Kuvanje Pirinča Na Lakši I Efikasniji Način 2024

Pripremanje-pirinca-(1)

Jednostavno ne možete savladati umetnost kuvanja pirinča na šporetu? Bez stresa – niste sami. Mnogo stvari može poći po zlu prilikom pripreme pirinča: previše lepljiv, previše tvrd, zagoreo. Ali, kada jednom savladate ovu veštinu, lako ćete svaki put pripremiti savršen pirinač. Pre nego što toga postanete svesni, imaćete vrelu činiju pirinča spremnog za upotrebu ili kao prilog govedini i brokoliju za najjednostavniju večeru u toku nedelje.

Pratite naše korake uz najbolje savete i trikove da biste svaki put savladali kuvanje pirinča na šporetu:

Isperite pirinač

Ih, znam, ispiranje je dosadno, ali zaista vredi da se rešite praškastih skrobova koji mogu učiniti pirinač previše lepljivim. Jednostavno stavite pirinač u finu mrežastu cediljku i isperite hladnom vodom dok voda ne postane bistra.

Zapamtite razmeru

Za većinu vrsta pirinča uvek ćete koristiti razmeru od 1 šolje pirinča prema 2 šolje vode, koju možete povećati ili smanjiti. (Proverite ponovo pakovanje pirinča da biste bili sigurni.) Slobodno koristite pileći ili povrtni bujon za više ukusa.

Prokuvajte vodu

Zatim umešajte pirinač i so. Ako želite, možete dodati i malo putera – vaša riža će biti ukusnija.

Održavajte ključanje

Nakon dodavanja pirinča, temperatura vode će značajno pasti i prestati ključati. Ostavite da se voda vrati na lagano ključanje (inače ćete rizikovati da voda ispari brže nego što se pirinač skuva).

Ne skidajte poklopac

Poklopite šerpu i smanjite temperaturu na najnižu. Iako će biti primamljivo, držite poklopac! Veoma je važno da ne remetite paru.

Proverite posle 18 minuta

Za dugo zrno belog pirinča, uvek postavite tajmer na 18 minuta, znajući da bi moglo biti potrebno još minut ili dva. Pustite pirinač neka bude vaš pokazatelj, ne voda. Ako ostane malo vode, to je sasvim u redu! Samo naklonite šerpu da je iscedite. (Kuvate smeđi pirinač? Proverite nakon 30 minuta.)

Ostavite ga na miru

Isključite vatru, vratite poklopac i ostavite da se odmara nekoliko minuta u parnoj šerpi. Strpljenje je vrlina.

Raščupajte ga!

Upotrebite viljušku da lagano mešate i podižete pirinač, kako biste bili sigurni da se zrna ne lepe jedno za drugo. Ako imate kuvalo za pirinač, igra postaje mnogo lakša. Koristite isti magični odnos i stavite sve u kuvalo za pirinač, koji će za vas obaviti sav posao. Kada mašina kaže da je spreman, primenjuju se iste uputstva za ostavljanje i mrvljenje pirinča.

Nutritivne činjenice o pirinču

kuvanje-pirinca-recept
Source: pinterest.com

Sledeće informacije o nutritivnoj vrednosti za 1 šolju (186g) kuvanog, kratkog zrna belog pirinča

• Kalorije: 242
• Masti: 0,4g
• Natrijum: 0mg
• Ugljeni hidrati: 53,4g
• Vlakna: 0,6g
• Šećeri: 0g
• Proteini: 4,4g
• Mangan: 0,7mg
• Gvožđe: 2,7mg
• Tiamin: 0,3mg

Ugljeni hidrati

Ugljeni-hidrati
Source: danas.rs

Jedna porcija kuvanog, kratkog belog pirinča ima preko 53 grama ugljenih hidrata. Od toga samo mala količina dolazi iz vlakana. Većina su skrob, a mala količina je šećer.

• Procenjuje se da je glikemijski indeks belog pirinča 73.

• Glikemijski indeks smeđeg pirinča, s druge strane, procenjuje se na oko 68.

• Krupniji pirinač ima tendenciju da ima niži glikemijski indeks od kratkog i smeđeg pirinča.

• Smeđi pirinač ima značajno više vlakana od belog pirinča (oko 3 grama po šolji kuvanog smeđeg pirinča) jer je ceo zrno. Smeđi pirinač takođe ima manje ugljenih hidrata od belog pirinča, sa 49,6g po šolji.2

Sav pirinač je u početku celo zrno, sa ljušturom pričvršćenom za njega. Beli pirinač se proizvodi pilingom, procesom kroz koji zrno prolazi kroz mašinu gde se kotrlja i ljušture se nežno „izljušte“, ostavljajući belo jezgro netaknuto. Ovo čini zrno procesiranim i rafinisanim, više nije celo zrno. Piling takođe smanjuje vreme kuvanja i produžava vek trajanja žitarica.

Masti

Masti
Source: stvarukusa.mondo.rs

U belom pirinču gotovo da nema masti, ukoliko se kuva bez dodavanja ulja ili putera.

Proteini

Postoji preko 4 grama proteina u porciji od 1 šolje belog pirinča, dok se u istoj količini smeđeg pirinča nalazi oko 5 grama proteina.

