Odredite tip kose i izaberite najbolju negu

odredite tip kose

Mnogi imaju problem sa neurednom kosom koja ne izgleda sjajno. Prijatelji se žale – Milica se bori sa kovrdžama a Zoricina tanka kosa ne dobija volumen. Čini se da svaka kosa ima svoje muke, bez obzira na tip.

Ipak, postoji rešenje – analizirajte svoju kosu. Važno je znati više o njenoj gustini, strukturi i drugim karakteristikama. Korteks, srednji sloj dlake, pun je proteina i utiče na njenu jačinu i vlažnost. Oblik korteksa određuje da li je kosa ravna ili kovrdžava.

Vera iz salona „Glamur“ nam objašnjava tipove kose. „Masna kosa ostavlja tragove, a suva nema masnoću. Dobro se vidi razlika u gustini izgledom sa strane.“

Ključne pouke:

  • Analizirajte gustinu, strukturu i druge karakteristike svoje kose.
  • Oblik korteksa određuje tip kose, da li će biti ravna ili kovrdžava.
  • Prepoznajte tip kose po tragovima na dodir i izgledu.
  • Velika gustina kose čini da se put ne vidi jasno sa strane.
  • Različiti tipovi kose traže različitu negu za postizanje sjaja i lepote.

Uvod u tipove kose

Tipovi kose

Naša kosa je deo nas, pokazuje našu prirodnu lepotu. Postoje mnogi tipovi kose, a svaki je poseban. Neki imaju glatku kosu, dok drugi imaju kovrdže. Kako ćemo negovati kosu zavisi od njenog tipa.

Šta čini tip kose?

Da biste lepo negovali kosu, morate znati njen tip. Tipovi kose se razlikuju po mnogo čemu. Imaju različitu strukturu, oblik, boju, elastičnost i gustinu. Važno je znati šta vaša kosa treba, jer nije svaka kozmetika za kosu dobra za svaki tip.

Zašto je bitno odrediti pravi tip kose

Prepoznati tip kose ključno je za njenu pravilnu negu. Na primer, gusti regeneratori nisu dobra opcija za masnu kosu. Suva kosa, s druge strane, voli tretmane uljima. Kada znate svoj tip kose, vaša kosa će zablistati.

Kad naučimo sve o svom tipu kose, lakše je pronaći prave proizvode. Tako ćemo posle svega izgledati i osećati se samopouzdanije. Sve zahvaljujući dobroj nezi.

Odredite tip kose prema gustini

Gustina kose utiče na njenu lepotu i zdrav izgled. Da biste znali gustinu svoje kose, treba da obratite pažnju na neke karakteristike.

Retka kosa

Ako vidite kožu skalpa kad pogledate kosu s boka, možda imate retku kosu. Ovo se može dogoditi zbog hormonskih promena ili nošenja punđi. Ali, pravilna nega može poboljšati gustinu i izgled kose.

Gustina kose

Srednje gusta kosa

Vidljivost skalpa pokazuje gustinu kose. Ako malo vidite skalp, imate srednju gustinu. To je idealno za zdrav i lako održavan izgled.

Gusta kosa

Ako jedva vidite kožu skalpa, imate gustu kosu. Gusta kosa je obično lepršava, ali teže se održava. Ponekad je potrebno proređivanje za lakše oblikovanje.

Srednje gusta kosa je idealna za većinu. Redovna nega održava željenu gustinu. Tako možete sprečiti preretku ili preveliku gustinu.

Odredite tip kose prema debljini i teksturi dlake

Možete saznati kakva je vaša kosa gledajući njenu debljinu i teksturu. Uporedite svoju kosu s koncem za šivenje. Tako ćete videti da li je gusta i kvalitetna.

Debela dlaka

Ako su vaše dlake deblje od konca za šivenje, imate debelu kosu. Ovakva kosa se sporo boji. Otporna je na farbanje i trajnu ondulaciju. Ali, često ne izgleda puno već može delovati spljošteno ili masno.

