Intervjui

POTRČKO PIROT: ŠTA MOŽETE DA URADITE DANAS, A NE RADITE?

Ovog meseca smo razgovarale sa Aleksom Živkovićem, pokretačem i osnivačem socijalnog preduzeća Potrčko, iz Pirota. Aleksa nam je pričao o njegovim motivima za pokretanje socijalnog preduzeća uspesima, problemima, planovima...

1. Kako ste se odlučili da pokrenete socijalno preduzeće?

Hteo sam da ne sedim kod kuće pre nego Srbiji kažem doviđenja i da stariji na visokim temperaturama kupovine i svakodnevne aktivnosti završavaju iz udobnosti fotelje.

2. Koje proizvode/usluge nudi vaše socijalno preduzeće?

Kupovina i dostava lekova i namirnica, preuzimanje rezultata, zakazivanje pregleda, plaćanje računa, dostava dokumenata, usluge promocije (grafička priprema i podela letaka i izdavanje prostora na društvenim mrežama i radnoj opremi); dostava brze hrane i restoranske hrane. Čudni su Piroćanci: i pored toga što su sve usluge besplatne za starije od 70, usluge koristi jedva 5 Piroćanaca starijih od 70. U završnoj je fazi priprema prezentacija za srednjoškolce (predstavljanje programa Prvog radnog iskustva, kroz kombinaciju plaćenog i volonterskog rada - 1 dostava za starije od 70 - 1 poen, a volonter kasnije bira da li će na bazen, u bioskop, ili će čuvati poene i boriti se za tablet). U pripremi su svi mogući i nemogući načini kako da se Piroćancima objasni koje usluge su besplatne i kako mogu da ostvare pravo korišćenja tih usluga. Ove godine su planirane nove usluge, kako besplatne, tako i one koje će olakšati rad Udruženja. Više ne najavljujem ništa. Vredno radim na ostvarenju, a pričaćete vi, kada usluge budu dostupne.

3. Koji je vaš socijalni cilj? Koji problem prepoznajete u zajednici i kako pokušavate da ga rešite?

Problema ima mnogo: nepropisno parkiranje, bacanje đubreta van kante (u fontanu, ili česmu), u poslednje vreme u našem gradu je moda da se dete vodi sredinom ulice, a da dva prijatelja, koja se dugo nisu videla stoje na sred mosta (kolovoza) i razgovaraju, ali o problemima kada bih nastavio, ne bih završio u narednih 100 godina, a ništa novo ne bih rekao što već nije rečeno pre mene (Dr Arčibald Rajs i Domanović npr.). Jednom sam se opekao kritikujući i više tim putem ne idem. Trudim se da gde vidim problem ponudim i rešenje. Najveći izazov je ne plakati nakon lekcije od lošeg čoveka; buđenje omladine, koja neće da radi ni kada se dobro plati. Borim se za dan kada će se ljudi na tuđ uspeh radovati, kada će se bolji podsticati da bolji budu još bolji, a za nepune 4 godine sam shvatio da se na žalost problemi lakše rešavaju novcem - ne kažem da ću odustati od ovoga što radim, baš naprotiv - što više dajem, više imam, a kad budem imao više, moći ću više i da dajem, samo to možda ne bude model Potrčka, a možda i bude (zavisi koliko tvrdoglavosti uložim u to). J

4. Koji su bili najveći izazovi sa kojima ste se susreli pri osnivanju socijalnog preduzeća? A sa kojim izazovima se i dalje susrećete?

Porodica...

Visoki doprinosi; nejasna poreska politika; na papiru što piše tumači se na sto načina;

Izazov je prećutati i kada ste u pravu...

Izazov je ne pravdati se besposlenima...

Izazov je spustiti očekivanja na nulu i ne ostavljati mesta za razočarenja. U poslu sam i uspeo, u ljubavi plačem...

Bez obzira na loša iskustva s angažovanjem mladih i dalje tražim one vredne (znam da ih ima); ne moraju da pronađu sebe, al bar nek saznaju šta ne žele; nek saznaju koliko vremena njihovog rada zapravo košta jedan izlazak u kafanu; koliko vremena rada je potrebno da bi se platio račun za struju; sa dobrim ljudima ću ove godine raditi na stvaranju prvih lekcija u životnoj školi, kojih u Gimnaziji nema.

5. Koja je bila najznačajnija, finansijska i nefinansijska, podrška koju ste dobili?

Saradnja sa Crvenim krstom Pirot je prva besplatna obuka u pružanju prve pomoći za volontere koji učestvuju u realizaciji projekta. Najlepši trenutak za prethodne tri i po godine je bila dodela nagrada Social Impact Award- posle 3 godine borbe, ona je stajala uz mene i držala me za ruku dok sam, tresući se čekao proglašenje trećeg pobednika. Nagrade, reportaže, komentari mi pomažu kada se spotaknem; majke deci pričaju na ulici; klinci mašu, javljaju se, šalju poljupce,... podsete s vremena na vreme šta je bilo i zadaju domaći da u budućnosti bude još više.

Finansijska pomoć je došla s mnogo strana: Opština Pirot, Slobodna zona Pirot, Regionalna privredna komora Niš, Henkel Srbija, Tigar Tyres, Social Impact Award... ne mogu da zaboravim stalne mušterije (mlađe od 70), kao ni picerije i sva ostala pravna lica koja koriste usluge.

6. Koliko je vaše socijalno preduzeće održivo?

Svaki dinar znači i mnogo je lakše u društvu s vetrom u jedrima ići napred. Ima trenutaka, koji izgledaju bezizlazno, ali da je lako, svi bi živeli svoje snove, zar ne?!

7. Da li zapošljavate pripadnike teško zapošljivih kategorija?

Omladina je teža i od olova - to leže u 6, a ustaje iza podneva... Za sada zapošljavam samo sebe, na neki način i povremeno radoznale studente u pauzi između semestara.

8. Šta je vaša poruka za one koji planiraju da otvore socijalno preduzeće?

Prvo: KRENITE ŠTO RANIJE!

Proizvod/ usluga, pa ni preduzeće ne postoji bez KUPCA. Testiranje tržišta RADITE U PRIRODNOM OKRUŽENjU. Lepa je teorija i planiranje, ali iskustvo je neprocenljivo. Što ranije krenete, više ćete na posao gledati kao na igru i lakše ćete savladavati prepreke, a ima ih mnogo.

Šta god da odlučite da radite, NE TROŠITE SVOJE VREME UZALUD i PRIPREMAJTE SE! Pripremajte se za sastanak, za govor, za konferenciju, za samostalan život, za zajednički život. Pripremajte se, ali ne razmišljajte previše - neke prilike ne čekaju, a život sigurno ne čeka...

Ne kritikujte druge - da žele, menjali bi se sami, Vi im ne biste bili potrebni.

Pomognite ako možete da pomognete, onima kojima možete pomoći - vremenom ćete naučiti kako da ih prepoznate.

Zapamtite još nešto: jedino se uloženo u zagljaj vrati odmah! Što više dajete, više ćete imati.

Šta možete da uradite danas, a ne radite?