Kako se pripremiti za lakše otvaranje za porođaj: Vaš sveobuhvatni vodič

kako se lakse otvoriti za porodjaj

Kako se približava dan koji ste iščekivali, pitanja o porođaju prirodno popunjavaju vaše misli. Da li sam se dovoljno otvorila? Koliko će porođaj trajati? Kako mogu da olakšam proces? O ovim temama razmišljam dok prikupljam informacije koje bi mi mogle pomoći. Razumem da je priprema za porođaj više od pakovanja torbe za bolnicu; to je upoznavanje sa tehnikama otvaranja koje mi mogu pomoći da dođem do tog magičnog broja 10 centimetara dilatacije potrebne za rođenje mog deteta.

U svom porođajnom vodiču otkrivaću vam prirodne načine koji mogu umanjiti neprijatnosti i učiniti otvaranje za porođaj lakšim. Raznih strategija postoji, od pozicija koje poboljšavaju gravitacioni efekat, pa sve do veština koncentrisanja na disanje koje olakšava kontrakcije. Zato sam odlučila da podelim sa vama sve što sam naučila kako bismo zajedno iskoristili prirodne procese naših tela na najbolji mogući način.

Ključni zaključci

 • Prepoznavanje signala tela za lakše otvaranje i pripremu za porođaj
 • Korišćenje fizičkih pozicija koje podržavaju proces dilatacije
 • Tehnike disanja koje ublažavaju bol i pomažu koncentraciju tokom porođaja
 • Vežbe za karlično dno kao deo predporođajne pripreme
 • Slušanje svog tela i prepoznavanje trenutka kada je vreme za odlazak u porodilište

Uvod u lakše otvaranje za porođaj

Kao buduća majka, često se pitam o fazama porođaja i kako mogu da se pripremim za opuštanje za otvaranje koje će mi olakšati porođaj. Razmišljanje o tehnikama otvaranja i razumevanje signala koje telo šalje postaje sve važnije kako se približava trenutak porođaja. Kroz ova saznanja i vlastito iskustvo, deliću sa vama korisne informacije koji su ključni pokazatelji i kako ih možete prepoznati i iskoristiti.

Otvoriti se za porođaj jeste instinktivan, ali istovremeno i misteriozan proces. Telo nam nudi različite signale, bilo da je reč o promenama koje možemo vizuelno primetiti ili o onima koje osećamo na suptilnijim nivoima.

 • Promene u osećaju pritiska: Kako se grlić materice širi, osećaj pritiska u karličnom području može se pojačati.
 • Zvuci porođaja: Način na koji žena reaguje glasom tokom kontrakcija može ukazivati na tok porođaja.
 • Emotivni znaci: Promene u emocionalnom stanju kao indikatori napredovanja porođaja.

Ajna Mej Gaskin, autorka bestselera o prirodnom porođaju, istakla je važnost samosvesti tokom porođaja i sposobnosti da se u tom trenutku sluša i tumači jezik svog tela.

Razumeti jezik sopstvenog tela i znati kako da reagujem na te signale biće presudno za otvaranje koje predstavlja ključ porođaja. Stoga, u nastavku članka istražićemo kako da poznajemo svoje telo što bolje i da ga uspešno pratimo kroz sve faze porođaja.

Faza porođaja Tipični signali Kako reagovati
Rani porođaj Nepravilne kontrakcije, promene u emocionalnom stanju Opuštanje i disanje kroz kontrakcije
Aktivni porođaj Pravilne i jače kontrakcije, povišen osećaj pritiska Primena tehnika otvaranja i koncentrisano disanje
Prethodnica porođaja Intenzivne kontrakcije, potreba za guranjem Koristiti snagu kontrakcija za pomoć u rađanju

Podsetite se da se opuštanje za otvaranje ne dešava preko noći. Puno je taktika i tehnika otvaranja koje možemo primeniti kako bismo podržali svoje telo u ovom izuzetnom putovanju. Ištite dalje kroz naredne delove gde ćemo se dotaknuti konkretnih metoda i prirodnih puteva ka olakšanom porođaju.

Prirodne metode za ubrzavanje otvaranja

Kako se približavam danu porođaja, razmišljam o prirodnim načinima koji bi mogli pomoći u procesu otvaranja. Verujem da bi priprema za porođaj mogla biti efikasnija ako se usredsredim na tehnike otvaranja za porođaj koje ne samo da ubrzavaju dilataciju, već i ublažavaju bol. Podeliće sa vama strategije koje sam pronašla korisne kako bismo zajedno olakšali ovaj prirodan, a ponekad izazovan, proces.

