Načini kako ispraviti kosu bez peglanja – Prirodni trikovi

kako ispraviti kosu bez peglanja

Kad se setim one bake što nam je govorila „Deco, koristite manje ta čuda tehnike, sve to priroda može sama“, malo se nasmejem jer, na kraju krajeva, nije bila daleko od istine.

Pogađate, reč je o svakodnevnoj borbi sa kosom – kako je ispraviti a da ne upotrebljavate peglu? Moja sestra priča kako je jednom probala savete za ravnanje kose bez peglanja i kosa joj je „zahvalila“ što je malo odahnula od svakodnevog prženja.

Započeli smo porodičnu potragu za prirodnim načinima ispravljanja kose. Bilo je tu svega – od banalnih do sasvim inovativnih metoda.

Drugarica Tanja, frizerka sa godinama iskustva, rekla je nešto što me je začudilo: „Znaš, ima dosta načina kako napraviti ravnu kosu bez pegle, samo moraš biti malo strpljiv i kreativan.“

Raspitivala sam se, čitala, pa čak i pravila sopstvene eksperimente. Moj brat bi se podsmešljivo osmehnuo i kazao: „Našli ste bežični način ravnanja kose, bravo!“, dok sam mu ja pokazivala moju najnoviju taktiku sa viklerima, tvrdeći da to pomaže da se ispravi kosa.

Naučila sam na taj način kako postići ravnu kosu bez upotrebe pegle – ili barem kako da se snađem kad nisam kod kuće sa svojom omiljenom peglom.

Ključni saveti

 • Saveti za ispravljanje kose mogu doći iz neočekivanih izvora, poput saveta starijih.
 • Nije potreban visokotehnološki pristup, često su prirodna rešenja jednako efikasna.
 • Razgovor sa profesionalcima, kao što su frizeri, može otvoriti nove perspektive za negu kose.
 • Kreativnost i strpljenje su ključni za pronalaženje alternativnih metoda ravnanja kose.
 • Korišćenje prirodnih materijala i receptura može pozitivno uticati na zdravlje vaše kose.
 • Ironični komentari porodice često mogu biti stimulans za otkrivanje novih trikova za kosu.

Prirodni preparati za ispravljanje kose

U potrazi za metodama kako postići ravnu kosu bez toplote, mnogi se okreću prirodnim preparatima. Ovi preparati ne samo da omogućavaju zaglađivanje teksture kose, već je i hrane bez oštećivanja toplotom.

Šamponi i regeneratori sa efektom ispravljanja

Na tržištu su dostupni različiti šamponi i regeneratori sa dodatim sastojcima koji olakšavaju proces ispravljanja kose. Ove formulacije obično sadrže elemente koji kosi daju težinu i sjaj, smanjujući potrebu za mehaničkim ravnanjem.

Maske od prirodnih sastojaka po receptima iz domaće kuhinje

Izuzetno hranljive i efikasne maske za kosu mogu se pripremiti u sopstvenoj kuhinji. Sastojci kao što su med, banane i kokosovo ulje dubinski hrane kosu, a rezultat je meka, sjajna i ravnija kosa.

 • Banane za mekoću i sjaj
 • Med kao prirodni hidratant i omekšivač
 • Kokosovo ulje za dubinsku ishranu dlake

Vrući tretmani uljima za zaglađivanje strukture kose

Toplina ulja koristi se za produbljivanje njegovih hranljivih svojstava, što čini ovu metodu veoma popularnom. Vrući tretmani uljima prodire duboko u kosu, čineći je glatkom i ravnom od korena do vrhova.

Vrsta ulja Prednosti Primena
Arganovo ulje Obnavlja i štiti Topli tretman 1-2 puta nedeljno
Kokosovo ulje Intenzivna hidratacija Pre pranja kose
Ulje jojobe Balansira proizvodnju sebuma Kao maska pre spavanja

Svi navedeni tretmani su sjajni načini za postizanje ravnije kose bez oštećenja uzrokovanih visokim temperaturama. Pored toga, redovnom upotrebom ovih prirodnih preparata, kosu učvršćujemo i unapređujemo njen ukupan kvalitet.

Načini bez toplote: Raščešljavanje i sušenje na vazduhu

Ukoliko tražite bezbedan način kako da ispravite svoju kosu bez upotrebe toplote, koje može naštetiti njenom kvalitetu, razmislite o raščešljavanju i sušenju na vazduhu. Ovaj pristup ne zahteva upotrebu agresivnih alatki i čuva prirodnu teksturu kose, čineći je mekšom i upravljivijom.

