Kana za kosu: Vodič kroz vrste, upotrebu i efekte

Kana za kosu

Sećate se one prve promene koju ste osetili kad ste sami odlučili da preuzmete kontrolu nad bojom svoje kose? To je trenutak osamostaljivanja, ali i igre. Međutim, vremenom, mnogi od nas postali su svesni da hemijske farbe ne dolaze bez posledica za naše zdravlje i okolinu. Zato ne čudi što sve više ljudi poseže za kana za kosu kao zdravijom alternativom. Raznovrsne vrste kane omogućavaju nam da eksperimentišemo sa bojom, ne narušavajući kvalitet naše kose. Ta magična zelena biljka, prah kojeg upijamo čulima, vraća nas prirodi i daje nam rezultate u spektru od boja zalaska sunca do dubokih zemljanih tonova. A kada saznate kako je pravilna upotreba kane za kosu jednostavna i koju sve lepotu i zdravlje donosi, najverovatnije ćete se i sami zapitati – nisam li našla najbolju kanu za kosu?

Glavne tačke

 • Zdravija alternativa hemijskim farbama
 • Raznolikost nijansi kane koje odgovaraju različitim tipovima kose
 • Koristi se kao sredstvo za negu kose i kože glave
 • Prirodni sastojci kane štite kosu tokom bojenja
 • Postizanje željene boje uz pravilno miksiranje i aplikaciju
 • Dugotrajni rezultati bez oštećenja kose

Šta je kana i kako se dobija

Kana, poznata i kao prirodni pigment za bojenje kose i tela, vuče svoje poreklo iz toplih klima gde cveta biljka Lawsonia inermis. Ovo dragoceno bilje se kroz pažljiv proces sušenja i mlevenja pretvara u magični prah, cenjen zbog svojih jedinstvenih bojila svojstava. Prah kane, poznat kao kana u prahu, tradicionalno se koristi u mnogim kulturama širom sveta.

Poreklo i dobijanje kane za kosu

Biljka Lawsonia inermis, bogata henotaninskom kiselinom, odgovorna je za crvenkasto-narandžastu boju koja se oslobađa kada se kana u prahu pomeša sa odgovarajućim tečnostima. Proces dobijanja praha počinje odabirom najkvalitetnijih listova, koji se potom suše na suncu i melju dok ne postanu fini prah. Nakon ovog procesa, kana je spremna za upotrebu, donoseći toplinu i sjaj prirodnog pigmenta tamo gde se primeni.

Razlika između Lawsonia inermis i Canna Indica

Često postoji zabuna u razlikovanju biljke Lawsonia inermis od Canna Indica, koja takođe nosi naziv „kana“, ali je zapravo dekorativna biljka bez bojnih svojstava. Razlika između ove dve biljke je drastična, pri čemu Canna Indica ne sadrži henotaninsku kiselinu, ključnu za pigmentaciju kose.

Hemija kane – kako henotaninska kiselina deluje na kosu

Henotaninska kiselina je ono što daje kani njenu moć. Kao prirodni fenol, ona čini osnovu boje koju kana pruža. Prilikom aplikacije kane na kosu, henotaninska kiselina prožima spoljašnji sloj kose stvarajući bogatu, duboku boju koja može varirati u spektru od zlatnožute do bakarno-crvenih tonova, zavisno od originalne boje kose i vremena delovanja.

Kana za kosu: vrste, upotreba i rezultati

Tradicionalna upotreba kane za kosu predstavlja jedan od najpopularnijih prirodnih metoda za postizanje živopisnih tonova i poboljšanje zdravlja kose. Kana dolazi u različitim nijansama koje nude širok spektar mogućnosti za one koji teže prirodnoj boji kose. Ovaj članak istražuje koje vrste kane postoje, kako se pravilno koristi kana za kosu i koje su očekivani rezultati od njene upotrebe.

Prirodna boja kose kanom

Kako koristiti kanu za kosu? Proces započinje odabirom prave vrste kane i njenim mešanjem sa odgovarajućim tečnostima kako bi se napravila pasta. Aplikacija paste na kosu se može varirati u zavisnosti od željenog intenziteta boje i zdravstvenog stanja vlasi. Neka od ključnih pitanja koja korisnici kanu postavljaju su vezana za prikrivanje sedih vlasi i trajnost boje. Da biste dobili najbolje rezultate kane za kosu, važno je pratiti preporučene upute i voditi računa o tome da boja može varirati na osnovu prirodne boje vaše kose.

Prirodna boja kose koja se postiže kanom nije samo estetski privlačna već i značajan korak u održavanju zdravlja kose.

