Evolucija i Istorija Maturskih Haljina od 1940-ih do Danas

istorija-maturskih-haljina

Haljine za matursko veče su postale nezaobilazan deo završetka srednjoškolskog obrazovanja. Iako su danas sinonim za svečanost, modu i mladalački glamur, put od početaka do današnjeg trenda bio je dug i zanimljiv.

Prve maturske večeri počele su da se organizuju u Americi u 19. veku.

Ove svečanosti bile su inspirisane debitanstkim balovima, gde su mlade dame iz visokog društva bile predstavljene društvu.Haljine su bile jednostavne, obično bele boje, slično venčanicama, simbolizujući nevinost i čistoću.Prvi veliki preokret u modi haljina za matursko veče dogodio se tokom dvadesetih godina 20. veka.Uticaj flapper kulture doveo je do toga da su haljine postale kraće, slobodnije i šljokičavije.

Bilo je to vreme kada su mlade dame počele da izražavaju svoju individualnost kroz modu.Drugi svetski rat doneo je novi talas promena. Materijali za izradu odeće postali su skuplji, a haljine su bile jednostavnije. Ovaj trend se nastavio i tokom pedesetih godina, kada su haljine za matursko veče bile inspirisane filmovima i holivudskim zvezdama.Bile su elegantne, ali i dalje pristupačne.U šezdesetim i sedamdesetim godinama prošlog veka, maturske haljine su postale raznolikije.

Pojavile su se haljine inspirisane hippie kulturom, ali i one koje su bile inspirisane glam rock scenom. Ovo je bilo vreme kada su haljine za matursko veče počele da se razlikuju od tradicionalnih debitanstkih haljina.Osamdesete godine su donele ekstravaganciju. Haljine su postale veće, sa više detalja i jarkih boja.

Po prvi put, maturske haljine su postale izraz individualnosti, a ne samo simbol tradicije.Danas, haljine za matursko veče su prava paleta stilova, boja, oblika i materijala.Od minimalističkih haljina, preko onih sa kristalima, do raskošnih bal haljina, svaka mlada dama može da pronađe haljinu koja najbolje odražava njenu ličnost.Istorija haljina za matursko veče je fascinantna priča o evoluciji mode i društva. Iako se trendovi menjaju, jedno ostaje isto: haljina za matursko veče je simbol prelaska iz mladosti u odrasli svet, trenutak koji se pamti do kraja života.

Hronoligija

Promenadni plesovi, koji se obično nazivaju maturskim plesom, su iteracija debitantskih balova, koji datiraju iz 1800-ih.

Skica bala debitantkinje 1891.
Skica bala debitantkinje 1891. 
Sepia Times/Universal Images Group preko Getty Images

Balovi debitantki prvenstveno su služili kao događaji za uvođenje mladih žena u društvo. Dok je istorija debitantskog bala je svakako dugačka, „maturske večeri“ koje danas poznajemo su mnogo novije, s prvim modernim verzijama maturskih plesova u srednjim školama koje su se pojavile oko 1920-ih .

Dok su maturske večeri u proteklih 100 godina obično uključivale mnoge iste elemente – ples, poziranje za fotografije i uspomene – moda je doživjela veliku metamorfozu. Evo kako su se haljine za maturu promenile od 1940-ih do danas:

1940-ih: Skromnost u vreme rata

1940-maturske-haljine

Suknje su često bile dugačke do članaka ili su sezale skroz do poda, u skladu s tadašnjim modnim trendovima . Međutim, svečani dodaci kao što su pojasevi, mašne i trake za glavu dali su mladalačkiji izgled u poređenju sa stilovima koje su odrasle žene obično nosile svakodnevno.

Studenti koji su pohađali maturu ranih 1940-ih takođe su eksperimentirali s uzorcima i luksuznim tkaninama poput somota. Ko zna kuda bi nas 40te odvele da nisu prekinute sa Drugim svetskim ratom pa je moda menjana za uniforme i puške.

 

Nakon početka Drugog svetskog rata, maturske haljine su imale tendenciju da budu jednostavnije i modernije, a mnoge maturske večeri su verovatno otkazivane u to vreme zbog ratnih nestašica i op[te situacije.

1950-ih: Romantične siluete i suknje punog kruga

1950-maturske-haljine

Tokom 1950-ih, devojke su prihvatile „novi izgled“ – prepoznatljivu liniju haljina koju je popularizirao Christian Dior i koja je sadržavala suknju u balskoj haljini koja je izlazila do struka.

Nakon rata, moda se transformisala u nešto glamuroznije i romantičnije. U 1950-im godinama, maturske haljine su postale ženstvene, sa naglašenim strukom i suknjama punog kruga. Korseti su bili popularni, a materijali su postali bogatiji i luksuzniji. Cvetni uzorci i pastelne boje dodali su dodatnu dozu romantike.

