Događaji

Promocija vodiča „DRUŠTVENO, KORISNO, ODRŽIVO. Kako osnovati socijalno preduzeće u Srbiji?“

U petak, 7. oktobra 2016. od 08.30 do 18 časova u prostorijama UK Parobrod (Beograd) biće održana promocija vodiča „DRUŠTVENO, KORISNO, ODRŽIVO. Kako osnovati socijalno preduzeće u Srbiji?", kao i radionica koju organizuju Evropski pokret u Srbiji, Hajnrih Bel Fondacija i Euricse (C-Bird).

 Događaj će biti otvoren susretom sa ministarkom bez portfelja Slavicom Đukić Dejanović. Socijalna preduzeća dobiće priliku da predstave svoje aktivnosti, iskustva, ali predloge za podršku od strane države.

U drugom delu prepodneva uslediće javni skup na kome će biti predstavljen Vodič za socijalna preduzeća. Publikacija je zamišljena kao kratak uvod u socijalno preduzetništvo kroz praktične informacije o aktuelnom okviru, pravnim formama, glavnim akterima, prednostima, manama, izazovima i iskustvima socijalnih preduzetnika prilikom osnivanja, upravljanja  i razvoja  aktivnosti.

Nakon toga, sledi radionica “Umrežavanje kao način za osnaživanje socijalnih preduzeća u Srbiji”. Povezivanje,  saradnja, uključenost i umrežavanje na svim nivoima i sa svim zainteresovanim stranama, u današnjem povezanom svetu, uslovi su za rast i uspeh za sve pravne subjekte i preduzeća, a posebno za ona koja imaju zadovoljenje nekog društvenog cilja u svom opisu, te će stoga deo radionice biti posvećen ovoj temi.

Podršku učesnicima u procesu strateške orijentacije obezbeđena je kroz prisustvo i učešće Tea Petričevića iz Act grupe (Čakovec, Hrvatska), koji će podeliti svoja znanja i iskustva dobre prakse iz okruženja, a  Natalija Bratuljević biće fasilitatorka ovog dela radionice. Osim Evropskog pokreta u Srbiji, Hajnrih Bel Fondacije, podršku su pružili i članovi Koalicije za razvoj socijalnog preduzetništva koji su podržali ovu incijativu.