Originalan recept za pinđur – Tajna naše kuhinje

Originalan recept za pinđur

Odsad, zaboravite na kupovne varijante i pripremite se da u svoj dom unesete mirise i ukuse, kao iz najbolje makedonske kuhinje. Sa našim originalnim receptom za pinđur, svaka teglica će biti kao pečat tradicije i ljubavi prema kuvarskom nasleđu. Suština našeg recepta za pinđur leži u selekciji najkvalitetnijih sastojaka i rukotvorstvu koje je izbrušeno tokom generacija. Otkrijte sa nama kako napraviti pinđur koji će biti zvezda svake zimske trpeze, i to domaći pinđur koji se pamti!

Dok smo malo vratili prošlosti, neki od vas se sigurno sećaju detinjstva i onih aromatičnih momenata kad se po kući širilo neodoljivo mirisno blago u vidu teglica crvenog zlata. Nije tajna da se u našim domovima tradicionalni recept za pinđur prenosi s kolena na koleno, i upravo je zato naša čarolija neuporediva sa bilo kojom „brzom“ verzijom koju možete pronaći u prodavnicama. Pripremite se da ove godine pišete poglavlje svoje kulinarske knjige uz našu pomoć.

Bitni Saveti

 • Pažljivo odabrane crvene paprike, patlidžan i paradajz su ključ uspeha.
 • Mlevenje povrća na starinski način daje onu pravu teksturu.
 • Dugačko kuvanje na tihoj vatri omogućava aromama da se savršeno spoje.
 • Pravi domaći pinđur se čuva u hermetički zatvorenim teglama.
 • Svaki zalogaj nosi težinu istorije i porodičnog nasleđa našeg naroda.

Šta čini originalan recept za pinđur posebnim?

Zašto je baš autentičan recept za pinđur nešto što budi čula i uspomene? Nije tajna da se u receptima naših baka krije više od jednostavnih instrukcija; njihova magija je u izboru pravih sastojaka i ljubavi koja se ulaže u svaki korak pripreme. Krenimo redom u otkrivanju onoga što zaista čini pravi savršen pinđur recept.

Značaj kvalitetnih sastojaka za autentičan ukus

Kada govorimo o kako spremiti pinđur, moramo početi od temelja – a to su nezamenjivi sastojci. Ponosni smo što nam priroda daje mesnate crvene paprike, zrele patlidžane i sočne paradajze, koje smo pažljivo birali mirišući na pijaci, zar ne? Sve počinje od momenta kada ih osetimo, dodirnemo, i znamo da je vreme za pravljenje pinđura – vreme kada će naše kuhinje odišati tradicijom i toplinom.

Tradicionalni metod pripreme pinđura

Ah, taj prepoznatljiv ritam pečenja, mlevenja, pa polaganog dinstanja… Kako je sve to delo vekovne tradicije! Naročito je bitno da se ne žurimo, već da svakom koraku posvetimo punu pažnju. Eto, tajna je u tome što svaki čin pripreme pinđura za nas postaje praznik za dušu, porodični ritual kroz koji flertujemo sa veštinama naših predaka da bismo stvorili nešto što će biti ponos naše trpeze.

Razlike između pinđura, ajvara i ljutenice

Danas smo gurmani u izboru, zar ne? Ajvar, ljutenica, pa pinđur – svi imaju svoje mesto, ali ono što našu teglu čini kraljem zimnice jesu tri plemenita povrća u harmoniji okusa. Dok ajvar slavi brak paprike i patlidžana, a ljutenica spoj paprike i paradajza, pinđur je taj koji maestralno oživljava sva tri, nudeći paletu ukusa koja će svaki zalogaj učiniti događajem za sećanje.

Pregled sastojaka za domaći pinđur

Kad pričamo o receptu za pinđur po meri, moramo priznati da je tako fini domaći pinđur rezultat prave selekcije sastojaka. A kvalitet svakog od njih je ono što na kraju čini sveukupan ukus, zar ne? Prvi korak u našem kulinarskom putovanju ka najboljem receptu za pinđur počinje, logično, izborom pravih partnera za ovu gastro simfoniju.

