Originalni recept za bečku šniclu u vašoj kuhinji

Originalni recept za bečku šniclu

Dragi ljubitelji fine kuhinje, dobrodošli u čarobni svet gde se gurmanska radoznalost spaja s istinskom tradicijom. Mi vam otkrivamo kako da autentičnu bečku šniclu, taj aristokrat među specijalitetima, pripremite u toplini vašeg doma. Zgrabite varjaču, ostrižite brkove, stanite ponosno pred šporet i pridružite nam se u kulinarskoj avanturi!

Bečka šnicla recept koji ćemo podeliti sa vama nije običan spisak sastojaka i koraka; to je pozivnica da zavirite u srce austrijske kuhinje i dopustite da vas priprema hrane odvede na putovanje kroz vekove. Kuhinjski recepti poput ovoga očekuju od vas da oživite istoriju jednim prženjem. Hajde da zajedno stvorimo obrok koji će i bečke dvorane pozavideti novoj zvezdi vašeg trpezarija!

Ključne Ideje

 • Poštovanje austrijske tradicije prilikom pripreme bečke šnicle.
 • Koraci i finesa uvaljanja mesa u brašno, jaja i prezle.
 • Značaj izbora pravog mesa i tehnika prženja za savršen rezultat.
 • Umetnost serviranja bečke šnicle za autentično iskustvo.
 • Inspiracije za prilagođavanje originalnog recepta s ličnim pečatom.

Uvod u čari austrijske kuhinje

Uplovite sa nama u svet gde aromatične note i bogati okusi čine temelj jedne veličanstvene gastronomske priče. Austrija, poznata po svojim alpskim pejzažima, operskim melodijama i arhitektonskim čudesima, ponosito ističe još jedan dragulj – svoje kulinarske delicije. Iz njene kuhinje iznikli su mnogi austrijski specijaliteti koje i danas s ljubavlju spremamo, prenoseći tajne sa kolena na koleno. Osnov svake sumptuozne trpeze često je jedno tradicionalno austrijsko jelo koje se odlikuje jednostavnošću pripreme, ali kompleksnošću ukusa – bečka šnicla. Da bi vaš porodični stol postao raskošan kao bečki restorani, neophodno je samo pratiti proverene kuhinjske recepte i naravno, malo kulinarske magije! Pre nego što vas uputimo u tajne pripreme ove delicije, zavirimo u recepte za kuvanje koji nose duh Austrije.

Kratka istorija bečke šnicle

istorija bečke šnicle
Source: zena.blic.rs

Istoriju bečke šnicle moguće je ispratiti poput tragova začinjene mrvice u kulturnoj riznici Evrope. Zamišljeni pojam „schnitzel“ oduvek se vezuje za tanan komad mesa besprekorno spremljenog po strogim kulinarskim principima, najčešće od teletine, a njegova popularnost nije jenjavala od samog nastanka. Kao prizvuk austrijskog nacionalnog ponosa, šnicla je postala kulinarski potpis jedne zemlje i njenih šarma.

Zašto je bečka šnicla više od običnog jela

Važno je naglasiti da bečka šnicla nije samo obrok, već simbol u koji su utkane emocije i sećanja na neprocenjive trenutke porodičnog okupljanja i druženja. Svaka pora njenog zlatnog pohana odražava bogatu tradiciju, mesto koje je zauzela u srcima ljubitelja hrane i njenom simboliku koja premašuje stolove Austrije, rasprostranjeno u kuhinjama širom sveta. Uostalom, zar mi ne tražimo isto od naše hrane? Da nas okuplja, prenosi priče i čini svaki zalogaj putovanjem kroz vreme? Upravo to je esencija bečke šnicle – jelo koje je više od hrane, to je povest i baština koja se slavi svakim zalogajem.

Originalni recept za bečku šniclu: Pripremite savršenstvo u svojoj kuhinji

Zamislite da zavirite u kuhinje najprestižnijih bečkih restorana, osjetite miris tradicije i uhvatite tajne spreme prave bečke šnicle. Sa nama je to moguće! Zaboravite na putovanja i dočarajte čaroliju austrijske kuhinje pravo u vašem domu. Krenimo zajedno u gastronomsku pustolovinu kako bismo otkrili kako se originalni recept za bečku šniclu pretvara u pravo remek-delo.

Odabir pravog mesa za šniclu

Kada se kaže bečka šnicla, misli se na teletinu tanku kao svilena marama, meku kao umetničko delo. Pažljiv odabir pravog mesa ključan je prvi korak u pripremi originalnog recepta za bečku šniclu. Ne dopustite da vas bilo šta manje zadovolji. Meso treba da bude od odabranog dela teletine, umereno masno i pre svega sveže. Bogatstvo ukusa koje vam je na dohvat ruke počinje ovde.

