Događaji

Socijalna preduzeća na Forumu socijalnih inovacija

Smart kolektiv je i ove godine održao redovnu godišnju konferenciju o socijalnom preduzetništvu – Forum socijalnih inovacija. Ovogodišnji, peti po redu Forum socijalnih inovacija, okupio je preko 150 učesnika iz civilnog, privatnog i javnog sektora iz zemlje, regiona i sveta. Ovogodišnji Forum je održan uz podršku USAID-a i Programa za zapošljavanje i socijalne inovacije Evropske Unije (EASI) i bio je posvećen Budućnosti ulaganja u socijalna preduzeća u Srbiji i Centralno-istočnoj Evropi.

Forum socijalnih inovacija 2018 održan je 17. maja u Cetinjskoj ulici u Beogradu. Glavni program konferencije održan je u Marsh open space-u, dok su se paralelne sesije i radionice održavale u prostoru kafea Polet.

Učesnici konferencije su kroz razgovore sa stručnjacima, interaktivne radionice i moderirane diskusije mogli da se informišu o najnovijim trendovima, razvoju socijalnog preduzetništva i investiranju u socijalna preduzeća. Tokom konferencije učesnici su imali priliku da čuju iskustva uspešnih organizacija koje podržavaju socijalna preduzeća i impakt investitora kao što su Euclid Network, Global Social Entrepreneurship Network (GSEN), Erste Bank, Finance in Motion, Reach for Change, Investment Ready Program, Social Impact Award, Social and Economic Investment Company TISE SA, ACT Grupa  i drugi.

U okviru konferencije, za vreme pauze za ručak, tradicionalno je održan i Sajam socijalnih preduzeća. Posetioci su imali prilike da saznaju više o socijalnim preduzećima, o njihovom poslovanju i društvenim problemima koje rešavaju kao i da kupe neke od njihovih proizvoda ili ugovore buduću saradnju.

Socijalna preduzeća koja su učestvovala na Sajmu su: Evo ruka, Centar za mame, Udruženje Atina, Caritas Šabac, Udruženje Naša kuća, Kafe bar 16, Chrono, Udruženje Herc, Kreativni studio KvART, Bio Idea, Nanin recept s juga, Agro Iris, Mahala, Konjički Klub Aranđelovac kao i socijalno preduzeće MamaOrgana iz Skoplja.

Osim predstavljanja preduzeća na Sajmu, učesnici konferencije su imali priliku da probaju ketering Udruženja Naša kuća tokom ručka i ketering socijalnog preduzeća Bagel Bejgl na koktelu. Tokom pauze za ručak, učesnici su mogli da kupe svoj primerak magazina Liceulice a svi učesnici su materijale dobili u torbama koje je odštampalo preduzeće KvART. Za potrebe transporta materijala i opreme tokom konferencije, angažovano je socijalno preduzeće Izlazak.