Pozicije i pokreti koji pomažu dilataciji

Postoje određene pozicije za dilataciju koje mi, kao trudnice, možemo zauzeti kako bismo olakšale put bebi kroz porođajni kanal. Njihov ključ leži u korišćenju gravitacije kao našeg saveznika.

 • Kučke za porođaj: Duboko čučanje pomaže širenju karlice i može podstaći dilataciju.
 • Side-lying position: Ležanje na boku može pomoći da se umanji intenzitet i frekvencija kontrakcija, čime se omogućava odmor između njih.

Kroz praktikovanje ovih pokreta tokom trudnoće, učim kako da svoje telo usmerim ka što produktivnijem otvaranju.

Disanje i opuštanje kao ključevi pripreme

Opuštanje i tehnike disanja za porođaj visoko su pozicionirani na listi metoda za ublažavanje neprijatnosti porođaja. Uvežbavanjem dubokog disanja, činim da se moje telo opusti i pripremi za ono što sledi.

Duboko i ritmičko disanje mi omogućava da držim fokus tokom kontrakcija i pruža mi snagu tokom perioda intenzivnog otvaranja.

Vežbe za karlicu i kako one pospešuju otvaranje

Jačanje karličnog dna putem vežbi za karlicu je još jedan neprocenjiv deo pripreme za porođaj. Redovnim izvođenjem vežbi za otvaranje jačam mišiće koji će biti aktivno uključeni tokom porođaja.

 1. Kegelove vežbe: Jačanje mišića karličnog dna može doprineti bržem oporavku nakon porođaja.
 2. Vežbe istezanja: Povećanje fleksibilnosti može ublažiti neprijatnost tokom poslednjih nedelja trudnoće i porođaja.

Sve ove prirodne metode za lakše otvaranje i ubrzavanje dilatacije imaju svoje mesto u mojoj poziciji za porođaj i pružaju mi mogućnost da samouvereno krenem kroz proces. Upotrebom ovih tehnika sebi pružam najbolju šansu za dobru pripremu i uspešan porođaj.

Vežba Korist Opis
Duboko čučanje Podržava dilataciju Povećava prostor unutar karlice i olakšava spust bebe.
Ležanje na boku Umirenje kontrakcija Omogućava pauze između kontrakcija i smanjuje njihov intenzitet.
Kegelove vežbe Jačanje karličnih mišića Poboljšava kontrolu kod guranja tokom porođaja.
Vežbe istezanja Povećanje fleksibilnosti Mogu ublažiti bolove u karlici i doprineti lakšem porođaju.

Signali tela koji ukazuju na napredak porođaja

Kao žena koja uskoro očekuje porođaj, postaje mi sve važnije da razumem signale tela za porođaj koje mi moje telo šalje. Tačno razumevanje ovih signala može mi pomoći da procenim koliko je porođaj odmakao i da li je došao trenutak da se uputim ka porodilištu. Dobro poznavanje pokazatelja kao što su zvukovi koje izdajem tokom kontrakcija, promene u mirisu i visini fundusa, pridonosi mojoj sposobnosti da prepoznam napredak porođaja. Očigledna je uloga dilatacije grlića materice, ali postoje i manje očiti, a jednako važni signali koji mogu ukazivati na ovo kritično razdoblje u mome životu.

 

Primetila sam kako promene u mirisu mogu biti jedan od pokazatelja koje mogu iskoristiti. Dok se približavam porođaju, osećam kako moje telo počinje emitovati drugačiji, intenzivniji miris koji se razlikuje od onoga na koji sam navikla. Ovaj fenomen me dodatno uverava u to da je dilatacija grlića materice na pomolu.

Napredak porođaja Signali tela Kako prepoznati
Rani porođaj Nepravilne kontrakcije, emocionalne promene Opažanje promene u osećaju ili učestalosti kontrakcija
Pred aktivni porođaj Intenziviranje kontrakcija, promena u mirisu Češće i jače kontrakcije, prepoznatljivi miris ‘porođaja’
Aktivni porođaj Jačanje zvukova porođaja, skraćenje fundusa Zapažanje promena u intenzitetu zvukova i visini stomaka

Zapažanja koja sam pravila tokom trudnoće sada postaju moji najbolji vodiči. Shvatam da su zvuci koje spontano ispuštam dok kontrakcije postaju jače zapravo pokazatelji da mi dilatacija napreduje. Svako dijete i svaka trudnoća su različiti, ali mogu sa sigurnošću reći da mi signali mog vlastitog tela pružaju najbolje informacije.

