Nordijsko hodanje i kalorije – efekat na sagorevanje

Nordijsko hodanje sagoreva više kalorija od običnog brzog hoda

Kao neko ko uvek teži da ostane u formi i istovremeno uživa u prirodi, otkrio sam da je nordijsko hodanje za mršavljenje izvanredan izbor. Ova aktivnost je mnogo više od obične šetnje; to je trening koji aktivira skoro čitavo telo. Razgovarajući sa trenerima i zaljubljenicima u nordijsko hodanje, shvatio sam prednosti nordijskog hodanja- ne samo da se značajno povećava broj kalorija koji sagorevamo, nego pozitivno utičemo na svoje kardiovaskularno zdravlje, smanjujemo stres, a mišići i zglobovi nam postaju jači.

Kako vas privlače efekti nordijskog hodanja? Možda zbog toga što, za razliku od tradicionalnih načina vežbanja, ovaj pristup omogućava istovremenu aktivaciju gotovo 90% mišića u telu zahvaljujući upotrebi štapova koji transformišu jednostavnu šetnju u sveobuhvatni trening nordijskog hodanja. Razmislite o tome dok sledeći put budete planirali aktivnost na otvorenom – možda je pravo vreme da probate nešto novo i efikasno za vaše tijelo!

Ključni zaključci

 • Povećanje sagorevanja kalorija kroz angažovanje 90% mišića tela.
 • Unapređenje kardiovaskularnog zdravlja uz smanjenje stresa.
 • Jačanje tela uz minimalan pritisak na zglobove.
 • Praktičnost i pristupačnost ovog tipa vežbanja.
 • Bolji i dugotrajniji rezultati u mršavljenju i kondiciji.

Šta je nordijsko hodanje i kako se razlikuje od običnog hoda

Šta je nordijsko hodanje
Source: arz.hr

Dok mnogi od nas hodaju kao oblik vežbe, postoji jedna varijanta koja sve više dobija na popularnosti – nordijsko hodanje. Ovaj jedinstveni oblik pešačenja nije samo hodanje sa štapovima; to je celokupna tehnika koja povećava ukupan broj mišića koji se koriste za vreme vežbanja, što dovodi do toga da nordijsko hodanje sagoreva više kalorija.

Poreklo i razvoj nordijskog hodanja

Rođeno u hladnim finskim predelima kao letnji trening za zimske sportiste, posebno skijaše, nordijsko hodanje je vešto prešlo granice Finske i sada je omiljeno u mnogim zemljama širom sveta. Karakteristično korišćenje štapova tokom hoda ne samo da omogućava aktivnost gotovo celokupnog mišićnog sistema, već nordijsko hodanje koristi i za poboljšanje motoričke kontrole i podrške tela.

Primarna razlika između nordijskog hodanja i običnog hoda

Kada uporedimo nordijsko hodanje sa standardnim hodanjem, prva i najuočljivija razlika jeste upotreba štapova. Ovi štapovi nisu tu samo kao potpora, već predstavljaju proširenje naših ruku kojima dodatno angažujemo gornje ekstremitete i jačamo mišićno-koštani sistem. Još jedna prednost nordijskog hodanja je ta što tehnika hoda zahteva veliku aktivnost core mišića, što direktno dovodi do povećanog sagorevanja kalorija i formiranja snage i izdržljivosti celog tela.

Kako nordijsko hodanje utiče na sagorevanje kalorija

Source: direktno.rs

Kada razgovaramo o efikasnosti nordijskog hodanja u kontekstu sagorevanja kalorija, ne možemo a da ne naglasimo značajnu prednost koju ova vrsta fizičke aktivnosti ima u odnosu na običan brzi hod. Razumevanje kako nordijsko hodanje sagoreva više kalorija jeste ključno za sve koji traže efektan i pritom zdrav način da unaprede svoje fizičko stanje i smanje višak telesne mase.

Korišćenjem štapova tokom nordijskog hodanja, angažuju se ruke i ramena što dovodi do aktiviranja velikog broja mišićnih grupa koje se inače ne koriste tokom uobičajenog hodanja. Ovo ne samo da poboljšava kardiovaskularno zdravlje, već i povećava ukupan broj sagorevanih kalorija. Razmotrimo konkretne brojke koje potvrđuju ovu tvrdnju.