Primenom ove tehnike, možete postići iznenađujuće glatke rezultate primenom jednostavnih i svima dostupnih alata – češlja i, naravno, vaših ruku.

 1. Nakon pranja, kosu nežno tapkajte peškirom kako biste upili višak vode, umesto grubog trljanja.
 2. Zatim detaljno raščešljajte kosu, postepeno odvajajući manje pramenove, da biste izbegli oštećenja.
 3. Kada isčešljate celu kosu, povlačite je lagano na dole, počevši od korena ka vrhovima, koristeći češalj sa širokim zubcima.
 4. Svako malo, pređite prstima kroz pramenove, dodatno izravnavajući ih dok se prirodno suše na vazduhu.

Ova metoda ne samo da vam omogućava da sačuvate zdravlje i lepotu kose, već takođe podstiče ravnu i glatku teksturu, bez korišćenja štetne toplote.

Prednosti Kako deluje
Oštećenja od toplote se smanjuju Korišćenjem češlja povlačimo kosu na dole
Smanjeno kovrdžanje Prsti kao pomagalo za ispravljanje
Veća mekoća i sjaj Sušenje na vazduhu bez ikakvih aparata
Manje vremena i novca utrošeno Nema potrebe za dodatnim proizvodima ili alatkama

Korišćenje prirodnih materijala za sušenje kose

Prirodni materijali mogu biti sjajan izbor za one koji žele postići savršeno ravnu kosu bez upotrebe toplotnih uređaja. U nastavku istražujemo kako superupijajući peškiri i debeli vikleri mogu biti ključni u sušenju kose na efikasan način, s minimalnom šansom za oštećenje.

Superupijajući peškiri – maksimalno upijanje vlage

Superupijajući peškiri napravljeni od mikrofibera ili specijalnih pamučnih mešavina pružaju brzo i efikasno upijanje vode iz kose. Osim što skraćuju vreme sušenja, oni minimalno remete strukturu kose, sprečavajući njeno oštećenje i pojavu kovrdžanja koja može nastati trljanjem običnim peškirom.

Debeli vikleri – iznenadno rešenje za ispravljanje kose

Neobično ali efikasno, debeli vikleri mogu se koristiti za postizanje glatke i ravne kose. Namotavanjem vlažnih vlasi na viklere i prirodno sušeći, kosa uzima oblik viklera postajući ravna kada se osuši. Važno je pažljivo odmotati viklere kako bismo izbegli neželjeno zapetljavanje i očuvali glatkoću.

Navedene tehnike su jednostavne i ne zahtevaju mnogo vremena, što ih čini idealnim rešenjem za svakodnevnu rutinu lepotičenja, a takođe i povoljnim jer štede energiju i štite kosu od nepotrebnog izlaganja visokim temperaturama. Proizvodi kao što su superupijajući peškiri i debeli vikleri lako su dostupni i mogu napraviti značajnu razliku u zdravlju i izgledu vaše kose.

Načini kako ispraviti kosu bez peglanja uz pomoć pletenica i ukosnica

Primena pletenica i ukosnica predstavlja jedinstven i bezbedan način za postizanje ravne kose bez upotrebe toplote i peglanja. Osim što su ove metode štedljive po pitanju vremena, one takode štite kosu od potencijalnih oštećenja koja mogu nastati usled visoke temperature. Pogodne su za sve tipove kose, a posebno za one sa prirodno kovrdžavom ili talasastom teksturom koji žele privremeni efekat ravne kose.

 • Pletenice treba da budu čvrste ali ne previše zategnute kako ne bi oštetile korijen kose.
 • Ukosnice se postavljaju tako da prate prirodan pad kose, omogućavajući joj da zadrži ravnu formu.
 • Prednost ove metode je i u tome što kosu možete pustiti da se osuši prirodnim putem, bez dodatnog izlaganja toploti.

Naročito efikasne tehnike koje koriste ove alatke su:

 1. Noćno pletenje blago vlažne kose u više tankih pletenica za postizanje glatkoće.
 2. Korišćenje ukosnica kako bi se pramenovi ravnomerno rasporedili i osušili tokom noći.