Dužine suknje su se kretale od duge do pune, a maturske haljine često su imale ženstvene detalje poput volana, tila, cvjetnih aplikacija i mašnica. Očito su 50te pokazale da moda dobija zalet i da će visoko poleteti.

Maturske haljine 1950-ih takođe su bile manje skromne nego što su bile ranijih decenija.

Devojke su mogle birati stilove sa otvorenim ramenima ili čak bez naramenica, iako bi tu nekad bilo i dodataka kako bi dodale dašak glamura i skromnosti.

1960-ih: Revolucija u dizajnu

1960-haljine-za-maturu

Dolazak 1960-ih doneo je revoluciju u modu. Maturske haljine postale su kraće, a siluete su postale jednostavnije i modernije. U ovo vreme, popularne su bile „shift“ haljine, koje su bile ravne i bez oblika. Moda je postala provokativnija, sa haljinama koje otkrivaju više kože i prate nove trendove poput minica. Boje su postale jarkije i odvažnije.

Frizure su takođe bile više, zahvaljujući frizuri „košnice“ koje su bile popularne u to vreme. Mislim da ste gledali bar 5 filmova sa ovakvim haljinama i frizurama, zar ne?

1970-ih: Boho i disko stilovi

1970-haljine-za-maturu

U 1970-im godinama, maturske haljine su se prilagođavale popularnim trendovima tog vremena. Boho stil je bio veoma popularan, sa haljinama u etno stilu, cvetnim uzorcima i dugim rukavima. Takođe, disco era je donela haljine sa sjajnim materijalima, šljokicama i svetlucavim detaljima.

V-izrezi koji su postali popularizovani disko modom viđeni su na plesnim podijumima maturske večeri, kao i strateški postavljeni volani koji daju opušteniji, boemski izgled.

Stilovi maturskih haljina od tafta, svile i somota pomalo su izašli iz mode 70-ih, a neke devojke su odlučile nositi jednostavnije stilove s čipkom.

Pod uticajem modnih trendova decenije „dece cveća“, neke devojke su takođe odlučile da nose cveće u kosi za opušteniji, prirodniji izgled u poređenju sa složenim frizurama iz 1960-ih.

1980-ih: Ekscentričnost i eksperimentisanje

1980-maturske-haljine

1980-e su bile poznate po svojoj ekscentričnoj modi, a maturske haljine nisu bile izuzetak. Bile su popularne haljine sa širokim ramenima i preterano velikim rukavima. Dominirale su jarko obojene haljine, često ukrašene šljokicama, čipkom i perlicama. Ovo je bila era kada su se ljudi usudili da eksperimentišu s modom i izraze svoju individualnost. Od volana do čipke, mašni i plisiranja, tufniaca maturske haljine 80-ih dokazale su da je veće bolje.

1990-ih: Minimalizam i grunge stil

1990-maturske-haljine

1990-e su bile era kontrasta i izražavanja individualnosti, što se odrazilo i na maturske haljine tog perioda. Modni svet je svedočio minimalističkom pristupu i uticaju grunge stila na modne trendove.

Maturske haljine iz 1990-ih su bile jednostavne, sa čistim linijama i minimalnim ukrasima. Ovaj minimalistički pristup je odražavao promene u modnom svetu i društvu uopšte. Haljine su se fokusirale na prirodnu lepotu tela, naglašavajući ležernost i opuštenost. Bez obzira na to da li su bile dugačke ili kratke, maturske haljine su imale jednostavne krojeve koji su se prilagođavali linijama tela.

Uticaj grunge stila, koji je bio popularan u muzičkoj industriji, takođe je bio primetan u maturskim haljinama. Grunge je donio opuštenu estetiku, neformalne siluete i kombinaciju ženstvenosti i nekonvencionalnosti. Često su se viđale haljine slip modela, koje su bile jednostavne, lepršave i ležerne. Takve haljine su često bile izrađene od laganih materijala poput šifona ili svile, pružajući osećaj slobode i udobnosti.

Boje maturskih haljina u 1990-im su često bile neutralne i prigušene, kao što su crna, bela, smeđa ili tamnoplava. Međutim, postojali su i izuzeci, sa povremenim pojavljivanjem jarkih i neonskih boja koje su dodavale dozu energije i mladalačkog duha.

Maturske haljine iz 1990-ih su na svoj način odražavale duh vremena, sa minimalizmom, opuštenošću i individualnošću kao ključnim karakteristikama. Iako se modni trendovi menjaju, ova era je ostavila značajan uticaj na modu i inspirisala generacije da izraze svoju autentičnost kroz svoj stil.

