Uklonite fleke sa lica! Rešenja stručnjaka

Uklonite fleke sa lica

Staračke pege, tamne mrlje na koži, su česti problem kod mnogih ljudi . Iako su bezopasne, mogu narušiti samopouzdanje. No, postoje rešenja za ove neželjene mrlje, a tretmani su dostupni.

Moja tetka Milica borila se sa staračkim flekama na obrazima. Pokušavala je sa prirodnim preparatima, ali bez uspeha. Kada je probala tretman u salonu lepote, bila je oduševljena. „Konačno se osećam lepo i mlado!“ rekla je srećno.

Moja tetka Milica me naučila koliko je važna nega lica. O postojanju efikasnih tretmana za fleke na koži lica govore stručnjaci. U ovom članku ćemo dati tretmane za bolji ten i savete za negu lica.

Ključne pouke:

 • Staračke fleke su prirodan proces starenja, ali se njihov izgled može ublažiti odgovarajućim tretmanima.
 • Postoje brojne metode za uklanjanje fleka sa lica, od prirodnih preparata do medicinskih procedura.
 • Negom i pravilnom zaštitom kože možemo sprečiti dalju pojavu neželjenih promena na licu.
 • Konsultujte dermatologa da biste pronašli najbolje rešenje za vašu situaciju.
 • Ne morate živeti sa neprijatnim flekama – stručnjaci nude efikasne tretmane za lepši ten.

Šta su staračke fleke na licu, rukama i telu

šta su staračke fleke

Staračke fleke su mrlje na koži koje nastaju tokom starenja. One su tamne smeđe ili crne boje. Pojavljuju se na lice, rukama i telu.

Staračke pege na licu

Lice najviše pati od ovog problema. Fleke se obično vide na obrazima, čelu i nosu. Ovi delovi su najviše izloženi štetnom suncu.

Staračke pege na rukama

Ruke često dobijaju staračke pege. One se pojavljuju na poleđini šaka. Ponekad izgledaju kao smeđe izrasline.

Staračke fleke na telu

Manje plaćeni delovi tela takođe mogu imati staračke fleke. Njihovo nastajanje može biti zbog sunca, hormona ili lekova.

Različite vrste staračkih fleka

Staračke fleke su poznate i kao hiperpigmentacija. Mogu biti različitih oblika i veličina. Njihova pojava zavisi od uzroka. Najpoznatije su senilni lentigines i solaris lentigines.

Senilni lentigines

Senilne lentigine nastaju zbog starenja kože. Ovo je normalan proces. Nisu posledica izlaganja suncu.

Solaris lentigines

Solaris lentigines su uzrokovane suncem. Pojavljuju se tamo gde koža najviše dolazi u dodir sa suncem.

Često su tamne boje i različitog oblika.

Staračke fleke mogu loše uticati na izgled kože. Ipak, postoji mnogo načina da se blaže ili uklone.

4 uzroka staračkih fleka

Staračke fleke se mogle pojaviti iz više razloga. Najčešći je dugotrajno izlaganje suncu i UV zracima. To vremenom povećava proizvodnju melanina i tamni kožu. Sam starenja usporava regeneraciju kože, stvarajući tamne mrlje.

Jedan od glavnih uzroka staračkih fleka je akumulirano izlaganje suncu i UV zračenju tokom života, što dovodi do povećane proizvodnje pigmenta melanina u koži. – Dr. Miloš Petrović, dermatolog

Genetika takođe ima veliku ulogu. Ako su vaši bližnji imali staračke fleke, veća je sansa da ćete ih dobiti. Ali, i hormonske promene kao što su trudnoća ili menopauza mogu izazvati tamne mrlje, usled promena hormonskog balansa.

 • Prekomerno izlaganje suncu
 • Proces starenja
 • Genetska predispozicija
 • Hormonske fluktuacije

Otkrijte kako ukloniti fleke sa lica!

kako ukloniti fleke sa lica

Ako patite od staračkih fleka na licu, ne brinite, postoji više tretmana za fleke na licu. Ti tretmani vam mogu pomoći da se oslobodite tih fleka ili da ih barem smanjite. Možete se odlučiti za izbeljivanje staračkih pega ili uklanjanje fleka sa lica na drugačije načine.

