Kako skinuti farbu za kosu sa kože?

Kako skinuti farbu za kosu sa kože

Iako trendovi u bojenju kose postoje vekovima, čak 43% osoba koje se farbaju kod kuće se suoče sa nimalo privlačnim i često ućahurivajućim problemom – farbom za kosu na koži. Bilo da se radi o retkim eksperimentima sa novim nijansama ili redovnoj promeni boje, odstranjivanje ovih neželjenih oznaka može biti pravio izazov. No, ne raspliće svaka boja muke na isti način; različite formule zahtevaju različite pristupe uklanjanju. Na svu sreću, postoje pojedini saveti za uklanjanje farbe sa kože koji su jednako efikasni koliko su i pristupačni.

Glavne Informacije

 • Farba za kosu na koži retko kada izaziva ozbiljne probleme, ali je njeno uklanjanje estetski važno.
 • Izbor prikladnog metoda uklanjanja zavisi od tipa kože i sastava farbe.
 • Primena prirodnih rešenja često može da bude nežna prema koži i efikasna.
 • Postoje specijalizovani proizvodi za skidanje farbe, ali i kućni lekovi kojima se mogu postići slični rezultati.
 • Važno je postupiti blagovremeno i adekvatno kako bismo izbegli moguće iritacije i oštećenja na koži.

Pripremne taktike pre bojenja kako bi se izbegle fleke od farbe na koži

Da biste smanjili šanse da se suočite sa izazovom kako se otarasiti farbe sa kože nakon farbanja, važno je predvideti i sprečiti problem pre nego što se on uopšte pojavi. Osnovne pripremne radnje mogu biti ključne za očuvanje čistoće vaše kože.

Značaj pravilne upotrebe zaštitnih krema i losiona

vazelin pre farbanja kose

Pre nego što započnete proces bojenja, jednostavno ali efikasno sredstvo zaštite kože su zaštitne kreme i losioni. Nanesite vazelin ili debelu hidratantnu kremu duž linije kose, na čelo, uši i vrat kako biste sprečili farbu za kosu da se zadrži na neželjenim mestima. Proizvodi za skidanje farbe sa kože često nisu neophodni kada se primeni ova preventivna mera.

Upotreba profesionalnih saveta za zaštitu kože prilikom farbanja

Profesionalni frizeri koriste različite trikove kako bi kožu očuvali od fleka farbe za kosu. Jedan od saveta koje ćete često čuti jesu rukavice za jednokratnu upotrebu koje će zaštititi vaše ruke, ali i pomoći da se spreči prenos farbe sa prstiju na lice ili vrat.

Kreativna primena domaćih preparata za zaštitu lica i ušiju

Ukoliko nemate komercijalne proizvode pri ruci, domaći preparati kao što je maslinovo ulje mogu poslužiti kao barijera između kože i farbe. Nanesite tanak sloj na područja koja su najizloženija flekama pre bojenja. Nakon procesa, ako se pitate kako očistiti farbu za kosu sa kože, ovakav sloj olakšava uklanjanje bilo kakvih tragova koji su ipak uspeli da se zadrže.

Pametno je imati na umu ove jednostavne korake i proizvode prilikom planiranja farbanja kod kuće. Oni mogu značajno umanjiti potrebu za kasnijim tretmanima i korišćenjem sredstava za skidanje farbe sa kože, što vaš proces bojenja čini bezbednijim i ugodnijim iskustvom.

Kako skinuti farbu za kosu sa kože?

Kada je problem efikasno uklanjanje farbe sa kože, posebno kada je u pitanju farba za kosu na licu, pravovremena reakcija je ključna. U nastavku su navedeni provereni načini koji pomažu u rešavanju ovog čestog problema, a pritom su bezbedni i laki za upotrebu.

