Pravila bontona u restoranu – Kako se ponašati

Najbitnija pravila bontona u restoranu

Pravila bontona u restoranu nisu tek apstraktne smernice, već bitne nijanse koje kroje sliku naše kulture na javnoj sceni gde je restoranski bonton ključan.

Bilo da raspaljujemo uspomene uz svečanost porodičnog ručka ili balansiramo formalnost poslovne večere, dobri maniri su tihi saveznici koji utiru put ka bezbrižnom uživanju u gastronomskim čarolijama. Ovaj vodič nije samo lekcija, već svetionik kulture koji obezbeđuje da nas pravila ponašanja u restoranu vode kroz socijalni labirint sa lakoćom dostojanstva i razumevanja.

Ključne informacije

 • Kako se ponašati za vreme obroka nije znanje za posebne prilike, već svakodnevna praksa.
 • Restoranski bonton ogleda se u pažnji prema osoblju i gostima, kao i u načinu korištenja pribora.
 • Pravila bontona na poslovnoj večeri mogu presudno uticati na profesionalni uspeh.
 • Dobri maniri su ne samo odraz poštovanja, već i pokretač zadovoljstva tokom obroka.

Najbitnija pravila bontona u restoranu

Kada posetite restoran, ne samo da se očekuje da uživate u izabranim jelima, već se od vas očekuje i pridržavanje određenih pravila ponašanja koja oslikavaju vašu kulturu i poštovanje prema restoranu i osoblju koje vas uslužuje.

Pravila ljubaznosti i ponašanja prema osoblju

Ljubaznost i poštovanje prema osoblju restorana jesu osnova dobrog ponašanja. Najosnovnije je izbegavanje naručivanja ili komunikacije na način koji nije pristojan, kao što su glasno dozivanje, zviždanje ili gestikuliranje koje privlači nepoželjnu pažnju ostalih gostiju. Ukoliko imate primedbe, važno je da se obratite menadžeru ili šefu sala mirnim tonom, izražavajući svoje nezadovoljstvo ili sugestije na konstruktivan način.

Značaj tačnosti i obaveštavanja o kašnjenju

Tačnost je jedan od ključnih elementa pravilnog ponašanja u restoranu. Ako ste zakazali sastanak ili večeru, trudite se da stignete na vreme. Ukoliko dođe do neočekivanog kašnjenja, važno je da kontaktirate osoblje restorana i ljude s kojima se sastajete, kako ne bi došlo do nesporazuma i neugodnosti.

Odabir odgovarajuće odeće u skladu sa restoranom

Pravila etikete nalažu da pravilno oblačenje za restoran u velikoj meri zavisi od vrste restorana koji posjećujete. Ukoliko ste u dilemi, uvek se odlučite za malo zvaničniji izbor odeće, kojim ćete iskazati poštovanje prema prostoru i ostalim gostima. Ovo posebno važi za večernje izlaske i restorane više klase.

Ljubaznost, tačnost, i primereno oblačenje za restoran su ključni segmenti pravilnog ponašanja u restoranu i trebalo bi da ih pratite kako biste osigurali prijatan boravak i pokazali svoju kulturu. Sledeći savete za posetu restoranu pomoći ćete u stvaranju atmosfere dostojne kako vašeg tako i ugleda restorana.

Etiketa prilikom naručivanja hrane i pića

Postoje neka nepisana pravila kada je u pitanju etiketa u restoranu, a jedno od najvažnijih odnosi se na pravila naručivanja. Ponašanje pri naručivanju hrane i naručivanju pića treba da odražava upućenost i finoću, ali i praktičnost i brigu za druge. Evo nekoliko ključnih tačaka koje bi trebalo uzeti u obzir:

 • Gosti bi uvek trebalo da naruče prvi, čime se pokazuje poštovanje i uglađenost.
 • Kada ste domaćin, prikladno je da drugima preporučite nešto sa menija ili naglasite specijalitete restorana.
 • Potrebno je unapred odlučiti ko će biti zadužen za izbor vina ili specijalnih pića.
 • Diskretno dozivanje konobara može se obaviti blagim podizanjem ruke, izbegavajući glasno dovikivanje.
 • Posebna pažnja treba da bude usmerena na goste koji imaju specifične zahteve ili alergije.
 • Izbegavajte naručivanje najskupljih stavki menija, osim ako to situacija dozvoljava ili ste izričito pozvani da to učinite.

Ukoliko postoji restoranska etiketa vezana za naručivanje specifičnih jela ili pića u tom restoranu, informišite se o tome pre obroka. To može biti korisno kako za ostavljanje dobrog utiska, tako i za izbegavanje potencijalnog neprijatnog iskustva. Primer ovakve prakse je naručivanje sira uz vino ili pravilno sparivanje hrane i pića.

Poštovanje pravila etikete prilikom naručivanja oslikava dobre manire ali i omogućava bolje iskustvo uživanja u obrocima. Treba imati na umu da pravilno naručivanje nije samo ritual, već i način pokazivanja obzira prema onima koji vam pružaju uslugu, kao i gostima sa kojima delite sto.