Da, postoje različiti načini da se rešite staračkih fleka. Neki od tih uključuju: lasersku terapiju, hemijski piling, krioterapiju i mikrodermoabraziju.

 1. Laserska terapija
 2. Hemijski piling
 3. Krioterapija
 4. Mikrodermoabrazija

Laserski tretmani ciljaju tačno mesto fleke sa jakom svetlošću. Hemijski pilinzi skidaju oštećeni deo kože. Krioterapija koristi hladnoću da ošteti fleke, dok mikrodermoabrazija kroz brušenje uklanja površinske slojeve oštećene kože.

Ovi tretmani često brzo deluju i postižu vidljive rezultate. Ali, budite spremni na mogući period oporavka i invazivnost.

Vrlo je važno da se pre tretmana posavetujete sa dermatologom. On će vam preporučiti najbolji način za uklanjanje fleka sa lica. Uklanjanje fleka treba da odgovara vašoj koži i tipu promena.

Rutina nege kože za staračke fleke

Za manje staračkih fleka i da se nove ne pojave, važno je imati rutinu za negu kože. Ovo uključuje razne preparate i zaštitu od sunca. Pravilna nega je važna da biste smanjili staračke pege i dobili lep ten.

Čišćenje i toniranje

čišćenje lica

Prvi korak je dobro čišćenje da se odstrane nečistoće. Nakon toga, stavlja se toner da se balansira pH kože za dalje korake.

Serum

Uz serum je potrebno koristiti sastojke kao što su vitamin C ili retinol. Oni svetle tamne fleke i pomažu ćelijama da se regenerišu.

Dnevna krema

Odaberite kremu prema tipu kože i neka u sebi ima hijaluronsku kiselinu. Ovo će koži pružiti vlagu i zaštitu od spoljašnjih uticaja.

Noćna krema

Za veče koristite noćnu kremu za lice sa retinoidima. Ovi sastojci podstiču obnovu ćelija i pomažu da se smanje staračke fleke.

Krema za sunčanje

Ne zaboravite da se uvek mažete kremom za sunčanje SPF. Ova krema štiti od novih pega i pomaže da one postojeće ne potamne.

Kako Luminous630 pomaže kod staračkih pega?

Luminous630 je deo NIVEA Cellular linije koja pospešuje izbeljivanje kože. Pored toga, ona hidrira i štiti kožu od spoljašnjih uticaja. Sa hijaluronskom kiselinom, kolagenom i UV filterima, efikasno se bori protiv staračkih pega.

Kako sprečiti staračke fleke

Nanošenje kreme za blokirajte UV zrake sa visokim SPF-om je odgovorno. Ona pomaže u prevenciji staračkih fleka. Kreme štite kožu od sunca, čuvajući je od tamnih mrlja.

Ali, zdrav način života je jednako važan za zdravu kožu.

Redovna korišćenje kreme za sunčanje je bitno. Takođe, važno je:

 • Izbeći pušenje
 • Osniziti stres vežbom i meditacijom
 • Uključiti antioksidanse u ishranu – jedite voće, povrće i koštunjave plodove

Vitamini C i E su važni jer štite kožu. Oni smanjuju oštećenja i sprečavaju rano starenje. Takođe, fizička aktivnost poboljšava cirkulaciju kože i čini je zdravijom.

‘Prevencija je ključna’ – upamti ovu rečenicu u borbi protiv staračkih fleka. Zaštiti kožu od sunca, vodi zdrav život i jede zdravo za lepotu bez mrlja.

Staračke fleke – uklanjanje

Staračke fleke - uklanjanje

Ako staračke fleke ne nestanu kremama, postoji više opcija. Možete probati lasersko uklanjanje, hemijski piling, krioterapiju ili mikrodermoabraziju. Ove metode često daju bolje rezultate, ali može zahtevati više tretmana.

Laserska terapija

Laserska terapija je efikasna za uklanjanje staračkih fleka. IPL i frakciono CO2 laseri mogu precizno otkloniti oštećenu kožu. Ova tehnika radi bez oštećenja okolne kože.