Prvi i osnovni korak jeste brza reakcija. Ako je mrlja sveža, često će običan sapun i mlaka voda učiniti trik. Za tvrdokornije tragove, možete pokušati sa nekim od sledećih sredstava:

 • Tečnost za pranje sudova: Nanesite malu količinu na pamučni tufer i nežno utrljajte mesto gde je farba na koži.
 • Pasta za zube: Može delovati kao blagi abraziv, a istovremeno je dovoljno nežna da ne izaziva iritaciju.
 • Lak za kosu: Naneti na pamučnu krpu i tapkati po zahvaćenoj površini, izbegavajući osetljive regije kože.

Za one sa osetljivom kožom ili kada je u pitanju nežnija područja poput lica, preporučuju se blaže metode:

 1. Ulje, poput maslinovog ili bebi ulja, nežno može ukloniti tragove farbe. Nanesite na kožu, ostavite da deluje nekoliko minuta, a zatim isperite.
 2. Micelarna voda je idealna za osetljive delove, jer osim što uklanja farbu, umiruje kožu.

Po završetku svakog tretmana, važno je isprati tretirano područje čistom vodom, kako biste osigurali potpuno uklanjanje sredstava za čišćenje i ostatke farbe.

Na pamet treba imati da ne treba pretjerano trljati kožu kako ne bi došlo do iritacije. Ukoliko gore navedeni metodi ne uklone fleku, obratite se za savet u apotekama ili specijalizovanim prodavnicama gde možete pronaći proizvode namenjene za uklanjanje boje sa kože.

Prirodni recepti za efikasno uklanjanje farbe sa kože

Kada je u pitanju uklanjanje farbe za kosu sa kože prirodnim putem, postoji niz domaćih recepti koji su ne samo efikasni, već i blagi prema koži. Nekoliko jednostavnih sastojaka koje verovatno već imate u kući može pomoći da se rešite neželjenih tragova boje. Evo nekih proverenih metoda.

Maska od sode bikarbone i tečnosti za pranje sudova

Maska od sode bikarbone i tečnosti za pranje sudova je odlično sredstvo za uklanjanje tvrdokornih mrlja od farbe za kosu. Soda bikarbona deluje kao blagi abraziv koji pomaže u skidanju boje, dok tečnost za pranje sudova razgrađuje ulja unutar farbe, čineći je lake za uklanjanje.

Isprobajte maslinovo i bebi ulje za nežno uklanjanje fleka

Maslinovo ulje i bebi ulje su idealni za osobe sa osetljivom kožom. Ona ne samo da nežno uklanjaju farbu bez iritacije, već i hrane i omekšavaju kožu zahvaljujući svojim hidratacionim svojstvima.

Alatke koje već imate kod kuće: sapun za ruke i micelarna voda

Običan sapun za ruke može biti iznenađujuće delotvoran za brisanje svežih fleka od farbe za kosu, dok je micelarna voda blaga opcija koja je čak pogodna i za osobe sa izrazito osetljivom kožom.

 • Soda bikarbona + Deterdžent za pranje sudova
 • Maslinovo ulje ili Bebi ulje
 • Sapun za ruke
 • Micelarna voda

Alternativna sredstva koja su učinkovita u borbi protiv fleka

Dok su prirodni pristupi kao što su maske od sode bikarbone veoma popularni, ponekad su potrebna i jača rešenja u obliku specijalizovanih proizvoda za skidanje farbe sa kože. Komercijalni preparati mogu biti veoma efikasni i namenski su dizajnirani za uklanjanje tvrdokornih fleka. Ipak, važno je koristiti ih sa pažnjom kako ne bi došlo do iritacije ili oštećenja osetljive kože.

Za one koji se pitaju kako skinuti farbu sa kože bez upotrebe agresivnih hemikalija, dobro je poznato da je za sveže mrlje često dovoljan i blagi sapun za ruke ili proizvod za piling. Ovo su pristupačne i jednostavne metode koje čuvaju kožu otpornom na svakodnevna oštećenja.

