Kome Je Lakše Posle Raskida – Momcima Ili Devojkama? – Kako Nastaviti Dalje

preboleti-raskid

U jednom trenutku ste zaljubljeni, srećni, osećate se nepobedivo i kao da lebdite. To je to, mislite. Pronašli ste pravu osobu za sebe, maštate o budućnosti, romantičnim putovanjima, venčanju, smišljte imena za decu.

Vreme prolazi i vaše iluzije se raspršuju kao balon od sapunice. Upoznajete se bolje i shvatate da nije sve tako ružičasto i već u drugom trenutku nalazite se ispred ekrana sa kutijom maramica i kutijom sladoleda gledajući ‘Notebook’ i pitate se gde je ta prava ljubav za vas i kako je moguće da ste opet promašili. I šta sad?

Ovakve situacije se ljudima dešavaju nekada i više puta u životu. Zanima vas kako se ljudi nose sa njima i kome je lakše posle raskida – momcima ili devojkama?

raskid

Potrudiću se da objasnim, iako je to teško generalizovati ali osloniću se na neke statistike i lično iskustvo da dam pravi odgovor.

Ono što statistika kaže je da žene doživljavaju više emocionalnog bola nakon raskida, ali se i potpunije oporavljaju, pokazalo je novo istraživanje Univerziteta Binghamton. Istraživači su otkrili su da raskidi imaju tendenciju da imaju veći negativan uticaj na žene, prijavljujući viši nivo i fizičkog i emocionalnog bola.

Dok raskidi najteže pogađaju žene emocionalno i fizički, žene imaju tendenciju da se potpunije oporave i izađu emocionalno jače. Muškarci se, s druge strane, nikada u potpunosti ne oporavljaju – jednostavno idu dalje. Takođe kažu da se žene više gube nakon raskida jer samim ulaskom u vezu više daju. Kako je rekao jedan od istraživača, Craig Morris,

Jednostavno rečeno, žene su evoluirale da ulažu mnogo više u vezu od muškaraca. Kratak romantični susret mogao bi da dovede do devet meseci trudnoće praćenih mnogo godina laktacije za ženu, dok je muškarac možda „napustio scenu“ bukvalno nekoliko minuta nakon susreta, bez daljeg biološkog ulaganja. Upravo je ovaj „rizik“ većeg biološkog ulaganja, tokom evolucionog vremena, učinio žene izbirljivijim u izboru visokokvalitetnog partnera. Dakle, gubitak veze sa visokokvalitetnim partnerom „boli“ više za ženu. Nasuprot tome, pošto su muškarci evoluirali da se takmiče za pažnju žena, gubitak visokokvalitetnog partnera za muškarca možda neće u početku toliko „povrediti. Čovek će verovatno osećati gubitak duboko i tokom veoma dugog vremenskog perioda dok se ‘utone’ u to da mora iznova da ‘počne da se takmiči’ da bi zamenio ono što je izgubio – ili još gore, doći do spoznaje da gubitak je nenadoknadiv“.

Stvarnost se poprilično poklapa sa ovim istraživanjem. Bez obzira na to ko je odlučio da prekine vezu, mušarac ili žena, obrazac ponašanja je isti.

Kada dođe do raskida, žena (čak iako je ona raskinula) oseća ogroman gubitak i pati. Zatvara se u sebe, ne  izlazi iz kuće i neće nikoga da vidi. Svet joj se ruši i misli da se nikada neće oporaviti. Prestane da jede ili previše jede, zapusti se i otprilike čeka da umre.

Kod muškaraca je drugačija situacija. Oni se tada osećaju oslobođeno. Zovu drugare za koje nisu imali vremena  dok su bili u vezi, izlaze, druže se, kreću sa treningom i ishranom i pitaju se zašto su uopšte gubili vreme na jednu ženu kada ti je nebo granica kad si single. Samo u trenutcima, kada ostanu sami, pomisle na svoju bivšu, sete se nekog lepog trenutka u kome mu je ta žena značila ali ga ubrzo potisnu jer šta uopšte da misli o njoj, da je vredna bila bi tu, i nastavljaju dalje.

zena-i-raskid

Sledeća faza za ženu je da prihvati poziv svojih drugarica i izađe iz kuće. Otvara joj se nova dimenzija. Opet je tu samo ona. Ona odlučuje o svemu, gde će da ide i kad će da se vrati, ne mora više nikome da se javlja. Sutra će da se spakuje da ode na more. Upisaće kurs za dizajn. Kreće da trenira ili možda krene na časove plesa. O Bože, može da radi šta god hoće, ima vremena za sebe i da radi na sebi. Definitivno ima motivaciju za promene.

Muškarac je već uveliko u promenama, vodi dinamičan život, ide gde god ga zovu, aktivan je i na društvenim mežama i preokupiran ljudima i događajima tokom celog dana. Samo su mu one slike sa bivšom sve češće pred očima i dozvoli sebi da se bar pred spavanje preispita, gde su pogrešili i da li je nešto moglo da se ispravi.

