SENS

Rečnik

S

Samoodrživost

Samoodrživost se odnosi na sposobnost neprofitne organizacije da finansira svoj rad pretežno od zarađenog prihoda a manje od dobrotvornih priloga i subvencija.

Socijalna ekonomija

Socijalna ekonomija podrazumeva da su socijalni ciljevi važniji od ekonomskih – kao i da se ti socijalni ciljevi ostvaruju na ekonomski održiv način. Socijalna ekonomija obuhvata brojne organizacije koje posluju kako bi profit koji naprave usmerile ka ispunjavanju određene socijalne misije. Misija se može odnositi na zdravstvenu zaštitu ili kulturne potrebe ljudi u zajednici, edukaciju, očuvanje životne sredine ili inkluziju različitih društvenih grupa kroz stvaranje radnih mesta.

Socijalna inovacija

Socijalna inovacija podrazumeva nove strategije, koncepte, ideje i organizacije koje zadovoljavaju različite socijalne potrebe i osnažuju civilno društvo - od uslova rada i obrazovanja do razvoja lokalne zajednice i zdravstva. Ovaj pojam se odnosi na inovaciju koja ima socijalnu svrhu – kao što su mikrokreditiranje, učenje na daljinu i socijalno preduzetništvo (koje nije nužno inovativno, ali može biti sredstvo inovacije).

Socijalna investicija

Termin socijalna investicija se koristi za opisivanje investicije u organizacije, čiji cilj nije prevashodno finansijska zarada, nego društveni učinak. Ovo je relativno novi pojam, ali se sve više vezuje za tip investicije u organizacije koje se postepeno odvajaju od donatorske pomoći, i idu ka ekonomskoj samoodrživosti. Pojam se koristi i kao naziv za investicije koje teže ostvarivanju ljudskog ili društvenog kapitala.

Socijalna kooperativa (zadruga)

Cilj socijalne kooperative (zadruge) nije sprovođenje zajedničke komercijalne aktivnosti jedino zbog finansijske koristi članova, već se zajednički poduhvat, koji obavljaju članovi kooperative (zadruge), pokreće radi društvene koristi i socijalne integracije ugroženih grupa.

Socijalna mreža

Socijalna mreža je socijalna struktura sastavljena od čvorova koje predstavljaju pojedinci, grupe ili organizacije koje ostvaruju različite odnose.