Post na vodi – koje namirnice možete da koristite

Post na vodi i šta jesti tokom njegovog trajanja

Kad se praznično okupljanje završi i poslednji zalogaji bogate trpeze nestanu, preplavljena osećajem zajedništva i blagostanja, u meni se javlja posebna tišina. Ta tišina predstavlja početak mog razmišljanja o postu na vodi, o čistim jelima koja nas vode nazad do naših korena, do same suštine onoga što zaista trebamo da hranimo – kako telo, tako i dušu.

Kako približavam kašiku usnama, zastajem na trenutak zahvaljujući se za sve ono što priroda pruža: za zrnca pasulja, korenje povrća i plodove koji čine vodu bogatim izvorom života. Post na vodi nije samo uzdržavanje, već i prilika da se povežemo sa onim najjednostavnijim, ali najvitalnijim elementima naše ishrane.

Naravno, pre nego što krenete sa ovim postom, odmah ćete pomisliti – da li je moguće ovako da se hranim a da zadovoljim sve svoje potrebe? Moj odgovor je DA. Da li je moguće da postim na vodi a da pojedem sve ono što mi se prohte u toku dana? Moj jasan odgovor je NE.

E sada, između svega ovoga treba pronaći balans. Tako je u mnogim stvarima u životu. Verujte mi ja kao veliki gurman jednom godišnje postim na vodi. Živa i zdrava i nakon svakog ovog posta osećam se sjajno i moćno. Narednih dana samo bih o tome pričala svima. Jer, zaista, ovaj post je nešto mnogo više od samog izbacivanja određene hrane i namirnica.

Sećam se moje bake koja je svoje obroke u postu delila sa mnom, brižno birajući sastojke koji su ispunjavali šareni tanjir i pričajući o vremenu kad je hrana bila više od pukog obroka. Bila je to priča o tradiciji, o receptima koji su se nasleđivali iz generacije u generaciju, o postu na vodi kao putu zdravlja na vodi i duhovnosti koju nosimo u sebi.

„Mi smo ono što jedemo“ – rekao je davno Hipokrat, otac medicine. Iako je vreme prolazilo, njegove reči ostaju večite, podsećajući nas da naša ishrana na vodi nije samo stvar izbora hrane tokom trajanja posta, već predanost zdravlju koje zrači iznutra.

Ključni odlomci

 • Kako post na vodi pruža priliku za povratak zdravim ishranama baziranim na namirnicama iz prirode.
 • Zašto je savremeni post na vodi više od religijskog čina – to je spajanje tradicije, zdravlja i čuvanja okoline kroz odgovornu ishranu.
 • Prednosti posta koje obuhvataju čišćenje organizma, poboljšanje imuniteta i promišljenu pripremu hrane.
 • Kako recepti za post prenose nauke o zdravlju i značaj kulturnog nasleđa.
 • Utvrđivanje pojma posta na vodi kao delatnosti koja pročišćava i objedinjuje telo i duh.
 • Duboko poštovanje prema prirodnoj ishrani kao temelju za uspostavljanje duhovne i fizičke harmonije.

Uvod u post na vodi

Post na vodi

U moru informacija o različitim oblicima ishrane, post na vodi izdvaja se kao jedinstven pristup koji neguje i telo i duh. Saznajte korisne savete za post na vodi koji mogu vašu pravoslavnu praksu učiniti ne samo ispunjenom, već i korisnom za vaše zdravlje.

Post koji se temelji na uzdržavanju od hrane pripremljene sa uljima i životinjskim proizvodima, može imati izuzetno pozitivne efekte na fizičko, ali i duhovno zdravlje pojedinca.

 • Osnova posta na vodi je konzumacija hrane koja je spremljena bez dodatka ulja.
 • Ovaj način ishrane doprinosi duhovnom miru i disciplini, uz podizanje svesti o sopstvenom telu.
 • Uz adekvatno razumevanje i primenu, post na vodi može pomoći u detoksikaciji organizma i poboljšanju metabolizma.