Dalje se dešava to da je žena povratila svoje samopouzdanje, samostalna je i ne treba joj muškarac. Uviđa da je sa bivšim izgubila vreme, ali ne očajava jer je to za nju lekcija i neće sebi dozvoliti da prođe kroz isto. Otvorena je za nove susrete i veze ali je podigla kriterijume. Sada je hladne glave i i sledeći put biće pažljiva u odabiru.

Njen bivši je sada u njenoj prvoj fazi. Sedi kod kuće, sluša tužne pesme, gleda stare slike. Neretko je i pozove sa sakrivenog broja samo da joj čuje glas. Gleda sa lažnog profila na Instagramu nju koja je procvetala i shvata šta je izgubio. Sa društvom se viđa sve manje i nabacio je koji kilogram. Tada shvata da je gotovo i svestan je a je vreme da i on nastavi dalje.

muskarac-i-raskid

Ovo je samo jedan najčešci scenario jednog raskida, svakako da da sve zavisi od toga koliko je ta veza bila ozbiljna i koliko je neko od njih dvoje bio zaljubljen. Ovde ne govorim o kratkim, beznačajnim vezama, pogotovo za muškarce, gde njemu nikada nije ni bilo stalo do te devojke i ne prolazi kroz sve ove faze zbog nje. Ono što je vrlo verovatno je to da su takve veze ustvari posledica neke ozbiljnije veze.

Ono što se može zaključiti je to da se žene više daju na početku veze, neke možda i previše i upravo time i uguše taj odnos dok muškarci, ako su stvarno voleli, teško, a možda i nikad ne prebole i ta jedna žena zauvek za njih ostane posebna.

Ukoliko upravo prolazite kroz raskid i ova tema je za vas teška, pogledaje sledeća dva videa koji će vas sigurno nasmejati 🙂

Često postavljana pitanja

Kako znati kada je pravo vreme za raskid?

Ako se osećate stalno nesrećno, nezadovoljno ili nesigurno u vezi, ako su vam vrednosti i ciljevi vrlo različiti od onih vašeg partnera, ako vam je partner emocionalno nezadovoljavajući ili emocionalno nestabilan, ako se redovno svađate i ne možete rešiti probleme u vezi, ako vam je partner fizički nasilan ili emocionalni zlostavljač ili manipulator, onda su to ozbiljni znakovi da je vreme da se ozbiljno razmotri prekid veze. Kada imate osećaj da nešto trpite i da to više nije kompromis, najbolje je da krenete svojim putem.

Kako raskinuti na najbolji način?

Kada ste sigurni da je raskid najbolja i jedina opcija pozovite svog partnera, sedite i oči u oči, iskreno recite šta imate. Bez obzira na to koliko su teški ili neugodni razlozi vašeg raskida, važno je da ih jasno izrazite. Ne krivite ni svog partnera ni sebe, predstavite to kao da ste oboje dali sve od sebe ali da je jasno da ne ide i da se ne slažete i jednostavno ne poklapate. Ono što je najvažnije je da ne odstupate od svoje odluke i da jednom kada raksinete to bude konačno jer ako posustanete i pomirite se to će biti samo gubljenje vremena jer će do raskida opet doći pre ili kasnije.

Kako se nositi s ljubomorom nakon raskida?

Osećaj ljubomore nakon raskida je normalna i česta pojava, čak i ako ste vi raskinuli. Vaš ego je ono što vas boli i što ne mouže da se pomiri sa tim da je neko sada nastavio dalje i da nešto što je bilo vaše sada pripada nekom drugom. Ono što vi treba da uradite, za svoje dobro, je da se držite se podalje od društvenih mreža i profila vašeg bivšeg partnera. Fokusirajte se na sebe i svoj razvoj, razvijte svoje interese i provodite vreme s prijateljima i porodicom. Svakako ograničite kontakt sa bivšim/om i ne dozvolite sebi da idete jedan korak napred a nazad dva, jer to je ono što se dešava kada ostanete u kontaktu.

Kako ostati prijatelj sa bivšim/om nakon raskida?

Ostati prijatelj s bivšim partnerom posle raskida može biti izazovno, ali ne i nemoguće. Važno je da date sebi vremena nakon raskida, da se oporavite i obradite svoja osećanja pre nego što pokušate biti prijatelj sa bivšim partnerom. Nakon toga razgovarajte i uverite se da vaš bivši partner takođe želi da ostane u prijateljskim odnosima. Ono što je još važno je postaviti granice u vašem odnosu kako biste sprečili zbunjenost i nesporazume.

Kada je pravo vreme za novu vezu?

Pravo vreme za novu vezu nakon raskida je kada se osećate emocionalno spremni, kada ste rešili svoja osećanja prema bivšem partneru i kada možete ući u novu vezu s otvorenim umom i realnim očekivanjima ne pokušavajući nadoknaditi nedostatke ili neispunjene želje iz prošle veze.

Picture of Darinka Aleksic

Darinka Aleksic

Studirala srpski jezik i književnost. Profesionalni teniski trener. 14 godina uspešnog rada na web sajtovima...Zvuči kao mnogo godina, zar ne! E pa mnogo godina je već i iza mene, ali još važnije - i isped mene. Uz godine ide i iskustvo a imam ga prilično. Poznajem mnogo životnih tema i trudiću se da vam ih što bolje predstavim. Neka Sens bude vaš svakodnevni izbor.