja kože.

Evo nekoliko ključnih faktora koji mogu pomoći u tome:

 • Korištenje prirodnih preparata
 • Redovno hidriranje kože
 • Zdrav način života
 • Uzimanje vitamina i minerala

Pravilna nega kože tokom trudnoće omogućava očuvanje njenog zdravlja i smanjuje rizik od pucanja kolagena.

Najbolji prirodni preparati protiv strija u trudnoći

Trudnoća je posebno razdoblje u životu svake žene kada telo prolazi kroz značajne promene, uključujući pojavu strija. Korišćenje prirodnih preparata može pomoći u prevenciji i smanjenju strija, a posebno su popularni proizvodi sa prirodnim sastojcima koji su sigurni za upotrebu tokom trudnoće.

Angel Therapy mleko za strije

Angel Therapy mleko za strije se izdvaja kao jedan od najboljih preparata protiv strija u trudnoći, zahvaljujući bogatom sastavu koji uključuje prirodne sastojke poput nevena, badema, bakučiola, kolagena i vitamina E. Ova kombinacija sastojaka ne samo da poboljšava elastičnost kože već i smanjuje vidljivost strija. Takođe, ovo mleko je paraben-free preparat za strije u trudnoći, što dodatno osigurava njegovu sigurnost za trudnice.

Ostali preparati

Osim Angel Therapy mleka za strije, postoje i drugi preparati koji se izdvajaju po svojim prirodnim sastojcima protiv strija u trudnoći. Sledeći brendovi su prepoznati po svojoj kvaliteti i učinkovitosti:

 • Mustela ulje – obogaćeno prirodnim sastojcima, ovo ulje pomaže u održavanju elastičnosti kože i prevenciji strija.
 • Weleda ulje – napravljeno od prirodnih ulja, ovo ulje hidrira kožu i pruža zaštitu od stvaranja strija.
 • Dr. Hauschka – sadrži biljne ekstrakte koji pomažu u jačanju kože i smanjenju strija.
 • Lierac Phytolastil serum – specijalno formulisan da poboljšava strukturu kože i smanjuje vidljivost strija.
 • Eucerin – nudi razne preparate koji sadrže prirodne sastojke za njegu kože trudnica i prevenciju strija.

Korišćenjem kvalitetnih prirodnih preparata možete značajno smanjiti rizik od pojave strija tokom trudnoće i očuvati zdravlje i izgled vaše kože.

Kako napraviti prirodne preparate kod kuće

Kako se rešiti strija u trudnoći prirodnim putem? Jedan od načina je kreiranje domaćih prirodnih melema za strije. Ovi melemi se lako prave kod kuće sa lako dostupnim sastojcima koji pružaju hidrataciju i potpomognu regeneraciju kože.

Za pripremu prirodnih preparata nisu potrebni složeni postupci. Dovoljno je kombinovati osnovne sastojke poput ricinusovog ulja i maslinovog ulja sa dodatnim uljima i vitaminima koji obogaćuju preparate i povećavaju njihovu efikasnost.

Prirodni preparat za strije sa ricinusom

 1. Sastojci:
  • 2 kašike ricinusovog ulja
  • 1 kašika ulja šipka
  • 10 kapi ulja lavande
 2. Postupak:
  • U manju posudu sipati sve sastojke.
  • Dobro izmešati dok se ne dobije homogena smeša.
  • Nanositi svakodnevno na područja zahvaćena strijama.

Prirodni preparat za strije sa maslinovim uljem

 1. Sastojci:
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašika aloe vera gela
  • 10 kapi vitamina E
  • 5 kapi ulja lavande
 2. Postupak:
  • Izmešati sve sastojke u posudi dok se dobro ne sjedine.
  • Nanositi preparat dva puta dnevno za najbolje rezultate.

Ova dva prirodna melema za strije su jednostavna za pravljenje i efikasna u borbi protiv strija, pružajući visok nivo hidratacije i poboljšavajući opšti izgled kože.

Kako koristiti prirodne preparate za strije?

Pravilna upotreba prirodnih preparata za strije ključna je za postizanje željenih rezultata. Važno je uvesti aplikaciju prirodnih preparata u dnevnu rutinu nege protiv strija. Preparati se nanose na čistu kožu blagim i nežnim pokretima kako bi koža lakše apsorbovala sastojke.

