Vežbe za hronični išijas – Moj priručnik pomoći

Vežbe za hronični išijas

Kao neko ko se susreo sa izazovima koje hronični išijas može da predstavlja, osetila sam potrebu da podelim svoje iskustvo i saznanja. Razumem koliko ovaj problem može da utiče na svakodnevni život i zato želim da vam pomognem sa setom vežbi koje pomažu kod išijasa. Kroz mnogo istraživanja i proba, naučila sam kako se rešiti išijasa i osećam da je ključno da ove informacije podijelim sa vama. Pa, hajde da zajedno naučimo kako se možemo osloboditi bola koji nam otežava svakodnevne radnje.

Ključni zaključci

 • Vežbe su neophodan deo svakodnevnog režima za one koji pate od hroničnog išijasa.
 • Pravilno izabrane vežbe mogu pomoći da se ojačaju mišići donjeg dela leđa i smanji bol.
 • Razumevanje i pravilna primena vežbi može značajno doprineti poboljšanju kvaliteta života.
 • Krojenje individualnog pristupa i izbor vežbi je ključ za efikasno oslobađanje od išijasa.
 • Pored vežbi, važno je usvojiti i zdrave navike koje mogu preventivno delovati na nastanak išijasa.
 • Konsultacija sa stručnjacima i redovna fizička aktivnost su preporučeni pristupi u upravljanju išijasom.

Razumevanje išijasa u hroničnoj fazi

Razumem kako išijas može postati konstantan pratilac u svakodnevici onih koji imaju hronične probleme sa ovim stanjem. Ponekad sve počne jednostavnim bolom u donjem delu leđa koji se kasnije širi duž nogu, uz osećaj peckanja ili „mravinjanja“, do punog simptoma išijasa koji ograničava kretanje i smanjuje kvalitet života.

Definicija i uzroci hroničnog išijasa

Išijas u hroničnoj fazi nije samo prolazna neugodnost već stanje koje je oblikovalo mnoge aspekte života onih koji se sa njim susreću. Ovaj poremećaj može izazvati brojne promene u fiziološkim funkcijama, posebno ako se ne leči na vreme i pravilno. Kod hroničnog išijasa, pritisak na išijadični nerv je konstantan ili se javlja u ponavljajućim epizodama, što iziskuje kontinuiranu pažnju i posebne vežbe za ublažavanje išijasa.

Uticaj išijasa na kvalitet života

Simptomi išijasa mogu biti više od fizičkog bola — oni zadiru u osnovne aktivnosti dnevnog života i radne sposobnosti. Oslabljena sposobnost hodanja, otežano sedenje, kao i smanjenje sposobnosti obavljanja do juče običnih zadataka dovode do smanjenja kvaliteta života. Tu je i psihološki uticaj; stalni bol može biti izvor stresa i anksioznosti, što dodatno komplikuje oporavak. Stoga, kontinuirane vežbe za ublažavanje išijasa igraju veliku ulogu u očuvanju fizičkog i mentalnog zdravlja.

Simptom Uticaj na aktivnosti Vežbe za ublažavanje
Bol u donjem delu leđa Otežano podizanje tereta, dugotrajno stajanje Istezanja i jačanja core mišića
„Mravinjanje“ u nogama Problemi sa hodanjem i trčanjem Vežbe za poboljšanje cirkulacije
Trnci i smanjen refleks Smanjena pokretljivost i refleksi Vežbe istezanja i nežna masaža

Prvi koraci ka ublažavanju bolova u donjem delu leđa

Kada pričamo o išijasu, važno je da poduzmemo efikasne prve korake kod išijasa koji mogu pomoći u smanjenju akutnih bolova. Pored lekarske intervencije i medicinskog tretmana, određene vežbe za olakšanje išijasa pokazale su se kao uspešne u pružanju olakšanja. Evo nekoliko jednostavnih aktivnosti koje možete isprobati:

 • Ležite ravno na tvrdoj podlozi i podignite noge tako da štitnici budu odmarajući na stolici, formirajući pravi ugao sa telom. Ovaj položaj optimizuje rasterećenje kičme.
 • Nežno istegnite zadnji deo bedara i gluteus kako biste smanjili napetost mišića koja može pridoneti bolovima.
 • Duboko dišite dok ležite u ovom položaju, to pomaže opuštanju celog tela i smanjenju spazma mišića.