U nastavku se nudi tabelarni prikaz nekoliko popularnih preparata i njihove efikasnosti, kako biste mogli lako uporediti i odabrati najbolju opciju za vaše potrebe:

Tip preparata Primena Oprez Efikasnost
Industrijski skidači Specifično za fleke od farbe Izbegavati osetljivu kožu Visoka
Sapun za ruke Sveže fleke Nežno trljanje Srednja
Piling Ostarale fleke Izbegavati prekomerno trljanje Varira
Soda bikarbona Prirodna maska Osetljiva koža Srednja do visoka

Bez obzira na izbor metode, neophodno je pratiti reakciju kože i prilagoditi tretman ako dođe do bilo kakvih znakova iritacije. Zaustavljanje upotrebe bilo kog proizvoda koji izaziva negativnu reakciju na koži jeste prvi i najvažniji korak ka zaštiti vašeg epiderma.

Zaključak

Bez obzira na to koliko pažljivo postupamo prilikom bojenja kose, mogućnost da se farba pronađe na koži je uvek prisutna. Ipak, sprečavanje ovakvih neželjenih efekata počinje sa dobrim preventivnim merama. Saveti za uklanjanje farbe sa kože i njihova pravilna implementacija igraju ključnu ulogu u očuvanju zdravlja naše kože.

Pravilna prevencija kao najbolji način zaštite od fleka

Najefikasnija zaštita od upornih tragova farbe ostaje njihovo sprečavanje. Korišćenjem zaštitnih krema i pravilnom pripremom kože pre samog procesa farbanja, smanjujemo mogućnost stvaranja fleka. Kada se ovim metodama pridoda nošenje rukavica, rizik od obojenih dlanova i prstiju postaje minimalan.

Selekcija metoda u zavisnosti od tipa kože i vrste farbe

Izbor metode za odstranjivanje farbe treba uskladiti kako sa tipom kože, tako i sa vrstom farbe kojom se boji kosa. Osetljiva koža zahteva blage i negujuće pristupe, dok za manje osetljive tipove kože mogu poslužiti i robustnija rešenja. U svakom slučaju, kako se otarasiti farbe sa kože treba razmotriti sa pažnjom na individualne potrebe i karakteristike kože.

Konsekventno uklanjanje fleka kao ključ za održavanje zdravlja i lepote kože

Brzo i delotvorno uklanjanje tragova farbe sa kože ne samo da obnavlja lepotu kože, već umanjuje rizik od potencijalnih iritacija i oštećenja. Redovnim održavanjem i pažljivim biranjem metoda za čišćenje, možemo zadržati kožu zdravom i čistom, što je ujedno i najbolja podloga za sve buduće transformacije boje kose koje nas možda čekaju u budućnosti.

FAQ

Kako skinuti farbu za kosu sa kože?

Farbu za kosu sa kože možete skinuti tako što ćete odmah nakon što primetite fleku na koži koristiti sapun i mlaku vodu, tečnost za pranje sudova, pastu za zube, ili ulje za bebe, zavisno od osetljivosti vaše kože i dela tela koji je zahvaćen. Ukoliko su fleke starije, maska od sode bikarbone i tečnosti za pranje sudova može biti efikasna. Postoje i posebni proizvodi za skidanje farbe sa kože koji su specifično dizajnirani za tu svrhu.

Koje pripremne taktike pre bojenja mogu pomoći u izbegavanju fleka od farbe na koži?

Da biste izbegli fleke od farbe na koži, pre bojenja nanesite masniju kremu ili vazelin na ivice lica, uši, vrat i bilo koju drugu površinu kože koja bi mogla biti izložena farbi. Nosite rukavice kako biste zaštitili ruke tokom farbanja.

Kako da koristim zaštitne kreme i losione da bih sprečio/la fleke od farbe za kosu?

Zaštitne kreme i losione treba naneti u obilnom sloju na krajeve lica, uši i vrat pre nego što počnete sa farbanjem. Preparati poput vazelina su dobri jer stvaraju barijeru koja sprečava farbu da se upije u kožu.