Evo koraka koje možete slediti da biste koristili ove tehnike:

Koraci Pletenice Ukosnice
1. Priprema kose Naneti leave-in balzam na vlažnu kosu Naneti serum za zaglađivanje na vlažnu kosu
2. Deljenje kose na pramenove Podeliti kosu na jednake delove Razdeliti kosu po željenim linijama
3. Tehnika vezivanja Plestenje do krajeva kose Postavljanje ukosnica u obliku talasa duž vlasišta
4. Ostavljanje preko noći Obezbediti pletenice elastičnim trakama Provjeriti da su ukosnice čvrsto postavljene
5. Opuštanje ujutru Pažljivo otpustiti pletenice Pažljivo izvaditi ukosnice

Upotrebom ove dve tehnike, možemo postići željeni efekat ravne kose bez peglanja, uz dodatne prednosti kao što su očuvanje strukture kose i izbegavanje potencijalnih oštećenja koja dolaze sa stalnim stilizovanjem toplotom. Osim toga, ove metode su jednostavne, ne zahtevaju mnogo vremena, a mogu se praktikovati iz udobnosti sopstvenog doma.

Preparati i tehnike za ravnanje kose noću

Ravna kosa

Ukoliko težite dugotrajnom efektu ravne kose koja ostaje nepromenjena tokom sna, na raspolaganju su različiti preparati i metode koji obećavaju sjajne rezultate preko noći. Prirodnost i zdravlje kose ostaju na prvom mestu, a uz upotrebu pravih tehnika, moguće je spavati sa ugljenom frizurom i probuditi se sa kosom koja je glatka i privlačna.

Tehnika „toca“ za noćno ispravljanje kose

Da biste primenili tehniku „toca“, potrebno je da kosu pažljivo raščešljate oko glave pre spavanja. Korišćenjem ove jednostavne metode, pritisak tkanine jastučnice će delovati na kosu cele noći, ispravljajući je bez upotrebe toplote i potencijalne štete od stilizujućih alata. Ovo je posebno pogodno za one sa dužom kosom koji traže načine kako da održe svoje pramenove ravno između pranja.

Primena prirodnih ulja za spavanje sa ravnom kosom

Primena prirodnih ulja na kosu pre spavanja može imati dvojni učinak – ne samo da hrani kosu, već doprinosi i njenom lakšem ispravljanju. Bogata hranljivim sastojcima, prirodna ulja poput arganovog, kokosovog ili jojobinog ulja, mogu se nanositi na krajeve kose ili duž svoje dužine radi dodatne hidratacije i lake kontrole frizure. Rezultat je mekana, nahranjena kosa sa manje talasa i suptilnim sjajem, spremna za novi dan.

Dugotrajni načini ispravljanja kose bez peglanja

načini ispravljanja kose bez peglanja

Za one koji traže rešenja koja će njihovoj kosi pružiti glatkoću i ravnotežu na duži vremenski period, postoje metode koje ne zahtevaju toplotu ni mehaničko oštećenje. Tehnike koje se baziraju na prirodnim sastojcima su ne samo delotvorne već i blagonaklone prema zdravlju i strukturi vaše kose.

Zaglađivanje kose proteinima iz mleka i jaja

Proteini su izuzetno važni za obnovu kose pošto kosa sama po sebi sadrži keratin, vrstu proteina. Mleko i jaja su bogati ovim sastojcima koji mogu doprineti jačanju kose od korena do vrhova. Proteinski tretmani potpomažu u popunjavanju oštećenih delova kutikule vlasi, čime se kosi vraća elastičnost i smanjuje njena sklonost ka kovrdžanju.

Nutritivne maske za jačanje kose i eliminaciju talasa

Nutritivne maske prave čuda kada je u pitanju ishrana i obnova kose. Koristeći sastojke poput avokada, meda, maslinovog i kokosovog ulja, ove maske mogu pružiti dubinsku hidrataciju i potrebne vitamine za jačanje kose. Redovna upotreba ovakvih maski može dugoročno poboljšati teksturu kose i pomoći u smanjenju nepoželjnih talasa i kovrdža.

Ove naturalne metode ne samo da su efikasne ali doprinose i zdravom izgledu kose. Uspostavljanjem redovnih navika u primeni ovih tehnik, možete očekivati smanjenje potrebe za čestim korišćenjem pegle, a time i zdraviju, sjajniju kosu koja odražava vašu prirodnu lepotu.

Zaključak

ispravljanje kose na prirodan način

Česta upotreba pegle može imati štetne posledice po zdravlje kose, stoga su prirodni načini i preparati za ispravljanje vlasi ne samo alternativa već i pametan izbor u odnosu na termičke metode.

