Vesti članica

Organizovana poseta socijalnom preduzeću „Daj, daj“

USAID Projekat za bolje uslove poslovanja je u okviru kampanje „Investicije za rast“ u saradnji sa Smart kolektivom organizovao posetu socijalnom preduzeću „Daj Daj.

„Daj, daj“ je preduzeće koje se bavi proizvodnjom platnenih pelena i drugih proizvoda za porodicu i koje angažuje žene preko 50 godina starosti koje spadaju u teško upošljivu kategoriju. Uspeh svog poslovanja baziraju na izradi proizvoda od bambusa što ih čini zdravijim rešenjem za bebu, ali i ekološkim za sredinu u kojoj živimo. Tokom posete su predstavnici medija, finansijski eksperti i drugi preduzetnici imali priliku da se bliže upoznaju sa poslovanjem ovog socijalnog preduzeća i saznaju sa čime su se sve suočavali tokom sedam godina postojanja.

Imajući u vidu da je jedan od najvećih problema socijalnih preduzeća dostupnost izvora finansiranja, tokom posete je bilo reči o tome kako je preduzeće „Daj daj“ do sada rešavalo taj problem. Oni su otkrili koje su izvore finansiranja koristili u dosadašnjem poslovanju, ali i u kojoj meri bi im bila značajna dostupnost alternativnih, nebankarskih izvora finansiranja za dalji rast i razvoj.

S obzirom da kampanja „Investicije za rast“ ima za cilj da ukaže na nužnost postojanja alternativnih izvora finansiranja za brži razvoj MMSP, tokom posete je naglašeno da bi donošenje zakona o nebankarskim finansijskim institucijama u velikoj meri  uticalo na njihov uspeh. Prema istraživanju USAID BEP-a ako bi se u Srbiji osnovale samo mikrofinansijske institucije, u naredne četiri godine bi se u privredu unelo skoro 900 miliona evra i otvorilo 100.000 novih radnih mesta.

Tokom posete, prisutnima su se obratili Sonja Dakić, jedan od osnivača firme DajDaj, Sandra Rodić, ekspertkinja za razvoj finansijskog tržišta USAID Projekta za bolje uslove poslovanja i Neven Marinović, direktor Smart kolektiva.  

Više informacija o poseti i projektu možete naći na sledećem linku.