Događaji

Socijalno preduzetništvo na Civil Society Forumu u Trstu

U periodu od 10. do 12. jula ove godine, u Trstu će se održati Civil Society Forum koji će okupiti veliki broj organizacija civilnog društva iz regiona i Evrope. Organizacije će na Forumu diskutovati o  ključnim izazovima sa kojima se danas suočavaju kako region tako i cela Evropa i predstaviti preporuke za rešavanje istih. Forum se održava kao deo četvrtog međuvladinog samita zemalja Zapadnog Balkana i Evropske unije. Godišnji međuvladini samiti se održavaju od 2014. godine u okviru tzv. Berlinskog procesa koji se tiče unapređenja regionalne saradnje i proširenja Evropske unije na Zapadni Balkan.

Ovogodišnji sastanak Civil Society Foruma u Trstu će se nadovezati na zaključke koji su doneti na prethodnim sastancima Foruma koji su održani u Beču 2015. godine, u Beogradu, Parizu i Skoplju tokom 2016. godine i u Tirani ranije ove godine. Kao način pripreme za samit u Trstu, organizovan je i proces onlajn konsultacija putem kojeg će organizacije iz regiona imati priliku da razmene mišljenja o gorućim temama i definišu preporuke koje će biti predstavljene državnim zvaničnicima.

Jedna od tema koja će biti diskutovana i putem onlajn konsultacija i na samom Forumu je i socijalno preduzetništvo. Ova tema je prepoznata kao ključna i na prethodnom sastanku Foruma koji je održan u Tirani u periodu od 26. do 28. aprila ove godine, gde je naglašeno da socijalna ekonomija i socijalna preduzeća predstavljaju inovativan način poslovanja koji ima potencijal da značajno promeni socio-ekonomsko okruženje regiona. Tokom onlajn konsultacija, ova tema će biti obrađena u okviru grupe Impakt Ekonomija i Socijalne Inovacije, za čiju je administraciju zadužena organizacija Smart kolektiv. Zaključci i preporuke sa onlajn konsultacija biće detaljno razrađeni na Forumu u Trstu gde će biti i predstavljene javnosti i državnim zvaničnicima.

Civil Society Forum predstavlja način uključivanja što većeg broja organizacija civilnog društva u donošenje odluka i time značajno doprinosi unapređenju Berlinskog procesa. Taj doprinos je dvostruk i ogleda se kako u unapređenju kvaliteta sadržaja kroz ekspertizu organizacija civilnog društva tako i u unapređenju demokratskog kapaciteta i legitimiteta celokupnog procesa kroz uključivanje civilnog društva u isti.  

Više o ovogodišnjem samitu u Trstu, Civil Society Forumu i Berlinskom procesu možete saznati na sledećem linku