Događaji

Održano učeničko takmičenje u socijalnom preduzetništvu

Organizacija Junior Achievement Serbia/Dostignuća mladih u Srbiji organizovala je takmičenje u socijalnom preduzetništvu za učenike srednjih škola. Na takmičenju su se timovi učenika u okviru svojih učeničkih kompanija bavili rešavanjem nekog društvenog problema na ekonomski održiv način.

Nacionalno takmičenje učeničkih kompanija iz socijalnog preduzetništva održano je 24. aprila u Beogradu i na njemu je učestvovalo je 14 timova iz srednjih škola iz Užica, Leskovca, Niša, Beograda, Arilja i Prokuplja.

Učenici koji su zaposleni u učeničkim kompanijama tokom školske godine stiču znanja o ekonomiji i preduzetništvu i svoju kompaniju vode od osnivanja do izrade kompanijskog izveštaja i zatvaranja. Učenička kompanija je program globalne mreže Junior Achievement koji se sprovodi širom sveta, a u Srbiji ga realizuje organizacija Dostignuća mladih.

Učeničke kompanije ocenjivao je žiri u sastavu:

Ana Knežević – socijalna preduzetnica i predsednica udruženja Evo Ruka,

Ivana Simonović – menadžerka komunikacija u UniCredit Bank Srbija,

Miloš Paunović – suosnivač i direktor organizacije Razlivalište,

Miodrag Shrestha – konsultant za socijalno preduzetništvo u okviru projekta Podsticanje zapošljavanja mladih - GIZ YEP,

Jelena Jeremić – konsultantkinja za ljudske resurse u agenciji H.art people and companies development center.

Prvo mesto je osvojila učenička kompanija Bricket Company koju čine učenici srednje škole “Sveti Ahilije” u Arilju. Drugo mesto pripalo je učeničkoj kompaniji LUCY i učenicima srednje škole “Dragačevo” u Lučanima, a treće kompaniji „Vilajet” i učenicima Ekonomske škole u Nišu.

Više informacija o takmičenju možete naći na sledećem linku.