Katar (Qatar) Zanimljivosti, Broj Stanovnika, Zastava, Valuta, Glavni Grad Doha

Najbogatija zemlja na svetu

Samo u Kataru, najbogatijoj zemlji sveta, možete videti stadion sa erkondišnom, klizalište koje radi iako je temperatura paklenih 45 stepeni, kao i bazen za konje…

Umetnička riznica Katara

Ova malena zemlja ne razlikuje se mnogo od okolnih zemalja na Arapskom poluostrvu, samo je toliko bogata da je u njoj apsolutno sve luksuzno i ekstravagantno. Ona svoje posetioce očarava i ostavlja bez daha, jer ona ne ide prema budućnosti već hrabro hrli u novi i bolji svet.

Iako nema neku bogatu i slavnu istoriju i tradiciju, u Dohi, prestonici ovog emirata, mogu se videti najvredniji predmeti islamske umetnosti, jedna od najbogatijih kolekcija knjiga iz čitavog sveta kao i skupocene slike slavnih umetnika.

Bogatstvo iz nafte i gasa

Stanovnici ove male zemlje ogromnog bogatstva, nekada su živeli od ribarenja i eksploatacije bisera. Više ljudi živelo je na severu zemlje, bliže Bahreinu, do onog trenutka kada su pronađene neiscrpne rezerve nafte i gasa. Ovi stanovnici sada žive gde hoće i kako hoće, jer Katar ima dovoljno gasa da zagreje ceo Antarktik.

Perla – egzotično ostrvo na kojem se nalaze najskuplje nekretnine na svetu

U šali se obično kaže da je Katranin koji ima „jednu kuću, jedan auto i jednu ženu“ – siromašan čovek! Kada Kataranin odluči da izgradi kuću, dozvolu dobija za jedan dan, a polovinu novca koje je uložio država mu – vraća. Inače, u Kataru se ne plaća porez, što je i razlog zašto milion stranaca radi u ovoj zemlji.

Katarski pasoš je praktično nemoguće dobiti, vlasnik zemlje ne može nikako biti stranac, ali, ipak postoji jedan način kako možete posedovati nekretninu u najbogatijoj zemlji sveta. Vlada ove zemlje gradi veštačka ostrva, na kojima stranci kupuju stanove munjevitom brzinom.

Jedno od tih naselja je Perla, naselje u obliku školjke sa biserom u sredini, ispunjeno luksuznim tržnim centrima, modernim neboderima i basnoslovnim jahtama.

Šoping centar i zanimljivosti u Dohi

Pored hotela Hajat nalazi se još jedna popularna turistička atrakcija u Dohi – šoping centar Velađo, koji predstavlja savršenu repliku Venecije. Pored Grand kanala nalaze se radnje najpoznatijih i najluksuznijih svetskih brendova, kao i poslastičarnice koje služe ekskluzivne slatkiše. Na samom kraju šetališta nalazi se klizalište, a u toku je izgradnja snežnog parka kako bi imućni stanovnici ovog emirata mogli uživati u snežnim čarolijama, uprkos veoma visokim temperaturama.

Muzej islamske umetnosti

Museum of Islamic Art Doha

Odlazak u Muzej islamske umetnosti je jednostavno neizbežan u Dohi, jer je to mesto gde se možete diviti predivnim persijskim tapiserijama, turskim mozaicima i preciznim rezbarijama iz Damaska. U Dohi, kultura je veoma važan deo života, te tako stanovnici i posetioci imaju prilike da uživaju u jedinstvenim i ekskluzivnim kulturnim sadržajima.

Gastronomija

Kada govorimo o gastronomiji, hrana u Kataru je odlična jer samo u Dohi rade najbolji kuvari sveta. Masline iz Tunisa, feta iz Grčke, losos iz Škotske i urme iz Vavilona samo su neke od preukusnih stvari koje ovde možete kupiti u svakom trenutku. Svaki obrok u Kataru je nalik na malo slavlje, jer se tokom njega uživa u svim blagodetima njihove kuhinje, u pratnji kvalitetnih i luksuznih vina.