Hemijski piling

Hemijski piling koristi kiseline za uklanjanje površinskog sloja kože. Kiselina kao što su glikolna i salicilna se često koriste. Sastav se bira prema tipu kože i fleka.

Krioterapija

Krioterapija koristi azot za zamrzavanje fleka. Postupak je brz i efikasan ali može izazvati crvenilo i peckanje.

Mikrodermoabrazija

Mehanička mikrodermoabrazija uklanja površinski sloj kože. To podstiče rast nove kože i smanjuje fleke.

Kućni lekovi

Možete probati prirodne preparate za fleke kao sok od limuna i aloe veru. Ipak, neki od njih mogu iritirati kožu, pa budite oprezni.

Zaključak

Staračke fleke su deo života i kože koja stari. Ali, ne moraju biti stalni problem. Uz pravilnu brigu o koži i dobre proizvode, njihov broj i izgled mogu se drastično smanjiti.

Preparati obogaćeni aktivnim sastojcima pomažu koži da izgleda mlađe. Dermatolozi predlažu njihovu upotrebu jer mogu da vrate glatkoću kože. Takođe, mogu sprečiti pojavu novih promena u pigmentaciji.

Redovna nega kože je važna, kao i slušanje saveta dermatologa. Uz pravilnu negu, starenje kože može proći bez primetnih problema poput staračkih fleka.

Novi proizvodi i tehnologije pomažu da se staračke fleke kontroliraju. Nadamo se da ćete naći rešenje koje vam odgovara. Ponuda rešenja za fleke je danas veoma bogata.

FAQ

Šta su staračke fleke?

Staračke fleke su promene boje kože od svetlosmeđe do crne. One se pojavljuju više kako starimo. Sunce i godine izlaganja kože suncu uzrokuju ih. Njihovo se nazivaju „staračke“ upravo zbog toga.

Gde se obično pojavljuju staračke fleke?

Staračke fleke se najčešće vide na licu jer je lice često izloženo suncu. Na licu su obično na obrazima, čelu i nosu. Na rukama izgledaju kao smeđe fleke ili bradavice.Isto se može desiti na drugim delovima tela, poput ramena i nogu. Ovo je zbog sunca, hormonskih promena ili lekova.

Kakve su vrste staračkih fleka?

Postoje senilne lentigine i solaris lentigines. Senilne su posledica procesa starenja. Solaris su češće i posledica su izlaganja suncu.

Šta uzrokuje staračke fleke?

Glavni uzrok staračkih fleka je dugotrajno izlaganje UV zracima. Proces starenja, nasledne osobine i hormonski poremećaji takođe doprinose.

Kako se staračke fleke mogu ukloniti?

Da smanjite staračke fleke na licu možete koristiti kreme, raditi tretmane ili pilinge. Ima i laserskih tretmana ili krioterapije. Važno je posetiti dermatologa.

Koje aktivne sastojke treba tražiti u proizvodima za negu kože?

Proizvodi poput NIVEA serije Cellular Luminous630 su dobri. Imaju Luminous630 za izbeljivanje i hijaluronsku kiselinu za hidrataciju.

Kako sprečiti pojavu novih staračkih fleka?

Da spriječite nove staračke fleke, koristite kremu za sunčanje svaki dan. Izbegavajte pušenje i smanjujte stres. Vežbajte i jedite hranu bogatu antioksidansima.

Postoje li prirodni lekovi za staračke fleke?

Da, prirodni lekovi poput soka od limuna ili aloe vere mogu biti efikasni. Držite se mere opreza kada ih koristite lokalno.

Veze ka izvorima

Picture of Darinka Aleksic

Darinka Aleksic

Studirala srpski jezik i književnost. Profesionalni teniski trener. 14 godina uspešnog rada na web sajtovima...Zvuči kao mnogo godina, zar ne! E pa mnogo godina je već i iza mene, ali još važnije - i isped mene. Uz godine ide i iskustvo a imam ga prilično. Poznajem mnogo životnih tema i trudiću se da vam ih što bolje predstavim. Neka Sens bude vaš svakodnevni izbor.