Događaji

Održana konferencija „Dan socijalnih preduzeća“

U Beogradu je 16. oktobra održan događaj pod nazivom „Dan socijalnih preduzeća: podsticanje zapošljavanja mladih kroz socijalno preduzetništvo“. Događaj je održan u prostorijama Kombank dvorane i okupio je brojne posetioce iz javnog, civilnog i biznis sektora, kao i zainteresovane građane. U okviru događaja su predstavljeni rezultati programa „Podizanje kapaciteta socijalnih preduzeća“, a takođe je održan i „Grad socijalnog preduzetništva“, market na kome je 21 socijalno preduzeće koje je podržano ovim programom predstavilo svoje usluge, ideje i proizvode.

Događaj su otvorili ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja, Zoran Đorđević i ambasador Savezne Republike Nemačke u Srbiji, Tomas Šib. Nakon uvodnog obraćanja, glumci omladinskog pozorišta Reflektor Teatar su, kroz zanimljiv performans, posetioce sproveli kroz Grad socijalnog preduzetništva i predstavili svako od preduzeća. U fokusu konferencije bilo je predstavljanje rezultata ovog programa podrške kroz koji je u proteklih godinu dana zaposleno ili radno angažovano 60 mladih. Rezultati i utisci, predstavljeni su od strane menadžera programa, ali i kroz intervjue sa 10 socijalnih preduzeća i konsultanata koji učestvuju u programu i  koji su podelili svoje utiske iz dosadašnjeg toka programa. 

Učesnici konferencije su takođe imali priliku da saznaju više o programima podrške i stanju socijalnog preduzetništva u Nemačkoj i Zapadnom Balkanu, od ekspertkinja za socijalno preduzetništvo, Kristine Noc (Akademija za socijalno preduzetništvo, Nemačka) i Andreje Rosandić (Granola, Hrvatska). U okviru konferencije održano je i finale Social Impact Award takmičenja za mlade socijalne preduzetnike, na kome su pobednicima uručeni grantovi za pokretanje ili razvoj socijalnog biznisa.

„Dan socijalnih preduzeća“ organizovan je strane projekta Nemačke razvojne saradnje Podsticanje zapošljavanja mladih“, Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije i Smart Kolektiva, u partnerstvu sa organizacijama Reflektor Teatar i Social Impact Award Srbija.

Projekat „Podsticanje zapošljavanja mladih“ realizuje Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta Republike Srbije, uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva privrede i Nacionalne službe za zapošljavanje.

Snimak otvaranja konferencije, performansa i prvog panela možete pogledati na sledećem linku.

Snimak finala Social Impact Award takmičenja možete pogledati ovde.

Fotografije sa konferencije možete pogledati ovde.