Kako se otarasiti bubašvaba zauvek?

Kako-se-otarasiti-bubasvaba

Bubašvabe su dosadni insekti koji mogu ugroziti higijenu i udobnost našeg doma. Njihova pojava može biti izuzetno frustrirajuća, ali postoje efikasni načini da se otarasite ovih štetočina zauvek. U ovom članku ćemo vam pružiti korisne savete i strategije kako se rešiti bubašvaba, bilo da se radi o prirodnim metodama, korišćenju hemikalija ili pozivanju profesionalaca.

1. Zašto se bubašvabe javljaju u domovima?

Pre nego što se pozabavimo rešavanjem problema bubašvaba, važno je razumeti zašto se one pojavljuju u našim domovima. Bubašvabe su noćni insekti koje se hrane različitom vrstom organske materije. One su privučene toplinom, vlagom i izvorima hrane koji se mogu naći u našim domovima. Slabost u sanitarnim uslovima, nepropisno odlaganje hrane i otpada, kao i prisustvo skrivenih mesta za stanište, poput pukotina ili rupe, mogu privući ove insekte.

2. Prepoznavanje bubašvaba

kako-se-resiti-bubasvaba
Source: housewifehowtos.com
Pre nego što se uhvatite u koštac s problemom bubašvaba, važno je da budete sigurni da se radi o ovoj vrsti insekata. Bubašvabe se obično mogu prepoznati po karakterističnom izgledu – imaju spljošteno telo, dugačke antene i krila koja se preklapaju na leđima. Postoje različite vrste bubašvaba, ali sve one su potencijalni problem kada se pojave u našim domovima.t

3. Razlozi zašto se treba rešiti bubašvaba

 • Prete bolestima: Bubašvabe su nosioci različitih bakterija, virusa i parazita koji mogu izazvati bolesti poput dizenterije, salmonele, tifusa i alergijskih reakcija.
 • Oštećuju hranu: Bubašvabe se hrane različitim vrstama hrane i mogu kontaminirati naše namirnice. Njihova prisutnost može dovesti do bacanja hrane i finansijskog gubitka.
 • Uništavaju imovinu: Bubašvabe imaju snažne vilice kojima mogu oštetiti različite materijale poput papira, kartona, tkanina i električnih instalacija.
 • Loš uticaj na reputaciju: Ako se bubašvabe pojave u poslovnom prostoru ili ugostiteljskom objektu, to može imati negativan uticaj na reputaciju i dovesti do gubitka klijenata.

4. Prevencija pojave bubašvaba

Pre nego što se fokusiramo na metode suzbijanja bubašvaba, važno je naglasiti značaj prevencije. Evo nekoliko koraka koje možete preduzeti da biste smanjili rizik od pojave bubašvaba:

 • Održavajte čist i suv dom: Redovno čistite svoj dom kako biste uklonili izvore hrane i vode koji mogu privući bubašvabe. Obratite pažnju na kuhinju, kupatilo i prostorije u kojima se priprema hrana.
 • Zaptivajte pukotine i rupe: Popunite sve pukotine, rupe i otvore u zidovima, podovima i oko prozora kako biste smanjili ulazak bubašvaba u vaš dom.
 • Čuvajte hranu propisno: Držite hranu u zatvorenim posudama kako biste sprečili pristup bubašvaba. Redovno čistite i organizujte svoje kuhinjske ormariće.
 • Smanjite vlagu: Popravite curenja i osigurajte dobru ventilaciju kako biste smanjili vlažnost u domu. Bubašvabe se privlače vlažnim i vlažnim područjima.