Broj stanovnika

Katar je mala zemlja koja se nalazi na Arapskom poluostrvu u jugozapadnoj Aziji. Prema podacima iz 2021. godine, Katar ima procenjen broj stanovnika od oko 2,8 miliona ljudi. Od tog broja, oko 12% su državljani Katar, dok su ostali strani državljani koji su došli u zemlju da rade i žive. Među stranim stanovnicima, najviše ih dolazi iz drugih arapskih zemalja kao što su Egipat, Indija, Nepal, Filipini, Bangladeš i Pakistan.

Razlog zašto se u Kataru nalazi veliki broj stranih stanovnika je zbog brojnih poslovnih prilika i visokih plata koje nudi. Katar ima veoma razvijenu naftnu industriju koja je ključni generator prihoda zemlje, ali se u poslednje vreme sve više fokusira na diversifikaciju privrede i razvoj drugih industrija kao što su turizam, finansijske usluge i informacione tehnologije.

S obzirom da Katar želi da nastavi da privlači talentovane i kvalifikovane strane radnike, vlada je usvojila politiku koja omogućava strancima da lako dobiju vizu za rad i boravak u zemlji. Takođe, strani radnici mogu aplicirati za stalni boravak i državljanstvo ako ispunjavaju određene kriterijume.

Zastava

Zastava Katara je nacionalni simbol države i jedan od najvažnijih nacionalnih simbola. Zastava je usvojena nakon sticanja nezavisnosti 1971. godine, a njen dizajn inspirisan je islamskom umetnošću i kulturom.

Zastava se sastoji od dva dela: tamnocrvenog dela na gornjem delu i bele boje na donjem delu. Tamnocrveni deo zastave simbolizuje hrabrost i krv koja se prolila u borbi za nezavisnost, dok beli deo simbolizuje mir i čistoću. U centru zastave nalazi se devet belih kvadrata koji formiraju veći kvadrat. Ovi kvadrati predstavljaju devet plemena koja su ujedinjena u jednu državu. Na belim kvadratima nalazi se natpis na arapskom jeziku koji kaže „Allahu Akbar“ (Bog je veliki), što je zajednički pozdrav muslimanske zajednice širom sveta.

Zastava Katara često se može videti u javnosti, a naročito na državnim praznicima i drugim zvaničnim ceremonijama. Takođe je prisutna u svakodnevnom životu stanovnika Katara, uključujući i na primer u javnim zgradama, na aerodromu, u školama i univerzitetima, u kancelarijama i na drugim mestima.

Iako je zastava Katara veoma jednostavna u dizajnu, ona ima duboko značenje i predstavlja ponos i identitet stanovnika ove bogate države na Arapskom poluostrvu.

Koja je važeća valuta?

Valuta u Kataru je katarski rijal (QAR), koji se dijeli na 100 dirhama. Kao i većina zemalja, rijal se koristi za svakodnevne transakcije i kao sredstvo plaćanja poreza i državnih usluga.

Rijal je vezan za američki dolar po fiksnom kursu, što znači da se vrijednost rijala ne mijenja u odnosu na dolar. Ovo čini katarski rijal stabilnom valutom koja se koristi u trgovini i poslovanju.

Katarska centralna banka izdaje banknote od 1, 5, 10, 50, 100 i 500 rijala, a u opticaju su i kovanice od 1, 5, 10, 25 i 50 dirhama. Bankomati su široko dostupni u cijeloj zemlji, a većina trgovina prihvata kreditne kartice.

U Kataru postoji nekoliko valutnih kuća koje nude razmjenu valuta po povoljnim kursu. Također postoji mogućnost plaćanja putem mobilnih aplikacija koje povezuju bankovne račune sa QR kodovima, što olakšava transakcije i izbjegava potrebu za fizičkim novcem.

Doha – srce i glavni grad

Glavni grad Katara je Doha, koji se nalazi na istočnoj obali Katarskog zaliva. Grad je poznat po svojim visokim neboderima, luksuznim tržnim centrima, kulturnim institucijama, kao i sportskim objektima, uključujući stadion Khalifa International, koji je bio domaćin Svjetskog prvenstva u atletici 2019. godine, i stadion Lusail Iconic, koji će biti domaćin finalne utakmice Svjetskog prvenstva u fudbalu 2022. godine.

Doha ima više od 2,7 miliona stanovnika i predstavlja kulturni, ekonomski i politički centar Katara. Grad se stalno razvija, a projekti poput West Bay Lagoon, The Pearl i Lusail City privlače veliki broj ulagača i turista.