Ove tehnike, koje uključuju korišćenje prirodnih šampona, regeneratora, maski iz domaće kuhinje, tehnika sušenja bez toplote, i noćnih procedura, ne samo da zaštite strukturu kose, već mogu unaprediti njenu teksturu i sjaj.

Individualni pristup je ključan. Različiti tipovi kose zahtevaju različite metode ispravljanja, te je važno eksperimentisati s predloženim tehnikama kako biste otkrili koji proces najviše odgovara vašoj kosi.

Ne zaboravite ni na redovnu negu i hidrataciju, jer zdrava kosa je osnov za svaki stil i lakše se prilagođava željenim oblicima.

Odaberite najprimjereniji način ispravljanja kose bez peglanja i uživajte u sjajnoj, ravnoj i zdravoj kosi svakog dana. Raznovrsnost tehnika koje smo razmotrili nudi opcije za svačiji ukus i potrebe, bez da pritom kompromitujete kvalitet i zdravlje vaše kose.

FAQ

Koji su prirodni načini za ispravljanje kose bez upotrebe pegle?

Postoji nekoliko prirodnih trikova i preparata koji mogu pomoći u ispravljanju kose bez upotrebe pegle. Ovi prirodni preparati uključuju šampone i regeneratore sa efektom ispravljanja, maske od prirodnih sastojaka kao što su banane, med i kokosovo ulje, kao i vruće tretmane uljima za zaglađivanje strukture kose. Ovi prirodni načini su blagi za kosu i mogu pomoći u očuvanju njenog zdravlja.

Kako mogu ispraviti kosu bez upotrebe toplote?

Jedan od načina je raščešljavanje i sušenje kose na vazduhu. Kada kosu ispravljate češljem, povlačite je na dole dok je još vlažna. Možete takođe koristiti i prste kako biste brže osušili kosu i postigli ravnomerniji rezultat.

Koje su alternative pegli za sušenje kose bez upotrebe toplote?

Možete koristiti superupijajuće peškire koji maksimalno upijaju vlagu iz kose, smanjujući talasavost. Takođe, deblji vikleri mogu biti iznenadno rešenje za ispravljanje kose. Kosa se može namotati na ove viklere, ostaviti da se prirodno osuši, a zatim pažljivo odmotati za ravnu i glatku kosu.

Kako mogu ispraviti kosu bez upotrebe pegle pomoću pletenica i ukosnica?

Možete isplesti pletenice ili napraviti ukosnice preko noći, a zatim ih ujutru odvezati za ravnu kosu. Ova metoda može biti pogodna za osobe sa kovrdžavom ili talasastom kosom koje žele privremeno ravnanje.

Koje su preparate i tehnike za ravnanje kose tokom noći bez upotrebe pegle?

Tehnika „toca“ uključuje umotavanje kose oko glave pre spavanja, a rezultat je ravna kosa ujutru. Takođe, primena prirodnih ulja za spavanje može pomoći u postizanju ravne kose. Ova ulja hrane i hidriraju kosu tokom noći, a rezultat je ravna kosa kada se probudite.

Kako mogu trajno ispraviti kosu bez upotrebe pegle?

Zaglađivanje kose proteinima iz mleka i jaja može pomoći u obnavljanju i jačanju vlasi, čime se postepeno ispravlja kosa. Nutritivne maske takođe mogu biti korisne u jačanju kose i eliminaciji talasa, čime se postiže ravna kosa bez potrebe za peglanjem.

Koje su alternative peglanju kose za očuvanje njenog zdravlja?

Ispravljanje kose bez upotrebe pegle može biti moguće koristeći prirodne trikove, preparate i tehnike. Često korišćenje pegle može oštetiti kosu, pa je važno istražiti alternative kako biste očuvali zdravlje kose. Isprobajte različite metode i odaberite one koje najbolje odgovaraju vašem tipu kose i željenoj teksturi. Bez obzira na metodu koju odaberete, redovno negujte kosu i koristite zaštitne proizvode kako biste održali zdravu i ravnu kosu.

Veze ka izvorima

Picture of Darinka Aleksic

Darinka Aleksic

Studirala srpski jezik i književnost. Profesionalni teniski trener. 14 godina uspešnog rada na web sajtovima...Zvuči kao mnogo godina, zar ne! E pa mnogo godina je već i iza mene, ali još važnije - i isped mene. Uz godine ide i iskustvo a imam ga prilično. Poznajem mnogo životnih tema i trudiću se da vam ih što bolje predstavim. Neka Sens bude vaš svakodnevni izbor.