9 Saveta kako koristiti izbeljivač u pranju veša na pravi način

saveti-za-koriscenje-izbeljivaca

Uvođenje izbeljivača u proces pranja veša može značajno poboljšati rezultate čišćenja, obezbediti belinu tkanina i ukloniti tvrdokorne mrlje. U ovom tekstu saznajte kako pravilno koristiti izbeljivač u pranju veša, uz savete stručnjaka i bezbednosne smernice.

Otkrijte jednostavne korake za postizanje svežeg i besprekorno čistog veša uz pomoć izbeljivača. Korišćenje izbeljivača za veš na pravi način zahteva nekoliko koraka:

1. Proverite etiketu na odevnim predmetima

proverite-etiketu
Source: google.com

Pre upotrebe izbeljivača, uverite se da na odevnim predmetima nema oznaka ili upozorenja koje zabranjuju korišćenje izbeljivača. Neki materijali, kao što su svila ili vuna, ne smeju se izbeljivati.

2. Pripremite izbeljivač

pripremite-izbeljivac
Source: pinterest.com

Pre početka pranja, proverite koncentraciju izbeljivača koji koristite. Obično je potrebno dodati između 1/2 šolje i 1 šolje izbeljivača u punu mašinu veša. Uvek sledite uputstva proizvođača na pakovanju.

3. Odvojite beli veš

Pripremite-beli-ves-za-pranje
Source: futurecdn.com

Ako želite da izbelite samo određene odevne predmete, odvojite beli veš od obojenog veša. Izbeljivač može izazvati proflekmene boje na obojenim tkaninama.

4. Dodajte izbeljivač u mašinu

dodajte-izbeljivac
Source: unsplash.com

Nakon što ste odvojili beli veš, napunite veš-mašinu sa odgovarajućom količinom vode i dodajte deterdžent za veš kao i obično. Zatim dodajte preporučenu količinu izbeljivača u mašinu.

5. Ne preterujte

odvojte-dovoljno-vremmena
Source: pexels.com

Važno je koristiti izbeljivač u preporučenim količinama. Preterana količina izbeljivača može oštetiti tkaninu i izazvati promene boje.

6. Obezbedite dovoljno vremena za tretman

Ostavite beli veš da se potopi u mešavini vode, deterdženta i izbeljivača najmanje 5 do 10 minuta pre nego što pokrenete pranje. Ovo će omogućiti izbeljivaču da deluje na mrlje i poboljša belinu tkanine.

7. Perite na odgovarajućoj temperaturi

Perite-na-odgovarajucoj-temperaturi
Source: pinterest.com

Pratite uputstva na etiketi o optimalnoj temperaturi pranja za određeni komad veša. Većina belog veša se može prati na visokim temperaturama kako bi se postigla bolja belina.

8. Dodatno ispiranje

dodatno-ispieranje
Source: unsplash.com

Nakon pranja veša sa izbeljivačem, možda ćete želeti da uradite dodatno ispiranje kako biste uklonili sve ostatke izbeljivača iz tkanine.

9. Sigurnost pri rukovanju

siguenost-pri-rukovanju
Source: pixaby.com

Kada koristite izbeljivač, obavezno nosite rukavice kako biste zaštitili ruke od iritacije. Takođe, izbeljivač držite van domašaja dece i držite se uputstava za bezbedno rukovanje proizvodom.

Važno je napomenuti da izbeljivač nije pogodan za sve vrste tkanina i boje. Uvek pročitajte etiketu na odevnom predmetu i pratite uputstva proizvođača za najbolje rezultate.

Ako niste često koristili izbeljivač u prošlosti, može vam biti malo zastrašujuće razumeti kako efikasno i bezbedno koristiti izbeljivač. Dobra vest je da je to jednostavnije nego što mislite, kako biste osvežili veš uz pomoć izbeljivača, pod uslovom da razumete osnove i nekoliko važnih opreza.

U nastavku, naučite kako pravilno koristiti izbeljivač u vešu prema stručnjacima

Nisu svi oblici izbeljivača isti, stoga je važno razumeti neke ključne razlike (kako ne biste završili sa promenama boje na omiljenoj plavoj majici).

Izbeljivači za veš se obično dele u dve kategorije koje odgovaraju uputstvima na etiketi za održavanje: hlor i bez-hlor izbeljivači.

Hlor izbeljivač

hlor-izbeljivac
Source: pinterest.com

Se često naziva običnim ili kućnim izbeljivačem. Osim što dezinfikuje veš, koristi se za osvežavanje i uklanjanje fleka sa belih odevnih predmeta. (Takođe izvlači boju, stoga se ne sme koristiti na bilo čemu što nije belo.)

Aktivni sastojak u tečnim izbeljivačima obično je natrijum hipohlorit. Takođe možete pronaći i suve (praškaste) izbeljivače koji koriste aktivni sastojak koji se naziva natrijum dikloroizocijanurat.

Bez-hlora

Bez-hlora
Source: unsplash.com

Izbeljivač je blaži prema odeći i može se koristiti za uklanjanje mrlja sa obojene i bele odeće. Ovaj tip izbeljivača ima mnogo različitih naziva koje koriste potrošači, kao što su kiseonik izbeljivač, peroksidni izbeljivač, izbeljivač za očuvanje boje i izbeljivač za sve tkanine. Aktivni sastojak ovih proizvoda obično je vodonik peroksid, natrijum perborat ili natrijum perkarbonat.

