Sve o medicinskom računanju trudnoće – Ključne informacije

medicinsko racunanje trudnoce

Kao buduća majka, znam da su pravilno medicinsko računanje trudnoće, kao i korišćenje pouzdanog trudničkog kalendara i kalkulatora trudnoće, od suštinske važnosti za praćenje mog putovanja kroz trudnoću. Pored toga, razumna predviđanja i računanje termina porođaja mogu znatno olakšati planiranje dolaska našeg malog čuda. Zavirivanje u procese računanja trudničke dobi pomoći će mi da se na to emotivno putovanje pripremim na najbolji mogući način.

Ključne Stavke

 • Medicinsko računanje trudnoće počinje od prvog dana poslednje menstruacije.
 • Prosečno trajanje trudnoće je 280 dana, odnosno 40 nedelja.
 • Kalkulator trudnoće je koristan alat za predviđanje verovatnog termina porođaja.
 • Očekivani datum porođaja služi kao orijentir ali nije apsolutno fiksiran.
 • Praćenjem trudničkog kalendara možemo pratiti ključne etape razvoja trudnoće.

Uvod u medicinsko računanje trudnoće

Kao buduća majka, suočena sam sa zadatkom utvrđivanja trudničke dobi, kako bih mogla pratiti važne prekretnice u razvoju moga deteta i spremno dočekati njegov dolazak. U tom procesu, ključnu ulogu ima razumevanje načina na koji se koristi kalkulator trudnoće i kako se na osnovu različitih faktora određuje očekivani datum porođaja.

Za medicinsko računanje trudnoće koristi se prvi dan poslednje menstruacije kao početna tačka. Na taj način, svi nadolazeći pregledi i očekivani razvojni koraci mogu se planirati sa većom preciznošću. Dakle, ako znamo datum početka poslednje menstruacije, već imamo polaznu osnovu za praćenje fetalnog razvoja u trudnoći.

 • Prvo tromesečje: fokus na potvrdu trudnoće i početne preglede
 • Drugo tromesečje: detaljno praćenje rasta i razvoja fetusa
 • Treće tromesečje: priprema za porođaj i finalizacija planova

Razumevanje ovih temelja jeste nešto što mi omogućava da budem umirena tokom trudnoće i sigurna da pravilno vodim računa o sebi i bebici koja raste u meni.

Prvi dan poslednje menstruacije nije samo kalendarski datum – to je svetionik koji osvetljava čitav put trudnoće.

Moj trudnički kalendar sada obiluje različitim datumima – od predvidjenih ultrazvučnih pregleda do planiranih konsultacija sa mojim ginekologom, sve do očekivanog dana kada ću prvi put zagrliti svoje dete.

Tromesečje Ključni razvojni koraci Preporučeni pregledi
Prvo Formiranje vitalnih organa Prvi ultrazvučni pregled
Drugo Čujni otkucaji srca, razvoj kostiju Triple test, morfološki ultrazvuk
Treće Rast i dobijanje na težini CTG, provera plodove vode

Za pravilno korišćenje kalkulatora trudnoće važno je biti upoznat sa specifičnostima svog menstrualnog ciklusa, jer svaka varijacija može uticati na računanje trudničke dobi. Srećom, dostupnost savremenih digitalnih alata omogućava nam da ove podatke izračunamo gotovo bez truda, dajući nam vreme i mir potreban za druge bitne aspekte trudnoće.

Svesna sam da ove tehnike i metode nisu savršene i da je uvek moguće doći do odstupanja, ali sa znanjem kojim se sada raspolažem, moj partner i ja se osjećamo spremnijima za sve što nas čeka.

Utvrđivanje termina porođaja metodom poslednje menstruacije

Kao buduća mama, razumevanje menstrualnog ciklusa i perioda ovulacije igraju vitalnu ulogu u mom trudničkom iskustvu. Preciznost prilikom kalkulacije datuma porođaja zasniva se upravo na ovim aspektima. Zato ne samo da pratim svoj trudnički kalendar nego i učim kako da interpretiram svoj ciklus kako bih mogla tačno odrediti kada sam začela svoje dete.

Razumevanje menstrualnog ciklusa i ovulacije u trudnoći

Putovanje moje trudnoće počelo je prvim danom poslednje menstruacije. To je ključni datum koji ima uticaj na sve, od planiranja prenatalnih pregleda do pretpostavke mog dana porođaja. Činjenica da je menstrualni ciklus u vezi sa periodom ovulacije, tj. vreme kada je začeće najverovatnije, pomaže mi da koristim tu informaciju za predviđanje kada sam mogla ostati u drugom stanju.

