Fungalne akne nisu obične – koji su simptomi?

Fungalne akne nisu obične

Da li ste znali da je skoro 56% slučajeva akni zapravo uzrokovano gljivicama, a ne bakterijama? Fungalne akne, poznate i kao pityrosporum folliculitis, čine značajan deo problema s kožom, ali mnogi ljudi toga nisu svesni. Ovaj specifičan oblik akni izazivaju gljivice iz roda Malassezia i razvija se u toplim, vlažnim uslovima, hraneći se prirodnim uljima kože.

Jednog vrelog letnjeg dana, mlada žena po imenu Ana primetila je neprijatne, svrabljive izbočine na svom čelu i ramenima. Nakon što je isprobala bezbroj tretmana bez uspeha, odlučila je da poseti dermatologa. Dijagnoza? Fungalne akne. Ana je bila zapanjena saznanjem da se njeni problemi s kožom nisu mogli rešiti tradicionalnim tretmanima za akne jer su uzrok bili gljivice, a ne bakterije.

Ključne stavke:

 • Fungalne akne izazivaju gljivice iz roda Malassezia, a ne bakterije.
 • Simptomi fungalnih akni uključuju sitne, zaobljene ružičaste akne koje svrbe.
 • Ove akne se najčešće pojavljuju na čelu, grudima, leđima i ramenima.
 • Tradicionalni tretmani za akne često nisu efikasni protiv fungalnih akni.
 • Pravilno prepoznavanje simptoma je ključno za efikasno lečenje.

Šta su fungalne akne?

Fungalne akne na licu, poznate i kao pityrosporum folliculitis, predstavljaju specifičan tip akni izazvanih gljivicama Malassezia. One često nastaju usled prekomerne reprodukcije ovih gljivica na koži, što rezultira upalom i izbijanjem belih ili crvenih tačaka. Da bi se razumela razlika između fungalnih i običnih akni, važno je detaljno analizirati njihove karakteristike.

Definicija i osnovna karakteristika

Fungalne akne se pojavljuju kao posledica infekcije folikula dlake uzrokovane gljivicama Malassezia gljivice. Ova infekcija uzrokuje male, ujednačene izbočine koje su često praćene svrabom ili bolom. Za razliku od bakterijskih akni, fungalne akne su specifične po tome što svrbe i mogu se pojaviti bilo gde na telu, ali su najčešće vidljive na licu, dekolteu, leđima i ramenima.

Razlika između fungalnih i običnih akni

Dok obične akne najčešće izazivaju bakterije i višak sebuma, fungalne akne se razvijaju usled prekomerne rasta gljivica kao što su Malassezia gljivice. Ove dve vrste akni se mogu razlikovati po simptomima: fungalne akne često svrbe i prouzrokuju manje, ujednačene izbočine, dok obične akne mogu imati komedone i varirati u veličini. Prepoznavanje razlike između fungalnih i običnih akni je ključno za postavljanje tačne dijagnoze i primenu efikasnog tretmana.

Kako nastaju fungalne akne?

Fungalne akne su rezultat prekomernog rasta gljivice Malassezia na koži. Ovo stanje često izaziva svrab i može zahvatiti razne delove tela, poput čela, grudi, leđa i ramena. Razumevanje faktora rizika i uzroka je ključno za uspešno lečenje.

uzroci fungalnih akni

Uloga gljivice Malassezia

Gljivica Malassezia prirodno živi na površini naše kože. U uslovima topline i vlage, ona može početi da raste u prekomernim količinama, uzrokujući infekciju folikula dlake. Ova infekcija dovodi do pojave crvenih ili belih izbočina koje mogu biti bolne i svrbljive. Efikasan pristup za kako se rešiti fungalnih akni obuhvata kontrolu rasta ove gljivice.

Faktori rizika i uzroci

Postoji nekoliko faktora rizika za fungalne akne, a razumevanje ovih faktora može pomoći u prevenciji i lečenju. Neki od najčešćih uzroka fungalnih akni uključuju:

 1. Nošenje odeće koja ne propušta vazduh
 2. Upotreba masnih krema koje nisu primerene tipu kože
 3. Oslabljen imunitet
 4. Hormonalne promene
 5. Stres
 6. Dijabetes
 7. Prekomerno znojenje

Razumevanje i kontrolisanje ovih uzroka može značajno doprineti rešavanju problema fungalnih akni. Preventivne mere, kao što su nošenje lagane odeće i izbegavanje masnih proizvoda, mogu pomoći u smanjenju rizika.

Simptomi fungalnih akni

Simptomi fungalnih akni su karakteristični i razlikuju se od simptoma običnih akni. Fungalne akne se prepoznaju po prisustvu sitnih, zaobljenih ružičastih akni, koje ne sadrže komedone (mitesere). Ovi simptomi funglanh akni dodatno uključuju intenzivan svrab i bol, što može biti izuzetno neprijatno za obolele.

Prepoznatljivi znakovi na koži

Prepoznatljivi znakovi fungalnih akni uključuju pojavu crvenih do ružičastih osipa, koji su često istih veličina i oblika. Za razliku od običnih akni, prepoznatljivi znakovi fungalnih akni obuhvataju izostanak crnih ili belih tačkica. Prisustvo intenzivnog svraba je još jedan značajan indikator.