Pravilno izlupanje mesa za savršenu tenkost

Harmonija je u detaljima, a u svetu kulinarskih remek-dela, svaki milimetar ima svoju težinu. Izlupanje teletine između dve debele folije je poput maestralnog plesa čekića kojim se teži savršenstvu forme. Ravnomerno i nježno, ali sa preciznošću kovača koji zna tajnu savršeno oblikovanog metalnog lista. Potrebna je elegancija u pristupu kako bismo osigurali da pri pripremi bečke šnicle meso ostane sočno i nežno, spremano da zapleše na nepcima svakog našeg gosta.

 

Sledite naš vodič i kao dirigent orkestra, vodite simfoniju okusa putem pravog izbora mesa, načina izlupanja i majstorske pečenja. S nama, recept za savršenu bečku šniclu više nije tajna – to je iskustvo koje gradimo zajedno.

Neophodni sastojci za autentičnu bečku šniclu

Kada govorimo o receptima za šnicle, svaki ljubitelj kulinarskih umetnosti zna da je tajna savršenih rezultata skrivena u biranim sastojcima. Da bi naše kuhinjske pustolovine postale materijal za savršene recepte, potrebno je poznavanje pravih merila za svaki sastojak. Predstavljamo vam listu esencijalnih sastojaka koji su srž autentične bečke šnicle:

 • Teletina visokog kvaliteta, spremna za tanjenje do savršene debljine
 • Brašno, taj prvi sloj koji putuje na mesnu plovidbu
 • Umućena jaja, začinjena sa prstohvatom soli i belog bibera, sposobna da drže sve slojeve zajedno
 • Prezle, fini plesači koji završavaju pohovanje sa stilom
 • Sok od limuna, koji dodaje svežinu i harmoniju ukusima
 • Kvalitetno ulje za prženje, koje obećava ravnomerno zlatno odelo za našu šniclu

Na našim tanjirima ne sme da izostane ni vrhunska tehnika prženja, koja se manifestuje kroz zlatnu uniformu svake bečke šnicle. Potrebno je pažljivo birati i koristiti sastojke koji će učiniti da naši kuhinjski recepti imaju onu nezaboravnu notu, čineći svaki zalogaj pravom umetnošću okusa.

Dragi ljubitelji fine hrane, ne zaboravite da je svaki element bitan. Počev od kvaliteta mesa, preko nijansi zacinjene jaje smese, pa sve do zvučnog trena kad šnicla sreće ulje – svaki korak je važan. Zajedno činimo kulinarsku simfoniju koja će vaše čulo ukusa povesti na putovanje pravo u srce Austrije. I zapamtite, sa dobrom šniclom, svaki dan može biti dan za svečanu večeru.

Korak po korak: priprema šnicle kao iz najboljih bečkih restorana

Zamislite da ste majstor za bečku šniclu, a vaša kuhinja prestižni bečki restoran. Započnimo stvaranje kulinarskog remek-dela sa nekoliko koraka koje svi poštovaoci dobrog zalogaja trebaju znati.

Prženje šnicle do zlatno smeđe boje

Da bi bečka šnicla zaslužila svoje mesto na trpezi, neophodno je da njen izgled takođe prati njen neodoljivi ukus. A to postižemo stvaranjem savršene zlatno smeđe korice koja krasi svaku pravu bečku šniclu. Vreme je da meso zapleše u vrelom ulju!

Saveti za prženje u savršenom ulju

Znate onaj trenutak kada ulje blago bridi i suptilno mami šniclu da se u njemu okupa? Upravo ta temperatura je savršena. Ni previsoka, da se šnicla spolja ne bi brzo zapekla, ostavljajući unutrašnjost sirovom, ni preniska, da se meso ne bi pretvorilo u masnu spužvu. Prženje u kvalitetnom ulju čini našu šniclu ne samo lepom na oko, već i neodoljivo sočnom.

Poštovaoci dobrog ukusa, vaša bečka šnicla je sada samo na nekoliko koraka do savršenstva. Pratite ove proverene savete i priprema bečke šnicle u vašoj kuhinji biće uspešna kao u najboljim bečkim restoranima. Pogledajte tabelu sa vremenom prženja pre nego što započnete:

Faza prženja Vreme prženja na jednoj strani Znakovi savršenstva
Prvo prženje 6 minuta Zlatno smeđa korica
Okretanje 6 minuta Ravnomerno prženje

Priprema bečke šnicle

Bečka šnicla nije samo obrok – to je iskustvo koje se pamti. S pažnjom, ljubavlju i malo veštine, svaka večera može postati bečka svečanost. Naoružajte se tiganjem, vatrom i ovim kuhinjskim receptima, i pružite priliku svojim čulima da uživaju kao nikada ranije. Srećno prženje!