Jasno mi je da je za većinu žena sa redovnim ciklusom od 28 dana, začeće najverovatnije oko 14. dana tog ciklusa. Ipak, s obzirom na to da neki ciklusi mogu varirati u trajanju, bitno je dublje razumeti vlastite cikluse kako bi se bolje procenio termin začeća.

Standardna formula za kalkulaciju datuma porođaja

Za određivanje kada ću upoznati svoje dete, često koristim standardnu formulu za računanje termina porođaja. Oduzimajući tri meseca od prvog dana poslednje menstruacije i dodajući sedam dana dobija se očekivani datum porođaja. Na primer, ako je moja poslednja menstruacija bila 10. maja, oduzimam tri meseca što me dovodi do 10. februara, a potom dodajem sedam dana i dobijam 17. februar kao potencijalni datum dolaska mog deteta na svet.

Ovakva metoda mi omogućava da na jednostavan način dobijem uvid u mogući dan porođaja, iako sam svesna da se porođaj može desiti i do dve nedelje pre ili posle tog datuma. Tako se spremam za moguću varijaciju, bez stresa.

 • Razumevanje vlastitog ciklusa je ključno za tačne prognoze
 • Ako su vam ciklusi redovni, lako možete primeniti ovu formulu
 • Ranija začeća i kasnije začeća u ciklusu mogu uticati na datum porođaja

Korišćenje kalkulatora trudnoće postaje deo mog svakodnevnog rituala, pružajući mi potrebne informacije za planiranje unapred. Iako poštujem tradicionalne metode, tehnologija me podržava u pružanju najtočnijih podataka.

I za kraj, podsećam se na najvažniju lekciju koju sam naučila dok istražujem svet trudnoće – svaka žena je jedinstvena, kao i svaka trudnoća. Istina je u detaljima, i doslednom praćenju signala koje mi telo šalje.

Fetalni razvoj i trudnoća po sedmicama

Kao neko ko proživljava ovu magičnu avanturu zvanu trudnoća, svakodnevno otkrivam nove dimenzije fetalnog razvoja u trudnoći. Razvoj ploda je zaista impresivan proces koji se može pratiti trudnoćom po sedmicama. Od tog prvog dana poslednje menstruacije, svaki novi dan predstavlja priliku da se divim promenama koje se odvijaju unutar mene.

Razvoj ploda počinje skromno, ali se ubrzo pretvara u složeni biološki čin stvaranja novog života. Bebino srce, mozak, prsti i prvi udahnuci – sve se to razvija u ritmu koji je fascinantan i nepredvidiv, ali istovremeno precizno orkestriran prirodnim zakonima.

Nijedan trenutak nije jednak prethodnom, a svaka nedelja donosi jedinstvene razvojne prekretnice u životu mog deteta.

 1. Buduća mama, evo šta možete očekivati u prvih nekoliko sedmica trudnoće:
 2. Začetak života i prvo kucanje srca.
 3. Formiranje osnovnih organa kao što su mozak i pluća.
 4. Razvoj prvih pokreta – iako ih još uvek ne osećate.
 5. Rast budućeg spavača koji će uskoro zauzeti toliko prostora.

Otkako sam počela sa praćenjem trudnoće po sedmicama, svaki novi pregled donosi uzbudljive vesti o progresu malenog života koji se unapređuje u mom stomaku. To detaljno i pažljivo posmatranje je kao buđenje na jutro puno obećanja, svaki put iznova.

fetalni razvoj u trudnoći

Sedmica trudnoće Okvirni razvoj
1-4 Započinje formiranje srca i neuralne cijevi.
5-8 Formiraju se osnovni oblici udova, počinju prvi pokreti.
9-12 Detaljnije se razrađuju organi, uključujući bubreg i jetru.
13-16 Bebine crte lica postaju prepoznatljive, odvija se rast kostiju.
17-20 Detektuju se prvi osećaji bebinog kretanja iznutra.
21-24 Razvija se osetljivost na svetlost, čulo ukusa i bebin sluh.
25-28 Formira se više masti na bebinom telu, bitno za regulisanje temperature.
29-32 Rast i razvoj se nastavljaju, bebina težina se povećava.
33-36 Pluća su gotovo potpuno razvijena, spremana za pravi dah.
37-40 Završno dozrijevanje i priprema za samostalan život.