Duhovno uzdizanje i očišćenje organizma su među glavnim ciljevima posta na vodi koji se praktikuje širom pravoslavnog sveta.

Prednosti Praktični saveti
Eliminacija viška masnoća Povećajte unos povrća i voća
Poboljšanje cirkulacije i celulita Spajajte različite vrste namirnica
Jačanje imunološkog sistema Redovno planirajte obroke
Jačanje duhovne komponente Prilagodite tempo i način života

S obzirom na to da post na vodi nije namenjen za mršavljenje, već za očuvanje celokupnog zdravlja i dobrobiti, važno je pristupiti mu sa razumevanjem i pripremom. Stoga, umesto restriktivnih mera, težimo ka kreiranju obroka koji su bogati hranljivim sastojcima, balansirani i u skladu sa duhovnim principima posta.

Neka ovi korisni saveti budu vodič kroz vaš put posta na vodi, kako biste osigurali da vaše telo i duh dobiju najbolje što post može ponuditi.

Razumevanje principa ishrane tokom posta na vodi

Post na vodi je specifičan oblik uzdržavanja koji se temelji na pravoslavnom učenju i tradiciji. Ne samo da post na vodi predstavlja duhovnu komponentu života vernika, već takođe uključuje niz zdravstvenih aspekata posta koji mogu pozitivno uticati na opšte stanje organizma.

Ishrana tokom ovakvog posta zahteva pažljiv izbor namirnica koje su u skladu sa pravilima posta određenim prema pravoslavnom kalendaru i postu.

Šta znači hrana na vodi

Pod pojmom ‘hrana na vodi’ podrazumeva se priprema i konzumacija jela bez dodatka ulja i životinjskih proizvoda. To ne isključuje raznolikost i bogatstvo ukusa, s obzirom da brojne biljne namirnice mogu poslužiti kao osnova za nutritivno vredne i ukusne obroke.

Ishrana na vodi

Zdravstveni aspekti posta bez ulja i životinjskih proizvoda

Pored duhovnog čišćenja, post na vodi pozitivno utiče na fizičko zdravlje. Eliminacijom masnoća, šećera i životinjskih proteina iz ishrane, telo postepeno smanjuje nivo lošeg holesterola, pojačava detoksikaciju organizma i unapređuje metabolizam, što dovodi do uravnoteženog zdravlja i redukcije masnih naslaga.

Različiti tipovi posta prema pravoslavnom kalendaru

Pravoslavni vernici prate pravoslavni kalendar i post, koji izdvaja različite tipove posta, uključujući:

 • Post na vodi bez ulja
 • Post sa dozvoljenom upotrebom ulja
 • Dani kada je dozvoljena konzumacija ribe
 • Dani sa belim mrsom (osim mesa, sve ostalo je dozvoljeno)
 • Suhojedenje – konzumacija suvog hleba, vode ili voća

Ovi oblici posta promovišu mudro upravljanje ishranom i stilom života, te za mnoge predstavljaju osnov za razvoj dublje svesti o povezanosti fizičkog zdravlja, psihičkog stanja i duhovnih vrednosti.

Božićni post i dozvoljene namirnice

riba za post na vodi

Božićni post, koji po pravoslavnoj tradiciji traje 40 dana, specifično je vreme kada se vernici okreću postu na vodi sa posebnim pravilima o ishrani. Tokom ovog perioda ključni su umernost i duhovna obnova, a ishrana postaje sredstvo uzdržavanja i čišćenja tela.

Jedna od specifičnosti Božićnog posta je dozvoljeno konzumiranje ribe subotom i nedeljom, kao i na praznik Svetog Nikole, ukoliko ga vernici proslavljaju. Riblje meso po svojim karakteristikama predstavlja prihvatljivu namirnicu tokom posta, što je odlična vest za mnoge koji se pitaju kako raznovrsiti svoj jelovnik tokom posta na vodi.

Naš predlog za korišćenje ribe tokom posta jeste kuvanje riblje čorbe. Porcija ove čorbe biće sasvim dovoljna za jedan lep, ukusan i sit obrok.