Vežbe protiv išijasa koje fokusiraju na istezanje i jačanje podržavajuće muskulature mogu biti od velikog značaja, a specijalizovana fizička terapija i masaza su takođe korisne metode. Konzultacije sa fizioterapeutima mogu pružiti individualne programe vežbanja prilagođene vašim potrebama.

Setite se, ovi prvi koraci su ključni za postizanje olakšanja i prevenciju daljih komplikacija. Uz pravilnu primenu ovih vežbi protiv išijasa, možemo efektivno pristupiti obradi bolnih simptoma išijasa i zadržati kvalitet našeg svakodnevnog života.

Vežbe koje pomažu kod išijasa u hroničnoj fazi

Kao neko ko se bori sa hroničnim išijasom, razumem važnost redovnog istezanja i jačanja mišića donjeg dela leđa. Ove aktivnosti su ne samo ključne za smanjenje pritiska na išijadični nerv, već i za unapređenje ukupnog kvaliteta života. Predstaviću vam set vežbi koje redovno praktikujem i preporučujem.

vežbe za jačanje mišića donjeg dela leđa

Istezanje i jačanje mišića donjeg dela leđa

 • Vežba „Mačka-Krava“ za poboljšanje fleksibilnosti kičme.
 • Povlačenje kolena prema grudima dok ležite na leđima, za opuštanje donjeg dela leđa.
 • Polagan nagnuti „tvist“ ležeći na podu, za istezanje i umirenje lumbarne regije.

Vežbe za povećanje pokretljivosti kičme

 1. Rotacije trupa sjedeći na stolici, koje pomažu u istezanju i jačanju leđnih mišića.
 2. Nagnuti se unapred iz sedećeg položaja, sa ravnim leđima, za istezanje mišića kičme i nogu.
 3. Zgibovi kukova sa osloncem na šipku ili površinu, za jačanje donjeg dela leđa i povećanje pokretljivosti.

Kontinuirano praktikovanje ovih vežbi može značajno poboljšati vaše stanje i smanjiti simptome išijasa. Važno je prilagoditi intenzitet i učestalost vežbi sopstvenim mogućnostima i potrebama.

Vežbe istezanja za olakšanje išijasa

Kao neko ko se godinama susretao sa izazovima koje donosi išijas, otkrio sam da odgovarajući položaji i tehnike istezanja mogu bitno doprineti rasterećenju pritiska na išijadični nerv. Delim sa vama metode koje su mi pomogle da povratim fleksibilnost i smanjim bol.

Položaj za rasterećenje pritiska na išijadični nerv

Postoji jednostavan položaj koji možete praktikovati svakodnevno kako biste oslobodili išijadični nerv od pritiska. Lezite na leđa i postavite noge podignute na stolicu tako da su vaši kukovi i kolena pod pravim uglom. Ovaj položaj za rasterećenje išijasa omogućava da se vaša kičma opusti bez dodatnog pritiska.

Metode istezanja koje poboljšavaju fleksibilnost

Istezanje je ključno za očuvanje pokretljivosti i ublažavanje bolova. Evo nekoliko preporučenih metoda istezanja koje možete uključiti u svoju rutinu:

 • Istezanje piriformis mišića – ležeći na leđima, prekrižite jednu nogu preko druge i blago povucite koleno ka grudima.
 • Istezanje hamstring mišića – sedeći sa ispruženim nogama, nagnite se napred iz kukova, pokušavajući da rukama dohvatite prste na nogama.
 • Lumbalno istezanje – ležeći na leđima, privucite kolena ka grudima i nežno ih ljuljuškajte sa strane na stranu.