Beba koju nosim raste sa svakom sedmicom, a njeno formiranje i razvoj su stvarna čuda prirode. Sa pouzdanim informacijama i detaljnim praćenjem, spremna sam se upustiti u poslednje etape ovog putovanja i sa radošću iščekivati dolazak novog člana porodice.

Kako se koristi kalkulator trudnoće?

Kao buduća majka, razumem koliko je bitna preciznost podataka za tačno računanje trudnoće. Uvođenje tačnog datuma poslednje menstruacije u kalkulator trudnoće pomaže mi da odredim očekivani datum porođaja, što je neophodno za praćenje zdravlja kako mene tako i mog deteta.

Važnost preciznih podataka za tačno računanje

Korišćenjem kalkulatora trudnoće, tjedan po tjedan, imam priliku da pratim razvoj svoje bebe. To je vreme ispunjeno iščekivanjem, ne samo za mene već i za moju porodicu. Nedvosmisleno, tačnost podataka koje unesem, poput datuma poslednje menstruacije i redovnosti ciklusa, direktno utiče na tačno računanje trudnoće. Mogućnost da znam onu famoznu „nedelju broj 6“ sa sigurnošću, daje mi mir.

Što preciznije unesemo podatke u kalkulator, to će tačnije biti razjašnjenje svake faze koju naše telo i naša beba prolaze. Ovo je ključno jer mi pruža osećaj kontrole i sigurnosti.

Prednosti digitalnih alata u praćenju vaše trudnoće

Zahvaljujući brojnim digitalnim alatima za praćenje trudnoće i različitim aplikacijama za trudnice, možemo lako pratiti svaki aspekt našeg trudničkog iskustva. Moderan online kalkulator trudnoće postaje moj nedeljni pratilac koji me vodi kroz ovaj prelep proces sa lakoćom i jasnoćom.

Neki od najvećih izazova sa kojima se suočavamo tokom trudnoće leže u činjenici da volimo i očekujemo tačnost i redovnost, ali prava je lepota u spontanosti i jedinstvenosti iskustva stvaranja novog života. Osećaj kada aplikacija potvrdi moje sumnje o 6. nedelji trudnoće ili mi pomogne da planiram buduće pregledi, ne može se porediti ni sa čim.

 • Digitalni kalendar trudnoće
 • Praćenje kritičnih datuma tokom trudnoće
 • Individualizovane informacije zahvaljujući preciznosti podataka
 • Neprocenjiva podrška u pripremi za dolazak bebe

Kroz praćenje svakog koraka, od prve naznake trudnoće, preko svake važne prepoznate sedmice, pa sve do trenutka porođaja, digitalni alati su mi nezamenljiva podrška. Prilagodljivost i lakoća upotrebe takođe znače da mogu nastaviti normalno sa svojim svakodnevnim obavezama, uz redovno ažuriranje podataka i praćenje stanja.

Iako sam svesna da ni jedna mašina, digitalni kalkulator ili aplikacija ne mogu sa stopostotnom sigurnošću odrediti predivan trenutak dolaska mog deteta na svet, oni su moji partneri u planiranju i pripremanju za taj čudesni događaj.

Važnost ranih ultrazvučnih pregleda u računanju trudnoće

Kao buduća majka, intuitivno osećam da su prvi trenuci mog budućeg deteta suštinski. Zbog toga su ultrazvučni pregledi neprocenjivi za mene. Njihova tačnost pomaže da otklonim neizvesnost koja može postojati usled mog neredovnog menstrualnog ciklusa. Osim što mi omogućavaju da „zavirim“ u taj mali svet unutar mene, detalji poput srčanog ritma mog deteta i veličine njegovog telca pružaju mi važne informacije koje mi pomažu da izračunam datum porođaja sa većom sigurnošću.

Srčani ritam i telesna dužina (CRL) fetusa, kao ključni parametri, pružaju nam tačan uvid u to koliko je beba zaista ‘velika’, dok visina fundusa materice doprinosi preciznijem određivanju trajanja trudnoće.

Ovi ultrazvučni pregledi su moj prvi susret sa bebom i ujedno ključan momenat u planiranju koji omogućava meni i mojoj porodici da se pripremimo za veliki dan dolaska našeg deteta.