Tajne umućenih jaja i prezlama koje prave razliku

Zamislite scenu: ispred vas ponosno stoji bečka šnicla sa savršenim, zlatno hrskavim omotačem. Verujte nam, tajna veličanstvenog spektakla koji vam izaziva vodu na usta leži u umućenim jajima i kvalitetnim prezlama. Ne dopustite da vas šnicla prevari svojom jednostavnošću – svaki korak u pripremi otkriva razlog zbog kojeg ovo jelo zaslužuje epitet savršenog recepta.

Dobro umućena jaja nisu samo lepak koji drži prezlame na mestu, već su i tihi heroji recepata za kuvanje koji šnicli pružaju punoću ukusa. Očekujte od nas da podelimo s vama kako da ih začinite i umutite tako da vaša šnicla govori priče bečkih restorana iz svakog zalogaja.

Najvažnije je sačuvati voluminoznost i vazdušastu strukturu umućenih jaja da bi šnicla pri prženju „pufnala“ – baš kao prava bečka šnicla.

Kada je reč o prezlama, verujte – kvaliteta čini razliku. Naš cilj je da vam prikažemo kako odabrati i koristiti one koje će se savršeno vezati za jajnu masu i stvoriti legendarni hrskavi sloj. Razmotrimo zašto su tanko uvaljanje i ravnomerno oblaganje šnicle presudni koraci u nastanku ovog kulinarskog remek-dela.

 • Saveti za savršeno umućena jaja
 • Odabir i primena kvalitetnih prezlama
 • Tehnike uvaljivanja za optimalnu hrskavost

Ne zaboravite, svaki zalogaj bečke šnicle sa sobom nosi stogodišnju tradiciju i ljubav prema kuvanju. Zato dozvolite sebi da se prepustite senzaciji koju mogu pružiti samo savršeni recepti. Pratite nas dalje i otkrijte recept koji će vam omogućiti da ugošćavanje pretvorite u umetnost.

Serviranje bečke šnicle: pravi austrijski način

Kada ste majstorski pripremili orginalni recept za bečku šniclu, zaslužujete da znate i kako da je servirate kako dolikuje. Pružamo vam priliku da stvorite iskustvo koje će vas odvesti pravo u srcu austrijsku trpezariju, ne napuštajući sopstveni dom.

Izbor priloga koji osvajaju

Istina, bečka šnicla je zvezda večeri, ali njeni prilozi su sasvim zasluženo u glavnim ulogama. Da bi sve bilo kao u najboljim restoranima Beča, prilog mora da bude pomno odabran. Vi možete birati između klasika kao što su hrskavi pomfrit, bogata salata sa krompirom ili aromatični krompir sa peršunom. Svaki od ovih priloga na svoj način doprinosi složenosti ukupnog gastronomskog užitka.

Detalji koji upotpunjuju ugođaj

Nešto tako jednostavno kao što je fini porcelan može obradovati oko, dok pridodatni sosovi bude čula. Bez obzira na vaš izbor, ne zaboravite dodati i krišku svežeg limuna, koja će podići ukupni doživljaj. A kada je u pitanju elegantno prezentovanje originalnog recepta za bečku šniclu, ne preostaje vam ništa drugo nego da pripremite čula za savršenstvo.

Serviranje originalnog recepta za bečku šniclu

Modifikacija originalnog recepta za bečku šniclu

Kao što dobro znamo, tradicija je nešto što se poštuje, ali inovacija nešto što se slavi. Ponekad, čak i kada je recept proveren vekovima, avanturistički duh nas navodi da istražimo i da u svoju kuhinju unesemo dah svežine. Naša današnja priča je upravo o modifikaciji recepta za šnicle, prvenstveno bečke šnicle, koji se može adaptirati tako da zadovolji i najizbirljivije palate.

Da li ste ikada razmišljali o tome da tradicionalnu bečku šniclu pripremite od svinjskog ili pilećeg mesa? Ili možda dodati poseban začin koji će prodrmali standardni recept? Neka vas ne plaši promena, jer priprema bečke šnicle može postati prava umetnost kada se osmelite da eksperimentišete.

Priprema bečke šnicle

 • Svinjski kotlet ili pileći file kao baza
 • Egzotični začini: kumin, kardamom, ili čili za one koji vole pikantno
 • Neobični prilozi: umesto pomfrita, zašto ne quinoa salata ili pečeni slatki krompir?

