Vesti iz Evrope i sveta

EVROPSKI INVESTICIONI FOND POTPISAO PRVI SPORAZUM U GRČKOJ O FINANSIRANJU MALIH PREDUZEĆA

Evropski investicioni fond i Kooperativna banka Karditse potpisali su sporazum u cilju podsticanja razvoja malih preduzeća u Grčkoj pod okriljem Programa Evropske Unije za zapošljavanje i socijalnu inovaciju.

Ovaj sporazum pokriće pozajmice u iznosu od pet miliona evra za preko 300 malih preduzetnika, najpre farmera, mladih i nezaposlenih, kooperative i socijalna preduzeća, ali i velike preduzetnike koji se bave zelenom ekonomijom. Finansijer je Evropska komisija, a organizator Evropski investicioni fond.

Marien Tisen, Poverenica za zapošljavanje, socijalna pitanja i mobilnost rada, izjavila je: “Investiranje u grčku ekonomiju je ključno za otvaranje novih radnih mesta. Pozdravljam današnji Sporazum sa Kooperativnom bankom Karditse koji će za preko 300 malih preduzetnika, uključujući i socijalna preduzeća, stvoriti priliku da pomoću kredita od pet miliona evra stvore i razviju sopstveni biznis. Evropska komisija ostaje potpuno posvećena kreiranju inkluzivnog rasta u Evropi.”

Izvršni šef Evropskog investicionog fonda, Pjer Luiđi Gilbert, izjavio je: “Drago mi je da smo prvi ovakav sporazum potpisali u Grčkoj. Garancija za Kooperativnu banku Karditse ne samo da će pomoći banci da pruži više finansijskih sredstava malim preduzetnicima u Grčkoj, već i dodatne usluge poput mentorstva i netvorkinga, koji će pomoći preduzetnicima da se razvijaju.”

Predsednik Kooperativne banke Karditse je izjavio, Georgios Bukis je izjavio: “Za nas je velika čast da budemo prva banka u Grčkoj koja je potpisala ovaj sporazum sa Evropskim investicionim fondom, i takođe je veoma važno priznanje kako za našu, tako i za sve Kooperativne banke Grčke. Sigurni smo da će današnji sporazum biti početak uzajamno plodonosne saradnje za opštu dobrobit lokalnog razvoja i grčke ekonomije.”

Generalni direktor ove Banke Panagiotis Turnavitis rekao je: “Za našu banku mikrofinansiranje nikada nije bilo samo bankarski proizvod, već kompletna usluga za našu klijentelu, garantujući pristup finansijama i mogućnost preduzenticima, malim, srednjim i socijalnom preduzećima, u saradnji sa našim partnerima, nudeći im takođe i mehanizme mentorstva i podrške i širenje primera dobrih praksi.

Važno je spomenuti da ovo nije pojedinačan projekat već dugoročna inicijativa preduzeta od strane Kooperativne banke Karditse da unapredi sposobnosti i širi znanje kroz mrežu Kooperativnih banaka Grčke; dobro izabran korak u strategiji za ustanovljavanje kulture mikrofinansiranja i efikasne mreže. Sigurni smo da je ovo samo prva u nizu inicijativa u saradnji sa Evropskim investicionim fondom i Evropskom komisijom.”

U okviru Programa Evropske unije za zapošljavanje i socijalnu inovaciju, Evropska komisija podstiče mikrofinansiranje i socijalno preduzetništvo sa ukupnim budžetom od 193 miliona evra u periodu od 2014.-2020. godine. Cilj je da se poveća pristup mikrofinansiranju za ranjive grupe koje žele da pokrenu ili razviju svoj biznis i za mala preduzeća, kroz značajne kredite i do 25 hiljada evra. Pored toga, po prvi put, Evropska komisija pomaže socijalnim preduzećima kroz kredite i do 500 hiljada evra. Podsticanje mikrofinansiranja i socijalnog preduzetništva i trenutno se sprovodi kroz sporazume Evropskog investicionog fonda, što omogućava finansijskim posrednicima da dođu do malih preduzetnika koji inače ne bi mogli da dođu do finansiranja zbog razmatranja rizika, i do socijalnih preduzeća.