Vesti članica

Ženski centar Užice dobio priznanje Aurea 2015

Ženski centar Užice dobio je ovogodišnje priznanje „Aurea 2015“ za društvenu korisnost za inicijativu Reciklažnog centra. Nagrada „Aurea“, koju dodeljuje poslovni portal „eKapija“, doprinosi razvoju inovativne kulture i kulture odgovornog ponašanja.

Ženski centar Užice je dobio ovo priznanje za pokretanje inovativnog modela zbrinjavanja tekstilnog otpada, koji obuhvata proces od primarne selekcije, preko reciklaže do plasiranja novih proizvoda od recikliranog tekstila na tržište.

“Reciklažom otpadnog tekstila do održivih rešenja” je projekat koji radi na rešavanju dva problema lokalne zajednice, sa jedne strane zapošljavanjem žena iz ranjivih grupa, a sa druge strane zbrinjavanjem tekstilnog otpada koji se do sada nije koristio za reciklažu u Srbiji.  Ovaj koncept primenljiv je kako u Užicu tako i bilo gde u Srbiji ili regionu.

U okviru ovog socijalnog preduzeća žene iz teško zapošljivih grupa proizvodiće od recikliranog tekstila torbe, asesoare, torbe za laptop, nesesere, futrole za mobilni i slične proizvode. Osim toga u okviru Reciklažnog centra proizvodiće se i tekstilna vlakna, što će omogućiti da uposli i dodatan broj radnika.

Proizvode će prodavati online, a osim toga planirano je i uspostavljanje saradnje sa Gradskim kulturnim centrom i nekim postojećim šopovima.