Zapušene uši: Efikasni saveti za rešavanje problema

Zapušene uši

Zapušene uši mogu biti neprijatne i ometati svakodnevne aktivnosti. Postoje mnogi uzroci zapušenosti, uključujući nagomilavanje ušnog voska, infekcije uva, prehlade te promene pritiska prilikom letenja ili ronjenja. Razumevanje uzroka je ključno za pronalaženje odgovarajućeg lečenja.

Za mnoge ljude, kućni tretmani poput ispiranja toplom vodom ili upotrebe rastvora za omekšavanje voska su efikasni u otklanjanju zapušenja. Međutim, neke situacije zahtevaju medicinsku pažnju, naročito ako su simptomi ozbiljni ili se ne poboljšavaju.

Prevencija problema s ušima, kao što je izbegavanje korišćenja pamučnih brisača duboko u ušnom kanalu, takođe može pomoći u održavanju zdravlja ušiju.

Ključni Saveti

 • Razumevanje uzroka je prvi korak ka rešavanju problema zapušenih ušiju.
 • Kućni lekovi mogu biti efikasni, ali ozbiljni slučajevi zahtevaju stručni medicinski pristup.
 • Prevencija je važna za očuvanje zdravlja ušiju i izbegavanje ponavljanja problema.

Razumevanje Problema Zapušenih Ušiju

Zapušenje uha je čest problem koji može izazvati nelagodnost ili bol. Različiti uzročnici mogu dovesti do blokade Eustahijeve tube ili nakupljanja ušnog voska, a identifikacija simptoma je ključna za adekvatno rešavanje ovog stanja.

Uzroci Zapušenih Ušiju

Blokada Eustahijeve tube je jedan od primarnih uzroka zapušenih ušiju. Eustahijeva tuba povezuje srednje uho sa nazofarinksom i omogućava održavanje pritiska unutar ušne šupljine. Prehlada, grip, ili alergije mogu izazvati sluz koja dovodi do zapušenja ovog kanala. Takođe, infekcije uha koje izazivaju bakterije ili virusi mogu prouzrokovati zapušenost.

Cerumen, poznat kao ušni vosak, takođe može prouzrokovati blokadu. Ušni vosak štiti uho od prašine, bakterija i stranih čestica. Međutim, prekomerno nakupljanje ili nepravilno čišćenje može uzrokovati zapušenje i otežati sluh.

Simptomi Zapušenja Uha

Simptomi koji prate zapušenost uha uključuju bol u uhu, vrtoglavicu, i osećaj punoće ili pritiska unutar uha. Osoba može iskusiti smanjenje sposobnosti sluha ili pojačani simptom u vidu autofonije, gde svoj glas čuje unutar glave. Voda koja ostane zarobljena u uhu nakon kupanja ili plivanja takođe može izazvati slične simptome.

U nekim slučajevima, može se javiti i zujanje u ušima ili čak vrtoglavica ukoliko je zapušenost uzrokovana problemima sa unutrašnjim uhom.

Dijagnoza i Uobičajeni Tretmani

Prilikom učestalog osećaja zapušenih ušiju ili prigušenih zvukova, važno je utvrditi uzrok neprijatnosti. Dijagnoza i tretman zahtevaju specifičan pristup, a nekada je neophodna pomoć otorinolaringologa.

Kada Posetiti Otorinolaringologa

Poseta otorinolaringologu je preporučljiva ako problemi s ušima postanu učestali ili ako se pojave simptomi poput trajnog gubitka sluha, akutne ili hronične boli. Otorinolaringolog će pregledom ušnog kanala moći da identifikuje moguće uzroke problema, među kojima može biti i akustični neurom, blokada voskom ili infekcija. Valsalvin manevar se ponekad koristi za dijagnostikovanje problema sa Eustahijevom tubom, gde pacijent pažljivo izdiše kroz nos sa zatvorenim ustima i pritiska vazduh ka ušnom kanalu.