Redovnim vežbanjem ovih vežbi za rasterećenje pritiska na nerv, možete očekivati vidljivo poboljšanje u elastičnosti mišića i ublažavanje bolova koje išijas sa sobom nosi.

Održavanje pravilnog držanja kao preventiva išijasa

Kao neko ko se uvek trudi da zdravlje držim na prvom mestu, svestan sam značaja održavanja pravilnog držanja i uticaja koji ono ima na moje opšte blagostanje. Uvid u to kako pravilno držanje doprinosi prevenciji išijasa je bio ključan za mene, naročito zato što dugi radni sati provedeni za računarom mogu predstavljati rizik.

 • Započinjem dan kratkim vežbama istezanja koje mi pomažu da postavim telo u optimalan položaj.
 • Prilikom sedenja, trudim se da leđa budu prava i naslonjena na naslon stolice.
 • Podsećam se redovno da proverim svoje držanje i korigujem ga tokom dana.

Neki od koraka koje preduzimam su zapravo vrlo jednostavni, ali imaju ogroman značaj za očuvanje zdravlja moje kičme. Promenom navika u vezi sa držanjem, primetio sam poboljšanje kako u opštem osećaju, tako i u smanjenu napetosti u donjem delu leđa.

Vreme dana Aktivnost Detalji
Jutro Istezanje Kratki set vežbi za aktivaciju mišića
Pre podne Provera držanja Podsetnik na telefonu svakih sat vremena
Popodne Lagana šetnja Krećem se i izbegavam dugotrajno sedenje
Veče Relaksacija i meditacija Vežbe disanja koje doprinose pravilnom držanju

Često me pitaju kako uspevam da održim fokus na pravilnom držanju i kako to utiče na moje dnevne aktivnosti. Odgovor je jednostavan – vežba i doslednost. Sa pravom strategijom i planom, moguće je kreirati okruženje koje promoviše zdravlje kičme i pomaže u prevenciji tegoba kao što je išijas.

Uloga fizičke aktivnosti u tretmanu hroničnog išijasa

Kao neko ko se suočava sa hroničnim išijasom, dobro znam koliko pravilno izabrane fizičke aktivnosti mogu biti važne u procesu oporavka. Stoga, ove aktivnosti treba pažljivo birati kako bi podržale oporavak bez dodatnog opterećenja zahvaćenog nerva.

Plivanje i joga kao podrška oporavku

Plivanjem se bavim jer omogućava tijelu da se kreće sa minimalnim otporom, što može pomoći u smanjenju bola koji izaziva išijas. Joga, sa druge strane, donosi mentalnu smirenost i fizičko istezanje, usredsređujući se na balans i fleksibilnost.

 

Pilates i aerobik za jačanje mišićnog korseta

Časovi pilatesa su moj sledeći korak, jer se koncentrišu na jačanje centralnog dijela tela, uključujući abdominalni pojas koji pruža potrebnu podršku kičmenom stubu. Aerobik dodaje kardiovaskularni trening koji pomaže u održavanju ukupne kondicije.

Aktivnost Prednosti Preporučeno trajanje
Plivanje Opušta mišiće i smanjuje bol 30-45 minuta
Joga Unapređuje fleksibilnost i mentalno stanje 20-60 minuta
Pilates Jača mišićni korset centralnog dela tela 30-60 minuta
Aerobik Podiže kardiovaskularnu izdržljivost, podržava gubitak težine 30-60 minuta

Iskustva su mi pokazala da redovan rad na ovim aktivnostima doprinosi smanjenju simptoma išijasa. Naravno, svaka osoba ima drugačije reakcije, te je važno pristupiti individualno i uz stručni nadzor.

Vežbe za jačanje abdominalnog pojasa

Kada pričamo o jačanju mišića koji podržavaju našu kičmu, ne možemo zanemariti važnost abdominalnog pojasa. Dobro razvijeni abdomeni nisu samo estetski poželjni, već su i ključni za pravilnu podršku kičmi i olakšanje pritiska na išijadični živac. Evo lista vežbi koje redovno praktikujem kako bih ojačao abdominalne mišiće.

