Vesti iz Evrope i sveta

FAIRPHONE – fer pametni telefoni

„Fairohone“ je socijalno preduzeće čiji je cilj da razvija i proizvodi pametne telefone dizajnirane tako da najmanje štete ljudima i planeti. Sedište preduzeća je u Amsterdamu (Holandija) i podržana je od strane fondacije „Waag Society“ čiji je cilj podsticanje eksperimentisanja sa novim tehnologijama, umetnošću i kulturom.

Opširnije

EVROPSKI INVESTICIONI FOND POTPISAO PRVI SPORAZUM U GRČKOJ O FINANSIRANJU MALIH PREDUZEĆA

Evropski investicioni fond i Kooperativna banka Karditse potpisali su sporazum u cilju podsticanja razvoja malih preduzeća u Grčkoj pod okriljem Programa Evropske Unije za zapošljavanje i socijalnu inovaciju.

Opširnije

Rezolucija o ulozi socijalnog preduzetništva i društvenih inovacija u borbi protiv nezaposlenosti

Evropski parlament je početkom septembra ove godine usvojio rezoluciju „Uloga socijalnog preduzetništva i društvenih inovacija u borbi protiv nezaposlenosti“, na inicijativu parlamentarke Veronike Lop Fontanje. Osnov rezolucije je činjenica da socijalna ekonomija i ona zasnovana na solidarnosti, suštinski doprinose ne samo održivom, pametnom i inkluzivnom rastu, već i evropskom socijalnom modelu. Ekonomija ovog tipa je deo jedinstvenog tržišta i kao takva treba da bude prepoznata i Evropska unija treba da podrži njen razvoj, zajedno sa državama članicama.

Opširnije

Melburn - australijski centar za socijalna preduzeća

U Melburnu se dešava pravi procvat socijalnih preduzeća ugostiteljskih delatnosti. Postoji već oko trinaest kafića, u kojima možete da popijete piće ili pojedete nešto, a da na taj način pomognete rešavanje nekog društvenog problema. Možete popiti piće u baru “Shabeen” gde sav profit odlazi u zemlje u razvoju, da uživate u obroku u Ričmondu u “Feast of Merit”, gde sav profit ide za obrazovanje mladih i projekte za mlade lidere u Malaviju, Gani, Ruandi, Bangladešu, Kambodži i Australiji. Možete jesti ili kupiti nešto u prodavnici “Collingwood’s Social Studio” gde su zaposleni mladi ljudi iz marginalizovanih grupa.

Opširnije