Šta je eozinofilija: Razumevanje povećane koncentracije eozinofila u krvi

Šta je eozinofilija

Eozinofilija je medicinski termin koji se koristi za opisivanje stanja gde je broj eozinofila – to jest, specijalizovanih belih krvnih zrnaca, povećan u krvotoku. Eozinofili su važan deo imunološkog sistema i imaju ključnu ulogu u borbi protiv infekcija i alergijskih reakcija. Povišeni eozinofili u krvi mogu biti znak alergijske reakcije, ali i pokazatelj raznih drugih stanja, uključujući i ozbiljne bolesti kao što su neke vrste karcinoma.

Povećanje broja eozinofila može biti posledica mnogih uzroka, uključujući alergije, infekcije parazitima, i određene autoimune bolesti. Simptomi eozinofilije variraju u zavisnosti od osnovnog uzroka i obuhvataju širok spektar, od blagih alergijskih reakcija do ozbiljnih komplikacija. Dijagnostika eozinofilije uključuje laboratorijske analize krvi i, u zavisnosti od simptoma, može zahtevati i dodatna testiranja kako bi se potvrdila dijagnoza i identifikovali uzroci. Liječenje eozinofilije se određuje na osnovu osnovnog stanja koje ju je prouzrokovalo.

Ključne informacije:

 • Eozinofilija označava povećan broj eozinofila u krvi.
 • Simptomi i uzroci eozinofilije variraju od alergijskih reakcija do ozbiljnih bolesti.
 • Liječenje zavisi od dijagnostikovanja osnovnog uzroka povećanja eozinofila.

Šta su Eozinofili i Eozinofilija

Eozinofili su specifična vrsta belih krvnih zrnaca, a eozinofilija označava njihovo povišeno prisustvo u krvotoku.

Definicija Eozinofila

Eozinofili su tip granulocita, odnosno podklasa belih krvnih zrnaca koja ima granule koje se mogu bojiti eozinom, jednim od uobičajenih boja za farbanje u laboratorijskim uslovima. Normalne vrednosti eozinofila u krvi su tipično između 0 i 500 eozinofila po mikrolitru (0-0,5 x 109/L).

Uloga Eozinofila u Imunološkom Sistemu

U imunološkom sistemu, eozinofili imaju ključnu ulogu. Oni su odgovorni za suzbijanje infekcija izazvanih multizelularnim parazitima i učestvuju u odgovoru na alergene. Njihova efikasnost se ogleda u oslobođanju toksičnih granula i inflamatornih medijatora koji doprinose odbrambenoj reakciji organizma. Eozinofilija, stanje povećanog broja eozinofila, može ukazivati na alergijske reakcije ili infekcije, ali i na druga patološka stanja u telu.

Uzroci Eozinofilije

Uzroci Eozinofilije

Eozinofilija se manifestuje povećanjem broja eozinofilnih granulocita u krvi, a može biti pokrenuta raznim stanjima, uključujući alergijske reakcije, parazitske infekcije, autoimune bolesti, te određene vrste raka.

Alergijske Reakcije

Alergije su često povezane s povećanim nivoom eozinofila u krvi. To uključuje različite alergijske bolesti kao što su atopijske bolesti, astma, i drugi alergijski odgovori koji mogu izazvati eozinofiliju.

Infekcije Parazitima

Parazitske infekcije, posebno onih izazvane multistaničnim parazitima, često rezultiraju povišenim brojem eozinofila. To je zato što eozinofili igraju centralnu ulogu u imunom odgovoru na parazite.

Autoimune Bolesti

Eozinofilija može biti rezultat autoimunih bolesti kad imuni sistem greškom napada sopstvena tkiva, što podstiče proizvodnju eozinofila.

Neoplastične Bolesti

Odredjene neoplastične bolesti, uključujući neke vrste raka, mogu biti povezane s eozinofilijom. Ovaj porast eozinofila može ukazivati na prisutnost bolesti ili odgovor tijela na abnormalne ćelije.

Simptomi Eozinofilije

Eozinofilija je stanje karakterisano povišenim brojem eozinofila u krvi, što može izazvati niz specifičnih simptoma. Simptomi se razlikuju zavisno od delova tela koji su pogođeni, a često su povezani sa respiratornim, kožnim ili gastrointestinalnim sistemima.

Respiratorni Simptomi

 • Kašalj i bol u prsnom košu: Osobe sa eozinofilijom mogu iskusiti suvi kašalj i osećaj pritiska ili bola u prsnom košu.
 • Otežano disanje: Drugi respiratorni simptom je otežano disanje, koje može biti praćeno pištanjem, pogotovo pri većem naporu.