 • Plank – za celom abdominalnom području, izdržljivost i snagu.
 • Crunches – klasična vežba za jačanje gornjeg dela abdomena.
 • Bicycle crunches – kombinujući rotaciju trupa i aktivaciju preponskih mišića.
 • Leg raises – ciljanje donjeg dela trbušnih mišića.
 • Mountain climbers – dinamična vežba za celi trbušnjak.

Izborom ovih vežbi, koje kombinujem u trening rutinu, postižem odlične rezultate ne samo u estetskom smislu, već i u prevenciji bolova uzrokovanih išijasom. Sledi tabela koja predstavlja raspored vežbi i broj ponavljanja za optimalne rezultate.

Vežba Broj serija Broj ponavljanja Primer seta
Plank 3 30-60 sekundi Držanje pozicije na podlakticama
Crunches 3 15-20 Lagani podizanja gornjeg dela torza
Bicycle crunches 2 15-20 sa svake strane Naizmenično dodirivanje kolena i suprotnog lakta
Leg raises 3 12-15 Podizanje ispruženih nogu iz ležanja
Mountain climbers 2 20-30 sekundi Brzi naizmenični koraci na mestu u poziciji plank

Disciplina i redovnost su ključni za ostvarivanje željenih rezultata. Ove vežbe neka vam budu vodilja u jačanju trbušnjaka, ali i podrška leđima kako biste se zaštitili od bolova i problema sa išijasom.

Integracija fizičkih vežbi u svakodnevni život

Svakodnevno uključivanje fizičkih vežbi u moj način života ne samo da mi pomaže u borbi sa hroničnim išijasom, već doprinosi i mom opštem zdravlju i blagostanju. Odlučio sam da kreiram svoj dnevni plan vežbanja, prilagođen mojim potrebama i rasporedu, kako bih održao kontinuitet i osigurao da vežbe postanu nenametljiv, ali dragocen deo moje svakodnevnice.

Kreiranje dnevnog plana vežbanja

Planiranje je ključ uspeha, zato pažljivo biram vežbe koje će mi najviše koristiti. Moj dnevni plan vežbanja sadrži različite aktivnosti: od istezanja do jačanja mišića leđa i abdominalnog pojasa. Doslednost mi omogućava da se osećam bolje, smanjuje mogućnost povratka bolova i granici da išijas diktira tempo mog života.

Prihvatanje fizičkih aktivnosti kao rutine

Prihvatanje vežbanja kao neizbežan deo svakodnevnog ritma je dovelo do pozitivnih promena. Ne samo da se simptomi hroničnog išijasa ublažavaju, već mi i fizička aktivnost postaje rutina koja mi pruža osećaj ispunjenosti i dodatnu energiju. Vežbe su postale moj saveznik u borbi za zdravo telo i um, a upornost mi se višestruko isplati svaki dan.

FAQ

Šta su vežbe koje pomažu kod hroničnog išijasa?

Vežbe koje pomažu kod hroničnog išijasa uključuju različite oblike istezanja i jačanja mišića donjeg dela leđa, kao i vežbe za poboljšanje pokretljivosti kičme. Primarni cilj ovih vežbi je da smanje pritisak na išijadični živac i olakšaju bolove povezane s išijasom.

Kako išijas utiče na kvalitet života?

Bol i nelagoda uzrokovani išijasom mogu znatno smanjiti kvalitet života pojedinca, otežavajući svakodnevne aktivnosti kao što su hodanje, sedenje, stajanje i savijanje. Dugotrajni simptomi mogu dovesti do hroničnog stresa i anksioznosti, što dodatno utiče na celokupno zdravstveno stanje.

Koji su prvi koraci koje treba preduzeti kod išijasa za ublažavanje bolova?

Prvi koraci u ublažavanju bolova kod išijasa obično uključuju početne vežbe rasterećenja kao što su ležanje na tvrdoj površini s nogama podignutim na stolicu, kao i blago istezanje mišića leđa i nogu. Takođe, od velike pomoći može biti i konzultacija sa lekarom ili fizioterapeutom koji će predložiti odgovarajuće metode lečenja.

