Vesti članica

Caritas Šabac otvorio treći servis ELIO

Caritas Šabac je, u sklopu aktivnosti na razvoju socijalnog preduzetništva, otvorio novi objekat servisa za pranje i hemijsko čišćenje ELIO. Ovaj, treći po redu objekat otvoren je na lokaciji ul. Vuka Karadžića br. 17 u Šapcu, a ceo poduhvat je realizovan u okviru projekta ELBA uz finansijsku podršku Caritas-a Italije.

 Na svečanom otvaranju objekta, na kojem je između ostalog učestvovao i predstavnik Caritas-a Italije Daniele Bombardi, direktor šabačkog Caritas-a Mirolub Nikolić istakao je važnost podizanja nivoa društvene odgovornosti kroz razvoj koncepta socijalnog preduzetništva. On je takođe istakao da bi pravilan koncept socijalnog preduzetništva trebalo da vodi podjednako računa kako o socijalnim ciljevima tako i ekonomskoj održivosti i da Caritas Šabac otvaranjem trećeg objekta to pokazuje. On je naveo da su u servisu zaposlene žene iz ranjivih društvenih grupa kao i da usluge pranje veša pružaju besplatno korinsicima njihovog programa “Pomoć u kući” i starim i socijalno ugroženim licima. Prema rečima Nikolića, to pokazuje da je ono što radi Caritas Šabac društveno korisno i održivo, i on se ovom prilikom i zahvalio svima koji doprinose njihovom radu i ostvarenju njihove misije a to je stvaranje jednakih šansi za pripadnike društveno osetljivih grupa.

Do sada, u tri vešernice “ELIO” Šabačkog Caritasa radi osam žena iz društveno ranjivih grupa, a takođe osim ovog projekta Caritas Šabac sa uspehom razvija i program socijalne poljoprivrede. Ovaj projekat se sprovodi na imanjima u Badovincima, Vukošiću i Bogatiću, na kojima brojne poslove obavljaju korisnici Dnevnog boravka za osobe sa mentalnim smetnjama i intelektualnim poteškoćama “Sv. Sofija”.