Kako napraviti dobru smesu za sočne pljeskavice: Saveti i trikovi

Pljeskavice su jelo koje malo ko ne voli, osim vegetarijanaca i vegana (naravno). Sastoji se od jednostavnih sastojaka, a među njima ističu se sveže i kvalitetno meso, luk, so i biber.

Tajna savršene pljeskavice je u pravilnoj pripremi: sitno naseckan luk, dobro sjedinjeni ukusi i pečenje na jakoj vatri kako bi ostala sočna i ukusna.

Kada se pljeskavica priprema s ljubavlju, rezultat su savršeni domaći hamburgeri. Meso je bitno pripremiti unapred, ostaviti da stoji u frižideru ali luk treba dodati neposredno pre pečenja da bi se izbegla gorčina.

Ovakva pažnja prema detaljima čini razliku između obične i izvanredne pljeskavice.

Kratke činjenice:

  • Pljeskavice su popularne i sočne zahvaljujući jednostavnim sastojcima.
  • Pravilna priprema mesa i začina ključna je za savršen ukus.
  • Važno je dodati luk neposredno pre pečenja za izbegavanje gorčine.

Pljeskavice

meso za pljeskavice
Source:youtube.com

Za pripremu ukusnih pljeskavica za 4-5 osoba potrebno je oko 40 minuta. Za ovo jelo koristi se 1 kg mlevene junetine ili teletine, a proporcije mesa mogu varirati sa 70% junetine i 30% svinjetine.

Dve male glavice luka, najbolje ljutike, treba sitno iseckati kako bi se dobro ukomponovale sa mesom.

Dodavanje 1-2 kašike mineralne vode doprinosi sočnosti mesa. So i biber su osnovni začini, a kašika ulja koristi se i za pečenje i za lakše oblikovanje pljeskavica.

Idealno je meso i luk dobro izmešati rukama. Kada se smesa više ne lepi za prste, formiraju se loptice, koje se zatim spljošte u pljeskavice. Ako su previše tanke, neće biti sočne. Preporučuje se pečenje na zagrejanom grill tiganju sa malo ulja ili na roštilju, svaku stranu po tri minuta. (zavisno od debljine mesa i zagrejanosti roštilja ili tiganja)

Naravno, pljeskavice se mogu dodatno obogatiti dodavanjem začina poput kajenske paprike, chili-ja, slatke ili ljute crvene paprike, te različitih začinskih trava.

Malo avanture u kulinarstvu dozvoljava dodavanje sitno seckanog špeka, suvog mesa, ili polutvrdog sira u kockicama. Neki vole pljeskavice punjene kajmakom, sirom ili feta sirom.

U nekim krajevima Srbije, Bosne i Hrvatske, pljeskavice se tradicionalno serviraju uz zapečeni pasulj, luk, ajvar i pečene paprike.

I naravno, neki vole somun a neki vole lepinju…

Često postavljena pitanja:

Koji su najbolji začini za pravljenje sočnih pljeskavica?
Najbolji začini za sočne pljeskavice uključuju so, biber, beli luk u prahu, crni luk u prahu, i crvenu papriku. Dodavanje biljnih začina, kao što su peršun ili origano, može dodatno obogatiti ukus. Eksperimentisanje sa začinima pomaže u kreiranju jedinstvene arome.
Kakav odnos mesa i masnoće garantuje sočnost pljeskavica?
Optimalan odnos mesa i masnoće je ključan za sočne pljeskavice. Preporučuje se mešavina sa 20-30% masnoće. Ovaj odnos obezbeđuje pravi balans između sočnosti i strukture, a takođe pomaže da pljeskavice budu ukusne i mekane.
Koliko dugo treba mešati smesu za pljeskavice da ne postanu tvrde?
Smesu za pljeskavice treba mešati dok se svi sastojci ravnomerno ne povežu. Predugo mešanje može rezultirati gubitkom sočnosti. Obično je dovoljno par minuta mešanja da se postigne željena tekstura, izbegavajući pritom preterano zbijanje.
Na kojoj temperaturi je najbolje peći pljeskavice da ostanu sočne?
Pljeskavice je najbolje peći na srednje jakoj temperaturi. Ova temperatura omogućava da se spolja formira lepa korica, dok unutrašnjost ostane sočna. Korišćenje termometra za meso može pomoći da se pljeskavice ne prepeku, a optimalna unutrašnja temperatura treba da bude oko 74°C.
Kako sprečiti da se pljeskavice lepe za roštilj ili tiganj tokom pečenja?
Pre nego što se pljeskavice stave na roštilj ili u tiganj, površina treba biti dobro zagrejana i blago nauljena. Takođe, pouljene ruke se mogu koristiti prilikom oblikovanja pljeskavica kako bi se smesa lakše odvajala. Izbegavanje preokretanja pljeskavica pre nego što se formira korica dodatno smanjuje mogućnost lepljenja.
Koje vrste mesa se preporučuju za pravljenje najsočnijih pljeskavica?
Goveđe i svinjsko meso su najčešći izbor za pravljenje sočnih pljeskavica. Kombinacija ovih vrsta mesa može poboljšati ukus i teksturu. Dobro je koristiti sveže, kvalitetno meso sa prirodnom masnoćom kako bi pljeskavice bile što sočnije i aromatičnije.

Zaista je mnogo načina za spremanje omiljenih nam pljeskavica. Ako želite isprobajte i ovu varijantu za koju kažu da je identična kao one koje jedete u restoranima.

Picture of Darinka Aleksic

Darinka Aleksic

Studirala srpski jezik i književnost. Profesionalni teniski trener. 14 godina uspešnog rada na web sajtovima...Zvuči kao mnogo godina, zar ne! E pa mnogo godina je već i iza mene, ali još važnije - i isped mene. Uz godine ide i iskustvo a imam ga prilično. Poznajem mnogo životnih tema i trudiću se da vam ih što bolje predstavim. Neka Sens bude vaš svakodnevni izbor.