Kožni Simptomi

 • Osip na koži: Kožni simptomi uključuju izražene reakcije poput osipa ili ekcema koji se manifestuju crvenilom, svrabom ili osećajem pečenja na koži.

Simptomi Gastrointestinalnog Trakta

 • Bol u trbuhu i proliv: Eozinofilija može izazvati bolove u stomaku, vrlo često praćene prolivom ili drugim poremećajima gastrointestinalnog trakta.

Svi ovi simptomi mogu varirati u intenzitetu i učestalosti, a nekad su prisutni samo pod određenim okolnostima ili kod određenih aktivnosti. U slučaju pojačanih ili trajnih simptoma, preporučuje se konsultacija sa lekarom.

Dijagnostika Eozinofilije

Dijagnostika eozinofilije obuhvata upotrebu laboratorijskih analiza i instrumentalnih metoda kako bi se utvrdilo prisustvo povišenog nivoa eozinofila u krvi, što može ukazivati na različita patološka stanja.

Laboratorijske Analize Krvi

Laboratorijska analiza igra ključnu ulogu u dijagnostikovanju eozinofilije. Krvna slika, posebno leukocitarna formula, pruža uvid u broj eozinofila. Ako su vrednosti eozinofila jednake ili više od 500 po mikrolitru krvi, dijagnostikuje se eozinofilija. Takođe, analizom se mogu proceniti i ostali parametri kao što su limfociti i neutrofili. Znatno povišeni eozinofili mogu biti indikacija za dodatna ispitivanja, poput merenja nivoa triptofana u serumu, koji može biti povećan usled alergijskih reakcija kojima eozinofili često doprinose.

Instrumentalne Metode Ispitivanja

Kada se pokaže da su laboratorijski testovi neadekvatni za potpunu sliku, lekari se mogu osloniti na instrumentalne metode ispitivanja. To podrazumeva testove kao što su spirometrija i merenje brzine protoka te plućnih volumena. Korišćenjem grafikona krivulje protok-volumen, može se oceniti da li postoji zapaljenje disajnih puteva koje može biti posledica eozinofilije. Upotreba ovih metoda omogućava detaljnije razumevanje respiratornih simptoma koji su često povezani sa povišenim nivoom eozinofila.

Lečenje i Upravljanje Eozinofilijom

Liječenje eozinofilije varira u zavisnosti od osnovnog uzročnika stanja i obuhvata farmakološke pristupe i promene u načinu života. Adekvatan tretman može značajno smanjiti rizike i simptome povezane sa visokim nivoom eozinofila.

Farmakološko Lečenje

U slučaju da eozinofilija izaziva alergijske reakcije ili je posledica autoimunih stanja, kortikosteroidi su često prvi izbor terapije. Ovi lijekovi deluju tako što redukuju upalu i imunološki odgovor. Kod parazitskih infekcija mogu se prepisati antiparazitski lekovi. Specifično, u terapiji se mogu koristiti i drugi lekovi, zavisno od pokazatelja uzroka eozinofilije. Treba naglasiti da je cilj lečenja ne samo redukcija eozinofila već i rješavanje primarnog medicinskog stanja.

Saveti za Samopomoć i Prevenciju

Pored medicinskog tretmana, važno je da pacijenti koji pate od eozinofilije preduzmu korake kako bi ublažili svoje simptome i spriječili moguće komplikacije. Uspostavljanje i održavanje zdravih životnih navika poput izbegavanja poznatih alergena ili iritanata može pomoći u kontroli symptoma. Pacijenti treba da razgovaraju sa svojim lekarom o planu upravljanja stanjem, koji može uključivati i promenu ishrane, kao i redovno praćenje nivoa eozinofila u krvi.

Komplikacije Povezane sa Eozinofilijom

Eozinofilija može prouzrokovati ozbiljne komplikacije kada se ne leči odgovarajućom pažnjom. Ona je stanje karakterisano povišenim brojem eozinofila u krvi, što može na različite načine uticati na ljudski organizam.

Hipereozinofilni Sindrom

Hipereozinofilni sindrom (HES) jeste oblik eozinofilije koji predstavlja teže stanje u kojem su eozinofili značajno povišeni bez obzira na uzrok. Može dovesti do oštećenja različitih organa, uključujući srce i nervni sistem. Posebno, idiopatski hipereozinofilni sindrom je tip HES-a čiji uzrok ostaje nepoznat, ali dovodi do sličnih komplikacija kao i druge forme ovog sindroma.