Za one koji teže da pridržavanje striktnih pravila posta učine i dalje ukusnim i zdravim, postoji mnogo recepata za post koji su savršeni za Božićni period. Ove recepture uključuju raznovrsno povrće, integrisanje žitarica i mahunarki, te pružaju izobilje opcija za pripremanje nutritivno bogatih obroka.

 1. Čorbe i potaži na bazi povrća pripremljeni bez ulja
 2. Salate od svežeg povrća sa dodatkom žitarica poput kvinoje ili ječma
 3. Glavna jela sa integralnom testeninom, prelivena sosovima od paradajza ili pečenim povrćem

Tradicionalni post na vodi ne znači odricanje od ukusnih jela. Serviranjem različitih kombinacija namirnica, bogatstvo ukusa je zagarantovano čak i bez prisustva mesa i drugih životinjskih proizvoda.

S obzirom na to da je ishrana na vodi tokom Božićnog posta bitan aspekt duhovnog čišćenja, recepti koje nudimo osmišljeni su tako da odgovore ovom pozivu na obnavljanje i pročišćavanje.

Ukoliko ste u potrazi za inspiracijom, ovi recepti ne samo da će obogatiti vaše trpeze, već će vam pomoći da ostanete dosledni principima Božićnog posta, hraneći svoje telo na način koji poštuje vekovima čuvane tradicije i pruža podršku vašem duhovnom putu.

Ideje za pripremu posnih obroka i recepti

Priprema hrane tokom posta ne mora biti monoton i težak zadatak. Sa pravim receptima za post i malo kreativnosti, posni jelovnik može biti ukusan i raznolik. U nastavku pogledajte neke od predloga za obroke koji će vas održati zdravima i zadovoljiti vaša čula tokom posta.

posni jelovnik

Posni jelovnik – od doručka do večere

Započnite dan sa bogatim doručkom koji će vas držati sitim sve do ručka. Napravite posnu kašu sa povrćem koja će biti energetska bomba za početak dana. Za ručak, preporučujemo riblji paprikaš na vodi, koji će zadovoljiti vaše potrebe za belančevinama. Večeru možete završiti sa laganom supom od povrća, pečenim krompirom ili sjajnom posnom projom.

Predlozi za posne kolače i slatkiše na vodi

Za sladokusce postoje brojne opcije posnih kolača i slatkiša na vodi koji ne sadrže jaja, mleko ili masnoće. Izazovite sebe da napravite posne mafine ili prelivene kolače na vodi, koristeći voćne sokove kao zamenu za mlečne proizvode.

Saveti za održavanje balansirane ishrane

Divna stvar kod posne ishrane jeste što potiče na raznolikost u pripremi obroka. Uključivanjem raznih vrsta povrća, žitarica, leguma i ribe, možete lako doseći ravnotežu u unosa hranljivih materija. Hranite se bojama povrća i namirnicama bogatim vlaknima kako biste podstakli probavu i očuvali energiju.

Vreme obroka Predlog za jelo Ključni sastojci
Doručak Posna kaša sa povrćem Ovsene pahuljice, povrće, začinsko bilje
Ručak Riblji paprikaš na vodi Riba, paprika, paradajz, crni luk
Večera Supa od povrća Korenaste povrće, povrćni bujon, začinsko bilje
Desert Posni mafini Brašno, prirodni zaslađivači, voće ili čokolada bez mleka

Sadržaji ovog teksta pružaju vam temeljnu strukturu posnog jelovnika koja će vam pomoći da ostvarite balansiranu ishranu tokom posta, istovremeno zadovoljavajući vaše potrebe za ukusnom i zdravom hranom.

Zaključak

Kao što vidimo, post na vodi ima duboke korene u tradiciji i duhovnosti, ali i tangibilne zdravstvene prednosti. Ne samo da podržava zdravlje kroz detoksikaciju i regulaciju telesne težine, već i obezbeđuje prostor za unutrašnje prečišćenje i samopregled.