Sastojci za domaći pinđur

 • Crvene paprike – one moraju biti sočne, mesnate, a njihova crvena boja kao da govori priču o suncu koje ih je ljubilo.
 • Patlidžani – biramo one čvrste, sa manje vode u sebi, kako bi pinđur bio gušći i bogatiji.
 • Paradajz – mora biti zreo, sa punoćom ukusa koji samo sunčeve zrake mogu zagarantovati.
 • Beli luk – jer šta je pinđur bez pikantnog dodira ovog prirodnog pojačivača ukusa?
 • Ljute papričice – zar zaista želimo da nam pinđur bude blag? Ne, zato ne štedimo na ljutini.
 • Ulje, so, šećer – trojac bez kojeg se ne može, oni zaokružuju celinu i daju finiš našem remek-delu.

Ne zaboravimo da je svaki dobar majstor šaljivdžija, pa moramo i mi biti malo maštoviti. Ne plašimo se da, pored ovog tradicionalnog saveta, u svom najboljem receptu za pinđur, dodamo i malo ličnog pečata. Možda neki tajni začin iz bakine špajze ili samo onaj specifičan način seckanja ljutih papričica. Jer recepti su samo osnova, a krajnji rezultat – to smo mi, naše nasleđe i porodična priča koju ćemo poštovati, negovati i na kraju, ponosno prezentovati na trpezi.

Korak po korak: Kako pripremiti pinđur

Na našem putu da domaćim pinđurom osvojimo zimske dane, pronašli smo savršenu formulu kako to da uradimo. Pridržavajte se sledećih koraka i zagarantovana je magija na tanjiru.

Priprema povrća – pečenje i mlevenje

Zamislite scenu – bašta puna crvene paprike, patlidžana i paradajza. Prvi korak ka savršenom pinđuru počinje ovde, pečenjem ovih darova prirode. Nakon što dobiju zlatnu boju u vatri, vreme je za drugi čin: oljuštiti i mlevenje pečenog povrća. Evo kako to izgleda:

 • Povrće položite na roštilj ili u rernu i pecite dok se koža lagano ne zacrni.
 • Kada povrće poprimi dovoljno dimljeni šmek, izvadite ga i ostavite da se malo ohladi.
 • Nakon toga, uz pomoć kuhinjske krpe, oljuštite spoljašnju koru – to je ono što našem pinđuru daje onaj pravi rustični ukus.
 • A onda, tradiocionalno, sve to divno povrće ide na mlevenje, gde se zajedno mešaju arome i stvaraju osnovu za naš specijalitet.

Kuvanje na tihoj vatri za savršen ukus

Sada kada smo dobili mlevenu osnovu, predstava u šerpi može da počne. Ulijte malo ulja, zagrejte ga i dodajte mlevenu smesu, to je tajna kako spremiti pinđur koji će nadmašiti sva očekivanja:

 1. Zagrejte ulje i dodajte mleveno povrće u šerpu.
 2. Ako želite da to bude specijalitet za pamćenje, prstohvat soli, kašičica šećera i sitno seckani beli luk su ono što daje karakter.
 3. Kada se sve to lepo sjedini na tihoj vatri, pridodajte i malo ljutih papričica prepečenih na istoj onoj vatri gde ste pekli paprike – za onaj zavodljivi šmek.
 4. Strpljivo, uz neprekidno mešanje, dinstajte dok se sve ne pretvori u gustu i bogatu smesu koja će i najzahtevnije učiniti zavidnim.

Kraju priče o tome kako napraviti pinđur koji će se pamtiti, krije se u strpljenju i ljubavi kojom se posvećujete kuvanju. A da li postoji lepši način da pokažete pažnju prema svojim najdražima?

Originalan recept za pinđur

Kada kažemo originalan recept za pinđur, ne mislimo na neku novokomponovanu varijantu ovog kulinarskog remek-dela, već na provereni klasik – recept za pinđur po meri pravih gurmana. Znate onaj najbolji recept za pinđur, taj koji budi čula i čuva tradiciju u svakom zalogaju? Upravo takav recept delimo sa vama.

Najbolji recept za pinđur

 • Pečenje na otvorenoj vatri – ključ aroma
 • Mlevenje – preciznost je majka kuhinje
 • Kuvanje – strpljenje dolazi na naplatu

Nemojte se zavaravati da je pravljenje pinđura samo puko kombinovanje povrća. Oh, ne! To je umetnost koja zahteva preciznost u svakom koraku. I upravo ta preciznost je ono što čini naš recept za pinđur originalnim.