Učestale lokacije na telu

Učestale lokacije fungalnih akni obuhvataju područja čela, grudi, donjeg dela leđa i ramena. Kukovi i koren kose na čelu takođe mogu biti pogođeni. Ove učestale lokacije fungalnih akni su zbog toplih i vlažnih uslova pogodnih za rast gljivica Malassezia.

Kako prepoznati fungalne akne?

Fungalne akne često se razlikuju od običnih akni po specifičnim simptomima koje uključuju prisustvo izbočina različitih boja, svrab i crvenilo. Za razliku od običnih akni, kod ove vrste akni obično nećete primetiti tipične crne ili bele tačkice, poznate kao komedoni.

Jedan od osnovnih načina kako prepoznati funglanu aknu jeste pažljivo posmatranje kože i simptoma koji se javljaju. Fungalne akne često prate intenzivan svrab i osećaj peckanja koji može biti neprijatniji od onog kod običnih akni. Pored toga, oni koji pate od ovih akni primetiće da im se simptomi pogoršavaju u toplim i vlažnim uslovima, kao i nakon konzumiranja prekomernih količina uljane hrane.

Za preciznu dijagnostikovanje fungalnih akni, poseta dermatologu je ključna. Dermatolog može uzeti bris ili izvršiti biopsiju zahvaćenog područja kože kako bi potvrdio prisustvo Malassezia gljivice. Ove metode omogućavaju tačno prepoznavanje problema i kreiranje adekvatnog tretmana. U mnogim slučajevima, najbolji tretmani za fungalne akne uključuju lokalne antifungalne kreme i šampone koji su formulisani za tretiranje gljivica. Izbor pravilnog tretmana može značajno ubrzati proces lečenja i doneti olakšanje.

FAQ

Šta su fungalne akne?

Fungalne akne, ili pityrosporum folliculitis, predstavljaju specifičan oblik akni izazvan gljivicama iz roda Malassezia. One se razvijaju u toploj, vlažnoj sredini i hrane se prirodnim uljima kože.

Koja je razlika između fungalnih i običnih akni?

Za razliku od običnih akni koje izazivaju bakterije i sebum, fungalne akne su izazvane prekomernim razmnožavanjem gljivica Malassezia. Fungalne akne su često svrbeće i bolne, dok obične akne obično ne svrbe.

Kako nastaju fungalne akne?

Fungalne akne nastaju kada gljivica Malassezia, koja se prirodno nalazi na koži, počne prekomerno da se razmnožava. Faktori kao što su nošenje neprozračne odeće, masne kreme, oslabljen imunitet, hormonalne promene, stres, dijabetes i prekomerno znojenje mogu doprineti njihovom nastanku.

Koji su najčešći simptomi fungalnih akni?

Najčešći simptomi uključuju prisustvo sitnih ružičastih akni bez komedona, intenzivan svrab, crvenilo i bol. Ove akne se obično pojavljuju na čelu, grudima, leđima i ramenima.

Kako prepoznati fungalne akne?

Fungalne akne prepoznaju se po simptomima kao što su izbočine različitih boja, svrab, crvenilo i odsustvo tipičnih crnih ili belih tačkica kao kod običnih akni. Dijagnozu može postaviti dermatolog putem pregleda, brisa ili biopsije zahvaćenog područja kože.

Koji su najbolji tretmani za lečenje fungalnih akni?

Lečenje fungalnih akni zahteva poseban pristup jer tradicionalni tretmani protiv akni nisu efikasni. Preporučuju se antifungalne kreme, šamponi s ketokonazolom ili selenijum sulfatom, i oralni antifungalni lekovi koje propisuje dermatolog.

Kako se mogu sprečiti fungalne akne?

Da biste sprečili fungalne akne, potrebno je nositi prozračnu odeću, izbegavati upotrebu masnih krema koje nisu primerene tipu kože, održavati dobru higijenu, smanjiti stres, kontrolisati dijabetes i izbegavati prekomerno znojenje.

Koje su učestale lokacije pojave fungalnih akni?

Fungalne akne se najčešće javljaju na čelu uz koren kose, na dekolteu, donjem delu leđa, grudima i ramenima.

Da li su fungalne akne povezane sa seboreičnim dermatitisom?

Da, fungalne akne su često povezane sa seboreičnim dermatitisom, jer oba stanja mogu biti izazvana gljivicom Malassezia koja raste u vlažnim i toplim uslovima.

Kako dijagnostikovati fungalne akne?

Dijagnozu fungalnih akni postavlja dermatolog pregledom zahvaćenog područja, a može se koristiti i bris ili biopsija kože za potvrdu postojanja gljivica Malassezia.

Veze ka izvorima

Picture of Darinka Aleksic

Darinka Aleksic

Studirala srpski jezik i književnost. Profesionalni teniski trener. 14 godina uspešnog rada na web sajtovima...Zvuči kao mnogo godina, zar ne! E pa mnogo godina je već i iza mene, ali još važnije - i isped mene. Uz godine ide i iskustvo a imam ga prilično. Poznajem mnogo životnih tema i trudiću se da vam ih što bolje predstavim. Neka Sens bude vaš svakodnevni izbor.