 • Srčani ritam pruža uvid u vitalnost i zdravlje fetusa.
 • Telesna dužina (CRL) pomaže u određivanju starosti fetusa u prvom trimestru trudnoće.
 • Visina fundusa materice omogućava procenu rasta bebe i njene pozicije unutar materice.

ultrazvučni pregledi

Ponekad se dogodi da menstrualni ciklus ne pruža jasne parametre za određivanje starosti trudnoće, i tada ultrazvučna dijagnostika zasija punim sjajem, pružajući mi korisne informacije.

Ključni parametar Značaj za računanje trudnoće
Srčani ritam fetusa Označava vitalnost i može ukazati na određenu gestacijsku nedelju
Telesna dužina (CRL) fetusa Omogućava precizno određivanje starosti fetusa, naročito u prvom trimestru
Visina fundusa materice Odraz je rasta bebice i njenog položaja, što pomaže u proceni datuma porođaja

Korišćenjem informacija sa ultrazvučnih pregleda, osjećam se pouzdanije pri određivanju datuma koji će promeniti moj život – datuma kada ću prvi put zagrliti svoje dete. Prednosti ranih pregleda su ogromne, a njihov doprinos mojem spokojstvu je neopisiv. Zato ih svakoj trudnici toplo preporučujem!

Trudnički kalendar – vaš saputnik kroz trudnoću

Kao buduća majka, od izuzetnog značaja mi je da budem dobro organizovana i da sve važne informacije o mom stanju imam na jednom mestu. Upravo to mi omogućava trudnički kalendar, praktičan alat koji je postao moj nerazdvojni saputnik od prve naznake trudnoće.

Planiranje pregleda i upravljanje trudnoćom uz trudnički kalendar

Zahvaljujući trudničkom kalendaru, planiranje pregleda i upravljanje trudnoćom postali su znatno pregledniji. Beleženjem datuma poslednje menstruacije, mogu da pratim koje nedelje trudnoće su iza mene, kao i one koje dolaze. Ovo mi pomaže da se psihički i fizički pripremim za sve predstojeće izazove i promene koje me očekuju.

Ne samo da znam kada treba da obavim ultrazvuk, krvne testove ili prijem kod lekara, već trudnički kalendar vodi računa i o mojoj individualnoj situaciji, kao što su prethodne medicinske intervencije ili specifični saveti dobijeni od strane mog ginekologa. Sve to čini ovu trudnoću jedinstveno iskustvo koje mogu pratiti korak po korak.

Da, trudnoća je divan period, ali uz pravi trudnički kalendar i dobru organizaciju, ona može biti i period bez stresa, uz mnogo sreće i uzbuđenja što nešto magično raste unutar mene.

Nedelja Datumi pregleda Razvojne faze fetusa
12 Lockdown nultih USBG Početak formiranja organa
20 Pregled za urođene mane Formirane su glavne strukture
28 Test na gestacijski dijabetes Održavanje rasta i razvoja
36 Provera položaja bebe Priprema za porod

Jasno je da trudnički kalendar nije samo puko praćenje dana i brojanje do rođenja bebe, već pomoćnik koji mi daje podršku u najvažnijim trenucima mog života. I zaista, kada pogledam taj kalendar, ne vidim samo termine i datume, vidim istoriju mog deteta koje raste i razvija se, spremno da upozna svet.

Sve ove pogodnosti čine da se osećam mirno i spokojno, znajući da sam uradila sve što je u mojoj moći da obezbedim najbolje moguće uslove za dolazak mog deteta na svet. I na kraju, trudnički kalendar je više od alata – to je dragocen dnevnik koji ću jednog dana moći da podelim sa svojim detetom, pokazujući mu koliko smo zajedno proputovali pre nego što smo se upoznali.

Prilagođavanje računanja trudnoće za neredovne menstrualne cikluse

Kao neko ko se suočava sa neredovnim menstrualnim ciklusima, svjesna sam da standardne metode računanja trudnoće mogu biti neadekvatne za moju situaciju. Na sreću, postoji nekoliko pristupa koji mi omogućavaju da dobijem preciznije informacije o praćenju ovulacije i određivanju termina porođaja.

Pod uticajem neredovnih ciklusa, kreativnost u prilagođavanju je ključna za tačno predviđanje dana koji će zauvek promeniti moj život.

Kada govorimo o prilagođavanju, jedan od prvih koraka je praćenje ovulacije. Metode poput praćenja bazalne temperature ili promena sluzi cerviksa mogu pomoći u identifikovanju plodnih dana. Ipak, te metode zahtevaju doslednost i pažljivo dnevno praćenje, što može biti izazov.

