Vesti iz Evrope i sveta

Evropsko takmičenje u socijalnim inovacijama

U oktobru 2013. Evropska Komisija je pokrenula drugo po redu Evropsko takmičenje u socijalnim inovacijama, kao otvoren poziv za sve one čije ideje otvaraju put novim tipovima posla. Cilj je bio podržati rešenja koja se okreću i socijalnim potrebama i socijalnim problemima, ali i pronalaženju poslova kako bi se ti izazovi rešili.

 Tokom drugog takmičenja 1254 različitie ideje su prijavljene.  Selektovano je 30 polu-finalista koji su dobili podršku mentora, a tri organizacije su dobile nagradu od 30000 evra za razvijanje svoje ideje i započinjanje biznisa.

Nagrade je dodelio Evropski komesar Mišel Barnier 20. maja u Briselu. Pobedničke ideje ilustruju teme koje su dominirale ovogodišnjim takmičenjem: recikliranje i cirkularna ekonomija, snabdevanje hranom i napušteni prostori u Evropi.

Sledeće tri ideje izdvojene su kao pobedničke:

QUID project (Italija): inicijativa za recikliranje oštećenog tekstila kako bi se za italijanske top modne brendove proizvodile ograničene kolekcije i na taj način proizveo određen broj novih poslova za žene u teškom položaju.

Urbane Farme (Belgija): projekat će omogućiti i podržavati urbane farme u Briselu, sa ciljem da se direktno kreira 6000 poslova i još dodatnih 1500 poslova koji će podrazumevati indirektno zapošljavanje.

Voidstarter (Irska): zahvaljujući ovoj organizaciji, veliki broj socijalnih stanova u Dablinu, koji su prazni, preuređivaće nezaposleni ljudi i pretvoriće ih u mesta za učenje i preduzetništvo.