 • Crvena kana – idealna za postizanje intenzivnih, toplih crvenih tonova
 • Smeđa kana – za dublje, prirodnije smeđe nijanse sa crvenkastim odsjajem
 • Neutralna kana – koristi se za kondicioniranje i jačanje kose bez promene boje

Prednosti kane za kosu su mnogobrojne, uključujući njen doprinos sjaju i volumenu kose, kao i poboljšanje opšteg stanja vlasišta. Kana je poznata po svojim prirodnim svojstvima koja ne štete strukturi kose, za razliku od hemijskih boja koje mogu sadržati agresivne sastojke. Takođe, kana je odlična alternativa za one koji su skloni alergijskim reakcijama na sintetičke boje za kosu.

Vrsta kane Rezultat na tamnoj kosi Rezultat na svetloj kosi Vreme držanja
Crvena kana Bademovo crvene odsjaje Vivid crvena 2-3 sata
Smeđa kana Topla smeđa sa crvenim tonom Boja lešnika sa odsjajima 3-4 sata
Neutralna kana Blagi sjaj bez promene boje Istaknut prirodni sjaj 1 sat

Na kraju, rezultati kane za kosu mogu u velikoj meri zavisiti od prethodnih tretmana i strukture samih vlasi. Redovna upotreba kane može doprineti postepenom produbljivanju boje, čime se postiže bogatija i trajnija nijansa. Kana je bez sumnje odličan izbor za one koji žele da dožive transformaciju svoje kose bez ugrožavanja njenog zdravlja.

Upotreba kane za kosu – korak po korak

Primenom kane u procesu farbanja kose, korisnici dobijaju ne samo živopisan prirodan izgled već i negovano vlasište. Različiti koraci pripreme i aplikacije ključni su za postizanje optimalnih rezultata.

Pravi izbor tečnosti za pravljenje paste

Priprema kane za kosu počinje odabirom odgovarajuće tečnosti. Voda je najčešći izbor, ali limunov sok može pomoći da boja postane intenzivnija, dok ricinusovo ulje dodaje dodatnu negu. Gledano s aspekta pravljenja paste od kane, kvalitet tečnosti utiče na konzistenciju i dugotrajnost boje.

Zaštita kože i okoline prilikom farbanja kane

Zaštitite rukavice koristeći zaštitne rukavice i mažite rubove čela vazelinom ili uljem kako biste izbegli bojenje kože. Postavite stare peškire ili novine oko sebe kako biste zaštitili okolinu od mogućih mrlja.

Kako naneti i koliko dugo držati kanu na kosi

Nakon izrade paste, nanošenje kane treba vršiti ravnomerno, počevši od korijena do vrhova. Vreme držanja kane na kosi varira, ali se preporučuje period od dva do šest sati za najbolje efekte nanošenja kane.

Ispiranje kane i održavanje boje

Pažljivo isperite kanu toplom vodom bez upotrebe šampona kako bi se očuvala vibracija boje. Održavanje boje kane podrazumeva izbegavanje šampona sa agresivnim hemikalijama i redovno hidriranje kose kako bi se izbeglo ispiranje kane i očuvala boja.

 • Pravljenje paste: Voda, limunov sok ili ricinusovo ulje
 • Zaštita kože: Vazelin ili ulje oko linije kose i rukavice za ruke
 • Aplikacija: Ravnomerno od korijena do vrha
 • Vreme držanja: 2-6 sati
 • Ispiranje: Topla voda, izbegavanje šampona odmah nakon ispiranja
 • Održavanje: Hidriranje kose, upotreba blagih šampona

Prednosti prirodnog farbanja kose kanom

Prirodno farbanje kose kanom poznato je po svom bogatom nasleđu i raznovrsnim benefitima koji idu dalje od običnog promenjivanja boje. Upotreba ovog čudesnog praha u negi kose nije samo tradicionalna već i moderna alternativa hemijskim farbama koje mogu biti štetne za folikule kose i kožu glave.

Kako kana utiče na zdravlje vlasi

Redovna upotreba kane u negovanju kose može imati transformišući efekat. Za razliku od hemijskih proizvoda, kana je poznata po svojoj sposobnosti da ojača kutikulu kose, čineći male oštećenja neprimetnim. Pravilna upotreba kane može pomoći i u smanjenju peruti, kao i u balansiranju pH-vrednosti skalpa, doprinoseći tako opštem zdravlju kose.

Komparacija sa tradicionalnim farbama za kosu

U poređenju sa sintetičkim farbama, kana ne sadrži amonijak, parabene ni silikone, što je čini sigurnijom i zdravijom opcijom kako za korisnike, tako i za okolinu. Dok hemijske farbe penetriraju u strukturu kose i menjaju je iznutra, kana pruža zaštitu omotavajući vlas, čime se izbegava oštećenje i lomljenje.

Negovanje kose kanom kao alternativa hemijskim preparatima

Prirodna nega kose kanom nudi dugotrajne rezultate bez rizika koji prate koršćenje hemijskih farbi. Zdravlje kose kanom se unapređuje jer ovakav vid tretmana ne isušuje kosu već podstiče njenu vitalnost, sjaj i mekoću. S obzirom da ne postoji obaveza za čestim farbanjem, negovanje kose kana može značajno smanjiti učestalost poseta frizeru i zaštititi kosu od suvišnih hemijskih tretmana.

