Kako otpušiti nos na prirodan način

Kako otpušiti nos na prirodan način

Kada vas uhvati zalivanje očiju u kombinaciji sa neumoljivim šmrcanjem, kada se čini da vam je nos začepio ključ za svaku bravu mirisa ovoga sveta, znate da je došlo vreme da se pozabavite starim problemom: kako otpušiti nos.

Taj osećaj začepljenja je više nego samo neprijatnost – to je prateći simptom koji nam umanjuje kvalitet života, pretvarajući običan dan u borbu za dah.

Lekovite moći prirode potvrđuju i reči Hipokrata, koji reče: „Neka hrana bude tvoj lek, i neka lek bude tvoja hrana.“ Istina koja odzvanja kroz vreme, posebno kada nam u pomoć pritiču domaći prirodni lekovi za nos.

Ključne tačke

 • Začepljen nos može drastično uticati na kvalitet našeg života i zato je važno znati kako otpušiti nos.
 • Prirodni lekovi su često nadohvat ruke i veoma efikasni u smanjivanju neugodnosti usled nazalne kongestije.
 • Kroz upotrebu crnog i belog luka, kao i ulja eukaliptusa, možemo postići olakšavanje disanja.
 • Pored svojih antibiotskih, crni i beli luk imaju i antioksidacijske osobine koje su korisne pri začepljenom nosu.
 • Jabukovo sirće i limun su prirodna rešenja koja pomažu u borbi protiv simptoma i donose očekivano olakšanje.

Uzroci i simptomi začepljenja nosa

Simptomi začepljenog nosa i nazalna kongestija svakodnevne su neugodnosti koje mogu značajno uticati na kvalitet života. Neretko, ova stanja ukazuju na osnovne zdravstvene probleme kao što su alergije i sinusne infekcije. Zapaljenje krvnih sudova u nosu je još jedan uobičajen uzrok ovih simptoma. U nastavku detaljno analiziramo glavne uzročnike i znakove koji bi trebalo da vas navedu da potražite savet ili pomoć lekara.

Glavni uzročnici začepljenja nosa

Često začepljenje nosa prati nazalna kongestija, a glavni uzročnici uključuju prehlade i virusne infekcije. Ne treba zanemariti ni alergijske reakcije koje mogu uzrokovati hronično zapušenje nosa i potrebu za stalnim lečenjem.

 • Prehlade
 • Virusne infekcije
 • Alergijske reakcije
 • Sinusne infekcije

Znaci koji ukazuju na problem sa zapušenim nosom

Znaci i simptomi koje treba uzeti u obzir prilikom pojave začepljenja nosa uključuju smanjen protok vazduha kroz nos, otežano disanje, curenje iz nosa, kao i prateću glavobolju. Posebno treba biti oprezan ako su stanja poput kijavice i glavobolje konstantna.

 • Smanjen protok vazduha
 • Otežano disanje
 • Curenje iz nosa
 • Kijavica i glavobolja

Kada začepljenje nosa može ukazivati na ozbiljnije probleme

Začepljenje nosa koje traje duže od sedam do deset dana ili je praćeno simptomima kao što su zeleni sekret iz nosa, intenzivan bol, jak kašalj, teškoće sa disanjem, ili visoka temperatura može signalizirati pojavu ozbiljnijih stanja. Ova situacija zahteva neposredno obraćanje stručnom osoblju.

Simptom Značaj/Intenzitet Trajanje Potrebna akcija
Začepljenje nosa Visok Duže od 10 dana Potražiti lekara
Intenzivan bol Visok Prati curenje nosa Potražiti lekara
Teškoće u disanju Visok Zajedno sa kašljem Potražiti lekara
Temperatura Visoka Uz ostale simptome Potražiti lekara

Prirodni lekovi za olakšavanje disanja

Kada je disanje otežano zbog začepljenja nosa, mnogi od nas se okreću prirodnim lekovima kao bezbednom i pristupačnom rešenju. Postoje brojni prirodni lekovi za nos, koji ne samo da pomažu u dekongestiji i olakšavanju disanja, već doprinose i opštem zdravlju disajnih puteva.