5. Prirodni načini za suzbijanje bubašvaba

prirodan-nacin-za-bubasvabe
Source: abcnews.go.com

Ako želite koristiti prirodne metode za suzbijanje bubašvaba, imate nekoliko opcija na raspolaganju koje su sigurne za ljude i kućne ljubimce. Evo nekoliko prirodnih načina za suzbijanje bubašvaba:

 • Kiselina iz sirćeta: Napravite rastvor od jednog dela sirćeta i jednog dela vode i nanesite ga na područja gde se bubašvabe često pojavljuju. Sirće će odbiti bubašvabe i održavati ih dalje od vašeg doma.
 • Boraks: Koristite boraks u prahu i pospite ga na područja gde primetite bubašvabe. Boraks će delovati kao otrov za bubašvabe i pomoći u njihovom suzbijanju.
 • Lavanda i nana: Ove biljke imaju jak miris koji odbija bubašvabe. Stavite sušene listove lavande ili mente na mestima gde se bubašvabe često pojavljuju.
 • Esencijalna ulja: Esencijalna ulja poput ulja peperminta, čajevca ili lavande imaju jak miris koji odbija bubašvabe. Dodajte nekoliko kapi ulja u sprej bočicu s vodom i poprskajte područja gde se bubašvabe pojavljuju.

6. Korišćenje hemikalija za suzbijanje bubašvaba

Ako se prirodni metod ne pokaže dovoljno efikasnim, možete razmotriti upotrebu hemikalija za suzbijanje bubašvaba. Međutim, važno je pažljivo koristiti ove proizvode i pratiti uputstva proizvođača. Evo nekoliko uobičajenih hemikalija koje se koriste za suzbijanje bubašvaba:

Insekticidi na bazi piretroida: Ovi insekticidi su efikasni u ubijanju bubašvaba. Pratite uputstva proizvođača i pažljivo nanesite proizvod na pogođena područja.

Gelovi i mamci: Gelovi i mamci su pogodni za ciljano nanošenje na mesta gde se bubašvabe skrivaju. Bubašvabe će se hraniti ovim mamcima i preneti otrov u svoje leglo.

7. Profesionalna dezinsekcija

Source: ekosistem.rs

Ako se problem s bubašvabama ne može rešiti samostalno, najbolje rešenje može biti pozivanje profesionalaca. Oni imaju stručno znanje i iskustvo u suzbijanju bubašvaba i mogu pružiti efikasno rešenje za vaš problem. Potražite pouzdanu i licenciranu kompaniju za dezinsekciju koja će vam pomoći u rešavanju problema bubašvaba.

8. Kuhinja je često omiljeno mesto za bubašvabe zbog prisustva hrane i vlage

Evo nekoliko koraka koje možete preduzeti da biste se rešili bubašvaba iz kuhinje:

 • Redovno čišćenje: Održavajte kuhinju čistom i bez ostataka hrane. Redovno perite sudove, obrišite radne površine i očistite ostatke hrane s poda. Obratite pažnju na teško dostupna mesta poput prostora između aparata i zidova.
 • Zaptivanje pukotina: Popunite sve pukotine u zidovima, podovima i oko cevi kako biste sprečili ulazak bubašvaba.
 • Držite hranu u zatvorenim posudama: Čuvajte hranu u hermetički zatvorenim posudama kako biste sprečili pristup bubašvaba. Ovo uključuje i odlaganje hrane u frižider.
 • Korišćenje mirisnih odvraćajućih sredstava: Bubašvabe se odbijaju jakim mirisima kao što su beli luk, karanfilić ili limun. Možete postaviti kriške limuna ili belog luka na mestima gde se bubašvabe pojavljuju.

9. Kako sprečiti ponovnu pojavu bubašvaba

Nakon što ste se uspešno rešili bubašvaba, važno je preduzeti preventivne mere kako biste sprečili njihovu ponovnu pojavu. Evo nekoliko saveta za sprečavanje povratka bubašvaba:

 • Redovno čišćenje i održavanje higijene u domu.
 • Upotreba insekticida ili prirodnih odvraćajućih sredstava kao preventivna mera.
 • Održavanje suve i ventilirane sredine kako bi se smanjila vlažnost.

Periodična inspekcija prostora kako biste na vreme primetili eventualne znakove bubašvaba.

