Događaji

Grad socijalnog preduzetništva na konferenciji „Dan socijalnih preduzeća“

U okviru konferencije Dan socijalnih preduzeća koja je 16. oktobra održana u Beogradu, održan je  Grad socijalnog preduzetništva, market na kom je 21 socijalno preduzeće iz 13 gradova i opština širom Srbije predstavilo svoje usluge, ideje i proizvode.

Posetioci konferencije i građani su imali priliku da posete Grad socijalnog preduzetništva, upoznaju se sa poslovanjem i društvenom misijom socijalnih preduzeća, kao i da probaju i kupe neke od njihovih proizvoda.

Poseban događaj dana bio je inovativan i kreativan performans omladinskog alternativnog pozorišta Reflektor Teatar. Mladi dramaturzi, scenografi i glumci Reflektor Teatra su posetiocima kroz zanimljiv performans približili koncept socijalnog preduzetništva kao i svako pojedinačno socijalno preduzeće. Snimak performansa možete pronaći na sledećem linku

Među učesnicima sajma bilo je preduzeća iz različitih oblasti, od poljoprivrednih proizvođača i proizvođača hrane, preko pružalaca socijalnih usluga i posrednika u zapošljavanju, do proizvođača briketa i reciklera otpada. Iako su preduzeća dolaze iz najrazličitijih oblasti ono što im je svima zajedničko je  to da poslovanjem žele da reše određene društvene probleme, kao i to da su učesnici programa podrške socijalnom preduzetništvu u okviru projekta „Podsticanje zapošljavanja mladih“.

Socijalna preduzeća koja su uzela učešće u okviru Grada socijalnog preduzetništva su: Naša kuća, Kreativni studio kvART, Uradi Zaradi, Agro Iris - ZaDruga, ZaJedno Subotica, Konjički klub Aranđelovac, Timočki Omladinski Centar - POMAK, Nanin recept s juga, Chrono, Mahala 1, Caritas Šabac, Centar za Mame, Za Selo Franšiza, Ecocetas, Kid Hub, Vrtlari, Omladinski Edukativni Centar, Zaječarska Incijativa – Omladinski Centar Zaječar, Međunarodna mreža pomoći IAN, Kiri 123.

Ceo događaj organizovan je od strane projekta Nemačke razvojne saradnje Podsticanje zapošljavanja mladih“, Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije i Smart Kolektiva, u partnerstvu sa organizacijama Reflektor Teatar i Social Impact Award Srbija.