Aktivnost Potrošnja kalorija po satu Uključene mišićne grupe
Nordijsko hodanje 400-600 kcal Gornji i donji udovi, core mišići
Običan brzi hod 280-400 kcal Donji udovi

Zbog kombinacije aerobnog vežbanja i snage potrebne za upotrebu štapova, nordijsko hodanje postaje jedinstvena vrsta vežbanja koja može imati veliki uticaj na gubitak telesne mase. Da biste maksimizirali sagorevanje kalorija, potrebno je usvojiti pravilnu tehniku hodanja sa štapovima. Konstantan rad cijelog tijela ubrzava metabolizam i doprinosi efikasnijem gubljenju kilograma.

Nordijsko hodanje efikasnost u sagorevanju kalorija

Na kraju, vredno je napomenuti da nordijsko hodanje nudi više od same potrošnje kalorija; to je sveobuhvatna aktivnost koja unapređuje opšte zdravlje i funkcionalnost tela. Bilo da želite da smršate, ojačate svoje srce ili jednostavno uživate u aktivnom načinu života, nordijsko hodanje je siguran izbor koji pruža izvanredne rezultate.

Strukturirani pristup nordijskom hodanju za veće sagorevanje kalorija

Kao neko ko se redovno bavi nordijskim hodanjem treningom, mogu potvrditi da pravilna nordijsko hodanje tehnika igra ključnu ulogu u efikasnom sagorevanju kalorija. Nije samo u pitanju kretanje štapovima, već celokupan pristup koji uključuje zagrevanje, hodanje s pravilnim držanjem tela i istezanje nakon treninga. Evo šta konkretno preporučujem:

 • Uvek počnite sa zagrevanjem kako biste pripremili mišiće i zglobove za aktivnost.
 • Koristite štapove za nordijsko hodanje kako biste aktivirali veći broj mišićnih grupa.
 • Obratite pažnju na pravilno disanje koje podstiče efikasnije korišćenje energije.
 • Postepeno povećavajte intenzitet koristeći različite terene i brzine hodanja.
 • Završite trening laganim istezanjem radi oporavka mišića.

Osim toga, osmišljen plan treninga i pravilno usklađivanje perioda hodanja sa odmorom doprinose maksimalnom sagorevanju kalorija i osiguravaju bolje rezultate dugoročno. Ovo omogućava jačanje mišića i poboljšanje fizičke kondicije, a kada se radi o kontroli telesne težine, strukturirani pristup je neprocenjiv. Pravilnom tehnikom i ritmičkim koracima, nordijsko hodanje može transformisati vašu rutinu vežbanja, a u isto vreme obezbediti sve nordijsko hodanje koristi za vaše zdravlje.

Evo jednog primera kako efikasno možete organizovati svoje nordijsko hodanje:

Vreme Aktivnost Intenzitet Dužina trajanja
0-10 minuta Zagrevanje Nisko 10 minuta
10-40 minuta Nordijsko hodanje Srednje do visoko 30 minuta
40-50 minuta Hodanje bez štapova Nisko 10 minuta
50-60 minuta Istezanje Nisko 10 minuta

Ne zaboravite da su hidracija i pravilna ishrana takođe važni elementi svakog uspešnog trening programa, pa se stoga i tome mora pridavati pažnja.

Nordijsko hodanje sagoreva više kalorija od običnog brzog hoda

Kada govorimo o nordijskom hodanju, važno je istaći da ovaj vid aktivnosti ima jedinstvene prednosti kada su u pitanju gubitak kalorija i podrška pri mršavljenju. Svojim specifičnim načinom angažovanja celog tela, ova metoda treniranja se izdvojila kao superiorna u poređenju sa tradicionalnim brzim hodanjem. Razmotrimo detaljnije kako intenzitet nordijskog hodanja utiče na kalorijsku potrošnju i uporedimo je sa drugim oblicima vežbanja.

Nordijsko hodanje sagoreva više kalorija

Korelacija intenziteta i potrošnje kalorija

Ključni faktor u sagorevanju kalorija prilikom nordijskog hodanja jeste intenzitet vežbanja. Intenzivniji rad zbog aktivacije i upotrebe štapova povećava potrošnju energije, time i kalorija. Efikti nordijskog hodanja na ovom polju su fenomenalni pa tako ne čudi što se ova aktivnost preporučuje osobama koje ciljaju na smanjenje telesne težine.

Upoređivanje kalorijske potrošnje nordijskog hodanja s drugim oblicima vežbanja

U cilju boljeg razumevanja superiorosti nordijskog hodanja u sagorevanju kalorija, pružamo vam uvid u uporednu tabelu koja jasno prikazuje kalorijsku potrošnju ovog oblika vežbanja u poređenju sa drugima.