Sastojak Količina
Crvene paprike 3 kg
Patlidžani 1.5 kg
Paradajz 1.5 kg
Belog luka 150 g
Ulje 2 dl
Ljute papričice 250 g
Šećer 1 kašika
Sol 1 kašika

Spojite sve ove sastojke, držite se proporcija kao što se držite dobrih ljudi, i garantujemo da će rezultat biti – pinđur koji priča priče, pinđur koji vraća u detinjstvo, pinđur zbog kojeg će vas prijatelji zvati češće na večeru. Da, to je moć dobrog, domaćeg, originalnog pinđura!

Tajni saveti za savršen pinđur recept

Kada kažemo savršen pinđur recept, mislimo na onaj koji ima punoću ukusa i teksture da se svaki zalogaj pamti. No, da bi pinđur dosegnuo takvu slavu, postoje male ćudljivosti koje treba savladati. Sedite, otkrivamo tajne!

Pravi izbor paprika za pinđur

Izabrati prave paprike za pinđur ne znači samo ići na pijac i kupiti prve koje nam zapadnu za oko. Ne, mi tražimo one mesnate i bogate ukusom, poput sorte Kurtovska kapija, koje svoj pravi dom nalaze na sunčanim padinama Kopaonika ili pak u plodnom tlu jugoistočne Srbije. Kao što birač dijamanata poznaje svaki brilijant, tako i mi prepoznajemo papriku vrednu našeg pinđura.

Tajming i temperatura prilikom kuvanja

Što se tiče tajminga i temperature, molimo vas da zauzmete mesto za dirigentskim pultom. Svaki šef orkestra zna da je harmonija ključna, baš kao što je ključno znati kada treba paprike staviti da plešu na žaru, dok ne postanu dovoljno mekane za ljuštenje. Ali, prava muzika nastaje kada ih na tihoj vatri dinstamo, pažljivo, sa puno ljubavi i konstantnim mešanjem. Ovo je naš put ka pinđuru koji treperi od bogatstva boja i okusa, gust je i sočan, baš kako dolikuje pravom domaćinskom trpezu.

Mi u našoj kuhinji imamo još mnogo malih tajni kao što su ove i sigurni smo da će vaši pokušaji izrade domaćeg pinđura sada biti puni uspeha. Setite se, kao i u svim životnim zadacima, detalji čine razliku, posebno kada je u pitanju kako napraviti pinđur koji će osvojiti sva čula.

Pinđur i ajvar – srpska zimnica na moderan način

Kada govorimo o tradicionalnom receptu za pinđur, mislimo na satima provodenim uz šporet i miris pečenih paprika koje se po ceo dan širi našim domovima. Međutim, u ovom užurbanom vremenu, mi, ljubitelji domaće zimnice, našli smo način kako da moderna tehnologija bude naš saveznik u kuhinji. Evo kako mi zadržavamo duh tradicije dok se trudimo da sačuvamo vreme, a sve to bez gubitka onog klasičnog ukusa za koji želimo da verujemo da ga naše bake ne bi mogle razlikovati od svog.

 • Koristimo rernu: Pečenje paprika i patlidžana u rerni je znatno smanjilo vreme provedeno kraj otvorenog plamena.
 • Mikser umesto mašine za meso: Brže i lakše mlevenje pečenog povrća za pinđur – priznaćete, zamisliti možemo i teže.
 • Veće šerpe: Kad je u pitanju kuvanje, veća površina znači brže isparavanje tečnosti, a samim tim i kraći put do savršenog pinđura.

Naravno, neki će reći da bez dugačkog i pažljivog mešanja nema pravog pinđura, ali mi smo tu da dokažemo suprotno. Ako sami želite isprobati kako napraviti pinđur na ovaj način, podučićemo vas mudrostima savremene epohe zimnice.

Metod Vreme pripreme Kompleksnost Tradicionalni ukus
Tradicionalni Celi dan Visoka Autentičan
Moderan Nekoliko sati Srednja Zadovoljavajući

Kakav god metod da izaberete, sigurni smo da će pinđur napravljen s ljubavlju biti prava gozba za sva čula. Sada, idite, osvojite svoje tegle i dive se svojim kulinarstkim remek-delima dok zima kuca na vrata!

tradicionalni recept za pinđur

Upotreba pinđura u svakodnevnoj kuhinji

Kada razmišljamo o najboljem receptu za pinđur, prvo pomislimo na teglu punu božanstvenog ukusa koja čeka zimu. Međutim, prava magija pinđura je u tome što on ne mora strpljivo čekati hladne dane. Naš omiljeni pinđur je zapravo kulinarski špijun koji se šunja u svakodnevne obroke, dodajući im onu finu šmekersku notu. Evo kako kako spremiti pinđur da bude zvezda svakog obroka!

najbolji recept za pinđur

Ideje za serviranje pinđura kao prilog

Nek pinđur zaigra glavnu ulogu na vašem tanjiru! Da li ste razmišljali o tome da ga pomiješate sa skuturom i premažete na parčetu integralnog hleba? Ili možda kao neodoljivi dodatak domaćim ćufteima? Čak i klasične kačamak-makare, blagog ukusa, se pretvaraju u pravu eksploziju na nepcu kad ih omađijate sa malo ovog čarobnog crvenog zlata.

