Događaji

Potpisana Ljubljanska deklaracija o razvoju socijalnih preduzeća u Jugoistočnoj Evropi

U Ljubljani je, u periodu od 24. do 25. aprila, organizovana dvodnevna regionalna konferencija o socijalnom preduzetništvu pod nazivom Razvoj socijalnih preduzeća u Jugoistočnoj Evropi. Konferenciju je organizovala Republika Slovenija u saradnji sa Evropskom komisijom i partnerskim zemljama i organizacijama. Cilj konferencije je bio da okupi ključne predstavnike svih sektora, kako bi razmenili iskustva koja imaju u razvoju podrške socijalnim preduzećima, uspostavili čvršću saradnju i definisali preporuke za dalji razvoj sektora u regionu.

Glavne teme konferencije bile su:

  • Promocija evropskih vrednosti kroz partnerstvo i socijalnu ekonomiju,
  • Promocija socijalnog uključivanja i kreiranja poslova kroz partnerstvo i socijalnu ekonomiju,
  • Iskorišćavanje postojećih EU finansijskih mehanizama za kreiranje bottom-up regionalnih mreža i inicijativa, u cilju daljeg razvoja socijalnog preduzetništva i socijalne ekonomije. 

Glavni rezultat konferencije bila je Ljubljanska deklaracija o razvoju socijalnih preduzeća u Jugoistočnoj Evropi. U deklaraciji se navodi da značaj socijalne ekonomije u Evropskoj uniji raste ali da i dalje postoji veliki jaz između stepena razvijenosti ovog sektora u određenim zemljama članicama i u zemljama Jugoistočne Evrope. S obzirom na to, u deklaraciji su, na osnovu izveštaja ekspertske grupe Evropske komisije za socijalno preduzetništvo (GECES) iz 2016. godine, definisane sledeće preporuke:

  • Evropska unija i zemlje Jugoistične Evrope nastaviće da ulažu napore ka povećavanju vidljivosti i prepoznavanja socijalnih preduzeća na nivou Evropske unije, na nivou regiona Jugoistočne Evrope i na međunarodnom nivou.
  • Na osnovu zaključaka iz Luksemburške deklaracije, Evropska unija i zemlje Jugoistočne Evrope će raditi na afirmisanju različitih tipova organizacija u okviru socijalne ekonomije, imajući u vidu njen širok spektar.
  • Evropska unija i zemlje Jugoistočne Evrope će preduzeti odgovarajuće korake radi kreiranja ekosistema socijalne ekonomije koji bi mogao da odgovori na rastuće probleme migranata i izbeglica.
  • Evropska podrška sektoru socijalne ekonomije će biti ojačana kako za zemlje članice tako i za zemlje Jugoistočne Evrope i u tu svrhu biće harmonizovan pristup programima i instrumentima Evropske unije.
  • Organizacije iz sektora socijalne ekonomije se ohrabruju da kreiraju jake regionalne mreže na nivou Jugoistočne Evrope.
  • Zemlje Jugoistočne Evrope se ohrabruju da uzmu učešće u redovnim sastancima visokih političkih predstavnika Evropske unije u sferi socijalne ekonomije

Deklaraciju su potpisale sledeće zemlje: Slovenija, Hrvatska, Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo*, Albanija i Luksembrug. Na konferenciji je bilo 250 učesnika iz preko 10 zemalja i na njoj je govorilo oko 55 panelista.