Kako pravilno koristiti pribor za jelo i serviranje

Etiketa stola nije samo o ljubaznosti prema osoblju i suptilnom odabiru jela, već i o načinu na koji koristimo pribor za jelo. Pravilno korišćenje pribora odražava poštovanje prema domaćinima, gostima i samo jelo postaje ugodnije iskustvo. Uzimajući u obzir različite kulture, proučićemo kako se razlikuju evropske i američke metode, i kako ispravno odložiti pribor jednom kada se obrok završi.

Evropski versus američki način korišćenja pribora

Pod različitim nebeskim svodovima, stvaraju se različite tradicije, pa je tako i sa priborom za jelo. U Evropi, što uključuje i našu zemlju, pridržavamo se pravila gde se nož uvek drži desnom rukom, a viljuška levom. To je evropski način koji omogućava elegantno odvajanje i unos hrane. S druge strane, američki način poznat je po tome što nakon sečenja hrane, viljuška prelazi u desnu ruku dok se nož odlaže na tanjir.

Pribor za jelo

Pravilno postavljanje pribora nakon obroka

Jedan od dokaza pristojnosti i kulture jeste i način na koji postavljamo pribor nakon jela. Tradicija nalaže da pribor za jelo treba da leži unutar tanjira u poziciji koja pokazuje vreme između 11 i 12 sati. Viljuška treba biti sa zupcima okrenutim prema dolje, a nož sa sečivom ka viljušci. Ovakvim postavljanjem pribora, šalje se signatura konobaru da ste završili sa jelom, i sve to doprinosi lepšem i organizovanijem izgledu stola.

Bez obzira da li praktikujete evropski način ili se vodite američkim običajima, pravilno korišćenje pribora za jelo je suptilna umetnost koja pridonosi ugodnosti obroka. Takođe, postavljanje pribora nakon završetka ishrane nije samo znak da ste završili, već i simbol vaše pažnje i poštovanja prema osoblju koje će nastaviti s posluživanjem.

Poštovanje privatnost drugih gostiju i komunikacija u restoranu

Kada posetite restoran, jedan od ključnih aspekata bontona u restoranu je poštovanje pravila koja se tiču privatnosti gostiju i načina komunikacije. Svesnost o pravilima ponašanja u restoranu i njihovo poštovanje doprinosi harmoniji i ugodnosti svih prisutnih.

 1. Držite glasnoću razgovora na minimalnom nivou da ne biste ometali privatnost gostiju.
 2. Izbegavajte kontakta očima i komunikaciju sa susednim stolovima kako biste očuvali privatnost.
 3. Održavajte komunikaciju u restoranu pristojnom, pazeći da teme budu nekonfliktne i prijatne za sve prisutne.
 4. Isključite ili stišajte mobilne telefone kako bi bonton u restoranu ostao neprekidan i kako bi ste poštovali prostor i vreme svih gostiju.

Osim navedenog, važno je razumeti kada i kako koristiti mobilne telefone ili druge elektronske uređaje, kako ne bi došlo do narušavanja atmosfere ili uznemiravanja drugih gostiju.

Tišina koja prati zadovoljstvo ukusnom hranom jeste zlatni standard u restoranima.

U tabeli ispod, nalaze se konkretne smernice za održavanje pristojnosti i kulturnog ponašanja koje doprinosi ugodnoj atmosferi i poštovanju pravila restorana.

Komunikacija Privatnost Mobilni telefoni
Govor niskim tonom Ostaviti prostor za intimu Na vibraciji ili tiho
Izbegavati osetljive teme Ne zagledati se u druge goste Koristiti samo ako je neophodno
Bez prekidanja drugih Neprijavljeno pridruživanje zabranjeno Skloniti sa stola tokom obroka

Sledite ove smernice kako biste se osigurali da vaše iskustvo, kao i iskustvo drugih gostiju u restoranu, ostane nezaboravno iz pozitivnih razloga.

Korektan način postupanja s hranom i pićem

Kada je reč o poseti restoranu, važno je znati kako se ophoditi kada je u pitanju postupanje s hranom i pićem. Kulturno ponašanje i poznavanje osnovnih pravila bontona mogu učiniti vašu posetu ugodnijom kako za vas, tako i za osoblje restorana i ostale goste.

Postupanje s neukusnom ili nepravilno pripremljenom hranom

Nekada se može desiti da hrana koja vam je servirana nije onakva kakvoj ste se nadali. Ukoliko smatrate da je hrana neukusna ili nije pripremljena po vašim očekivanjima, pristojno je obratiti se osoblju restorana i izneti svoje zapažanje. Važno je to učiniti na taktičan i nenapadan način, ne uzimajući za pravo da unosite nelagodnost u radnu atmosferu restorana. Diskretna i konstruktivna kritika je uvek dobrodošla i može pridoneti kvalitetnijoj usluzi.

Saveti za odabir teme razgovora tokom obroka

Odabrati prikladnu temu za razgovor za vreme obroka je podjednako važan aspekt bontona u restoranu. Preporučljivo je da se izbegavaju kontroverzne i lične teme koje mogu izazvati neprijatnost. Umesto toga, fokusirajte se na opštije teme koje su zanimljive i prikladne kontekstu. Obzirom na to da večera u restoranu treba da bude prijatno iskustvo za sve prisutne, izborom adekvatnih tema razgovora doprinosite prijatnoj atmosferi.

