Događaji

Odabrani pobednici „Social Impact Award“ takmičenja

Nakon nekoliko meseci rada sa mentorima i ekspertima na razvoju biznis ideja, odabrani su pobednici ovogodišnjeg izdanja Social Impact Award takmičenja. Od 10 timova mladih socijalnih preduzetnika, koliko ih je bilo u finalu, najbolja 3 tima po oceni žirija dobila su podršku za pokretanje ili dalji razvoj svog socijalnog biznisa.

Finale takmičenja se odigralo u Kombank dvorani u okviru konferencije Dan socijalnih preduzeća”, koju su zajedno sa organizacijom Social Impact Award Srbija organizovali projekat Nemačke razvojne saradnjePodsticanje zapošljavanja mladih, Smart kolektiv i Reflektor teatar.

U okviru konferencije, SIA finalisti su pred publikom i stručnim žirijem predstavili svoje biznis ideje. Kompletan spisak finalista možete pogledati na ovom linku. Prema odluci žirija, najveći broj bodova, sa fokusom na izvodljivost, inovativnost i društveni uticaj, dobili su sledeći timovi:

  • Dok Tok – tim sačinjen od Jelene i Milice koje se bave mladima koji napuštaju vaspitno-popravne domove i u okviru svog projekta ih zapošljavaju pri izradi zvučnih čestitki i pozivnica.
  • IsoBillboard – Nišlije Voja i Filip, sa inovativnom idejom izrade toplotne izolacije od uličnih plakata, namenjene domovima ugroženog stanovništva.
  • Zoundark – Andrija, Đorđe i Nenad čija je misija da promene sliku slabovidih ljudi u društvu, zbog čega je nastala njihova audio igrica namenjena slepima i svima koji žele da (kroz zvučnu avanturu) iskuse kako je oslanjati se samo na čulo sluha.

Pobednički timovi su dobili finansijsku i mentorsku podršku i put na svetski SIA Samit, a nagrade su im dodelili Coca Cola Hellenic Bottling Company, L’Oreal i Erste Banka.

Na osnovu online glasanja koje se održalo u periodu pre finala, put u Gruziju na svetski SIA Sami dobio je i tim Safe Road, koji se bavi proizvodnjom automatizovanog sistema za obezbeđivanje pružnih prelaza.

Osim toga, prisutna publika je imala priliku da izabere svog favorita, gde je pobedu i nagradu u vidu paketa konsultantskih usluga od GIZ-a odneo tim Eco Plastic Homes, koji razvija tehnologiju kojom plastični otpad pretvara u ekonomične blokove građevinskog materijala.

Snimak celog finala takmičenja možete pronaći na ovom linku.

Više informacija o finalu takmičenja možete naći ovde.