Dostupni Lekovi i Terapije

Za tretman blažih oblika neugodnosti, poput prisutnosti suvišnog cerumena, preporučuje se ispiranje ušiju koje treba da obavi profesionalac. U apotekama su dostupni i različiti lekovi bez recepta, kao što su kapi za uši koje služe za omekšavanje voska. U slučajevima gde medicinski tretman postaje neophodan, lekar može prepisati antibiotike ili protivupalne lekove. Održavanje opšteg zdravlja ušiju ključno je za prevenciju dugoročnih problema.

Kućno Lečenje Zapušenih Ušiju

Kućni lečenje zapušenih ušiju može uključivati sigurne, jednostavne metode koje pojedinci mogu primeniti samostalno. Međutim, važno je razlikovati situacije kada je samopomoć prikladna i kada je potrebno potražiti medicinsku pomoć.

Sigurne Metode za Samopomoć

Sigurne metode za samopomoć obuhvataju korake koje osobe mogu preduzeti kako bi ublažile nelagodnost usled začepljenih ušiju:

 • Omekšavanje ušnog voska: Treba koristiti nekoliko kapi toplog (ne vrućeg) biljnog ulja ili komercijalno dostupnih kapi za uši kako bi omekšali cerumen, tj. ušni vosak.
 • Korišćenje fiziološkog rastvora: Blago ispiranje ušnog kanala mlakim fiziološkim rastvorom može pomoći u olakšavanju izlaska voska.

Primenjivanje ovih metoda treba raditi sa oprezom, kako se ne bi oštetilo unutrašnje uho ili izazvale nove infekcije.

Kada izbegavati samostalno lečenje

Postoje određene situacije i simptomi pri kojima je samostalno lečenje zapušenih ušiju neodgovarajuće, a uz to može biti i opasno:

 • Prisustvo bola: Ako se javi bol u ušima, to može ukazivati na moguću infekciju uha.
 • Problem sa srednjim uhom ili sluhom: Ako postoji prethodno poznat problem sa srednjim uhom ili se susretne sa iznenadnim promenama u sluhu, samostalno lečenje može pogoršati stanje.
 • Nedavno plivanje ili zaraze: Nakon plivanja ili ako se sumnja na zarazne bolesti, bolje je izbeći kućne intervencije i posetiti stručnjaka za uho, grlo i nos.

U svim ovim slučajevima, potrebno je konsultovati se sa medicinskim stručnjakom radi adekvatne procene i tretmana.

Prevencija Problema s Ušima

Preventivne mere mogu značajno umanjiti rizik od ušnih problema kao što su zapušenost, infekcije i pritisak u ušima. Redovna briga i odgovarajući pristup mogu smanjiti ne samo nelagodnost već i potrebu za intervencijama u slučaju komplikacija.

Zaštita Ušiju Tokom Plivanja i Ronjenja

Plivačko uho je često stanje koje može nastati usled dugotrajnog izlaganja ušiju vodi. Da bi zaštitili uši prilikom plivanja ili ronjenja, korisno je nositi zaštitne kapice za uši ili silikonske čepiće. Oni sprečavaju ulazak vode i umanjuju verovatnoću razvoja infekcija. Takođe, važno je osušiti uši nakon izlaska iz vode, koristeći mekan ručnik ili fen na niskom podešavanju toplote.

Saveti za Putnike

Promena pritiska, posebno na višim nadmorskim visinama ili tokom letenja avionom, može izazvati pritisak u ušima i neugodan osećaj zapušenosti. Da bi se ovakvi problemi izbegli, korisno je primeniti Valsalvin manevar: nežno ispustiti vazduh sa zatvorenim ustima i stisnutim nosom kako bi se izjednačio pritisak u srednjem uhu. Žvakanje žvakaće gume ili zevanje tokom poletanja i sletanja mogu takođe pomoći u izjednačavanju pritiska.

Smanjenje Rizika od Infekcija

Zapušenost Eustahijeve tube i nakupljanje ušnog voska mogu doprineti razvoju infekcija i pojačati simptome kao što su zujanje u ušima ili tinitus. Smanjenje rizika od infekcija uključuje održavanje higijene ušiju, izbegavanje upotrebe štapića ili predmeta koji mogu pogurati vosak dublje u kanal.

Ako dođe do zapušenosti uva zbog voska, preporučuje se njegovo bezbedno uklanjanje pomoću preparata za omekšavanje cerumena ili poseta lekaru. Izbegavanje pušenja i pravilna zaštita od alergija takođe može smanjiti verovatnoću nastanka ili pogoršanja problema s ušima.