Aktivnost Kalorije sagorene za 30 minuta*
Običan brzi hod 200
Nordijsko hodanje 290
Jogging 280
Biciklizam 260
Plivanje 220

*Podaci su okvirni i variraju u zavisnosti od težine osobe i intenziteta aktivnosti.

Kao što možete videti, nordijsko hodanje za mršavljenje je aktivnost koja stoji na vrhu liste kada je reč o potrošnji kalorija. Ovi podaci su samo još jedan razlog da se oprobamo u nordijskom hodanju, bilo da naš cilj bude mršavljenje ili poboljšanje opšteg zdravstvenog stanja.

Tehnika nordijskog hodanja i njen uticaj na sagorevanje kalorija

Kada govorimo o nordijskom hodanju tehnika igra ključnu ulogu ne samo za pravilno izvođenje vežbe, već i za maksimiziranje broja sagorevanih kalorija. Da bi se iskoristile sve prednosti nordijskog hodanja, važno je usvojiti pravilan pristup i formu.

Pravilan položaj tela i korak

Pravilan položaj tela podrazumeva održavanje uspravnog stava dok hodate, sa pogledom usmerenim napred, a ne ka tlu. Važno je pravilno postaviti stopala i obezbediti da su koraci ravnomerni i u ritmu. Jedan od ciljeva nordijskog hodanja jeste stvaranje pravog ugla između nadlaktice i podlaktice, što se postiže pravilnim držanjem štapova.

Korišćenje štapova za maksimiziranje efekta

Štapovi su esencijalni dio nordijskog hodanja koristi, ne samo za oslanjanje i ravnotežu, već i za podsticanje rada mišića celog tela. Ruke aktivno učestvuju u hodanju putem izbacivanja štapa unapred koji blago dodiruje tlo, stvarajući dodatni otpor koji podstiče mišiće ramena, leđa i core zone. Ovaj angažman mišića vodi do toga da nordijsko hodanje sagoreva više kalorija nego tradicionalno hodanje.

Ispravnom tehnikom nordijskog hodanja, moguće je značajno uticati na potrošnju kalorija i intenzitet treninga. Hodajući redovno i pravilno, svako može uživati u brojnim zdravstvenim koristima koje ova aktivnost pruža, uključujući jačanje mišića, poboljšanje kardiovasularnog zdravlja i, naravno, efikasnije sagorevanje kalorija.

Nordijski štapovi – Vaš alat za bolje rezultate u sagorevanju masti

Kao neko ko uživa u nordijskom hodanju, uvek sam u potrazi za načinima da unapredim svoje vežbanje i pojačam sagorevanje kalorija. Nordijsko hodanje štapovi su postali nezaobilazan deo mojih šetnji, ne samo zato što doprinose većem angažmanu mišića, već i zbog podizanja celokupnog iskustva vežbanja na viši nivo.

Laki i ergonomski dizajnirani, štapovi za nordijsko hodanje pružaju mi osećaj podrške i sigurnosti dok koračam. Napravljeni od visokokvalitetnih materijala poput karbona ili fibroznih vlakana, oni su dugotrajni i pružaju stabilnost neophodnu za intenzivan trening. Znalci kažu da za odabir prave dužine štapova treba pomnožiti visinu sa koeficijentom 0,68, što je savet koji sam pažljivo pratila prilikom kupovine.

Materijal štapova Prednosti za sagorevanje kalorija Utjecaj na zglobove
Karbon Visoka izdržljivost, omogućava brzu hodnju Minimalan pritisak i zaštita
Fibrozna vlakna Elastičnost, dobri za početnike i jače ritmove Ublažava udarce, smanjuje rizik od povreda
Aluminijum Pristupacan, pogodan za lezerno hodanje Solidna podrška, ali teži od karbona

Koristeći štapove dok hodam, osećam kako se mišići ruku, ramena i leđa intenzivno rade, što znatno povećava efikasnost mog vežbanja kada je sagorevanje masti u pitanju. Svi znamo koliko je važna ravnoteža i kako pritisci na zglobove mogu smanjiti učinak vežbanja, a nordijski štapovi mi u tome uveliko pomažu. Njihova svrhovita upotreba dovodi do boljeg držanja, veće potrošnje kalorija i, krajnje, do zadovoljavajućih rezultata u gubitku telesne mase.