Srednje debela dlaka

Debljina dlake kao konac za šivenje znači srednju debelinu. Ovakva kosa je laka za oblikovanje. Izgleda puno i lepo. Lako podnosi tretmane i bojenje.

Tanka dlaka

Ako su vaše dlake tanje od konca za šivenje, kosa vam je tanka. Takva kosa dobro upija boje. No, može brže da se ošteti. Trebalo bi je negovati keratinom i proteinima.

Negujte kosu kako bi ostala lepa i zdrava. Debeloj kosi treba pažnja pri korišćenju preparata. Tanka kosa zahteva nežnu negu.

Odredite tip kose prema njenoj masnoći

Posle pranja i sušenja kose na vazduhu, isprobajte test sa papirnom maramicom. Prislonite je na teme i iza ušiju. Ako ostave masne tragove, vaša je kosa masna. Ako su tragovi slabi, imate srednje masnu kosu. Kad ne ostave tragove, imate suva kosa. Ako su delovi kose masni a drugi suvi, radi se o kombinovanoj kosi.

Da biste rešili prekomerne masnoće, koristite blage šampone bez sulfata. Može pomoći i jabukovo sirće. Izbegavajte da često dodirujete kosu. Tako se masnoća može više i pojačati.

  • Masna kosa: Maramica ostavlja vidljive masne tragove
  • Srednje masna kosa: Slabi masni tragovi na maramici
  • Suva kosa: Nema masnih tragova na maramici
  • Kombinovana kosa: Određeni delovi masni, drugi suvi

Pravilnim čišćenjem masne kose možete koristiti blage šampone bez sulfata. I jabukovo sirće je dobro sredstvo. Važno je izbegavati dodirivanje kose. Tako se masnoća neće povećati.

Odredite tip kose i pravilnu negu u skladu sa tim

Kada utvrdite tip kose, važno je odabrati pravi šampon, regenerator i tretman. To će učiniti vašu kosu bujnom, zdravom i sjajnom.

Nežna nega za masnu kosu

U slučaju masne kose, birajte nežne šampone bez sulfata. Oni neće pojačati lučenje sebuma. Regeneratore izbegavajte da ne biste dodatno opteretili kosu.

Umesto maramica, koristite blazinice za upijanje masnoće.

Hidriranje za suvu kosu

Suva kosa zahteva mnogo vlažnosti. Redovno koristite maske ili ulja koja hrane kosu. Tako će postati mekana i sjajna.

Tretman za hidrirajuću negu suve kose

Voluminizirajuća nega za tanku kosu

Želite li tanku kosu učiniti gušćom, birajte proizvode za volumen. Šamponi, regeneratori i pene će pomoći. Oblikujte frizuru tako da izgleda gustom.

Kvalitetni preparati mogu učiniti čudo za kosu. Pažljivo birajte i vaša kosa će biti jaka, zdrava i lepa.

Odredite tip kose prema njenom obliku

Kosa se razlikuje po obliku, što utiče na stil. Oblik kose može biti ravan, talasast, kovrdžav ili veoma tršav. Svaki tip zahteva drugačiju negu i stilizovanje.

Ravna kosa

Ravna kosa obuhvata pramenove koji su ujednačeni i glatki. Ovaj tip kose je lagan za održavanje, ali može izgledati bez života. Da bi ravna kosa bila obimna i svetlija, koristi se frizura sa slojevima ili šiškama.

Talasasta kosa

Talasasta kosa

Talasasta frizura ima lepe uvojke i talase. Zbog toga se smatra mekom i lepršavom. Za takvu kosu, koristi se blaga pramička pena ili ulje za sjaj. Važno je ne koristiti previše proizvoda.

Kovrdžava kosa

Kovrdžava kosa varira od umerenih do čvrstih spirala. Ona zahteva specijalnu negu da bi bila meka. Kosu je najbolje stilizovati kremom ili penom, a ne previše češljati.