Proizvodi izbeljivača uključuju uputstva za upotrebu koja je važno pratiti radi efikasnosti i bezbednosti.  Međutim, možete prilagoditi količinu izbeljivača u skladu sa faktorima poput tipa veš-mašine, veličine punjenja, stepena zaprljanosti i kvaliteta vode.

„Prljavija odeća, veće količine veša i tvrda voda su situacije u kojima biste povećali količinu izbeljivača iznad preporučene minimalne količine“

Na primer, u standardnoj veš-mašini, dodali biste 1/2 šolje običnog izbeljivača za blago zaprljano ili manje punjenje, i 2/3 šolje za jako zaprljane ili velike punjenja.

Veš-mašine visoke efikasnosti obično zahtevaju dodavanje običnog izbeljivača u poseban pregradak za izbeljivač, što ograničava količinu izbeljivača koji se može dodati (što otežava ručno prilagođavanje količine izbeljivača za stepen zaprljanosti).

Kao najbolju praksu, napunite pregradak do linije maksimalnog punjenja, a za jako zaprljan veš razmislite o manjim punjenjima.

Hlor izbeljivač uvek treba razrediti vodom pre upotrebe, a veš-mašine sa pregradkom za izbeljivač to rade automatski.

Standardne veš-mašine (klasični modeli sa dubokim punjenjem) nemaju uvek pregradke za izbeljivač, ali uvek možete dodati izbeljivač zajedno sa deterdžentom kada se puni veš-mašina, pre dodavanja veša, kako bi se razredio pre nego što dođe u kontakt sa vešom. „Ili možete razrediti izmerenu količinu izbeljivača u četvrtini vode i dodati je u veš-mašinu pet minuta nakon što je veš bio u pokretu“.

Sve dok ne mešate različite forme izbeljivača, možete takođe dodati bez-hlor izbeljivač u pregradu za deterdžent. Na primer, ako koristite tečni deterdžent, preporučuje  se korišćenje tečnog izbeljivača za očuvanje boje, dok korisnici praškastog deterdženta mogu dodati praškasti izbeljivač za očuvanje boje.

Takođe možete koristiti kapsule i dodati ih u veš-mašinu zajedno sa vešom pre pokretanja ciklusa.

Iako izbeljivač može biti efikasan u dezinfekciji veša i odbijanju mrlja, važno je koristiti oprez kako biste izbegli oštećenje odeće (ili, još gore, vašeg zdravlja).

„Najvažnija stvar koju treba zapamtiti prilikom korišćenja izbeljivača, posebno hlor izbeljivača, je da ga nikada ne mešate sa drugim sredstvima za čišćenje osim deterdženta“
.

Budite posebno oprezni da nikada ne mešate izbeljivač sa proizvodima na bazi amonijaka, što može stvoriti potencijalno opasne gasove.

Hlor izbeljivač takođe može oštetiti određene tkanine, uključujući vunu, svilu, mohair i spandeks. Neka odeća može sadržati neočekivane materijale, stoga uvek proverite etiketu o održavanju kako biste saznali sastav vlakana predmeta koji želite da operete.

„Ove predmete je lakše održavati čistim, belim i svetlim kada im dodate izbeljivač za očuvanje boje prilikom pranja“
.

Preporuka izbeljivaca za tkaninu:

preporuka-izbeljivaca-za-tkaninu
Source: thespruce.com
  • Vanish Gold Crystal White izbeljivač – Ovaj izbeljivač je posebno formulisan da poboljša belinu tkanina i ukloni tvrdokorne fleke.
  • Ariel Stain Remover izbeljivač – Ariel je poznati brend za deterdžente, a njihov izbeljivač za uklanjanje fleka može biti efikasan za beli veš.
  • Oxi Action izbeljivač – Oxi Action je popularan izbeljivač koji koristi kiseonik za uklanjanje mrlja i poboljšanje beline tkanina.
  • Dr. Beckmann Glowhite izbeljivač – Glowhite izbeljivač može pomoći u održavanju bele boje veša i uklanjanju žutih ili sivih nijansi.
  • Sodasan Oxygen Bleach izbeljivač – Ovaj ekološki prihvatljiv izbeljivač koristi kiseonik za sigurno izbeljivanje i čišćenje belog veša.

Važno je napomenuti da je svako pranje veša jedinstveno, pa je preporučljivo pročitati uputstva proizvođača i pratiti ih kako biste postigli najbolje rezultate i očuvali kvalitet tkanina.

Ime izbeljivača Cena
Vanish Gold Crystal White 950 dinara
Ariel Stain Remover 750 dinara
Oxi Action 550 dinara
Dr. Beckmann Glowhite 450 dinara
Sodasan Oxygen Bleach 650 dinara

Zaključak:

Korišćenje izbeljivača u pranju veša može biti efikasan način za postizanje svetlijeg i belijeg veša. Važno je slediti uputstva proizvođača, pravilno razrediti izbeljivač i izbegavati mešanje sa drugim sredstvima za čišćenje. Takođe, treba voditi računa o materijalima koji mogu biti oštećeni izbeljivačem. Pravilna upotreba izbeljivača u pranju veša može doneti sjajne rezultate u održavanju čistog, belog i osveženog veša.

Picture of Dragana Kodzo

Dragana Kodzo

Dragana je urednica ovog bloga čiji je fokus na modi. Svoju strast ka modi pretočila je u inspirativne članke i savete koje deli sa čitaocima. Kroz svoj rad, istražuje najnovije trendove, modne kombinacije i savete za stilizovanje, inspirišući druge da pronađu svoj jedinstveni modni izraz. Dragana je presrećna što ima priliku da radi u sferi koja je duboko zanima i koja je postala njen životni poziv.