Kako se izvode vežbe za istezanje i jačanje mišića donjeg dela leđa?

Vežbe za istezanje mišića donjeg dela leđa se obično izvode polako i nežno, sa postepenim povećavanjem opsega pokreta. Jačanje mišića donjeg dela leđa uključuje vežbe poput podizanja karlice i blagih abdominalnih vežbi koje poboljšavaju stabilnost i podršku kičmenog stuba.

Kako se izvode vežbe za povećanje pokretljivosti kičme?

Vežbe za povećanje pokretljivosti kičme obuhvataju polagano rotiranje kičme, duboko istezanje poput poza iz joge, i posebne vežbe koje preporučuje stručno lice nakon procene stanja kičmenog stuba.

Koje vežbe istezanja se preporučuju za olakšanje išijasa?

Preporučene vežbe istezanja za olakšanje išijasa uključuju istezanja piriformis mišića, fleksora kuka, kao i nežne istezanja mišića donjeg dela leđa i zadnje strane butina.

Zašto je pravilno držanje tela važno za prevenciju išijasa?

Pravilno držanje tela pomaže u održavanju pravilne poravnanosti vertikalne ose kičme, čime se umanjuje pritisak na intervertebralne diskove i nervne strukture, uključujući išijadični nerv. Dobro držanje tako može pomoći u sprečavanju pojave išijasa ili njegovih recidiva.

Kako plivanje i joga doprinose oporavku od hroničnog išijasa?

Plivanje i joga pružaju blagi, no efikasni oblik istezanja i jačanja mišića uz minimalni pritisak na kičmu, što je posebno korisno osobama sa hroničnim bolovima. Ove aktivnosti pomažu u poboljšanju fleksibilnosti, smanjenju napetosti u mišićima i promovišu opuštanje celog tela.

Zašto su pilates i aerobik dobri za jačanje mišićnog korseta?

Pilates i aerobik su vežbe usmerene na centralni deo tela, jačajući abdominalni pojas i leđne mišiće. To doprinosi boljoj stabilnosti, balansu i podršci kičmenom stubu, čime se smanjuje rizik od prekomernog pritiska na išijadični živac.

Kako se integrišu vežbe za jačanje abdominalnog pojasa u tretman išijasa?

Integracija vežbi za jačanje abdominalnog pojasa u tretman išijasa obuhvata redovne vežbe poput „planke“, „bicikla“ i drugih vežbi koje ciljaju prednje i bočne stomačne mišiće, pružajući dobru osnovu za stabilnost celog tela i smanjenje bolova u leđima.

Kako kreirati dnevni plan vežbanja za upravljanje išijasom u hroničnoj fazi?

Dnevni plan vežbanja za upravljanje išijasom u hroničnoj fazi treba da uključuje raznovrsne vežbe koje istežu i jačaju mišiće, kao i aktivnosti koje promovišu opštu kondiciju. Važno je da plan bude prilagođen individualnim potrebama i sposobnostima, te da se povećava intenzitet vežbanja postepeno.

Kako se prihvataju fizičke aktivnosti kao rutine?

Prihvatanje fizičkih aktivnosti kao rutine uključuje postavljanje realnih ciljeva, redovnost, i izbor aktivnosti koje su prijatne i motivišuće. Takođe, bitno je pridržavati se rasporeda vežbanja i postepeno usvajati fizičke aktivnosti kao sastavni deo svakodnevnog života.

Везе ка изворима

Picture of Nebojša Vujinović

Nebojša Vujinović

Zaljubljenik sam u Web već dugi niz godina. Pokušavam da svoj lifestyle prilagodim 21. veku iako sam rođen poprilično davno u 20.om Iako je Sens.rs ženski portal, ja ću na njemu pisati i ove "muške" stvari kao što su filmovi, sport, tehnologija, putovanja i slično.