Ono što mi je posebno pomoglo jeste promatranje visine fundusa, odnosno vrha materice. Kako se približavam porođaju, primetila sam da moj stomak vizuelno izgleda drugačije, što se može objasniti pomeranjem bebe niže ka porođajnom kanalu – još jedan od jakih signala tela za porođaj.

 • Visina fundusa se smanjuje
 • Povećanje ili intenziviranje zvukova koje ispuštam
 • Emocionalne promene koje postaju sve izraženije

Osvešćena ovih znakova, osećam se spremnijom i sigurnijom dok se moje telo priprema za porođaj. Iako je svako iskustvo jedinstveno, važno je da verujemo u sposobnost našeg tela da nam pruži prave signale u pravom trenutku.

Značaj pravilnog disanja za otvaranje za porođaj

Kako se približava trenutak porođaja, jedan od najvažnijih aspekata pripreme je disanje za otvaranje za porođaj. Razvijanje veštine pravilnog disanja nije samo način da ostanem mirna i skoncentrisana, već i moćno sredstvo za olakšavanje kontrakcija. Kroz sopstveno iskustvo i savete koje sam dobila, shvatila sam da tehnike disanja igraju ključnu ulogu u procesu porođaja.

Tehnike disanja koje olakšavaju kontrakcije

Postoje različite tehnike disanja koje mogu pomoći tokom porođaja, a svaka od njih ima svoju svrhu. Ove tehnike nisu samo metode za opuštanje, već i načini komunikacije sa sopstvenim telom kako bi kontrakcije bile efikasnije i manje bolne.

 • Ritmičko disanje: Pomaže u očuvanju energije tokom aktivnog dela porođaja.
 • Duboko disanje: Smanjuje napetost i stres, omogućuje bolji dotok kiseonika, i podstiče fokusiranost.
 • Disanje kroz nos: Smiruje i opušta, što može biti posebno korisno u ranim fazama otvaranja.

Dok kontrakcije poprimaju svoj ritam, koncentrisano sam se oslanjala na duboko i smireno disanje, koje mi je omogućilo da ostanem centrirana i usredsređena na svaki talas koji mi je telo slalo.

 1. Usredsredi se na spor i kontrolisan uzdah na nos.
 2. Izdiši polako kroz usta, pri čemu ćeš osećati kako se napetost oslobađa sa svakim izdahom.
 3. Koristi vizualizaciju tokom disanja, zamišljajući kako svaki dah donosi relaksaciju i olakšanje.

Koristeći ove tehnike, iskusila sam vidljivo olakšavanje kontrakcija, što mi je pružilo dodatni nivo podrške u najintenzivnijem delu porođaja.

Primeri tehnika disanja i njihov efekat
Tehnika Benefiti
Duboko disanje Opusti telo, umanji osećaj boli
Ritmičko disanje Održava energiju, smanjuje umor
Disanje kroz nos Smirenje uma, bolje koncentracija tokom porođaja

U konačnici, veoma je važno da se svaka žena pronađe u disanju koje joj najviše odgovara i koje joj pomaže tokom porođaja. Biti usaglašena sa svojim disanjem znači biti usaglašena sa svojim telom.

Masaža i njen uticaj na lakše otvaranje

Kako se približava period porođaja, trudim se da istražim sve prirodne metode koje bi mogle olakšati taj proces. Među raznim tehnikama, posebnu pažnju posvećujem masaži za otvaranje. Želim da podelim sa vama značaj masaže tokom porođaja, jer verujem da ona može biti snažan saveznik u olakšavanju bolova i pomoći u opuštanju mišića za lakše otvaranje grlića materice.

Iskustva mnogih žena dokazuju da tehnike masaže mogu pružiti neophodno olakšanje i potporu tokom tog intenzivnog perioda.

Osim toga, masaža u toku porođaja može poboljšati protok krvi, što je ključno za dopremanje važnih hranljivih materija i kiseonika do mišića, omogućavajući im da se opuste i budu dovoljno elastični za proces porođaja.

 

 • Korišćenje blagih i umirujućih pokreta kako bi se smanjio bol
 • Primena toplote na regije donjeg dela leđa i stomaka da bi se ublažile kontrakcije
 • Ritmičko pritiskanje određenih tačaka može umanjiti napetost i stres

Duboko sam svesna da je pravilnim pristupom i tehnikama, masaža više od samog trenutka opuštanja – ona postaje strategija koja može pozitivno uticati na tok porođaja.