2000-ih: Sjaj i glamur

2000-maturske-haljine

Ulaskom u 21. vek, maturske haljine su se ponovo okrenule glamuru. Bile su popularne haljine s visokim šlicem, dubokim dekolteima i sjajnim materijalima poput svile ili šifona. Takođe, naglasak je bio na naglašenim detaljima poput kristala, perli i šljokica. Ova era je donela i popularnost vintidž inspirisanih haljina, koje su se vraćale nekim klasičnim stilovima. Svetle boje i svetlucavi detalji bili su glavni trendovi ranih 2000-ih.

Rukavice, clutch torbice i zamršene frizure također su upotpunile trendove svečane maturalne haljine decenije. Špageti naramenice i satenske haljine takođe su bile popularne početkom i sredinom 2000-ih.

Nakit je bio jednostavniji kako bi šarene haljine s perlama koje su bile popularne u to vreme zaista zablistale. Šarenilo je bilo na sve strane.

2010ih: Mešavina klasičnih i modernih elemenata

2010-maturske-haljine

Maturske haljine od 2010. godine su se nastavile razvijati i donele su sa sobom različite trendove i stilove. Ova decenija je bila obežena mešavinom klasičnih i modernih elemenata, uz naglasak na individualnosti i raznolikosti.

Jedan od primetnih trendova bio je povratak elegancije i klasičnih silueta. Maturske haljine su se često inspirisale vintage dizajnom, koristeći se sofisticiranim krojevima poput A-kroja, sirena kroja ili haljina s balon suknjom. Materijali su bili luksuzni, poput čipke, satena, svile ili tila, dodajući eleganciju i sjaj.

U ovoj deceniji su se takođe pojavile i haljine s otvorenim leđima, dubokim dekolteima ili prorezima na suknji. Ovi elementi su pružali dozu senzualnosti i suptilne provokacije. U 2010-im, kratki stilovi su ušli u modu. Popularne su bile i visoke niske haljine , koje su pozadi bile do poda, a spreda kraće. Ulaskom socijalnih mreža i većih „sloboda“, razvojem interneta i još većim širenjem zapadne kulture i holivuda, haljine su ČESTO bile kraće i kraće.

2020ih: Duh savremenosti

2020-maturske-haljine

„Odvažne“ maturaske haljine porasle su u popularnosti u posljednjih nekoliko godina.

2020. godine su doživele poseban izazov zbog globalne pandemije COVID-19. Maturanti su se suočili s promenama u planovima za maturu, uključujući i nošenje maturskih haljina. Mnoge proslave su bile odložene ili organizovane virtuelno, što je uticalo na stil i izbor haljina.Tokom ove decenije, pojavili su se različiti stilovi i trendovi u maturskim haljinama.
Pojavile su se moderne siluete koje su kombinovale klasične elemente s modernim detaljima. Haljine s visokim prorezima, asimetričnim krojevima i interesantnim detaljima na leđima su postale popularne. Takođe, haljine s izrezima na struku ili bočnim panelima dodavale su dozu seksepila i suptilne provokacije.Boje koje su dominirale bile su širok spektar, od klasičnih i neutralnih boja poput crne, bele i šampanjca, do pastelnih nijansi poput ružičaste, mint zelene ili breskve.Materijali su se razlikovali od tradicionalnih do modernih.
Čipka je i dalje ostala popularan izbor, pružajući eleganciju i romantičnost haljinama. Takođe su se koristili saten, svila, til i mrežasti materijali koji su dodavali teksturu i lepršavost haljinama.Uzorci i detalji su takođe bili značajni. Cvetni printovi, geometrijski uzorci, šljokice, perle, perje ili čipka su se koristili kao ukrasi na haljinama, dodajući im individualnost i poseban sjaj.Maturske haljine  2020ih godine odražavale su duh savremenosti, individualnosti i prilagodljivosti. Maturanti su izražavali svoje stilove i ličnosti kroz haljine koje su nosili na svojim maturskim proslavama, bez obzira na trendove i okolnosti.
Ove haljine su se istakle kao simbol posebnih trenutaka i prekretnica u životu mladih ljudi, obeležavajući njihov ulazak u odraslost s elegancijom, stilom i samopouzdanjem.
Ako se spremaš za matursko veče ove godine, na raznim Insta i Tik Tok profilima možeš naći gomilu ideja za svoju haljinu. A mi ti predlažemo da dobro pogledaš i naš sajt 🙂

Picture of Nebojša Vujinović

Nebojša Vujinović

Zaljubljenik sam u Web već dugi niz godina. Pokušavam da svoj lifestyle prilagodim 21. veku iako sam rođen poprilično davno u 20.om Iako je Sens.rs ženski portal, ja ću na njemu pisati i ove "muške" stvari kao što su filmovi, sport, tehnologija, putovanja i slično.