 • Ophodite se prema osoblju s poštovanjem.
 • Izbegavajte podizanje glasa ili upotrebu neprikladnog jezika.
 • Razgovarajte o temama koje su opuštajuće i prikladne za obrok.
 • Prilagodite tonalitet i jačinu glasa okruženju u restoranu.

Zaključak

Uvažavanje najbitnijih pravila bontona u restoranu nije puka formalnost; to je izraz poštovanja prema drugim gostima i ljudima koji tamo rade. Ovladavanje etiketom u restoranu i pridržavanje adekvatnih pravila ponašanja odraz je lične kulture i ukorenjuje dobrih manira u različitim socijalnim situacijama, bilo da je reč o neformalnom okupljanju ili o poslovnim dogovorima.

Dobar bonton u restoranu utiče na kreiranje prijatne atmosfere koja može biti presudna za pozitivan ishod poslovnih sastanaka, ali i za lično zadovoljstvo i stvaranje nezaboravnih trenutaka. Znanje o pravilnom ponašanju tokom obroka ne samo što unapređuje lični ugled, već i olakšava interakciju, smanjuje mogućnost nesporazuma i doprinosi ukupnom doživljaju gostoprimstva koje nudi restoran.

Na kraju, važno je imati na umu da je cilj svakog odlaska u restoran opuštanje i uživanje u dobroj hrani i piću, u društvu ljudi koji nam prijaju. Upravo zato je poznavanje pravila bontona ključno – ona nam pomažu da se usredsredimo na ono što je zaista bitno, a to je kvalitetno provedeno vreme za stolom, uživanje u gastronomskim delikatesama i oplemenjivanje društvenih veza.

FAQ

Koji su osnovni elementi etikete u restoranu prilikom poslovne večere ili ručka?

Osnovni elementi etikete u restoranu uključuju ljubaznost, pravilno korišćenje pribora, odevanje u skladu sa restoranom, tačnost, poštovanje privatnosti drugih gostiju, kao i odgovarajući način komunikacije.

Kako se pravilno ponašati prema osoblju restorana?

Prema osoblju se treba ophoditi s poštovanjem i ljubaznošću, bez zviždanja ili glasnog dozivanja. U slučaju nezadovoljstva uslugom, obratite se menadžmentu restorana na smiren i taktičan način.

Šta učiniti ako dođe do kašnjenja za rezervisani sto?

U slučaju kašnjenja, treba obavestiti osobe s kojima se sastajete i osoblje restorana. Ovo ukazuje na poštovanje tuđeg vremena i ozbiljnost u vezi dogovorenog sastanka.

Kako odabrati adekvatnu odeću za restoran?

Odeća treba biti primerena ambijentu restorana i vrsti događaja. Ukoliko niste sigurni, bolje je biti preobučen nego neodgovarajuće odeven.

Na koji način treba naručivati hranu i piće u restoranu?

Naručivanje treba obavljati diskretno, s poštovanjem restoranskog osoblja i vodeći računa o zahtevima ili alergijama ostalih gostiju. Takođe, važno je saglasiti se ko plaća obrok pre naručivanja.

Koje su razlike između evropskog i američkog načina korišćenja pribora?

Evropski način podrazumeva korišćenje noža u desnoj i viljuške u levoj ruci tokom celog obroka, dok američki način uključuje prebacivanje viljuške u desnu ruku nakon sečenja hrane.

Gde se postavlja pribor nakon završetka obroka?

Nakon završetka obroka, pribor se odlaže unutar tanjira, nož i viljuška paralelno, formirajući ugao između 11 i 12 sati, sa drškama usmerenim prema desnoj strani tanjira.

Kako se ophoditi prema drugim gostima i kako se ponašati tokom obroka u restoranu?

Potrebno je poštovati privatnost drugih gostiju, smanjujući buku i izbegavajući kontakt s nepoznatim osobama. Komunikacija treba biti pristojna i umivena, bez ometanja drugih gostiju.

Šta da radim ukoliko mi se ne dopada poslužena hrana?

Ukoliko hrana nije po vašem ukusu ili nije adekvatno pripremljena, obavestite konobara na ljubazan način i zatražite zamenu ili ispravku.

Koje teme razgovora izbegavati tokom obroka?

Tokom obroka treba izbegavati kontroverzne, lične ili negativne teme koje mogu izazvati nelagodnost kod prisutnih. Fokusirajte se na lagane i neutralne teme koje su prikladne situaciji.

Veze ka izvorima

Picture of Nebojša Vujinović

Nebojša Vujinović

Zaljubljenik sam u Web već dugi niz godina. Pokušavam da svoj lifestyle prilagodim 21. veku iako sam rođen poprilično davno u 20.om Iako je Sens.rs ženski portal, ja ću na njemu pisati i ove "muške" stvari kao što su filmovi, sport, tehnologija, putovanja i slično.