Tehnika masaže Benefit Prikladno vreme za masiranje
Lagani pritisak palčevima Umiruje nervni sistem Rani stadijum porođaja
Masaža donjeg dela leđa Smanjuje bolove u leđima Aktivna faza porođaja
Refleksologija Podsticanje određenih energetskih tačaka U toku porođaja, pri većem intenzitetu bolova

Pored tehnika koje se lako uče, masaža uključuje i emocionalnu komponentu davanja podrške i razumevanja, pružajući osećaj sigurnosti i bliskosti. U svojoj pripremi za porođaj, planiram da integrišem masažu kao jednu od glavnih strategija za praćenje i podršku mog tela kroz ovaj prirodni proces.

Iskoristite moć vode – tuširanje i kupka tokom porođaja

Kako se približava moj čas porođaja, mnoga očekivanja su u meni. Postavilo se pitanje kako da se što efikasnije pripremim i istovremeno olakšam porođaj? Jedan od odgovora se ogleda u moćnoj prirodi vode. Tuširanje za otvaranje i kupka tokom porođaja su opcije koje su mi predložene od strane iskusnih majki i stručnjaka. Njihovi saveti o moći vode u porođaju činili su se snagom čija vrednost samo čeka da bude otkrivena.

Kako topla voda može ubrzati otvaranje?

Primanje toplog tuša ili uranjanje u kupku mogu značajno doprineti mom fizičkom ali i mentalnom stanju. Topla voda je poznata po svojoj sposobnosti da opušta mišiće, što može imati direktan uticaj na otvaranje grlića materice. Ovo vodeno okruženje ne samo da može smanjiti bol tokom kontrakcija već i ubrzati sam proces dilatacije, blagog ali efikasnog delovanja koje bi moglo da mi pruži udobnost za kojom težim.

Dozvoljavajući toplim kapljicama vode da klize po mom telu, osećam da svaka kontrakcija postaje manje intensivna, pružajući mi potrebno olakšanje. Razmišljam o slobodi koju mi voda pruža, osetivši da svaki trenutak proveden pod mlazom ili u kadi nije samo priprema za dolazak mog deteta, već i trenutak mira i intimnosti sa sobom.

Otkrila sam da svojstva tople vode nisu samo fizička – njena uticaj na moje emocionalno stanje je ogroman. U takvim trenucima, kada je tuširanje za otvaranje kombinovano sa mojim dubokim disanjima i vizualizacijom, porođajna sala postaje moje svetilište.

 • Topla voda opušta i priprema mišiće za porođaj
 • Smanjenje boli pruža mi mogućnost da se dublje opustim
 • Kupka tokom porođaja može biti moj saveznik u stvaranju umirujućeg okruženja
Prednost Kako topla voda pomaže
Opuštanje mišića Smanjuje mišićnu napetost, podstičući tako lakše i brže otvaranje
Ublažavanje boli Niži prag boli kroz toplotni efekat i opuštanje
Emocionalna udobnost Stvara osećaj privatnosti i mira, što doprinosi hormonima zadovoljstva

Ne mogu da zanemarim moć vode u porođaju koju sam stekla čitajući iskustva drugih žena i primenjujući znanje iz pouzdanih izvora. Voda je sada postala esencijalni deo mog porođajnog plana – ne samo kao element fizičke pripreme, već kao simbol tečnog prelaza na putu majčinstva koji očekujem.

Psihološka priprema i mentalne vežbe za porođaj

Shvatila sam da, pored fizičke spreme, psihološka priprema za porođaj zauzima centralno mesto u mome putu ka materinstvu. Tehnike pozitivnog razmišljanja i razne mentalne vežbe igraju važnu ulogu u kreiranju stanja uma koje me osnažuje da dočekam porođaj s poverenjem. Pripremajući se za ovaj važan događaj, fokusiram se na porođajne strategije koje mi omogućavaju da ostanem smirena i skoncentrisana, bez obzira na izazove koji me čekaju.

U trenucima kada se osećam preplavljeno, podsećam se: „Ja sam snaga. Ja sam mir. Ja sam spremna.“ Ova mantra mi pomaže da održim fokus i smirenost.

