Piknik i kako ga isplanirati?

Piknik

Piknik je odlična prilika da se odvojite od svakodnevnih obaveza, provedete vreme sa voljenima i uživate u jednostavnim zadovoljstvima. Bez obzira da li planirate romantični obrok za dvoje ili porodično druženje na otvorenom, pobrinite se da ovaj događaj bude dobro organizovan. Saznajte koja su jela za tu priliku najbolja i šta da ponesete sa sobom na piknik!

Osnove piknika – počnite sa planiranjem

Uspešna gozba na otvorenom zahteva ne samo odabir pravog mesta za piknik, već i određivanje pogodnog datuma. Krenite tako što ćete proveriti vremensku prognozu – ništa ne kvari planove kao neočekivana kiša ili jak vetar.

Zapamtite da se piknik može organizovati na raznim mestima. To može da bude travnjak u sopstvenoj bašti ili na rekreativnoj parceli, plaža, šumska livada ili veliki park. Neka mesta ne dozvoljavaju piknike ili gaženje po travi – proverite da je lokacija koju odaberete pogodna za organizovanje piknika.

Napravite spisak stvari koje su vam potrebne

Ono što uvek treba da imate na umu jeste da piknik služi da se opustite. Da biste izbegli nervozu oko same organizacije, najbolje bi bilo da sastavite spisak svega što će vam biti neophodno za piknik. Na taj način se neće desiti da zaboravite ni najmanju sitnicu kao što je možda otvarač za flašu vina koju ste poneli (iz rubrike desilo se više puta) i vaš piknik će proći bez ikakve tenzije. Izdvojte par minuta za ovo kako biste ostatak vremena uživali bez ikakvih poteškoća.

Napravite meni za piknik

Obrok na otvorenom ima svoja pravila – posebno ako nemate šporet, roštilj ili kamin. Tipični piknici organizuju se uglavnom leti, kada je dovoljno toplo i prijatno da niko ne pomišlja da jede toplu supu.

Koja su jela dobra za piknik? Pre svega, ona koje možete unapred pripremiti i poneti sa sobom: sendviči, kanapei, tortilje, sveže voće i povrće, kao i druge vrste grickalica, poput sira ili suhomesnatih proizvoda. Glavno je da sve pripremite kod kuće i gotove porcije pakujete u kutije, koje onda nosite sa sobom. Da li su vam potrebne kutije za hranu? Nema problema – pristupačne i praktične kutije za hranu i piće čekaju vas u Pepco prodavnicama!

Kompletirajte neophodno posuđe, escajg i pribor

Teško je zamisliti obrok na otvorenom bez tanjira, pribora za jelo i salveta. Izaberite odgovarajuće posuđe i pribor za jelo u zavisnosti od toga koja jela će biti servirana. Tanjiri su dovoljni za sendviče, ali viljuške ili kašike su potrebne za desert. Nemojte zaboraviti posuđe za posluživanje pića – šolje ili čaše će biti savršene.

Tokom obroka na otvorenom nemojte koristiti posuđe za jednokratnu upotrebu od tanke plastike, koja se lako ošteti. Bolja opcija je posuđe za višekratnu upotrebu – porcelan, staklo ili plastika, koje će lako izdržati dugotrajnu upotrebu. Tanjiri, činije i drugo posuđe za piknik čekaju vas u Pepco asortimanu po odličnim cenama.

Nemojte zaboraviti i ovo

Ako organizujete piknik, ne smete zaboraviti na prostirku! Treba da bude velika i otporna na vlagu i prljavštinu. Specijalna prostirka za piknik ne košta mnogo i služiće čitavoj porodici dugi niz godina. Prostirke ove vrste su najčešće jednostrane. Gornja strana je mekana i udobna za sedenje. Donja je glatka i otporna je na vlagu ili slučajna oštećenja.

Tekstil za piknik uključuje i salvete. Osim za ruke, možete ih koristiti umesto tanjira kada servirate peciva.

Korpa za piknik

Grupa prijatelja jede obrok na zajedničkom pikniku

Reč „piknik“ mnoge asocira na specifičnu vrstu pletene korpe u čijoj unutrašnjosti se nalaze pribor za jelo, posuđe, a često i razne vrste grickalica. Ova posebna korpa za piknik nije baš jeftina, ali teoretski nudi sve što je potrebno za piknik. Da li je zaista tako?

Zavisi od konkretnog modela korpe, ali i od toga koju vrstu piknika želimo da organizujemo i za koliko osoba. Korpa za piknik ima specifičan kapacitet. U mnogim slučajevima može biti korisnije da sami odaberete posuđe i pribor za jelo. Ipak, korpa za piknik može biti korisna kada se piknici organizuju za malu grupu ljudi.

Nigde bez zaštite od sunca!

Kao što verujem da svi već dobro znate, ovih dana kada su nam stigle tropske temperature ne treba izlaziti iz kuće bez zaštite od sunca. To uključuje kremu sa zaštinim faktorom, šešir ili kačket, i sunčane naočare. Naročito treba uzeti u obzir da ćete na pikniku provesti duži vremenski period na suncu, dakle nije u pitanju kratkotrajno izlaganje suncu, te je jako bitno da zaštitite vašu kožu.

Ponesite zabavu sa sobom

Piknik služi da se opustite, družite, razgovarate, i, pre svega, provedete vreme u prirodi. U tome vam mogu pomoći razne društvene igre, karte, bojanke i slično. Ukoliko imate decu, frizbi može biti odlično rešenje gde ćete i vi dobiti momenat za sebe dok se vaši mališani zabavljaju. Moja preporuka jeste i neka dobra knjiga, ništa bolje od privilegije da se isključite iz realnog sveta i uplovite u vašu omiljenu fikciju. A još kada je to u prirodi – mir je zagarantovan.

Takođe, ne zaboravite da zabeležite te momente, jednog dana će to biti sjajne uspomene.

Pustite mašti na volju, budite kreativni

Vaš piknik – vaš izbor! Imate slobodu da ponesete sa sobom sve što želite i smatrate da vam je potrebno. Ja volim uvek da ponesem neko sveže cveće. Veliki sam ljubitelja cveća tako da volim da ga iskombinujem u svakoj prilici. A koja prilika je bolja da ponesete cveće nego kada boravite u prirodi? Mislim da ne postoji mesto gde će se lepše uklopiti.

Možete poneti i neke dekoracije koje će vam ulepšati prostor. Ukrasnu ćebad, jastuke, šta god će učiniti vaš boravak prijatnijim i po vašem ukusu.

O čemu još vredi voditi računa prilikom organizovanja piknika?

Obrok na otvorenom može biti prijatan jer se odvija u prelepom prirodnom okruženju. Da bi prirodno okruženje ostalo ugodno, sav otpad nastao tokom piknika ponesite sa sobom. Kante za otpatke u šumi ili na obali jezera mogu biti prepune ili ih čak ne mora biti na tim mestima. Uvek treba sa sobom imati kesu u koju ćete odložiti smeće i baciti na pravo mesto.

Organizovanje piknika je čisto zadovoljstvo i velika atrakcija za osobe svih uzrasta. Sve što vam treba je malo vremena za organizovanje i pripremu obroka, pogodno mesto i lepo vreme. Ovo je dokazan recept za savršen piknik.