Među popularnim metodama su dekongestivni tretmani koji uključuju jednostavne kućne procedure poput inhalacija. Inhalacije za nos, koje se mogu izvoditi sa različitim prirodnim sastojcima, smiruju iritaciju sluzokože i olakšavaju prolaz vazduha. Evo kako to izgleda u praksi:

 • Inhalacija pare sa jabukovim sirćetom: nekoliko kašika jabukovog sirćeta se doda u vruću vodu, a zatim se udahne para, što pomaže u rastvaranju sluzi.
 • Dodavanje meda i rendanog rena u čaj ili toplo mleko: ova kombinacija je poznata po svom dejstvu protiv upala i olakšava disanje.
 • Praktikovanje udisanja pare tokom vrućeg tuširanja: topao vlažan vazduh pomaže u otvaranju nosnih puteva.

Nije zanemarljiva ni uloga adekvatne hidratacije. Povećan unos tečnosti, poput toplih čajeva i supa, doprinosi razređivanju nazalne sluzi i ubrzava oporavak.

Đumbir i beli luk se izdvajaju kao moćni saveznici kad je reč o prirodnim lekovima za nos, zahvaljujući svojim antiinflamatornim svojstvima koja smanjuju otok sluzokože i olakšavaju simptome konstipacije.

Prirodni lekovi za nos

Narodna medicina i dalje se oslanja na snagu prirode da donese olakšanje i koristi prirodne lekove u svakodnevnim tretmanima za nos. Uz nekoliko jednostavnih koraka i upotrebu pristupačnih sredstava, možemo sami da doprinesemo boljem disanju i bržem ozdravljenju.

Kako crni luk i beli luk mogu pomoći u otpušavanju nosa

Prirodni lekovi za probleme sa začepljenim disajnim putevima su oduvek bili cenjeni zbog svoje efikasnosti i jednostavnosti upotrebe. Dva snažna saveznika u borbi protiv začepljenog nosa su crni i beli luk, poznati po svojim jasno izraženim lekovitim svojstvima.

Korišćenje crnog luka kao dekongestiva

Već generacijama se crni luk za začepljen nos koristi kao efikasan lek. Bogat supstancama koje deluju kao prirodni dekongestivi, crni luk može biti od velike pomoći osobama koje teško dišu. Tradicionalni metod uključuje isecanje luka na kriške i inhaliranje njegovih para. Ovaj jednostavan pristup može brzo da otpuši nosne kanale te olakša disanje.

Lekovita svojstva belog luka za disajne puteve

Beli luk je još jedno prirodno sredstvo za otpušavanje nosa, cenjeno zbog svojih antibakterijskih osobina. Konzumiranjem belog luka, bilo sirovog ili kuvanog, jačamo imunitet i povećavamo otpornost na disajne infekcije. Zahvaljujući snažnim komponentama, kao što je alicin, beli luk deluje protivupalno i može znatno popraviti kvalitet disanja.

Poticajne osobine oba luka mogu se iskoristiti i na druge načine – kroz dodavanje u raznovrsna jela ili pripremu lekovitih napitaka. Njihova primena kao prirodnih sredstava za čišćenje nosa i sinusa nudi blagu ali efikasnu alternativu konvencionalnim lekovima.

Esencijalna ulja i njihova uloga u čišćenju nosa

esencijalna ulja za zapušen nos

Kada se suočavamo sa začepljenim nosom i sinusitisom, esencijalna ulja mogu biti izvanredan prirodni alijans. Naime, ulje eukaliptusa ističe se kao jedan od glavnih saveznika kada je riječ o olakšavanju disanja. Zahvaljujući svojim sastojcima koji posjeduju antiseptička, protuupalna i dekongestivna svojstva, ulje eukaliptusa je postalo nezamjenjiv deo praktikovanja inhalacija kod kuće.