10. Kako se otarasiti bubašvaba iz kupatila

bubasvabe-u-kupatilu
Source: fantasticpestscontrol.com.au

Kupatila su još jedno mesto gde se bubašvabe često mogu pojaviti. Evo nekoliko koraka koje možete preduzeti da biste se rešili bubašvaba iz kupatila:

 • Održavajte čistoću: Redovno čistite kupatilo kako biste uklonili vlagu i ostatke hrane koje mogu privući bubašvabe.
 • Popravite curenja: Otklonite bilo kakva curenja iz slavina, tuševa ili WC šolja kako biste smanjili vlažnostu kupatilu.
 • Upotreba sredstava za čišćenje: Koristite sredstva za čišćenje koja imaju jak miris poput eukaliptusa, lavande ili čajevca. Bubašvabe se odbijaju ovim mirisima.

Zaključak

Bubašvabe mogu biti neprijatni gosti u našim domovima, ali uz pravilne mere suzbijanja i prevencije, možete se uspešno otarasiti ovih insekata. Počevši od prirodnih metoda kao što su upotreba sirćeta, boraksa i biljnih odvraćajućih sredstava, do upotrebe hemikalija i pozivanja profesionalaca za dezinsekciju, postoji niz opcija koje vam mogu pomoći u rešavanju ovog problema.

Važno je održavati čistoću, zaptivati pukotine, čuvati hranu u zatvorenim posudama i pratiti eventualne znakove infestacije. Takođe, preventivne mere su ključne za sprečavanje ponovne pojave bubašvaba.

Nadam se da su vam ovi saveti korisni i da ćete uspešno rešiti problem bubašvaba u svom domu. Ukoliko imate ozbiljniji problem, uvek se obratite stručnjacima koji će vam pružiti adekvatnu pomoć.

Česta pitanja o suzbijanju bubašvaba

Da li su prirodni metod suzbijanja bubašvaba efikasni?

Da, prirodni metodi poput korišćenja sirćeta, boraksa i biljnih odvraćajućih sredstava mogu biti efikasni u suzbijanju bubašvaba, posebno u manjim infestacijama.

Koliko je važno održavanje higijene u domu za sprečavanje pojave bubašvaba?

Redovno čišćenje i održavanje higijene u domu su ključni faktori za sprečavanje pojave bubašvaba i uredne prostorije smanjuju mogućnost privlačenja bubašvaba.

Kako mogu sprečiti ponovnu pojavu bubašvaba nakon što sam ih se rešio/rešila?

Nakon što se uspešno otarasite bubašvaba, važno je preduzeti preventivne mere. To uključuje održavanje čistoće, zaptivanje pukotina, upotrebu odvraćajućih sredstava i redovnu inspekciju prostora radi pravovremenog otkrivanja znakova bubašvaba.

Da li je sigurno koristiti hemikalije za suzbijanje bubašvaba?

Prilikom korišćenja hemikalija za suzbijanje bubašvaba, važno je pažljivo pratiti uputstva proizvođača i preduzeti neophodne mere opreza. Preporučuje se nošenje zaštitne opreme i izbegavanje kontakta sa hemikalijama.

Kada treba pozvati profesionalnog eksterminatora za suzbijanje bubašvaba?

Ako se suočite sa velikom infestacijom bubašvaba koju ne možete samostalno rešiti, preporučuje se pozivanje profesionalaca. Oni imaju potrebno znanje, iskustvo i alate da efikasno suzbiju bubašvabe i pruže vam dugoročno rešenje.

Picture of Dragana Kodzo

Dragana Kodzo

Dragana je urednica ovog bloga čiji je fokus na modi. Svoju strast ka modi pretočila je u inspirativne članke i savete koje deli sa čitaocima. Kroz svoj rad, istražuje najnovije trendove, modne kombinacije i savete za stilizovanje, inspirišući druge da pronađu svoj jedinstveni modni izraz. Dragana je presrećna što ima priliku da radi u sferi koja je duboko zanima i koja je postala njen životni poziv.