Usmeravanjem na hranu koja je bogata hranljivim materijama, vernici se stimulišu da razviju zdravije prehranbene navike koje mogu imati dugotrajne pozitivne efekte na njihovo opšte zdravstveno stanje.

S obzirom da post na vodi ohrabruje izrazit unos povrća, voća i vitamina, možemo govoriti o prednostima posta na vodi koji prevazilaze običnu ishranu. To je vreme kada se možemo osvrnuti na način na koji se hranimo i učinimo značajne korake ka poboljšanju našeg zdravlja.

Poučno je da vidimo kako ovo telesno uzdržavanje pomaže u kreiranju harmonije između fizičkog i duhovnog aspekta našeg bića.

Jasno je da post na vodi nije samo vremenski ograničeni oblik ishrane već način života koji nudi duboko osmišljeno iskustvo, kako za telo tako i za duh. U globalnom svetu gde se zdravo življenje sve više ceni, ova praforma posta doprinosi ukupnom blagostanju i nudi put ka bogatijem i izbalansiranom načinu življenja.

FAQ

Šta konkretno podrazumeva „post na vodi“?

Post na vodi podrazumeva ishranu bez životinjskih proizvoda i bez upotrebe ulja. Obuhvata posna jela kuvana na vodi, čorbe bez masnoće, kao i povrće i žitarice pripremljene bez dodatka ulja.

Koje namirnice mogu da se konzumiraju tokom posta na vodi?

Ishrana tokom posta na vodi uključuje raznovrsno povrće, žitarice, mahunarke, pastu pripremljenu bez jaja, orase i semenke, kao i sveže i sušeno voće.

Kako mogu da pripremam hranu tokom posta na vodi?

Priprema hrane tokom posta se bazira na kuvanju, parenju, dinstanju s povrćem i vodom ili pečenju bez ulja. Mogu se izraditi jela kao što su čorbe, pasulj, grašak, boranija, razne pite i pečurke.

Da li post na vodi ima zdravstvene koristi?

Da, post na vodi može imati mnogobrojne zdravstvene koristi kao što su detoksikacija tela, ubrzanje metabolizma, smanjenje masnih naslaga i obnova imunološkog sistema.

Koji su različiti tipovi posta prema pravoslavnom kalendaru?

Pravoslavni kalendar razlikuje nekoliko tipova posta: post na vodi (bez ulja), post sa uljem, dane sa ribom, dane sa belim mrsom (sve dozvoljeno osim mesa), i suhojedenje (samo suv hleb i voda ili voće).

Šta se jede za vreme Božićnog posta?

Za vreme Božićnog posta, koji traje 40 dana, jede se posna hrana na vodi. Riba je dozvoljena samo subotom i nedeljom. Posebni dani poput slave Svetog Nikole imaju svoja pravila u vezi sa konzumacijom ribe.

Kako da ostanem uravnotežen tokom posta na vodi?

Tokom posta je važno obezbediti sve neophodne hranljive materije za organizam, jesti raznovrsnu hranu i biti hidriran. Uravnoteženost se postiže uključivanjem različitih vrsta povrća, žitarica i mahunarki u dnevne obroke.

Možete li predložiti neke recepte za post na vodi?

Postoje razni recepti za posne obroke koji uključuju jela poput pasulja prebranca, posnog pečenog potatoa, cezar salate bez životinjskih proizvoda, kao i posne kolače i deserte poput posnih vanjilica i čokoladnih kuglica.

Veze ka izvorima

Picture of Darinka Aleksic

Darinka Aleksic

Studirala srpski jezik i književnost. Profesionalni teniski trener. 14 godina uspešnog rada na web sajtovima...Zvuči kao mnogo godina, zar ne! E pa mnogo godina je već i iza mene, ali još važnije - i isped mene. Uz godine ide i iskustvo a imam ga prilično. Poznajem mnogo životnih tema i trudiću se da vam ih što bolje predstavim. Neka Sens bude vaš svakodnevni izbor.