Prednosti ulja eukaliptusa za disajne organe

Upotreba esencijalna ulja za nos, naročito eukaliptusa, ima višestruke prednosti. Ona ne samo da pomažu u otpuštanju nazalnih prolaza, već takođe doprinose smirenju upaljenih delova disajnog sistema. Dodavanjem samo nekoliko kapi u kadu ili posudu sa toplom vodom, stvara se terapeutski par koji pogoduje disajnim putevima. Dalje, miris eukaliptusa može imati i umirujući učinak na nervni sistem, pa tako može pomoći i u slučajevima nesanice izazvane neprijatnostima u disanju.

Kako pravilno koristiti esencijalna ulja za inhalacije

Pri korišćenju nose inhalacije s esencijalnim uljima potrebno je biti oprezan. Najbolji način da se izvuku maksimalne dobrobiti jeste dodavanje određenog broja kapi ulja u vruću vodu, što započinje proces isparavanja. Udisanje tog pare ne bi trebalo biti previše intenzivno niti predugo, kako bi se izbjegla iritacija sluzokože. Osim toga, važno je koristiti kvalitetna ulja poznatih brendova kako bi se osigurala njihova čistoća i efikasnost.

FAQ

Koji su glavni uzročnici začepljenja nosa?

Začepljenje nosa najčešće uzrokuju prehlade, virusne infekcije, alergije ili sinusne infekcije, kao i zapaljenje krvnih sudova u nosu.

Koje znake treba pratiti kod problema sa zapušenim nosom?

Simptomi začepljenog nosa uključuju smanjen protok vazduha kroz nazalne kanale, glavobolju, kijavicu i curenje noseva. Ovo su indikatori da nos može biti začepljen.

Kada začepljenje nosa može ukazivati na ozbiljnije probleme?

Ako začepljenje nosa traje duže od 7-10 dana, praćeno je intenzivnim bolom, zelenim sekretom, teškim kašljem, teškoćama u disanju ili groznicom, trebalo bi potražiti lekarski savet.

Kako prirodni lekovi pomažu u olakšavanju disanja?

Prirodni lekovi kao što su inhalacije sa jabukovim sirćetom, ren i med, kao i udisanje pare tokom vrućeg tuširanja, mogu hidrirati nazalne puteve i razrediti sluz, čime se olakšava disanje.

Na koji način crni luk može pomoći u otpušavanju nosa?

Inhaliranje isparavanja svežeg crnog luka može brzo da otpuši nosne kanale jer crni luk sadrži iritante koji stimulišu sekret i olakšavaju disanje.

Kako beli luk pomaže disajnim putevima?

Beli luk ima moćna antibiotska svojstva koja mogu pomoći u borbi protiv infekcija. Žvakanje svežeg belog luka ili njegova konzumacija sa hranom može omogućiti brzo olakšanje.

Koje su prednosti ulja eukaliptusa za disajne organe?

Ulje eukaliptusa ima dekongestivna i antiinflamatorna svojstva koja pomažu u otvaranju zapušenih disajnih puteva i olakšavanju simptoma prehlade.

Kako pravilno koristiti esencijalna ulja za inhalacije?

Za inhalacije se obično dodaju nekoliko kapi esencijalnog ulja, poput ulja eukaliptusa, u toplu vodu, nakon čega se parom pažljivo udiše kako bi se oslobodili nosni kanali.

Veze ka izvorima

Picture of Darinka Aleksic

Darinka Aleksic

Studirala srpski jezik i književnost. Profesionalni teniski trener. 14 godina uspešnog rada na web sajtovima...Zvuči kao mnogo godina, zar ne! E pa mnogo godina je već i iza mene, ali još važnije - i isped mene. Uz godine ide i iskustvo a imam ga prilično. Poznajem mnogo životnih tema i trudiću se da vam ih što bolje predstavim. Neka Sens bude vaš svakodnevni izbor.