Otkrila sam da kada hodam sa štapovima, moj um se opušta, a tijelo se zaista radi. Ovaj divni spoj fizičke aktivnosti i mentalnog odmora čini nordijsko hodanje ne samo efikasnim načinom za sagorevanje kalorija i mršavljenje, već i mojim izborom za unapređenje opšteg dobrostanja.

Benefiti nordijskog hodanja za zdravlje i kondiciju

Source: glavne.com

Kada govorimo o unapređenju zdravlja i kondicije, nordijsko hodanje se izdvaja kao sveobuhvatna aktivnost sa brojnim dobrobitima. Ne samo da pomaže u nordijsko hodanje za mršavljenje zbog povećane potrošnje kalorija, već nudi i različite povoljne ishode koji doprinose opštem stanju organizma.

Jačanje srčanog i plućnog zdravlja

Redovnim uključivanjem u nordijsko hodanje dajemo veliki doprinos srčanom i plućnom zdravlju. Kroz poboljšanje kardiovaskularnog sistema i cirkulacije, ovo populatno nordijsko hodanje koristi naše telo u prevenciji mnogih oboljenja. Zanimljivo je koliko jednostavna, a efikasna aktivnost može imati tako veliki uticaj na nordijsko hodanje zdravlje srca i pluća.

Prevencija i rehabilitacija kod problematičnih zglobova

Učešće u nordijskom hodanju je krajnje korisno i za one sa problemima zglobova – naročito kolena i kukova. Korišćenjem štapova za hodanje, opterećenje na ove kritične delove se smanjuje za otprilike 30%, što pomaže u prevenciji protiv budućih oštećenja, ali i pruža olakšanje u periodima rehabilitacije. Prednosti nordijskog hodanja se ogledaju i u tome što promoviše pravilno držanje tela, dodatno smanjujući stres na zglobove.

Da sumiramo, nordijsko hodanje nije samo efikasna metoda za mršavljenje, već jedna zaista kompleksna aktivnost koja pruža širok spektar zdravstvenih dobrobiti. Ako još uvek niste probali, možda je sada pravo vreme da se upustite u avanturu nordijskog hodanja i sami doživite sve njegove koristi.

Nordijsko hodanje kao sredstvo za redukciju stresa i povoljan uticaj na mentalno zdravlje

U mom iskustvu kao zaljubljenika u nordijsko hodanje, primetila sam brojne psihološke prednosti ove aktivnosti. Nije tajna da je nordijsko hodanje koristi kako za fizičko, tako i za mentalno zdravlje, a posebno me raduje što može imati uticaj na smanjenje stresa. Kroz redovno praktikovanje ovog vida kretanja, oslobađaju se endorfini, poznati i kao hormoni sreće, a uz to jačate svoje telo i napajate um mirnoćom prirode.

Psihološki benefiti nordijskog hodanja

Source: vusrh.hr

Kao aktivnost koja spaja fizičke pokrete i boravak na svežem vazduhu, nordijsko hodanje efikasno pomaže u borbi protiv svakodnevnog stresa. Osim što povećava nivo fitnesa, hodanje sa štapovima podstiče mentalnu relaksaciju i doprinosi boljem emocionalnom balansu. Brojna istraživanja su pokazala kako ovakva vrsta aktivnosti umanjuje simptome anksioznosti i depresije, što je neprocenjiv benefit u brzom tempu savremenog života.

Smirujući uticaj boravka u prirodi tokom nordijskog hodanja

Boravak u prirodi i kontakt sa zelenilom su sami po sebi terapeutski, a kada se kombinuju sa nordijskim hodanjem, efekat je još izraženiji. U stresnim periodima posebno je vredno posvetiti vreme sebi i dozvoliti si luksuz tišine i mira koje priroda nudi. Uz to, druženje i socijalni kontakti tokom zajedničkih šetnji značajno doprinose osećaju zadovoljstva i pripadnosti.

 • Redovno praktikovanje nordijskog hodanja umanjuje stres
 • Oslobađanje endorfina tokom aktivnosti doprinosi osećaju dobrobiti
 • Socijalizacija kroz grupne šetnje jača mentalnu stabilnost
 • Priroda kao saveznik u očuvanju mentalnog zdravlja i unapređenju kvaliteta života

Ovaj vid rekreacije pokazao se kao efikasan način da se poboljša opšte stanje organizma i pruži podrška psihičkoj stabilnosti. Ukoliko tražite aktivnost koja će obogatiti vaš život i pomoći vam da se izborite sa svakodnevnim izazovima, nordijsko hodanje je izvanredan izbor.

