Aktuelnosti

Pobednici Social Impact Award takmičenja

Tokom oktobra meseca, održano je ovogodišnje izdanje najvećeg takmičenja za mlade u oblasti socijalnog preduzetništva u Srbiji, Social Impact Award. Ovogodišnje, treće po redu, takmičenje okupilo je 330 mladih koji su prošli kroz ukupno 16 radionica u osam gradova Srbije. Glavne nagrade u vidu 1.500 EUR početnog kapitala za pokretanje biznisa dobili su projekti Pirate Art, UrbiGo i Eyephones. Projekat Mini Home odneo nagradu „Glas zajednice“ i osvojio besplatno učešće na međunarodnom samitu, kao i mentorsku podršku.

Pirate Art se bavi izradom estetskih obloga za protetička pomagala, izrađenih primenom 3D štampe, koje korisnici mogu dizajnirati po svojoj želji. Članovi tima su Arsen Arsenović, Božidar Milivojević, Marija Erić i Nikola Matić.

UrbiGo razvija pametne vertikalne bašte za gajenje začinskog bilja ili povrća. U pitanju su vertikalne bašte koje su povezane sa aplikacijom u okviru koje, pomoću senzora, možete u realnom vremenu pratiti vlažnost, temperaturu i osvetljenost vaše bašte. Ideju su razvili Anja Čarapić, Aleksandar Varničić i Predrag Gajić.

Eyephones tim je kreirao naočare za gluve, koje im pomoću svetlosnih signala koji se aktiviraju na zvuke opasnosti pomažu da ostanu bezbedni u saobraćaju. Članovi tima su Anđela Kocić i Bojan Draško.

Projekat Mini Home koji je dobio nagradu „Glas zajednice“ podrazumeva minimalnu stambenu jedinicu koja zadovoljava osnovne stambene potrebe. Stambena jedinica je montažno-demontažnog tipa i za cilj ima unapređenje uslova stanovanja socijalno i ekonomski ugroženih grupa. Članovi tima su Ana Dušmanović, Jelena Kojić, Jelena Stanković, Maja Kopta, Mihailo Sladoje, Nikola Arsić i Stefan Milićević.

Pobednike je birao stručni žiri koji su činili: Branka Novčić (Fakultet organizacionih nauka), Dušan Čavić (Ciklotron Production), Dušan Šaponja (Ciklotron Production), Dušan Vukanović (ICT Hub), Ivana Stančić (Smart Kolektiv), Jovana Paljić (Coca-Cola HBC Srbija) i Sanja Mitić (Ekonomski fakultet).

Projekat sprovodi organizacija Razlivalište, uz podršku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, Erste Banke, Coca Cola Hellenic, Alma Quattro, Austrijske razvojne agencije i ERSTE Fondacije.

Više informacija o ovom takmičenju možete naći na sledećem linku