Specifični Sindromi Povezani sa Eozinofilijom

Određeni specifični sindromi su direktno povezani sa eozinofilijom. Eozinofilna leukemija je tip raka u kojem su eozinofili maligno preobraženi, što može ozbiljno narušiti zdravstveno stanje pacijenta. Hodgkinov limfom je oblik raka limfnog sistema koji može biti praćen eozinofilijom. Osim toga, eozinofilni fascitis i eozinofilna pneumonija predstavljaju inflamatorna stanja koja se manifestuju zadebljanjem kože, odnosno otežanim disanjem kao posledicom upale pluća.

Prevencija Eozinofilije

eozinofilija

Prevencija eozinofilije uglavnom uključuje izbegavanje faktora koji mogu da podstaknu rast eozinofila u krvi. Fokus je stavljen na smanjenje izloženosti alergenima, toksonima i upravljanje hroničnim medicinskim stanjima.

Izbegavanje Alergena i Toksina

Prvi korak u prevenciji eozinofilije jeste identifikacija i izbegavanje alergena koji mogu izazvati povećanje broja eozinofila. Potrebno je:

 • Identifikovati specifične alergene kod individualne osobe i izbegavati kontakt sa istima.
 • Smanjiti izloženost toksinima koji bi mogli dovesti do alergijskih reakcija ili hroničnih upalnih stanja.

Praćenje Hroničnih Stanja

Dobro upravljanje i praćenje hroničnih stanja je ključno kako bi se spriječio razvoj eozinofilije. To uključuje:

 • Redovne medicinske preglede koji pomažu u održavanju postojećih zdravstvenih stanja pod kontrolom.
 • Adekvatno reagovanje na bilo kakve znakove pogoršanja stanja koje mogu pogurati rast eozinofila.

Održavanje Zdravog Načina Života

Održavanje opšteg zdravlja može pomoći u smanjenju rizika od eozinofilije. Preporučuje se:

 • Redovno vežbanje koje doprinosi očuvanju zdrave telesne mase i smanjenju stresa.
 • Pravilna ishrana koja podržava imunološki sistem i potpomaže gubitak težine ako je to potrebno.

Često postavljana pitanja

Eozinofilija je zdravstveno stanje koje karakteriše visok nivo eozinofila u krvi i može biti znak različitih bolesti. Ova sekcija odgovara na najčešća pitanja vezana za eozinofile i eozinofiliju.

Koji su uzroci povećanja eozinofila kod dece?

Povećanje eozinofila kod dece može biti posledica alergijskih reakcija, ekcema, astme ili parazitskih infekcija. Parazitske bolesti su jedan od čestih uzročnika eozinofilije kod odraslih i dece.

Šta znači kada je rezultat eozinofila 9%?

Rezultat eozinofila od 9% ukazuje na povećan udeo ovih ćelija u ukupnom broju belih krvnih zrnaca, što može signalizirati na prisustvo alergijskih reakcija, parazitskih infekcija ili drugih zdravstvenih poremećaja.

Koje bolesti mogu izazvati povišene vrednosti eozinofila u krvi?

Povišene vrednosti eozinofila u krvi mogu biti uzrokovane različitim stanjima kao što su alergijske reakcije, poremećaji kože, autoimune bolesti, parazitske infekcije ili neka oboljenja štitne žlezde.

Šta podrazumeva stanje kada su eozinofili prisutni u nedovoljnim količinama?

Prisustvo eozinofila u nedovoljnim količinama može ukazivati na određene zdravstvene probleme, kao što su preterana proizvodnja određenih steroidnih hormona ili suzbijanje imunološkog sistema.

Kako se tretira eozinofilija kod dece?

Za lečenje eozinofilije kod dece koriste se pristupi prilagođeni uzroku, uključujući lekove protiv alergija i parazita, kao i upravljanje osnovnim stanjima koja su dovela do povećanja eozinofila.

Šta označava apsolutni broj eozinofila u krvnoj slici?

Apsolutni broj eozinofila u krvnoj slici predstavlja stvarni broj eozinofilnih ćelija po jedinici volumena krvi. Ovo merenje pomaže u procenjivanju stepena eozinofilije i uticaja na zdravstveno stanje.

Picture of Darinka Aleksic

Darinka Aleksic

Studirala srpski jezik i književnost. Profesionalni teniski trener. 14 godina uspešnog rada na web sajtovima...Zvuči kao mnogo godina, zar ne! E pa mnogo godina je već i iza mene, ali još važnije - i isped mene. Uz godine ide i iskustvo a imam ga prilično. Poznajem mnogo životnih tema i trudiću se da vam ih što bolje predstavim. Neka Sens bude vaš svakodnevni izbor.