Za preciznije računanje trudnoće i termina porođaja, mogu se koristiti podaci sa ranih ultrazvučnih pregleda. Ovi pregledi obično daju tačne informacije o gestacijskoj dobi bebe zahvaljujući merenju CRL (telesne dužine od vrha glave do kraja kičme).

 • Srčani ritam i veličina ploda su ključni indikatori u ranim nedeljama.
 • Merenje CRL je najprecizniji indikator gestacijske dobi do 14. nedelje.
 • Ultrazvučni pregledi pružaju jasne smernice za prilagođavanje računanja u slučaju neredovnih ciklusa.

Ako se setim datuma kada je do začeća došlo, mogu dodati 266 dana tom datumu kako bih utvrdila predviđeni dan porođaja. Ovaj metod je posebno koristan ako su mi ciklusi neredovni ili ako se ne sećam datuma poslednje menstruacije.

Poteškoća Rešenje
Neredovni menstrualni ciklusi Individualizovano praćenje i analiza znakova ovulacije
Nepoznat datum poslednje menstruacije Korišćenje podataka sa ultrazvučnih pregleda za određivanje termina porođaja
Odsustvo ovulacije Upotreba alata kao što je opkolopovit (ovulation predictor kit)

Za kraj, podsećam se da je prilagođavanje početka trudnoće za neredovne cikluse više umetnost nego egzaktna nauka. Oslanjanje na svoju intuiciju i telo, dok koristim dostupne resurse i tehnike, omogućava mi da pratim svaki korak na putu ka majčinstvu.

Trudnoća i BMI: Računanje i važnost očuvanja zdravlja

Kada je reč o trudnoći i BMI (indeksu telesne mase), svesna sam da ovo dvoje čine ključne parametre ne samo za moje opšte zdravstveno stanje već i za zdravlje mog budućeg deteta. Razumevanje svojeg BMI-ja i njegovog uticaja na trudnoću može mi pomoći da identifikujem bilo kakav potencijalni rizik i preduzmem neophodne mere za očuvanje optimalnog zdravlja tokom ove neobične životne faze.

Uticaj BMI na trudnoću i kako ga pratiti

Jasno mi je da očuvanje zdravlja u trudnoći podrazumeva redovno praćenje BMI-a kao jedne vrste vodiča koji mi ukazuje da li je moja telesna masa unutar preporučenih parametara. Praćenjem BMI-a moguće je na vreme uvideti i sprečiti neželjene ishode, što je za mene, kao trudnicu, od neprocenjive važnosti.

U razgovoru sa svojim lekarom, saznala sam i da BMI nije samo broj – to je indikator mog rizika od gestacijskog dijabetesa, preeklampsije ili čak komplikacija pri porođaju. Zato svakodnevno pratim svoju ishranu i aktivnosti kako bih osigurala da je moje telesno stanje u najboljoj mogućoj formi.

Kao mama koja je često u pokretu, razumela sam da pažljivim praćenjem BMI-a možemo očuvati zdravlje i osigurati najlepši poklon našoj bebi – siguran i zdrav početak života.

BMI Kategorija Rizici za Trudnoću Preporuke
Manji od 18.5 (Pothranjenost) Povećan rizik od prevremenog porođaja Konzultacije sa nutricionistom
18.5 – 24.9 (Normalna težina) Najmanji rizici po zdravlje Pravilna ishrana i umerena aktivnost
25 – 29.9 (Prekomerna težina) Rizik od gestacijskog dijabetesa Plan aktivnosti i kontrolisana ishrana
30 i više (Gojaznost) Povećan rizik od preeklampsije Redovno praćenje sa lekarom

Brojke su jasne, i poučene ovim informacijama, težim da održim balansirane životne navike dok istovremeno gradim zdrav i udoban dom za moje maleno biće. Zato savetujem svakoj trudnici da svoje BMI vrednosti shvati ozbiljno i ugradi ih u dnevnu rutinu očuvanja zdravlja u trudnoći, jer zdrava majka znači i zdravo dete.

Закључак

На крају овог путовања кроз свет медицинског рачунања трудноће, јасно је да свака информација жени даје моћ. У светлу мојег искуства, разумевање начина на који се одвија трудноћа, праћење њених фаза и коришћење доступних технолошких решења попут трудничког календара женама пружа снагу и сигурност. Свака информација о трудноћи је битна и даје нам прилику да будемо боље припремљене.