Vitamini i minerali

Beli pirinač je izvrstan izvor mangana, pružajući preko 30% dnevne vrednosti (DV). Takođe je dobar izvor gvožđa, obezbeđujući 2,7 mg ili 15% DV. Beli pirinač takođe snabdeva B vitamine (posebno tiamin, ali i niacin i riboflavin).

Jedna šolja (186g) skuvane kratkozrnate bela riže sadrži 242 kalorije. Od toga, 88% dolazi od ugljenih hidrata, 1% od masti, dok 7,2% dolazi od proteina.

Koristi za zdravlje

Source: fagor.rs

Bela riža može biti deo uravnotežene ishrane. Mnoge zdravstvene koristi od riže proističu iz vitamina i minerala koje sadrži.

Podrška kostima, nervima i mišićima

Beli pirinač pruža 14,9 mg magnezijuma, što vam može pomoći da dostignete preporučeni dnevni unos od 420 mg. Magnezijum je strukturna komponenta kostiju koja pomaže u stotinama enzimskih reakcija uključenih u sintezu DNK i proteina i neophodan je za pravilnu nervnu provodljivost i kontrakciju mišića.

Siguran za ljude sa celijakijom

Pirinač je prirodno bezglutenska žitarica, pa je koristan ljudima sa celijakijom i nepodnošljivosti glutena. Pirinač se može pretvoriti u brašno, rezance, hleb i sirup. Takođe se može napraviti u mleko i koristiti kao zamena za kravlje mleko bez laktoze.

Ako imate celijakiju, najbolje je birati brendove pirinča iz sertifikovanih bezglutenskih fabrika, jer može doći do kontaminacije ako se druge žitarice obrađuju u istoj fabrici.

Pruža brzu energiju

Sportisti koji trebaju mnogo energije iz ugljenih hidrata mogu je dobiti iz belog pirinča. Mnogi preferiraju beli pirinač u odnosu na smeđi zbog njegovog visokougljenohidratnog, niskofibroznog profila. Vlakna usporavaju varenje, što pomaže u sprečavanju naglih skokova šećera u krvi.

Međutim, ako želite da ti šećeri pruže odmah dostupnu energiju ili insulin koji vam pomaže da nakon treninga snage izgradite mišiće, koristite beli pirinač u kombinaciji sa proteinom posle treninga.

Vrste pirinča se dele u kategorije prema veličini semenki

Pirinač može biti dugog, srednjeg ili kratkog zrna. U okviru ovih vrsta postoje različiti tipovi obrade

Source: bonapeti.rs

Na primer, konvertovani pirinač se parboiluje kako bi se uklonila površinska skrob, što ga čini lakšim za pranje tradicionalnim ručnim procesima. Konvertovani pirinač zadržava više hranljivih sastojaka i brže se kuva od običnog poliranog belog pirinča. Obogaćeni pirinač ima dodate vitamine i minerale nakon što je rafinisan.

Instant pirinač ili pirinač brzog kuvanja je potpuno kuvan, a zatim zamrznut u trenutku. Ovaj proces uklanja neke hranljive sastojke i ukus, ali proizvod čini brzim za kuvanje.

Posebne vrste pirinča uključuju:

• Arborio pirinač: Kratko zrno belog pirinča blagog ukusa. Poznat je po upotrebi u italijanskim jelima, poput rižota.
• Ljepljivi pirinač (glutinozni ili slatki pirinač): Kratkozrni pirinač se koristi u mnogim azijskim kuhinjama
• Braon pirinač: Visokovlaknasti integralni pirinač. Obično se duže kuva od belog pirinča.
• Basmati pirinač i jasmin pirinač: Dugozrnate vrste sa jedinstvenim ukusima i aromama.
• Divlji pirinač: Seme močvarne biljke slične trsci, bez veze sa poznatijim vrstama pirinča. Obično se koristi kao prilog i ima više vitamina, minerala i vlakana od sorti belog pirinča.
Divlji pirinač sa orasima: Dugozrni pirinač sa orašastim ukusom i bogatim mirisom.

Čuvanje i bezbednost hrane

Kada skuvate pirinač, čuvajte ga u frižideru i koristite u roku od tri do četiri dana. Možete znati da je pirinač pokvaren ako je tvrd i suv ili ima neugodan miris. Čuvajte nepokvareni beli pirinač u hermetički zatvorenoj posudi na suvom i hladnom mestu.

Zaključak je da uz primenu saveta za lakše i efikasnije kuvanje pirinča, ova namirnica može biti pripremljena brzo i jednostavno. Pirinač je ne samo ukusan, već i hranjiv, a istovremeno je i pristupačna namirnica koja se može koristiti na mnogo načina u kuhinji.

Picture of Dragana Kodzo

Dragana Kodzo

Dragana je urednica ovog bloga čiji je fokus na modi. Svoju strast ka modi pretočila je u inspirativne članke i savete koje deli sa čitaocima. Kroz svoj rad, istražuje najnovije trendove, modne kombinacije i savete za stilizovanje, inspirišući druge da pronađu svoj jedinstveni modni izraz. Dragana je presrećna što ima priliku da radi u sferi koja je duboko zanima i koja je postala njen životni poziv.