Kreativni načini uključivanja pinđura u recepte

Ma kakve standarde zacrtali za kulinarske bravure, pinđur će se uspešno uklopiti. Probudite picu dodavanjem pinđura preko sirnog sloja, ili se usudite da ga zamesite pravo u testo. Hoćemo li da pričamo o tome kako se pinđur spretno zamaskira kao neviđeno dobar umak za špagete? A kad mariniramo meso za roštilj, priznajemo, pinđur je naš tajni sastojak. Od tosta sa avokadom do fensi rolat od tikvica, pinđur je taj koji svakom jelu pozajmljuje malo svoje slave.

Kako da sačuvate domaći pinđur za zimu

Kada je naš originalan recept za pinđur pretvoren u preukusnu zimnicu, sledi važan zadatak – da se pripremi za dugi zimski san. Puni se svaka teglica toplom i mirisnom crvenom lavom, a onda se ta čarolija zapečati poklopcima, ne bi li se svaki zalogaj ove domaće lepote očuvao kao uspomena na leto koje smo proveli u bašti. Ništa ne može da leči zimske bluesove kao kašika domaćeg pinđura koji isijava toplotu sunca. Evo kako to mi radimo:

 1. Izaberemo samo najbolje sterilisane tegle, one koje su dostojne da udomljuju naše zlatne formule kako napraviti pinđur.
 2. Nakon što smo tegle napolnili do vrha vatreno crvenim eliksirom dobijenim iz originalnog recepta za pinđur, sledi igra s vakuumom. Okrećemo tegle pažljivo naopačke, prepuštajući zatvorenom prostoru da zagrli našu riznicu ukusa.
 3. Kao strpljivi čuvari, ostavljamo naše tegle da odmaraju u tišini kuhinjskog ostrva, dok ne zamene oštrinu vreline s blagom hladnoćom – gotove su za zimske dane, poput medveda spremnih za zimski san.
 4. Kad ih okrenemo nazad, postaju maleni prozori u svet gde leto nikada ne završava, kristalni vremeplovi koji omogućavaju da se na momente vratimo u doba zrelih paradajza i raskošnih paprika.

Skladištite ih na cool i tamnom mestu, gde neće biti izloženi ekstremima, čekajući da ih zov gladnih stomaka probudi. Na kraju, kad sneg okuje puteve i zamrzne reke, vaša tegla puna domaćeg pinđura će biti više od obične konzerve – biće topli podsetnik da će proleće, kao i uvek, doneti novi ciklus boja i ukusa na naše stolove.

Uticaj tradicije i porodičnog nasleđa u pravljenju pinđura

Kada govorimo o autentičnom receptu za pinđur, ne govorimo samo o spoju ukusnih sastojaka, već o nasleđu koje se poverava iz ruku u ruke. Nasleđe koje pretvara pinđur u biografsku knjigu naših predaka. Tačno je, svaka porodica na Balkanu uskladišti dašak osobenosti u svom tradicionalnom receptu za pinđur, praveći od svake tegle svedoka istorije.

Prenos znanja iz generacije u generaciju

Kad kažemo porodična tajna, mislimo na one male veštine koje baka prenosi unuci dok zajedno peku paprike na starinskoj šporeti. To znanje nije samo o tome kada je paprika pečena do savršenstva, već i o tome kako sačuvati miris leta u staklenoj tegli sve do snegova. Da, mi to znamo jer smo bili ti srećnici što smo tople ruke svojih baka osjetili na svojim malenim ramenima dok su nas učile da pravimo pinđur.