Veoma tršava kosa

Cik-cak kovrdžice pokazuju veoma tršavu kosu. Ova vrsta je česta kod nekih Afrikanaca. Guste kovrdže ne treba često češljati. Preporučuje se nežno stilizovanje prstima ili širokim češljem, kako bi se očuvala kosa.

tršava kosa

Zaključak

Određivanje tipa vaše kose po gustini, debljini, obliku je važno za pravilnu negu. Svaka kosa je drugačija i ima svoje potrebe. Prilagođavanje proizvoda i nege je ključno za lepu, sjajnu kosu.

Pravilni tretmani mogu doprineti da vaša kosa izgleda bujnije i lepše. Važno je znati šta odgovara vašem tipu kose. Tako ćete postići željeni izgled.

Znanje o vašoj kosi čini negovanje lakim i zabavnim. Kada razumete svoju kosu bolje, nege će biti prijatnija. Dobro njegovana kosa će zahvaliti sjajem i volumenom.

Uživajte u nezi vaše kose. Pronađite pravu rutinu za negu koji odgovara vašem tipu kose. Tako ćete otkriti pravu tajnu lepote svoje kose.

FAQ

Šta čini tip kose?

Kosa se može podeliti po boji, strukturi i obliku. Svaka kosa ima različitu gustinu i elastičnost. Struktura kose se gradi od proteina keratina i ima slojeve kao što su kutikula, korteks i medula. Ovaj korteks čini većinu dlake, a u njemu se nalazi i melanin, koji određuje boju kose. Na kraju, oblik korteksa utiče da li je kosa kovrdžava ili ravna.

Zašto je bitno odrediti pravi tip kose?

Prepoznati pravi tip kose važno je za njenu pravilnu negu. To otkriva koji preparati i tretmani su najbolji za vašu kosu. Na primer, masnu kosu ne bi trebalo tretirati sa teškim regeneratorima. S druge strane, suva kosa traži duboko hidratantne tretmane sa uljima.

Kako da odredim gustinu kose?

Da bi ste znali gustinu kose, podelite je na pola. Ako vidite mnogo kože, vaša je kosa ređa. Manje kože znači da je gusta, dok skoro nevidljiva koža pokazuje srednju gustinu.

Kako da odredim debljinu i teksturu dlake?

Proverite debljinu kose tako što ćete je uporediti sa koncem za šivenje. Ako je kosa deblja od konca, onda je debela. Dlake iste debljine kao konac znače da je kosa srednje debela. Ako je tanja od konca, dlaka je tanka.

Kako da procenim masnoću kose?

Nakon pranja, sušenja kose iščitajte njenu masnoću maramicom. Vidljivi tragovi masnoće znače masnu kosu. Malo tragova pokazuje da je kosa srednje masna, a bez tragova je suva.

Koja je najbolja nega za masnu kosu?

Masna kosa treba blage, prirodne šampone i treba izbegavati regeneratore. Umesto maramica, koristite blaznice za kosu. Izbegavajte prečesto dodirivanje kose.

Koja je najbolja nega za suvu kosu?

Suva kosa zahteva redovno hidrataciju. Osnovna je hidrantna maska ili ulje jednom nedeljno, pranje blagim šamponom.

Kako negujete tanku kosu?

Izborom pravih šampona i regeneratora, tanka kosa može izgledati bujnije. Takođe, važno je odabrati frizure koje dodaju volumen, kao što su slojevi i šiške.

Kako da raspoznam oblik kose?

Ravna kosa ne kravi, dok talasasta ima nežne talase. Kikice u obliku slova „S“ su znak kovrdžave kose. Ako su kovrdže sitne i kao cik-cak, to je znak tršave afričke kose.

Veze ka izvorima

Picture of Darinka Aleksic

Darinka Aleksic

Studirala srpski jezik i književnost. Profesionalni teniski trener. 14 godina uspešnog rada na web sajtovima...Zvuči kao mnogo godina, zar ne! E pa mnogo godina je već i iza mene, ali još važnije - i isped mene. Uz godine ide i iskustvo a imam ga prilično. Poznajem mnogo životnih tema i trudiću se da vam ih što bolje predstavim. Neka Sens bude vaš svakodnevni izbor.