Vesti članica

Pirotski Potrčko pobedio na evropskom takmičenju „Selfi sa radnog mesta“

Socijalno preduzeće „Potrčko Pirot“, pobednik je takmičenja „Selfi sa radnog mesta“ koje je organizovala Evropska mreža preduzeća za socijalnu integraciju (ENSIE). Takmičenje je organizovano sa ciljem da se prikaže raznolikost radnika i radnih mesta u socijalnim preduzećima širom Evrope i u njemu su učestvovala socijalna preduzeća iz 21 zemlje, članice ENSIE mreže.

Učešće  na takmičenju je podrazumevalo slanje slika sa radnog mesta uz kreativni opis radnog mesta i preduzeća. Nakon biranja pobednika na nivou svake zemlje, organizovano je evropsko takmičenje gde je stručni žiri birao tri pobednika koji dobijaju dvodnevni put u Belgiju. Pirotski Potrčko je bio jedan od troje dobitnika i učestvovao je u studijskoj poseti Gentu 15. i 16. juna ove godine. Osim puta u Belgiju, pobednici su dobili i ručno rađene trofeje koje je izradilo socijalno preduzeće iz Italije kao i poklon pakete sa belgijskim čokoladama i poster-fotografijama.

Dobitnik je imao priliku da se upozna se sa primerima dobre prakse i radom uspešnih socijalnih preduzeća kao što je preduzeće „Antelije“ iz Genta. S obzirom da Potrčko Pirot koristi biciklistički transport u pružanju usluga, ovaj put je bio koristan za upoznavanje sa visoko razvijenom biciklističkom infrastrukturom Belgije i idejama za unapređenje bezbednosti u saobraćaju. Takođe, ovaj put je otvorio i mogućnost za internacionalnu saradnju s obzirom da se oko 20% socijalnih preduzeća u Belgiji bavi upravljanjem otpadom a da udruženje građana „Leka“, koje je osnivač socijalnog preduzeća „Potrčko Pirot“, upravo kreće sa projektom „Reciklirajmo humano“.

Prema rečima Alekse Živkovića, dobitnika nagrade i osnivača Pirotskog Potrčka, ovaj put je bio od velike važnosti kako na ličnom planu tako i na planu organizacije: „Za Udruženje je svakako jasnije šta je društveno preduzeće i šta su prioriteti u razvoju istih, a za mene lično, inspiracija i nova energija, kao i mnogo novih mogućnosti. Ostaje domaći zadatak – realizovanje nekih od ideja na terenu u narednom periodu kao i omasovljenje, što je i lični i izazov Udruženja, s obzirom na pasivnost omladine.“