Uloga vizualizacije u porođajnim strategijama

Praktikovanje vizualizacije je postalo neizostavan deo moje svakodnevne rutine. Zamišljanje sebe u pozitivnom porođajnom iskustvu pomaže mi da eliminišem strah i da usmerim svoje misli na pozitivan ishod. Ova tehnika jača moj optimizam i sposobnost da ostvarim mentalnu sliku porođaja kakvog želim.

 1. Zamisli mirno okruženje koje osećaš kao sigurno i prijatno.
 2. Visualizuj svaku fazu porođaja sa osmehom i u atmosferi ljubavi i podrške.
 3. Svaki put kada udisajem kažem sebi da sam jača.

Kako afirmacije mogu pomoći?

Upotreba afirmacija je postala ključna tehnika u mom arsenalu mentalnih vežbi. Izgovaranjem pozitivnih i ohrabrujućih rečenica, jačam svoju samouverenost i smanjujem nervozu uoči porođaja.

 • Ja verujem u svoju unutrašnju snagu i sposobnost da se porodim na najbolji mogući način.
 • Svaka kontrakcija me približava susretu sa mojim detetom.
 • Okružena sam ljubavlju i podrškom, i sve će biti kako treba.

Ohrabrenje koje nalazim u ovim afirmacijama je neizmerno i predstavlja vitalni deo moje psihološke pripreme za porođaj. Sve su to ključni elementi koji povećavaju moju mentalnu spremnost i doprinose stvaranju unutrašnjeg mira i snage koji su mi potrebni za uspešan porođaj.

Afirmacija Kada koristim Kako mi pomaže
Ja sam snaga. Kada osetim nastup prve kontrakcije. Podseća me na moju unutrašnju snagu i otpornost.
Ja sam mir. U trenucima neizvesnosti i nelagodnosti. Uspostavlja osećaj unutrašnjeg mira i stabilnosti.
Ja sam spremna. Kako se porođaj približava. Učvršćuje odlučnost i spremnost za izazov koji sledi.

Kroz psihološku pripremu i mentalne vežbe, dobijam vredne alate koji me opremljuju sa samopouzdanjem. Uverena sam da će mi se trud isplatiti kada se nađem u porođajnoj sali, spremna da u potpunoj svesnosti dočekam svoje dete.

Uloga partnera u procesu otvaranja za porođaj

U trenucima koji prethode rođenju novog života, uloga partnera u porođaju može imati neprocenjivo značenje. Njegovo prisustvo i pružena podrška stvaraju oslonac i snagu koju zaista mogu cijeniti tijekom porođaja. Osetljivost i sposobnost razumevanja potreba je nešto što iz ženskog ugla predstavlja ključno u prirodnim, a često i izazovnim trenucima rađanja.

Kada mi je bilo najteže, pogled mog partnera, njegova ruka u mojoj, dali su mi snagu da vjerujem u sebe i nastavim s porođajem sa osećajem sigurnosti.

Osećaj bliskosti i emocionalne podrške partnera pruža mi ohrabrenje i snižava nivo stresa, što može biti ključno za efektivno otvaranje i napredovanje porođaja. Pomoć u fokusiranju na disanje, asistencija tokom porođaja putem fizikalnih tehnika kao što su lagana masaža ili pritisak određenih tačaka na tijelu, mogu uzrokovati velike olakšice u procesu.

 • Njegovo sudjelovanje u tehnici disanja me smiruje i pomaže mi da se koncentrišem.
 • Delikatna masaža koju pruža umanjuje intenzitet kontrakcija.
 • Verbalna ohrabrenja i afirmacije koje mi upućuje daju mi snagu za nastavak borbe.

Planiranje porođaja sa partnerom, uključujući razgovor o ulogama i očekivanjima, jača naše veze i priprema nas za proces koji delimo.

Aspekt podrške Konkretna uloga partnera Efekat na porođaj
Emocionalna podrška Prisustvo, dodir, ohrabrenje Smanjenje anksioznosti i stresa
Asistencija u disanju Vodstvo kroz tehnike disanja Fokusiranje i efikasnije kontrakcije
Fizička pomoć Masaža i pritisak na tačke Opuštanje mišića i smanjenje bola

Biti spreman da aktivan doprinos tokom porođaja pruži moj partner, čini ovaj prirodni proces manje zastrašujućim. Izgrađena saradnja i poverenje su neprocenjivi i reprezentuju već početak zajedničkog roditeljstva kroz koje ćemo ići ruku pod ruku.