И мада рачунски модели пружају смернице и процене, моја интуиција и јединственост мог тела играју немерљиво важну улогу у свим аспектима моје трудноће. Од почетка до краја, од првих закључака медицинског рачунања трудноће, до тренутка када се ушушкам уз моје новорођенче, овај период био је и остаће једно од најлепших и најужбудљивијих путовања у мом животу.

Кроз сваки сажетак трудноће прошаран различитим емоцијама и искуствима, учила сам и растла. Свесна сам утицаја који моје здравље, начин живота и редовни прегледи имају на моју бебу. Спремна сам за све будуће изазове и подржавам све будуће мајке да се информишу, планирају и уживају у сваком тренутку.

FAQ

Kako se vrši medicinsko računanje trudnoće?

Medicinsko računanje trudnoće započinje utvrđivanjem prvog dana poslednje menstruacije. Od tog datuma računa se 280 dana ili dodaju tri meseca i sedam dana kako bi se odredio očekivani datum porođaja. Trudnički kalendar zatim pruža informacije o trudnoći po nedeljama, važnim datumima i razvoju fetusa.

Šta je trudnički kalendar i kako se koristi?

Trudnički kalendar je alat koji pomaže u praćenju trudnoće nedelja po nedelja, uključujući informacije o fetalnom razvoju i važnim pregledima. Koristi se za organizaciju i praćenje važnih datuma tokom trudnoće, kao što su termini pregleda i očekivani datum porođaja.

Kako se koristi kalkulator trudnoće?

Kalkulator trudnoće koristi se unoseći datum prvog dana poslednje menstruacije da bi se izračunao očekivani datum porođaja. Precizno računanje zahteva tačne podatke o menstrualnom ciklusu i datumu ovulacije ili začeća. Digitalne aplikacije mogu ponuditi dodatne funkcije kao što su praćenje fizičkih promena i predstojećih pregleda.

Zašto su važni rani ultrazvučni pregledi u računanju trudnoće?

Rani ultrazvučni pregledi omogućavaju precizno određivanje starosti trudnoće, posebno kada postoje nesigurnosti oko datuma poslednje menstruacije ili ovulacije. Mere se parametri kao što su srčani ritam fetusa i telesna dužina ploda, koji pomažu u određivanju najverovatnijeg termina porođaja.

Šta kada su menstrualni ciklusi neredovni?

U slučajevima neredovnih menstrualnih ciklusa, standardna formula za izračunavanje termina porođaja možda neće biti tačna. U tim situacijama, lekari se mogu osloniti na druge metode kao što su datum začeća ili informacije sa ultrazvučnih pregleda za preciznije računanje.

Kako se računa i prati BMI tokom trudnoće?

BMI (indeks telesne mase) se računa podelom telesne težine u kilogramima sa kvadratom visine u metrima. Praćenje BMI tokom trudnoće pomaže u prepoznavanju potencijalnih rizika za komplikacije i u održavanju zdrave telesne težine, u savetovanju sa lekarom oko dijete i fizičke aktivnosti.

Kakve su varijacije u datumu porođaja?

Iako se standardnom formulom dobije očekivani datum porođaja, varijacije su česte i porođaj se može dogoditi dve nedelje pre ili posle predviđenog termina. Ove varijacije zavise od mnogih faktora, uključujući dužinu menstrualnog ciklusa i tačan datum ovulacije.

Može li se datum porođaja promeniti tokom trudnoće?

Datum porođaja može biti prilagođen tokom trudnoće na osnovu rezultata ultrazvučnih pregleda i procene zdravstvenog stanja trudnice i fetusa. Lekari ovakve promene vrše da bi osigurali najtačniju informaciju o trudnoći i očekivanom datumu porođaja.

Šta se dešava ako ne znam tačan datum moje poslednje menstruacije?

Ako niste sigurni u datum poslednje menstruacije, lekari mogu koristiti ultrazvučne preglede i merenje određenih parametara fetusa kako bi odredili približnu starost trudnoće, a samim tim i procenjeni datum porođaja.

Везе ка изворима

Picture of Nebojša Vujinović

Nebojša Vujinović

Zaljubljenik sam u Web već dugi niz godina. Pokušavam da svoj lifestyle prilagodim 21. veku iako sam rođen poprilično davno u 20.om Iako je Sens.rs ženski portal, ja ću na njemu pisati i ove "muške" stvari kao što su filmovi, sport, tehnologija, putovanja i slično.