Organizacija nordijskog hodanja – kako početi i šta vam je sve potrebno

Source: trcaona.hr

Kada se odlučim na nordijsko hodanje, prvi korak jeste izbor odgovarajuće opreme koja će mi pomoći da vežbam pravilno i sigurno. Bitno je naći štapove koji odgovaraju mojoj visini i težini, jer pravilna dužina štapova ima ključnu ulogu u tehnikama nordijskog hodanja. Takođe, neophodno je investirati u kvalitetne cipele ili patike koje pružaju dobru podršku i udobnost kako bi moji treninzi bili što efikasniji. Osim toga, važno je nositi prilagođenu odeću koja će mi omogućiti slobodu pokreta i učiniti hodanje ugodnim u svim vremenskim uslovima.

Odabir pravih štapova i opreme za nordijsko hodanje

Pravilan odabir štapova za nordijsko hodanje zavisi od moje visine i nivoa fizičke spremnosti. Preporučuje se da se visina korisnika pomnoži sa 0,68 kako bi se dobila optimalna dužina štapova. Izbor opreme za nordijsko hodanje jeste ključan za maksimiziranje sagorevanja kalorija i zaštitu zglobova tokom treninga.

Formiranje hodajuće grupe ili individualni treninzi

Individualni treninzi mi omogućavaju da vežbam u sopstvenom ritmu i prilagodim aktivnost ličnim ciljevima. No, postoji posebna motivaciona snaga kada se hodanje praktikuje u grupama. Pridruživanje klubovima poput Beogradskog trkačkog kluba ili formiranje sopstvene hodajuće grupe može značajno doprineti redovnosti vežbanja i socijalizaciji. Nordijsko hodanje grupa pruža podršku, zajedništvo i uči nas pravilnoj tehnici hodanja, što je sve neophodno za poboljšanje zdravlja i kondicije.

FAQ

Šta je nordijsko hodanje i kako se razlikuje od običnog hoda?

Nordijsko hodanje je oblik šetnje prilikom koje se koriste štapovi za hodanje, a potiče iz Finske gde je prvobitno korišćeno kao letnji trening za skijaše. Razlikuje se od običnog hoda korišćenjem štapova koji angažuju više mišićnih grupa, doprinoseći većem sagorevanju kalorija i smanjenju opterećenja na zglobove.

Kako nordijsko hodanje utiče na sagorevanje kalorija?

Nordijsko hodanje povećava sagorevanje kalorija jer aktivira gotovo 90% mišića u telu, uključujući i ruke i ramena, čime se povećava potrošnja energije i efikasnost treninga u odnosu na običan brzi hod.

Koliko je nordijsko hodanje efikasno za sagorevanje kalorija u poređenju sa običnim brzim hodanjem?

Nordijsko hodanje može sagoreti do 45% više kalorija nego obično brzo hodanje, zahvaljujući angažovanju većeg broja mišića kroz dodatne pokrete ruku sa štapovima.

Koja tehnika nordijskog hodanja doprinosi maksimalnom sagorevanju kalorija?

Tehnika koja uključuje pravilan položaj tela, korak i upotrebu štapova u pravom ugao između ruke i podlaktice, omogućava veće angažovanje core mišića, što rezultira većom potrošnjom kalorija.

Kakve prednosti za zdravlje i kondiciju pruža nordijsko hodanje?

Nordijsko hodanje jača kardiovaskularni sistem, poboljšava srčano i plućno zdravlje, smanjuje opterećenje na zglobovima, doprinosi boljem držanju tela i ima pozitivan psihološki uticaj.

Koje su psihološke beneficije redovnog nordijskog hodanja?

Nordijsko hodanje pomaže u redukciji stresa, poboljšava mentalno zdravlje, povećava osećaj blagostanja putem oslobađanja endorfina i pruža priliku za socijalizaciju kroz grupne aktivnosti.

Šta je potrebno da započnete sa nordijskim hodanjem?

Da bi počeli sa nordijskim hodanjem neophodno je odabrati prave štapove odgovarajuće dužine, udobnu obuću i odeću, kao i razmotriti mogućnost pridruživanja grupnim treninzima.

Veze ka izvorima

Picture of Nebojša Vujinović

Nebojša Vujinović

Zaljubljenik sam u Web već dugi niz godina. Pokušavam da svoj lifestyle prilagodim 21. veku iako sam rođen poprilično davno u 20.om Iako je Sens.rs ženski portal, ja ću na njemu pisati i ove "muške" stvari kao što su filmovi, sport, tehnologija, putovanja i slično.