Važno je izbegavati agresivno trljanje prilikom nanošenja kako ne bi došlo do iritacije kože. Pri aplikaciji prirodnih preparata, preporučuje se nanošenje više puta dnevno, a naročito nakon tuširanja kada je koža još vlažna. Održavanje kontinuiteta i doslednosti u primeni pomoći će vam da ostvarite vidljive rezultate.

Dnevna rutina nege protiv strija uključuje sledeće korake:

 1. Očistiti kožu blagim sredstvom.
 2. Naneti prirodni preparat nežnim pokretima.
 3. Izbegavati agresivno trljanje.
 4. Ponoviti aplikaciju prirodnih preparata nakon tuširanja.

Performansi prirodnih preparata značajno zavise od pravilne i redovne primene. Dugotrajna i dosledna rutina nege protiv strija rezultiraće optimalnim efektima i zadovoljstvom korisnika.

Benefiti korišćenja prirodnih preparata u trudnoći

Korišćenje prirodnih preparata u trudnoći ima brojne prednosti, posebno kada je u pitanju održavanje elastičnosti kože i sprečavanje nastanka novih strija. Jedna od najvećih koristi je bezbednost za majku i dete, jer prirodni preparati ne sadrže štetne hemikalije i aditive koji mogu iritirati kožu. Prirodni sastojci, kao što su ulje nevena, bakučiol i bademovo ulje, poznati su po svojoj sposobnosti da intenzivno hidriraju kožu i jačaju njen zaštitni sloj.

Jako je važno napomenuti da ovi prirodni tretmani za strije takođe mogu poboljšati regeneraciju kože i ojačati vezivno tkivo. Ovo je ključno za održavanje elastičnosti kože tokom trudnoće, perioda kada koža prolazi kroz velike promene. Dodavanje kolagena, vitamina i esencijalnih masnih kiselina može dodatno podržati zdravlje kože, čineći je otpornijom na razvoj strija.

Kombinacijom ovih prirodnih sastojaka i redovnom upotrebom, prednosti prirodnih preparata u trudnoći postaju očigledne. Ne samo da ovi sastojci pružaju dubinsku hidrataciju, već i podržavaju prirodnu obnovu kože. Ovo sve doprinosi smanjenju vidljivosti postojećih strija i preveniranju novih, što je ključno za samopouzdanje i zdravlje svake buduće majke.

FAQ

Koje su prednosti korišćenja prirodnih preparata protiv strija tokom trudnoće?

Prirodni preparati povećavaju elastičnost kože, smanjuju rizik od strija, i pružaju hidrataciju bez štetnih hemikalija. Sastojci poput ulja nevena, bakučiola, bademovog ulja, kolagena i vitamina E intenzivno hrane kožu.

Šta uzrokuje strije tokom trudnoće?

Strije se javljaju zbog naglog rastezanja kože, hormonskih promena i pucanja kolagena. Više od 50% trudnica dobija strije na stomaku, grudima, zadnjici, rukama i nogama. Genetika takođe igra ulogu u njihovom nastanku.

Koji su najbolji prirodni preparati protiv strija u trudnoći?

Angel Therapy mleko za strije je jedan od najboljih prirodnih preparata. Takođe, proizvodi Mustela, Weleda, Dr. Hauschka, Lierac Phytolastil i Eucerin sadrže efektivne prirodne sastojke za nega kože trudnica.

Kako napraviti prirodne preparate protiv strija kod kuće?

Domaći preparati se mogu napraviti korišćenjem ricinusovog ulja, ulja šipka, jojobe, koštice kajsije, maslinovog ulja, aloe vere, vitamina A i E, i esencijalnih ulja poput grejpfruta ili lavande. Ovi sastojci pružaju hidrataciju i regeneraciju kože.

Kako pravilno koristiti prirodne preparate za strije?

Preparati se nanose na čistu kožu mekim pokretima kako bi se postigla maksimalna apsorpcija. Treba ih koristiti više puta dnevno, naročito nakon tuširanja kada je koža još uvek vlažna. Kontinuirana primena je ključ za vidljive rezultate.

Veze ka izvorima

Picture of Darinka Aleksic

Darinka Aleksic

Studirala srpski jezik i književnost. Profesionalni teniski trener. 14 godina uspešnog rada na web sajtovima...Zvuči kao mnogo godina, zar ne! E pa mnogo godina je već i iza mene, ali još važnije - i isped mene. Uz godine ide i iskustvo a imam ga prilično. Poznajem mnogo životnih tema i trudiću se da vam ih što bolje predstavim. Neka Sens bude vaš svakodnevni izbor.