Zaključak

Prelazak na prirodno farbanje kose pomoću kane ne nosi sa sobom samo lepotu bogatih nijansi koje mogu podariti vlasima. Ta odluka je i odraz brige za dugoročni kvalitet i zdravlje kose. Saveti za farbanje kose prirodnom kanom koji su podeljeni u prethodnim sekcijama, pokazuju da je moguće postići zadovoljavajuće krajnje rezultate kane za kosu uz pravilnu pripremu i primenu.

Takođe, uticaj kane na kvalitet kose ne može se zanemariti. Ova prirodna boja, bogata henotaninskom kiselinom, ojačava strukturu vlasi i povećava njihov sjaj. U poređenju sa hemijskim farbama, kana nudi dublju negu bez rizika od alergijskih reakcija i oštećenja koja mogu uslediti zbog agresivnih sastojaka.

Za kraj, hrabrost da se kosa tretira na jedan toliko prirodni način, kao što je to slučaj sa kanom, nije samo modni izraz, već pokazatelj svesti o važnosti izbora nežnijih i zdravijih opcija za lepotu koju svi želimo. Time kana ostaje jedan od najcenjenijih darova prirode u oblasti kozmetičke nege kose.

FAQ

Šta je kana i odakle potiče?

Kana je prirodno sredstvo za bojenje koje potiče iz sušenih listova biljke Lawsonia inermis, poznate i kao hinna. Tradicionalno se koristi u mnogim kulturama za bojenje kose i tela.

Kako se dobija kana za kosu?

Kana se dobija sušenjem i mlevenjem lišća biljke Lawsonia inermis u fini prah koji se koristi za pripremu paste za bojenje kose.

Kakva je razlika između Lawsonia inermis i Canna Indica?

Lawsonia inermis je biljka iz koje se dobija pravi kana prah za bojenje kose, dok je Canna Indica ukrasna biljka i nema svojstva za bojenje.

Kako henotaninska kiselina u kani deluje na kosu?

Henotaninska kiselina je pigment koji se nalazi u kani i odgovoran je za bojenje kose u žive crvenkasto-narandžaste tonove. Ona prodire u kosu i stvara bogatu boju koja je otporna na ispiranje.

Koje su vrste kane dostupne za kosu?

Osnovne vrste kane za kosu uključuju prirodnu crvenu kanu, crnu kanu (koja sadrži dodatak indiga), kao i kane raznih nijansi smeđe koje se dobijaju mešanjem sa drugim prirodnim sastojcima.

Kako se koristi kana za kosu?

Kana se koristi tako što se prah pomeša sa odgovarajućom tečnošću (voda, limunov sok, ulje) da bi se napravila pasta, koja se zatim nanosi na kosu i ostavlja da deluje nekoliko sati pre ispiranja.

Koje su prednosti korišćenja kane za kosu?

Kana je prirodna, nije agresivna za kosu i vlasište kao hemijske boje i ima sposobnost da ojača vlasi, daje volumen kosi i smanji perut. Takođe može pokriti sede vlasi bez iritacije kože ili oštećenja strukture kose.

Da li kana može posvetliti kosu?

Kana sama po sebi ne može posvetliti kosu jer nema svojstva izbeljivanja. Ona samo dodaje pigment na postojeću boju kose, što može dovesti do tamnijih nijansi.

Koliko dugo treba držati kanu na kosi?

Kana se obično drži na kosi između dva i šest sati, zavisno od željenog intenziteta boje i prethodne boje kose.

Da li je potrebno šamponirati kosu nakon ispiranja kane?

Nakon ispiranja kane, preporučljivo je ne koristiti šampon najmanje 24-48 sati, kako bi se pigment u potpunosti fiksirao na kosu.

Kako se održava boja kose nakon farbanja kanom?

Da bi boja duže ostala sveža, izbegavajte često šamponiranje, koristite blage šampone bez sulfata i zaštitite kosu od sunčevog zračenja.

Koji su saveti za farbanje kose prirodnom kanom?

Važno je uraditi test na pramenu kose pre celovitog farbanja, koristiti kvalitetnu kanu bez dodataka sintetičkih boja, naneti pastu uniformno i imati realna očekivanja u pogledu rezultatâ farbanja s obzirom na originalnu boju kose.

Veze ka izvorima

Picture of Darinka Aleksic

Darinka Aleksic

Studirala srpski jezik i književnost. Profesionalni teniski trener. 14 godina uspešnog rada na web sajtovima...Zvuči kao mnogo godina, zar ne! E pa mnogo godina je već i iza mene, ali još važnije - i isped mene. Uz godine ide i iskustvo a imam ga prilično. Poznajem mnogo životnih tema i trudiću se da vam ih što bolje predstavim. Neka Sens bude vaš svakodnevni izbor.