Očuvanje autentičnosti recepta

Pravi majstor uči godinama, a majstorstvo u pravljenju pinđura ogleda se u pronalaženju one idealne ravnoteže između ljute papričice i sočnog paradajza. Ne dopuštamo da se tradicija zaboravi ni u eri brzih rešenja i instant recepata. Autentičnost recepta je svetinja koju čuvamo, baš kao što čuvamo stare slike na tavanu. A, kada dođu zimski dani i okupimo se oko trpeze, pronalazimo tragove minulih vremena u svakom zalogaju našeg dragog pinđura.

Pinđur kao deo srpskog kulturnog identiteta

Kada govorimo o najboljem receptu za pinđur, ne možemo a da se ne osvrnemo na to koliko je ovo jelo zapravo više od puke konzervirane paprike i paradajza. Nama, pinđur nije samo zimnica; to je reminiscencija svih onih toplih avgustovskih dana kada je ceo komšiluk mirisao na pečene paprike. Kako spremiti pinđur nije samo pitanje veštine, već se u ovoj priči prepliću i slavlje života, i zajedništvo, i spomenik našoj tradiciji.

U svakom domu se neguje poseban pristup, ali osnovna filozofija je zajednička – pinđur se pravi s ljubavlju i strpljenjem. Ne postoji univerzalni odgovor na pitanje kako spremiti pinđur, jer svaka porodica ima tajni sastojak ili postupak koji se prenosi kao porodično blago. Ali rezultat je uvek isti – ponos koji možete probati i osetiti.

Pinđur nije samo hrana, to je priča naših predaka, zapisana u svakoj tegli.

 • Kvalitet zrelog povrća iz domaćeg vrta
 • Razgovori dok se zajedno peče i meša sastojke
 • Toplina kuhinje dok se čeka da pinđur dostigne pravu gustoću
 • Smeh i anegdote koje krase celodnevno pravljenje zimnice

Ono što naše nonine i komšinice rade s toliko pažnje i preciznosti moglo bi se nazvati pravom umetnošću. Začini su razni, ali emocije su uvek iste.

Povrće Priručni saveti Zajednički trenuci
Crvena paprika Peći dok koža ne pocrni – za lakše guljenje Pečenje paprika na otvorenoj vatri
Patlidžan Pecite zajedno s paprikama za jedinstveni ukus Druženje uz pripremu povrća
Paradajz Koristite zrele plodove za prirodnu slatkoću Deljenje priča iz detinjstva

Svaka tegla pinđura je kao kapsula vremena što čuva uspomene na generacije koje su znale koliko je važno sačuvati deo sebe u onome što prave. I zato, kada sledeći put budete uzimali malo toga crvenog zlata da obogatite svoj obrok, setite se, to nije samo pinđur – to je naša Srbija u malom, to je naša istorija i kultura utisnuta u ukusu koji prevazilazi vreme i trendove. To je ono najbolje što iz ovih krajeva možemo ponuditi svetu, naš najbolji recept za pinđur.

Закључак

У нашем путовању кроз ароме и традицију, открили смо тајне које наш домаћи пинђур чине више од обичног рецепта. Оне га претварају у богатство на столу, завијен у причу која одолева времену. Да ли сте икада осетили како са сваким залогајем овог густог, црвеног деликатеса куцне и парче срца оне која га је правила? То је зато што се у припрему улаже не само мајсторија већ и искрена посвећеност и љубав према кухињи наших предака.

Да, учити о томе како направити пинђур је као да листате странице породичне историје, чији се сваки нови пасус пише преносом знања с колена на колено. Наш оригиналан рецепт за пинђур не крије само савршени однос печене паприке, патлиџана и парадајза, већ и сате рада, трпљења и чекања да се савршена хармонија окуса умеша у најлепши зимски намаз.

Ми се надамо да ћемо инспирисати и вас да доживите мађију припреме овог вековног специјалитета. Јер када следећи пут узмете теглу домаћег пинђура, запитајте се – је ли то само намаз или је то капсула времена која вас мами да откријете своје корене кроз укус? Нудимо вам осећај поноса и задовољства због сваке кашике која неизоставно говори: ово је више од хране, ово је културно благо.

FAQ

Šta čini originalan recept za pinđur posebnim?

Originalan recept za pinđur je poseban jer kombinuje tradicionalne metode pripreme sa najkvalitetnijim sastojcima poput sočnih paprika, zrelih patlidžana i sočnog paradajza. Tajna je u pažljivom pečenju, mlevenju i dinstanju ovih sastojaka što rezultira autentičnim ukusom koji odražava bogatstvo naše kulinarske tradicije.

Kako se tradicionalno priprema pinđur?