Koji su profesionalni saveti za zaštitu kože prilikom farbanja kosu?

Stručnjaci savetuju nanošenje zaštitne barijere oko linije rasta kose i na mestima gde je koža posebno izložena, kao što su koža iza ušiju i vrat. Takođe, korisno je nositi rukavice i koristiti stari peškir oko ramena.

Kako mogu kreativno da upotrebim domaće preparate za zaštitu lica i ušiju pri farbanju?

Domaći preparati poput masne kreme, vazelina ili čak maslinovog ulja mogu se koristiti kao barijera između kože i farbe za kosu. Nanesite na predela koja su najpodložnija flekama pre nego što započnete sa farbanjem.

Koje su prirodne metode za efikasno uklanjanje farbe sa kože?

Prirodne metode uključuju upotrebu maslinovog ili bebi ulja koje omekšavaju farbu, nakon čega se može obrisati. Soda bikarbona u kombinaciji sa tečnošću za pranje sudova može se koristiti kao piling. Za sveže fleke, efikasni su sapun za ruke i micelarna voda.

Da li su micelarna voda i sapun za ruke efikasni za uklanjanje farbe za kosu sa kože?

Da, micelarna voda i sapun za ruke su efikasni za brzo uklanjanje fleka od farbe za kosu, posebno ako se koriste odmah nakon što farba dospe na kožu. Ovo su nežni proizvodi koji su pogodni za upotrebu na licu i drugim osetljivim područjima kože.

Kako se koristi maska od sode bikarbone i tečnosti za pranje sudova za uklanjanje fleka od farbe?

Napravite pastu od jednake količine sode bikarbone i tečnosti za pranje sudova, nanesite na fleku i nežno utrljajte. Ostavite da deluje nekoliko minuta a zatim isperite toplom vodom. Ova metoda je pogodna za tvrdokorne fleke.

Koja alternativna sredstva mogu biti efikasna protiv fleka od farbe za kosu?

Osim sapuna, ulja i sode bikarbone, efikasna mogu biti i neka kozmetička sredstva poput sprejeva i losiona za uklanjanje šminke, tečnost za čišćenje lica, pa čak i alkohol ili acetona, ali s oprezom i retko zbog mogućih iritacija i oštećenja kože.

Kako pravilno sprečiti fleke od boje pre nego što počne farbanje kosu?

Pre farbanja, nanesite preventivnu barijeru poput debele kreme, vazelina ili maslinovog ulja oko linije rasta kose, na ušima i vratu. Nosite rukavice da zaštitite ruke i staru odjeću ili peškir oko ramena kako biste sprečili farbu da stigne do kože.

Kako odabrati najbolju metodu uklanjanja farbe u zavisnosti od tipa kože?

Ako imate osetljivu kožu, izbegavajte agresivne sredstva kao što su alkohol ili aceton. Koristite blaga ulja ili micelarnu vodu koja su nežna prema koži. Za masniju i manje osetljivu kožu možete da primenite snažnije metode poput maske od sode bikarbone i deterdženta. Uvek je preporučljivo testirati proizvod na manjoj površini kože pre šire upotrebe.

Zašto je važno konsekventno uklanjanje farbe za kosu sa kože?

Konsekventno uklanjanje farbe sa kože je važno ne samo za očuvanje estetske lepote, već i za održavanje zdravlja kože. Nepotrebno izlaganje koži
hemikalijama može izazvati iritacije, alergije ili druge kožne probleme.

Veze ka izvorima

Picture of Nebojša Vujinović

Nebojša Vujinović

Zaljubljenik sam u Web već dugi niz godina. Pokušavam da svoj lifestyle prilagodim 21. veku iako sam rođen poprilično davno u 20.om Iako je Sens.rs ženski portal, ja ću na njemu pisati i ove "muške" stvari kao što su filmovi, sport, tehnologija, putovanja i slično.