I zapamtite, ne postoji jedan jedinstveni bečka šnicla recept; postoje verzi recepta koliko i nas, kreativaca u kuhinji. Svaki od nas može stvoriti nešto jedinstveno, što će se prepričavati. Budite slobodni da modifikujete i podelite vašu verziju bečke šnicle sa svetom!

Prilagođavanje bečke šnicle različitim ukusima

Bilo da je u pitanju originalni recept za bečku šniclu ili inovativna varijacija, ovaj kulinarski dragulj istrajava kao simbol prilagodljivosti i izvanrednosti. U našoj kuhinji, težimo ka tome da svakoj bečkoj šnici udahnemo poseban pečat, spajajući tradiciju sa modernim twistom koji će zadovoljiti gurmane širom sveta.

Varijacije bečke šnicle u svetskim kuhinjama

Osnova bečke šnicle može biti svedena na klasiku, ali širom sveta nalazimo maštovite interpretacije koje začinjavaju našu maštu koliko i naše nepce. U Italiji, na primer, bečka šnicla dobija novo ruho kada se teletina obogati pršutom i kačkavaljem, dok Kanadjani eksperimentišu s raznovrsnim punjenjima, pretvarajući je u jedinstveni ukusni doživljaj. Mi pozdravljamo ovu međunarodnu raznolikost i zdušno uvodimo novitete u recepte za kuvanje.

Umetnost pripreme hrane leži u neprestanom istraživanju i učenju kako prilagoditi originalni recept za bečku šniclu raznovrsnim zahtevima nepca kuhara i ljubitelja hrane. Naša misija je da stvorimo savršeni sinhronizam između autentičnosti i kreativnosti, čineći svaku šniclu remek-delom, koje se jednako piše i prstima i viljuškom. Pridružite nam se u ovoj gastronomskoj avanturi i postanimo zajedno deo globalnog gastronomskog mozaika.

FAQ

Koje meso se koristi za originalni recept bečke šnicle?

Za originalni recept bečke šnicle koristi se mekana teletina, tanko izlupana i pripremljena po posebnoj proceduri.

Koji su osnovni sastojci potrebni za pripremu bečke šnicle?

Osnovni sastojci uključuju teletinu, brašno, jaja, prezle i kvalitetno ulje za prženje. Ne zaboravite dodati i limun za serviranje.

Kako se pravilno izlupava meso za bečku šniclu?

Meso se izlupava između dve deblje folije kako bi zadržalo svoju strukturu, a šnicla postala tanja i ujednačena.

Koliko dugo treba pržiti bečku šniclu?

Bečka šnicla se obično prži po 6 minuta sa svake strane, dok ne dobije zlatno smeđu boju, a prženje se vrši u obilju vrućeg ulja.

Koje ulje je najbolje koristiti za prženje bečke šnicle?

Preporučuje se upotreba kvalitetnog ulja koje može izdržati visoke temperature i omogućiti ravnomerno prženje šnicle bez izgorevanja.

Kako da jaja budu savršeno umućena za pripremu šnicle?

Jaja je potrebno dobro umutiti, začiniti po ukusu i paziti da zadrže svoju voluminoznost, kako bi šnicli dala odgovarajući premaz.

Šta služiti kao prilog uz bečku šniclu?

Tradicionalni prilozi uključuju pomfrit, krompir sa peršunom ili salatu sa krompirom, ali slobodno eksperimentišite sa različitim vrstama priloga i sosova.

Kako se servira bečka šnicla?

Servira se uz parče svežeg limuna na vrhu, elegantno postavljena na tanjir, a može biti upotpunjena raznim prilozima i sosovima po izboru.

Može li se koristiti druga vrsta mesa za varijacije bečke šnicle?

Da, varijacije bečke šnicle mogu uključivati upotrebu svinjetine, piletine ili druge omiljene vrste mesa, prilagođene vašem ukusu.

Koji su najpoznatiji internacionalni primeri modifikacija bečke šnicle?

Svetske kuhinje donose spojeve bečke šnicle sa lokalnim sastojcima, poput kombinacija sa pršutom i kačkavaljem ili različitim punjenjima i začinima za uzbudljivo novo iskustvo ukusa.

Везе ка изворима

Picture of Nebojša Vujinović

Nebojša Vujinović

Zaljubljenik sam u Web već dugi niz godina. Pokušavam da svoj lifestyle prilagodim 21. veku iako sam rođen poprilično davno u 20.om Iako je Sens.rs ženski portal, ja ću na njemu pisati i ove "muške" stvari kao što su filmovi, sport, tehnologija, putovanja i slično.