Tradicionalna priprema pinđura uključuje pečenje paprika, patlidžana i paradajza na otvorenom plamenu ili u rerni, zatim njihovo oljuštivanje, mlevenje na mašini za meso, i polagano dinstanje sa dodatkom ulja, belog luka, soli, šećera i ljutih papričica. Ovaj metod omogućava da svi sastojci sjedine svoje arome i sačuvaju nutritivne vrednosti.

Koje su razlike između pinđura, ajvara i ljutenice?

Pinđur se razlikuje od ajvara i ljutenice po sastojcima i tehnikama pripreme. Dok ajvar prvenstveno sadrži papriku i patližan, a ljutenica papriku i paradajz, pinđur spaja sve tri vrste povrća što ga čini bogatijim i kompleksnijim u ukusu, sa gustoćom i teksturom koja je jedinstvena.

Koje sastojke trebam koristiti za pravljenje domaćeg pinđura?

Za pravljenje domaćeg pinđura potrebno je koristiti 3 kg crvene paprike, 1,5 kg patlidžana, 1,5 kg paradajza, 150 g belog luka, 2 dl ulja, 250 g ljutih papričica, kao i po kašiku šećera i soli. Sastojci bi trebalo da su sveži i visoke kvalitete za najbolji ukus.

Koji su osnovni koraci u pravljenju pinđura?

Osnovni koraci u pravljenju pinđura uključuju pečenje, oljuštivanje i mlevenje paprika, patlidžana i paradajza. Nadovezuje se kuvanje na tihoj vatri u kojem se mleveno povrće dinsta sa začinima i uljem dok ne dobije savršenu gustinu i bogatstvo ukusa.

Kako izabrati prave paprike za pinđur?

Za pinđur je idealno birati mesnate sorte paprika poput Kurtovske kapije koje su poznate po bogatom i sočnom ukusu. Ove paprike se najčešće uzgajaju u području Kopaonika ili jugoistočne Srbije i ključne su za dobijanje pravog ukusa pinđura.

Koje su najvažnije stvari na koje treba obratiti pažnju prilikom kuvanja pinđura?

Prilikom kuvanja pinđura važno je obratiti pažnju na pravilno vrijeme i temperaturu pečenja paprika, kao i na temperaturu i dužinu dinstanja mlevenog povrća na tihoj vatri. Paprike treba peći dok ne postanu mekane i jednostavne za guljenje, a dinstanje treba obavljati pažljivo uz stalno mešanje kako bi se očuvali ukus i boja pinđura.

Na koji način mogu koristiti pinđur u svakodnevnoj kuhinji?

Pinđur možete koristiti kao namaz za sendviče, dodatak pastama, preliv za meso, kao i u raznim marinadama. On je sjajan za obogaćivanje ukusa brojnih recepata i može se servirati na niz kreativnih načina, od brusketa do razničnih umaka.

Kako pravilno sačuvati pinđur za zimnicu?

Nakon pripremanja, vrući pinđur treba sipati u sterilisane staklene tegle koje se zatim hermetički zapečate. Tegle se mogu okrenuti naopako kako bi se stvorio vakuum, a potom ohladiti preko noći. Ako se pravilno skladišti, pinđur može ostati svež za konzumaciju tokom cele zime.

Kako se tradicija pravljenja pinđura prenosi iz generacije u generaciju?

Tradicija pravljenja pinđura prenosi se u porodicama preko prakse i zajedničkog kuvanja. Starije generacije prenose svoje recepte, savete i tehniku mlađima. Svaka porodica njeguje svoj način pravljenja pinđura, prilagođavajući recept svojim ukusima, ali očuvajući osnovu tradicionalnog recepta.

Zašto se pinđur smatra delom srpskog kulturnog identiteta?

Pinđur je simbol srpskog gostoprimstva i dugogodišnje kulinarske tradicije. Za mnoge predstavlja više od samog jela – to je način očuvanja kulturne baštine i spajanja ljudi kroz zajedničke obroke. Odražava bogatu history i kulturni identitet Srbije i Balkana.

Везе ка изворима

Picture of Nebojša Vujinović

Nebojša Vujinović

Zaljubljenik sam u Web već dugi niz godina. Pokušavam da svoj lifestyle prilagodim 21. veku iako sam rođen poprilično davno u 20.om Iako je Sens.rs ženski portal, ja ću na njemu pisati i ove "muške" stvari kao što su filmovi, sport, tehnologija, putovanja i slično.