Aktuelnosti

Održana regionalna takmičenja u učeničkom preduzetništvu

Organizacija Dostignuća mladih u Srbiji (Junior Achievement Serbia) i u ove školske godine organizuje "Poslovni izazov", takmičenje srednjoškolaca u preduzetničkim veštinama. „Poslovni izazov“ podrazumeva 4 regionalna takmičenja na kojima se biraju po 3 tima koja idu u nacionalno finale.

Takmičenje podrazumeva podelu u timove od po 4-5 učenika koji osmišljavaju biznis plan kao odgovor na izazov koji im postavi domaćin takmičenja. Svaki tim ima biznis volontera iz realnog biznis sveta, koji je tu da svom timu pomogne savetima, predlozima, iskustvom, ali ne i da radi umesto tima. Na kraju dana, timovi izlaze pred stručni žiri i drže prezentacije.

Prvo u nizu regionalno takmičenje održano je 25. oktobra u Leskovcu, za učenike škola sa teritorije jugoistočne Srbije. Pobednik je bio Tim broj 16 sa idejom o spajanju đačkih parlamenata srednjih škola sa restoranima i mladencima, kojima bi se nudile usluge organizacije venčanja. Više o ovom takmičenju na sledećem linku.

Naredno takmičenje je održano u Čačku 8. novembra, za učenike škola sa teritorije jugozapadne i centralne Srbije. Pobednik takmičenja bio je Tim br. 5 koji je osmislio bojler koji proizvodi električnu energiju. Više informacija o ovom takmičenju možete naći ovde.

Treće regionalno takmičenje održalo se u Novom Sadu 22. novembra i na njemu su učestvovali učenici iz škola sa teritorija Vojvodine. Prvo mesto je osvojio Tim br. 8 sa idejom o kombi vozilima koji služe kao pokretne kuhinje brze hrane. Više informacija o ovom takmičenju možete naći na ovom linku.

Poslednje, četvrto regionalno takmičenje održano je u Beogradu 6. decembra, učenike srednjih škola sa teritorije Beograda. Ovoga puta pobednička ideja je podrazumevala otvaranje agencije koja bi pružala pogrebne usluge za kućne ljubimce. Pobednička ideja je delo Tima br. 9. Više o ovom takmičenju možete naći na linku.

Tri prvoplasirana tima sa svakog od regionalnih takmičenja učestvovaće na Nacionalnom finalu koje će se održati u Beogradu u periodu 20 - 21. februar 2018. godine. Pobednici nacionalnog takmičenja će imati priliku da se takmiče sa vršnjacima iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske na trodnevnom Poslovnom izazovu zapadnog Balkana koji će od 21. do 23. aprila 2018. godine biti održan u Sarajevu.

Takmičenje se održava uz podršku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, Američke agencija za međunarodni razvoj USAID, UniCredit banke i Metropolitan Univerziteta.