U Dohi se nalazi Muzej islamske umjetnosti, koji čuva zbirku islamske umjetnosti od preko 1400 godina. Također, u gradu se nalaze i druge kulturne institucije, uključujući nacionalni muzej Katar i prirodno istorijski muzej Katar, koji je bio domaćin Svjetskog samita o održivosti 2019. godine.

Doha je također poznata po svojim luksuznim tržnim centrima, poput Villagio Mall, The Gate Mall, City Center Doha i Lagoona Mall, koji su dom najpoznatijih svjetskih brendova i dizajnerskih marki.

Grad ima mnogo restorana koji nude različite kuhinje, od tradicionalne katarske hrane do internacionalnih specijaliteta. Među popularnim katarskim jelima su machboos, koji se sastoji od piletine ili mesa sa začinima, rižom i lukom, te meze, koji su različiti mali zalogaji koji se poslužuju na početku obroka.

Doha također ima razvijenu sportsku scenu, s velikim stadionima za fudbal, atletiku, košarku i druge sportove. Grad je također poznat po svom golf terenu u obliku srca, koji se nalazi u Doha Golf Clubu.

Kao jedan od najbrže rastućih gradova u svijetu, Doha se smatra jednim od najmodernijih gradova u arapskom svijetu i predstavlja kulturni, ekonomski i turistički centar Katara.

Naravno, i famozno svetsko prventsvo

Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022. godine održalo se u Kataru, a bilo je to prvi put da se ovo takmičenje održava u zimskom periodu, odnosno u novembru i decembru. Prethodna takmičenja su se tradicionalno održavala tokom letnjih meseci, ali zbog vrućina koje vladaju u Kataru tokom leta, odlučeno je da se prvenstvo pomeri za zimu.

Svetsko prvenstvo u Kataru je bilo održano na osam stadiona koji se nalaze u pet gradova: Doha, Al-Rayyan, Al-Wakrah, Al-Khor i Lusail. Glavni stadion, Lusail Iconic Stadium, nalazi se u gradu Lusail i imalo kapacitet od 80 hiljada mesta. Svi stadioni su u potpunosti klimatizovani, što je omogućilo igračima i gledaocima da uživaju u utakmicama bez obzira na visoke temperature koje vladaju u Kataru.

Ovo je bilo prvo Svetsko prvenstvo u kojem je učestvovalo 48 timova, umesto dosadašnjih 32. Pored sportskog takmičenja, organizatori su najavili da će prvenstvo biti i prilika da se promovišu vrednosti poput inkluzije, održivosti i kulture.

Osim toga, Svetsko prvenstvo je bila prilika da se Katar predstavi kao moderna i razvijena zemlja, spremna da ugosti najveće sportsko takmičenje na svetu. Organizatori su se trudili da stvore atmosferu koja je bila prijateljska prema gostima, ali i da je bio obezbeđen visok nivo bezbednosti i zaštite.

Ipak, organizacija Svetskog prvenstva u Kataru nije bez kontroverzi. Odnedavno se na udaru kritika našao režim rada na gradilištima, koji su pod nadzorom katarskih vlasti, ali se često koriste migranti iz drugih zemalja, a neki su izloženi lošim uslovima rada i zlostavljanju. Takođe, zbog odluke da se prvenstvo održi u zimskom periodu, došlo je do promene kalendara i brojnih sportskih događaja u svetu.

Zanimljivi Linkovi:

Zaključak

Katar je zemlja koja ostavlja bez daha svoje posetioce, jer u njoj se nalaze neki od najluksuznijih objekata na svetu. Bez obzira na to da li ste u potrazi za kulturnim znamenitostima, gastronomskim užitcima ili neograničenim luksuzom, Katar ima sve što vam je potrebno da ostvarite svoje snove o savršenom odmoru. Iako možda zvuči kao zemlja koja je rezervisana samo za najbogatije ljude na svetu, Katar je otvoren za sve turiste, i svako ko ima priliku da poseti ovu zemlju, sigurno neće ostati razočaran.

 

Picture of Nebojša Vujinović

Nebojša Vujinović

Zaljubljenik sam u Web već dugi niz godina. Pokušavam da svoj lifestyle prilagodim 21. veku iako sam rođen poprilično davno u 20.om Iako je Sens.rs ženski portal, ja ću na njemu pisati i ove "muške" stvari kao što su filmovi, sport, tehnologija, putovanja i slično.