Закључак

Како се ближи тренутак порођаја, моје завршне мисли су посвећене вредности интеграције физичких припрема, менталне спремности и подршке коју пружа партнер. Свесна сам да пажљиво праћење и интерпретација сигнала тела могу значајно утицати на правилно отварање и уобличити моје искуство порођаја на један позитиван и оспособљавајући начин. Уверена сам да ће ми знање и технике које сам сакупила бити од несагледивог значаја у тренуцима који предстоје.

Сви савети, вежбе и технике које сам истраживала, од дисања па до визуализације успеха, спремају ме да са самопоуздањем приступим најважнијем догађају – дочекивању мог детета. Подршка моје породице и медицинског особља ми даје додатни ветар у леђа и прави овај природни процес мање застрашујућим.

Док закорачујем у ново поглавље живота, мој закључак о порођају је да се у свакој фази овог чудесног искуства налази спектар емоција и знања. Опремљена практичним и пуноћом срца, са нетрпљењем и радошћу ишчекујем тренутак када ће све то што сам научила ући у примену, усмејавајући се на прагу новог живота.

FAQ

Kako mogu da se pripremim za lakše otvaranje za porođaj?

Priprema za porođaj uključuje fizičke vežbe usmerene na jačanje karličnog dna, tehnike disanja i opuštanja, kao i pozitivan mentalni stav. Takođe, edukacija o procesu porođaja može vam pomoći da budete spremniji za ono što vas očekuje.

Koje pozicije i pokreti pomažu dilataciji?

Određene pozicije poput čučnjeva, hodanja i blagih ljuljanja mogu pomoći gravitaciji da učestvuje u procesu porođaja i tako podstaknu dilataciju. Takođe, ležanje na boku sa podignutom gornjom nogom može biti korisno za pomeranje bebe u bolji položaj za porođaj.

Kako disanje i opuštanje doprinose otvaranju za porođaj?

Kontrolisano disanje može vam pomoći da upravljate kontrakcijama i bolom. Opuštanje pomoću dubokog disanja, meditacije ili slušanja umirujućih zvukova može olakšati mišićnu tenziju i doprineti lakšem otvaranju grlića materice.

Koji su signali tela koji ukazuju na napredak porođaja?

Signali kao što su intenzivnija kontrakcija, „purpurna linija“ na križima, krvavi čep i promene u ponašanju mogu ukazivati na to da je porođaj napredovao. Praćenjem ovih promena, možete bolje razumeti kako vaše telo napreduje kroz faze porođaja.

Na koji način pravilno disanje pomaže tokom porođaja?

Pravilno disanje vam može pomoći da ostanete fokusirani, smireni i da bolje upravljate bolom. Tehnike disanja mogu uključivati duboko abdominalno disanje, ritmičko disanje, ili tehnike namenjene fokusu i distrakciji od bolova.

Kako masaža utiče na proces otvaranja za porođaj?

Masaža tokom porođaja može poboljšati cirkulaciju, smanjiti mišićnu tenziju i bol, te na taj način pomoći u opuštanju i potpomognući lakšem otvaranju grlića materice.

Kako topla voda može ubrzati otvaranje?

Topla voda pomaže opuštanju mišića, olakšava bolove i stvara osećaj udobnosti, što može doprineti efikasnijem i bržem otvaranju grlića materice.

Koje mentalne vežbe mogu pomoći tokom porođaja?

Psihološka priprema može uključivati vizualizaciju, meditaciju, tehnike disanja i afirmacije, što sve može doprineti stvaranju pozitivne slike o porođaju i pomoći vam da se mentalno pripremite za izazov koji vas očekuje.

Koja je uloga mog partnera tokom porođaja?

Partner može pružati emocionalnu i praktičnu podršku tokom porođaja, uključujući ohrabrivanje, pomoć u disanju, apliciranje masaže i pridržavanje tokom promene pozicija, što sve može doprineti pozitivnijem iskustvu porođaja.

Везе ка изворима

Nebojša Vujinović

Nebojša Vujinović

Zaljubljenik sam u Web već dugi niz godina. Pokušavam da svoj lifestyle prilagodim 21. veku iako sam rođen poprilično davno u 20.om Iako je Sens.rs ženski portal, ja ću na njemu pisati i ove "muške" stvari kao što su filmovi, sport, tehnologija, putovanja i slično.

Najnoviji Postovi

O Nama

Upoznajte nas bliže! Ovde delimo priču o nama – ko smo, šta radimo i šta nas pokreće. Pridružite se našem putovanju i zajedno istražujmo svet magazina koji inspiriše i povezuje…