Kada je Zapušenost Ušiju Hitno Stanje

Zapušenost Ušiju

Zapušenost ušiju može biti neugodna, ali u nekim situacijama zahteva trenutnu medicinsku intervenciju. Ako se pojave određeni simptomi, potrebno je bez odlaganja potražiti lekarsku pomoć.

Simptomi koji zahtevaju hitnu medicinsku pažnju

 • Iznenadni ili teški gubitak sluha: Ako osoba odjednom izgubi sluh ili primeti značajno pogoršanje slušne sposobnosti, to može biti znak ozbiljne infekcije ili drugog akutnog stanja uha.
 • Intenzivna bol u uhu: Oštar ili neprekidan bol može ukazivati na prisutnost bakterijske infekcije koja može zahtevati hitno lečenje.
 • Visoka temperatura ili groznica: Groznica u kombinaciji sa zapušenošću ušiju i bolom može biti pokazatelj infekcije koja napreduje.
 • Izlučevine iz uha: Prisustvo gnoja ili krvavog iscetka iz uha može signalizirati infekciju ili oštećenje unutar ušnog kanala.
 • Jaka vrtoglavica ili problemi sa ravnotežom: Kada se radi o zapušenosti ušiju praćenoj vrtoglavicom, moguće je da postoji problem sa unutrašnjim uhom, što zahteva hitan medicinski pregled.
 • Neobični zvuci u ušima (tinitus): Zujanje ili šum u ušima, posebno ako je praćeno gore navedenim simptomima, treba ispitati bez odlaganja.

Ako se pojave bilo koji od ovih simptoma, preporučuje se da se odmah konzultuje lekar kako bi se utvrdio uzrok i započelo sa odgovarajućim tretmanom.

Najčešća pitanja

U nastavku su odgovori na neka od glavnih pitanja vezana za problematiku zapušenih ušiju. Razumeti uzroke i primeniti pravilne metode lečenja ključno je za otklanjanje nelagodnosti bez neželjenih bolova.

Kako da lečim začepljeno uvo bez bolova?

Začepite nos, zatvorite usta i blago izdahnite da biste primenili salva manevre i otvorili Eustahijevu tubu. Ukoliko simptomi ostanu isti, kontaktirati lekara je najpreporučljiviji korak.

Koji je najefikasniji lek za zapušeno uvo?

Efikasnost leka zavisi od uzroka začepljenja uha. U slučajevima gde je uzrok višak cerumena, kapi na bazi vodonik peroksida mogu biti od pomoći.

Šta da radim ako imam začepljeno uho i čujem zujanje?

Zujanje uz zacepljenje uha može biti znak infekcije ili oštećenja unutrašnjeg uha. Poseta otolaringologu je preporučena za određivanje tačnog uzroka i tretmana.

Koje su najčešći uzroci zaglušenosti ušiju?

Najčešći uzroci zaglušenosti ušiju obuhvataju akumulaciju cerumena, infekcije srednjeg uha, promene atmosferskog pritiska i sinusne probleme.

Koji su najbolji načini da otpušim uvo nakon prehlade?

Jedan od načina za otpušavanje uva nakon prehlade je upotreba toplih obloga i kapi koje olakšavaju izjednačavanje pritiska u Eustahijevoj tubi.

Koji prirodni lekovi postoje za zapušeno uvo od sinusa?

Za zapušeno uvo usled sinusnih problema upotreba dekongestiva i ispiranje nosa slanom vodom mogu olakšati simptome. Takođe, inhalacija pare može pomoći u otvaranju Eustahijeve tube.

Picture of Darinka Aleksic

Darinka Aleksic

Studirala srpski jezik i književnost. Profesionalni teniski trener. 14 godina uspešnog rada na web sajtovima...Zvuči kao mnogo godina, zar ne! E pa mnogo godina je već i iza mene, ali još važnije - i isped mene. Uz godine ide i iskustvo a imam ga prilično. Poznajem mnogo životnih tema i trudiću se da vam ih što bolje predstavim. Neka Sens bude vaš svakodnevni izbor.